Åtvidaberg

Söndagens jakt bar av till Åtvidaberg. Ett gött gäng hade planerat jakt. Sofie drog upp riktlinjerna för första såten. Jag gick med Gaby. Oliwer med Riva och Martin med Merida. Den såten gick som den skulle rent hundjaktmässigt. Hundarna jagade själva och det höll sig i såten. Dock var alla drevdjuren handjur och dessa är fullskjutna på marken så inget blev skjutet.

Såte två. Jag med taxen Pixi, Oliwer med Riva, Martin med Merida, Sofie med . Det blev inget vidare alls för Pixi. Hon nonchalerade en dovhind med kalv och tog istället en stånghjort. Kopplade henne på det. De andra hundarna jagade på i såten och Oliwer sköt en galt på drev för Riva. Riktigt roligt då det var första gången han var med på denna marken. En hjort blev påskjuten, dock avskrevs det då ett eftersök gjordes utan att finna på den. Det var ovanligt lite djur inne på marken. Alla hundar hade drev dock inget vidare i pass.

Nästa drev jag med Gussen, Martin med Merida. Hon jagade på bra, Gussen stryde med Meridas gamla drevlöpor och Martin sköt ett av två drevdjur, en dovkalv. En kort sammanfattning av jakten.

 

Dovjakt i Lofta

I lördags bar det av till Lofta, där skulle vi jaga på Hasselby. En väldigt fin mark med området absolut bästa dovstam. 1987 kom den första doven, han har sedan selekterat och sparat, idag är den riktigt livskraftig och mycket jaktbar. Naturen där är fantastisk, med brutet landskap, blandat med skog. Sistsa åren har också svinen ökat kraftigt och vi har de sista två åren skjutit lika mycket gris som dov på jakterna.

Samlingen på morgonen är i köket. En efter en trillar deltagarna in, det är en gemytlig stämning av kamratskap. Lite munhugg och ljug. Denna gång var vi väl runt tio personer som satt där när planerna drogs upp.

Första drevet är två stora holmar omringade av fält, man kan tycka att upplägget är som gjort för ett riktigt rejält resultat. Dock är det oftast så att detta drev ger minst. Att få på skott på dov som springer i flock på fält är allt annat än lätt. Det var samma sak denna dag. Jag startade med Gussen som snart tog upp och drev ett tjugotal dov i land. Dessa betedde sig mer som får ute på fälten. Det såg faktiskt lite ut som om hon vallade dom och skjuta var ju inte å tänka på för någon då de hela tiden rörde sig i en klunga med en vansinnig ungterrier i hasorna. Detta drev tog sig sedan upp i skogen och där släppte hon efter att ha jagat i cirka 20 minuter. Jag mötte upp henne på fälten för att korta ner återgången en aning. Under tiden hade ytterligare en större flock smugit ut ur den bortre holmen. En hjort blev påskjuten, det visade sig efter såten avbrutits vara boom. Gussen tog dock upp i den bortre holmen och drev nu tre dov till passkyttarna. Ingen skottchans erbjöds och det Blev hennes sista drev denna såten. Lite ungdomligt larv hade hon för sig i gamla löpor, men ändå ett fullgott arbete.

