Fågeljakt

Denna veckan har det varit en hel del fågeljakt.

Först gåsjakt med bulvaner och liggömslen. Helt ny upplevelse för mig. Riktigt häftigt och spännande. Blev 15 gäss, kunde blivit mycket mer om det inte vore för att vi fick polisbesök eftersom någon stört sig på att vi jagade, detta var ganska nära stan så kan det gå. Polisen var riktigt trevliga och förstående och löste situationen på bästa sätt. Tusen tack till Ralle och Mattis för att man fick följa med.

Sedan blev det jakt på änder i tisdags. Premiär på viltvattnet och det fungerade riktigt fint, kan tänka mig att det bara kommer bli bättre. Kaya var med mig denna kväll och det uppskattar jag mycket. Tack till gänget för en rolig kväll.

Grytjakt

Igår bar det av till Gryt för en förmiddags grytjakt. Tog dock ett bra tag innan vi hittade ett gryt som var bebott. Det är numera ganska ont om grävling i området då jakttrycket på dom har varit ganska högt senaste åren. Det var ett väljagat gryt som inte är djupt eller jättestort. Fem ingångar sammanlagt. Välanvänt och med nyligen påfyllda toaletter.

Gaby fick köra även denna dag och det blev omgående kontakt och låg genast still. Vi avvaktade ett slag. Då det inte flyttade sig så påbörjade vi nerslag. 1,1 meter visade pejlen och det högg vi oss ner till på kort tid. Väl nere blev det avfångning på Grimbart 1 och genast när denne hade lyfts upp kom nummer 2 i en väldans fart. Även den avfångades. Riktigt bra jobb av Gaby som visar att hon utan problem axlar sin mors plats som nummer ett i grythundsstallet på kenneln.

Tack för en grymt rolig dag. Länge sedan jag skrattade så mycket på en jakt.

Premiär för Gaby

Igår var det dags för Gaby att få jaga efter mammaledigheten. En aning rund och kanske inte i bästa form. Dagen till ära hade vi begett oss till Regna. Jag åkte upp i torsdags och mötte där upp Christian och Fredrik. Blev övernattning i bykstugan nere vid sjön. Riktigt gemytligt. Där luftades diverse ämnen under kvällen. Blev att krypa ner i sovsäcken och sedan somna in. Sov gott och vaknade pigg.

Gaby fick ta första bebodda grytet. Ett riktigt smörgryt i en granskog med bara sand och ett maxdjup på 1 meter. Blev ett snabbt stopp på 0,8 meter. Vi grävde och spadade, hunden upp spade flyttas och grävlingen kommer fram. Ett skolboksexempel. Gaby i och leta vidare. Tog ett par vändor, så plötsligt hörs en mycket upprörd hund och vi pejlar in henne på 0,9 meter. Grävningen går löjligt enkelt och grävling två avfångad med ett skott i pannan. Grävlingen efter denna blir lite stökig då fredrik får eldavbrott och Grimbart har hög fart. Christian som står redo med sida-sidan tar den med ett snabbt skott. Lyckat gryt och