Kort samling och lite skitsnack. Sedan tog vi nästa drev. Passkyttarna ställdes ut och jag gick in längs med gränsen för att sedan vika ner i såten. Stella fick äran att ta denna såten. Hon drog iväg ett par hundra meter när kopplet åkte av. Under tiden gick jag på bergen in i såten. När jag plötsligt stöter en riktigt stor flock dov. Ser egentligen bara hur dom skymlar bland trädstammarna 70-80 meter bort. Ser dock Stella komma rakt mot dom från motsatt håll och snart blir det ett jäkla liv. Jag tänkte första att chansen var över, men sedan är det dov överallt runt mig. Det svåra där jag står är bara att få kulfång. Då det är ganska flackt. Har dock en sida där det åter går uppåt och där kommer en del av flocken. Hjortarna är helt koncentrerade på hunden och märker inte när jag lägger an, ett skott går och den bakersta kalven slår ihop. Flocken lägger iväg. Snart kommer dock en ensam hind upp på samma plats. Pricken ligger i bogen, dock stämmer inte avtrycket och hjärnan, så när skottet går har hinden kastat iväg, bössan är dock still och skottet tar riktigt illa dock löser Stella det hela omgående och den kan lätt avfångas med ett stick. Efter detta tar Stella upp en grupp av doven som var på berget och driver dom förbi två passkyttar utan att ge skottchans. Ur såten över en lite för trafikerad väg, bukta på grannmarken sedan tillbaka upp i ryggen på en passkytt som är alert och nedlägger en hind med ett välriktat skott. Jag går ner mot honom för att försöka kalla in Stella för att slippa få henne över vägen igen. Det lyckas och hon kommer löpande de 300 metrarna med god fart. Blir dock inte som jag tänkt mig efter det här. Då hon fortsätter på vägen med bestämdhet och sedan tar upp och driver helt åt fel håll. Jag väljer då att släppa Gaby. Hon tar omgående upp ett rådjur som för dagen är fredat. Där bryter vi såten och jag beger mig för att plocka upp hundarna på återgången.

Det blir efter detta lite mat, vilket är fantastiskt. Alltid lika fint att få äta varm mat mitt på dagen när man jagar.

När detta är klart är det dags för dagens sista såte. Jag väljer att ta Stella och Gaby. Har en kopplad och släpper då Gaby först. Hon tar upp omgående och driver omgående ur såten. En ensam hind, dock missförstår Stella min avsikt och drar på samma spår. Snart kommer hon dock tillbaka och vi går vidare. Kopplar Gaby när hon är tillbaka. Stella drar ut med en sjökant och tar upp bakom passarna i änden av sjön. Drevet går in på grannmarken och tillbaka in i den såte vi jagade innan lunchen. Gaby får nu komma lös och hon är lite kortare i söket. Dock får hon fart när vi kommer ner till en blötmark med tät vegetation av sly. Det blir upptag och det kokar därinne. Hjortar kommer åt alla håll. Gaby får spelet lite och det tar ett tag innan hon löser det. Första drevdjuren kommer dock rakt i knät på mig och en smalhind stannar och tittar på mig. Denna gången fungerar skyttet och den ligger snart. Gaby driver vidare och det smäller hos Andreas som skjuter ett stänkdjur. Under tiden har Stella kommit tillbaka och hon tar nu upp igen och driver ett rådjur. Det börjar bli sent så vi bryter och kopplar upp hundarna.

En riktigt rolig dag där hundarna sköter sig skapligt även om jag var lite småtrött på dom efter andra såten. Dock en riktigt fin jakt, med fem dov skjutna. Man får tacka alla som gjorde dagen till vad det var.

Grym lycka i dovmeckat

Söndagens jakt bar det av till Åtvidaberg igen för att jaga med grabbarna där. Det var väl inte riktigt hundra sist vi var där. Det brukar ha en tendens att vara så under brunstuppehållet. Nu tog vi dock nya tag och idag var tanken att försöka köra med färre hundar och ha mer jakt på den som var inne i såten. Framförallt slippa samjakt.

Fösta såten var det jag som gick med Embla. Hon tog upp ute på en fin sökrunda och det blev drev upp mot passkedjan och där. Det sköts på en kalv och gruppen vände in i såten där Embla möte några av dom. Det blev drev ut ur såten och där fortsatte hon i ett riktigt buktande drev. Jag gick själv igenom såten och stötte ut ett 40 tal dov. Ytterligare en kalv sköts och en råbock. Jag hade nog minst 30 dov inom 60 meter när jag gick i såten. Dock ingen riktigt bra chans. Vi bröt här och då kommer Emblas drev ut på hygget där vi börjar samla ihop det fällda viltet. Tre dov kommer inte speciellt långt framför henne. Dock lyckas jag kalla av henne och hon kommer upp till oss.

Kort paus och omtag. Nu gjorde vi det vi sa att vi inte skulle göra. Jag gick in med Gussen och Oliwer med Riva. Det blev upptag när jag strök kopplet från Gussen. Hon drev rakt mot ett stort hygge där AF satt på pass. Riva som kom från andra sidan av såten mötte upp där och snart jagade dom samma hind. Jag drog mig åt det hållet för att se om jag kunde få tag på Gussen. Drevet buktade dock fint i såten och ur den för att åter komma in igen. Under tiden kom rapporter om flera grupper med både hindar och större hjortar. Snart ekade en gevärsknall och Oliwer rapporterade att han skjutit ett handjur. Vi skjuter bara större handjur på marken och bara två per år. Detta var Oliwers första stora handjur, så vi gladdes alla med honom. Jag smög rakt på en större grupp hindar och kalvar. Dessa hade dock inget bra kulfång bakom sig så de smög säkert vidare i såten. Gussen och Riva kom nu för andra gången in i såten igen och nu kom de rakt ner mot mig. Jag stod på bergskanten mot det stora hygget. Tycker mig höra en duns i dalen nedanför mig. Inte vid hygget utan inifrån skogen. Mycket riktigt, det kommer något uppför slänten till höger om mig. Då kommer en andfådd hind ut på det öppna. Hon passerar utan kulfång och sedan händer något lustigt. Hon gör ett avhopp likt en hare och sedan åter på bakspåret för att åter passera mig. Denna gång dock nedanför den lilla bergskant hon tidigare gått på. Kulfånget är där, pricken i kikarsiktet också. Kramar av i svingen och hon slår i backen innan smällen hinner eka ut över hygget. Efter detta bryter vi såten och samlar upp djuren. Det är dags för lunch. Det smakade utmärkt med lite varm mat en dag som detta.

Dagens sista såte fick Oliwer gå. Han tog både sin unghund Jack och Riva. Släppte först Jack och lät han ta upp innan han gick vidare för att komma en bit bort från drevet och låta Riva söka ut. Jacks drev buktade riktigt fint i ena hörnet av såten. Ett aningen glest skall har han, fast ibland låg han i riktigt bra. Antagligen när han låg nära djuren. Jag som inte brukar stå på pass hade förstås allt för lite kläder. Det blåste rakt på tornet som är på en liten bergknalle i en stor ledningsgata som gränsar mot en liten tjärn i ena änden och har ett stort nytt hygge i andra. Lite av ett generalpass. Efter kanske 25 minuters drev kommer drevet förbi min passgranne utan att erbjuda skottchans. Det går i en låg men tät granplantering mellan oss ner mot tjärnen. Jag ser dov som skymtar mellan träden mer än 150 meter bort. Pulsen ökar, jag försöker skaka liv i fingrarna, då de är rätt frusna. Kommer dom att gå åt mitt håll utmed stranden eller åt andra hållet? Hinner inte tänka mycket mer innan de bryter ut ur planteringen. Först ledarhinden, sedan ett koppel av dov på rad bakom henne. De går rakt mot mig och har riktining mot hygget och ett område där jag inte kan skjuta på grund av vinkeln mot min passgranne. Så vinklar hon av mot sjökanten och de kommer med perfekt bredsida 70 meter från mig. Nu får jag ett läge som man som hundförare sällan får. Öppet, djur på led, bra översikt. Tar sikte på djur nummer tre i ledet, en stor kalv. Följer med och kramar av, ser att det tar precis bakom bogen. Tar snabbt sikte på sista djuret en smalhind. Skjuter henne i ett skutt och hon bara försvinner i det höga gräset. De andra är nu uppslukade av skogsridån. Snart kommer Jack ösande på för fullt i spåret och stannar vid kalven. Efter samråd med Oliwer går jag ner och försöker få honom på bakspåret. Han vill mest vara vid kalven. Riva som nu driver för fullt kommer rakt mot hygget framför mig. Rasmus ropar till mig att hind och kalv kommer över hygget rakt mot mig. Lyfter blicken och där kommer de studsande rakt på mig, sitter på huk i det höga gräset. De vinklar på 50 meter och går med rak bredsida förbi mig. Dock infinner sig inte lusten att skjuta. Känner en mättnad för dagen, skyller på åldern eller nått. Strax därefter bryter vi dagen och kan se tillbaka på en jaktdag av toppkvalite på alla sätt.

Stort tack för denna dag grabbar och extra stort Grattis till Oliwer!

Vassjakt

Lördagen var det planerad vassjakt. Det var på Sundby vi skulle gå. Det brukar vara riktigt välarrangerade jakter där. Röjda skjutgator med torn i och gott om gris. Tyvärr hade det varit en del störningar i området sista tiden.

Vi hade genomgång av första såten. Vassen delas av en större kanal. På andra sidan kanalen är en annan mark och de hade egna hundar för dagen. På våran sida var det jag och Viktor som skulle gå. Jag gick med Gussen och Gaby, Viktor med sin blandras Texas.

När vi fick klarttecken att börja så släppte jag hundarna och började gå vassen. Den är varierande bred och tät, men följer en havsvik. Sommartid betas området av nötkreatur så utanför vassen är det relativt låg vegetation. Det dröjer ett bra tag innan vi får kontakt. När det väl blir så är det kaos i vassen. Gaby har en sak för sig som ingen av mina andra tyskar har, hon nyanserar inte skallet när hon driver eller slåss med grisar. Hon låter alltid likadant. Det gör det ibland svårt att veta hur nära svinen hon är. Dock blir det drev utmed havslinjen mot närmsta torn. Dock vänder den precis innan den ska ut i skjutgatan. Svinet kommer mot mig med två hundar efter sig. Märker nog av mig som står utanför vasskanten. Den bryter ut och passerar en liten öppning mellan två vassruggar. Bössan svingar med och skottet går dock träffar det inte. Hundarna fortsätter driva svinet på landbacken. Den gör dock bara en kortare båge på land för att vika ner mot den bortre delen av vassen där Viktor går. Den gör misstaget att springa rakt på honom, med följden att den får en kula i pannan. Hundarna är snart där. Dock tog de bara återgången en bit innan de viker av åt fel håll. Sedan tar de åbanken åt rätt håll. Jag går dock och möter dom. Vi beger oss upp till samma område där vi fann första grisen. Det blir snart fullt ös igen och Gussen bangar inget denna dag utan är med i striden. Drevet följer sjökanten mot första tornet. Där kommer den snart ut och blir skjuten, dock lyckas den ta sig ut i havet innan den dör. Det ska ju självklart även hundarna göra. Efter detta drar dom sig tillbaka till mig. Viktor som nu har fått tillbaka sin hund efter att han har gästarbetat lite på andra sidan kanalen och levererat svin till passkyttarna där kommer efter oss upp och det blir hans hund som hittar nästa svin. Det visar sig dock vara en riktigt kaxig gris, det blir slagsmål ganska omgående. Gussen och Gaby är snart där och det blir riktigt krig därinne. Både hundar och gris åker på däng. Jag och Viktor ser varandra bra då vassen inte är mer än brösthög i område de är i. Viktor lyckas få tag på sin hund som fått ett elakt bett i bakbenet. Gaby har tappat bort svinet. Det är dock en hund som öser på och det är lilla Gussen. Jag löper jämnsides med dom och ser Gussen passera framför mig i en liten öppning. En hundradelssekund såg jag henne, men hann ändå uppfatta att hon låg riktigt tätt på grisen. När jag kommer fram till öppningen så är det ännu lägre vass på andra sidan och Gussen ligger riktigt bra på den rätt rejäla grisen. Jag stannar och siktar. När svinet stannar och gör ett utfall får jag min chans. Skottet tar högt i ryggen. Svinet slår ikull fast står på frambenen. Gussen är på den omgående och det blir lite stök innan jag kan komma åt att avsluta den. Glädje är så påtaglig att jag kostar på mig ett glädjerop i detta läget och får snart svar från Viktor. Så jävla fint att se hur Gussen agerar och att det gick bra i denna kontakt. Gaby är ganska omgående där. Hon har inga stickhål, men har några dagar efter detta varit öm och blev väl antagligen lite mörbultad i stridens hetta.

Jag släpper hundarna igen medans Viktor tar sig till bilen för att åka till veterinären. Det blir Gussen som hittar nästa gris och gör ett riktigt fint jobb. Även Gaby är med på det hela och det blir ett drev som buktar trångt inne i vassen. Tillslut tröttnar den och väljer att gå i motsatt riktning mot tidigare svin. Den gör misstaget att springa på Jockes torn och där blir en liten galt liggande. Efter detta verkar det tomt och hundarna är nu riktigt trötta efter några timmars riktigt fint hundarbete i vassen. Andra sidan har fått ut fyra grisar varav två skjuts.

Nästa såte är riktigt tom och vi bryter tidigt. Det gör inget när dagen börjar som den gjorde. Jävla kul med Gussen som mer och mer visar framfötterna. Det finns hopp om den hunden. Tusen tack till alla för dagens jakt. Extra tack till jaktledarna för en väl arrangerad jakt!

Öjakt

I fredags bar det av ut i skärgården. Det var jakt på en 500 hektar stor ö. Inte jättemånga jägare med denna dag vilket kan vara trevligt tycker jag. Vi skulle framförallt rikta in oss på vildsvin. Fast även rådjur var lovligt.

Första området körde jag Gussen och Gaby. Robert gick med sin hund Kuling. Gussen fick vara lös först och Gaby gå i koppel. Gussen började väcka hundra meter framför mig i kanten av ett kärr. Dock blev det ganska snart grova skall och sedan tystnade det. Hon kom tillbaka för att kolla var jag var. Sedan for hon tillbaka och det blev snart drev av det. Såg en riktigt stor galt skjuta iväg som en kanonkula med Gussen vilt skrikande bakom. Dock bröt hon bara efter några hundra meter. Kom tillbaka och vi sket i det då drevet hade gått rakt mot Robert och hans hund. Hon tog snart upp igen och drevet gick nu mot sjökanten och där släppte hon oklart varför. Kuling stod snart och dunkade på bara 250 meter från mig. I andra kanten av kärret där jag hittade första grisen. Gussen som inte springer så gärna på andra hundars skall sket i det så jag valde att släppa Gaby. Hon blir bara mer och mer övertygande den hunden. Det gick loss direkt när hon anlände vid Kuling och de drev den över stora delar av ön innan den valde att hoppa i sjön och simma till Bokö.

Under tiden hade jag och Gussen gått igenom vassen utan kontakt med gris. Jag valde att gå och hämta Embla istället. Det gick dock riktigt dåligt då hon yrade bort sig i gamla spår och samtidigt kom Kuling och Gaby tillbaka på andra sidan vassen. Där de sprang rakt in i en stor galt som kom på Robert som fick stopp på den fast inte dödligt. Det blev en aning kaotiskt när han försökte få undan hundarna från grisen. Galten lyckades få tag i hans brallor och det hela höll på att bli lite väl spännande. Dock fick han till en smäll i pannan på den och allt slutade väl för alla utom galten.

Vi kollade lite till i vassen men bröt snart och tog lite korvgrillning på det. Sedan tog vi nytt tag. Gussen och Gaby fick tag i get å kid som dom drev hela såten och jag svor på mig själv för att jag släppt båda direkt, jävla klantigt. Dock ett fint buktande drev och det var stundvis riktigt spännande. Då hela ön var helt uppochnervänd av svin så väntade man på att gå på några grupper av dom. Det uteblev dock helt. Sista såten blev fiasko då det visade sig vara ett helt arbetslag med röjsågar därinne. Vi bröt därför tidigt. En riktigt fin dag med sol, bra värme och trevligt folk. Tyckte hundarna fick godkänt. Dagens bästa av mina var Gaby som helt klart har kommit igång på grisarna. Stor tack till gänget för inbjudan och en väl genomförd jakt!

Fredriksnäs dag 2

Söndagen var även den belagd på Fredriksnäs och det var samma upplägg som på lördagen fast bara egna hundförare och lite färre deltagare.

Första såten var en av de större såtarna som vi gjort om en aning för att den inte ska ta för lång tid. Dock blev det riktigt stolpe ut. Jag gick med Gussen som inte riktigt fick till det. Då hennes första upptag visade sig vara Rivas drev som låg långt förre henne. Det var en riktigt fin helskovel. Den buktade runt passkyttarna som de brukar göra när de brunstar. Hundarna ville inte sluta. Den enda kvarvarande hunden i såten var Viktors Basset Frasse som jagade två rådjur. De buktade fint. När Vi fått tillbaka våra långdrivande tyskar så tog Gussen snart upp igen. Tyvärr anslöt Riva denna gång, två dovhjortar drog ut på långdrev. Under tiden lyckades jag stöta ut minst tre älgar på passkyttarna. Ingen av dom var lovlig. Stolpe ut kan man säga.

Sedan var det dags för nästa såte, det är en av mina favoriter. Den kan vara riktigt bra, men ibland är det tomt därinne. Jon H Gick med Sätter´s Hero från ena änden och Calle med Sätter´s Havanna från andra änden. Hero fick fart på något ganska omgående. Plötsligt kommer bock och smaldjur ner på mig. Bocken stannar på en vissling och skottet går. Känner i skottögonblicket att det tog långt bak. Det blir ett uppföljningsskott på löpande rådjur som tar där det ska och den slår ihop. Därefter dyker Hero upp och blir kvar. Går ner och sätter honom på bakspåret. Snart kommer ett rådjur ner på en passkytt längre bort som boomar det, strax därefter kommer en ensam större galt på samma ställe. Denna klarar sig då det var en tomhylsa kvar i loppet. Jag får en hind med kalv i pass, detta uppmärksammar jag först när min passgranne, ropar till mig på radion. Hero tar snart upp igen och nu kommer ytterligare två rådjur ner från slänten framför mig. Visslar och det blir stopp. Siktar på det bakre, skottet går och den sjunker ihop på plats. Den andra kastar in i såten och lite senare smäller det hos Oliwer som skjuter på ett ensamt rådjur. Hero är nu på det rådjur som ligger nedanför mig. Samtidigt tar Havanna upp i en liten vassrugge. Två svarta grisar hoppar i sjön för henne, men går antagligen i land lite längre bort och kommer ut på en passkytt som boomar. Tre dov kommer i pass hos Viktor och han skjuter kalven. När vi sedan bryter, så smiter ko med kalv och en fyrataggare ut bredvid mig där jag passar rådjur. Minst sagt en händelserik såte, med riktigt bra jobb av unghundarna.

Sedan grillas det hamburgare och det värmer gott i kroppen då det är rätt kall vind denna novemberdag. Sista såten är katastrof, tom. Så när på ett rådjur som Embla gör ett riktigt dåligt drev på. Dock en mycket händelserik dag!

Fredriksnäs dag 1

Lördagen var det planerad jakt på Fredriksnäs. Det är numera bestämmt att det kommer vara ganska glest mellan jakterna där och när vi väl jagar är tanken att det ska vara ganska mycket folk på pass. Så var tanken även denna helg. Tack vare några sena avhopp blev vi betydligt färre än planerat och det gjorde att vi fick strukturera om upplägget en aning.

Första såten gick jag med Embla. Tanken var att sticka ner och ta en fin plantering utmed sjön där det väldigt ofta ligger svin. Han dock inte speciellt långt in innan jag hon fick kontakt med något och stack iväg på drev. Samtidigt tog de andra hundarna upp och det var som drevjakt ska vara fullt ös. Calles äldsta tik Odessa kom ner med ett drev, det var en ensam dovhind. Tidigare hade en hind och två kalvar sprungit i princip rakt på mig inne i såten. När hon kom in i planteringen så dröjde det inte länge innan hon bytte till gris. Blev riktigt fina svindrev i denna såten. Embla kom tillbaka efter första drevet och fick efter ett tag upp en stånghjort och drev den i pass hos flera. Under tiden hade Odessa släppt en tjurig gris i en plantering. Då den låg i närheten av bilen så möttes vi där och släppte in Gaby och Riva. Det blev krig kan man säga och gick snart loss. Damerna drev den ur såten och tog en långlov. Dock buktade grisen in i såten igen och blev skjuten. Tre grisar och ett rådjur blev resultatet av första såten och jag var riktigt nöjd med hundarna.

Andra såten var tänkt att vara en liten snabbare såte och sedan skulle det ju passa bra med lunch. Det blir dock inte alltid som man har tänkt sig. Jag gick med Gussen. Oliwer med Jack och vår inbjudna gäst med sina två dachbrache, kanske stavas så? Jag skulle ta en mosse med min hund för att sedan styra in i planteringarna på andra sidan vägen. Märkte dock ganska snart på Gussen att det nog var svin här inne. En blandning av tätgran, skvattram och vass gör det till ett ganska optimalt tillhåll för vildsvin. Då Gussen första kontakt med vilda svin var att bli översprungen av en 100 plusare för två helger sedan var hon lite försiktig. Samtidigt som vi får kontakt med svin smäller det utanför mossen. Tre grisar har sprungit förbi en passkytt som skjutit på en. Gussen och jag trampar upp en liten gris och det blir ett kortare drev innan hon släpper och kommer tillbaka. Sedan tar hon själv upp en gris och driver den ett par hundra meter innan hon släpper den och kommer tillbaka. Därefter tar hon löpan på den påskjutna grisen och blir stilla. Under tiden jagar de andra hundarna i såten grisar för fullt. Det är riktigt bra tryck inne nu och rapporter om obs på svin kommer hela tiden. Jag drar mig mot Gussen då hon inte vill lämna den. Väl där lite lek och hets på grisen. Vi går tillbaka in mot där vi fått upp svinen innan och det blir snart upptag och drev, sedan smäller det och Jon H har skjutit sin fjärde gris för dagen. Gussen fortsätter driva den grisen som nu är kvar på benen och hon gör det riktigt bra. Blir så att den springer i pass hos TG som skjuter ett riktigt kanonskott och grisen ligger. När allt lugnat ner sig bryter vi och samlas för lunch.

Sedan en lite större såte igen. Jag gick med Gaby. Hon fick snart upptag på en grupp dov som hon drev i riktining mot ett annat hundarbete på en stor galt. Då det tydligen var roligare så tog över det och tröck loss den. Sedan jagade hon den resten av såten. Lite stolpe ut i denna såten, dock mycket viltobsar och bra hundjakt från de andra hundarna. Trevlig dag med bra hundarbeten och riktigt bra tryck. Tack för denna gången!

H kullen

I torsdags kom Jon och Thomas ner från Ljusdal. Calle rullade in från Borås med bilen full av hundar. Det var jakt på schemat hela helgen. Fredagen var det lite ”gubbjakt” planerad. Det vill säga unghundsträning och taxjakt. Då Gunde har fått flytta å bli pensionär så är det nu Mariebergs Xperta, aka Pixi som får all tid på såna dagar.

Hon har börjat jaga riktigt bra. Nu är det helt plötsligt inte att få till drevtiderna som är problemet utan att få henne att sluta och komma hela vägen utan att vinkla och ta upp på återgången. Kändes som det var lite av temat på fredagen. Kul att hon jagar och när jag kopplade henne hade hon drivit i cirka 180 minuter mer eller mindre oavbrutet. Duktig lite tös. Dock gick bara hennes första drev i pass och det blev det boom på.

Sedan släppte Jon sin ungtysk Sätter´s H Hero. Å jävlar vilken jaktmaskin det är. Han tog upp ganska omgående och med ett utmärkt skall drev han en bock fram till hygget där jag och TG stod på pass. När bocken försökte smyga förbi så blev det en bogsmäll på den och den la sig på plats. Denna kull visar verkligen framfötterna. Hanarna verkar iaf vara igång ordentliget. Bulten är det redan skjutet två vildsvin för, blott 7 månader gamla. Det är riktigt imponerande, speciellt med tanke på att han körde loss sista själv ur en vassrugge. Jack har jagat vildsvin och på egen hand ställt en grävling under en sten som han sedan bogserade ut så husse kunde avliva den. Alla tre med felfri återgång och bra drevtider. Riktigt roligt när en kull blir så jämn och bra som denna verkar.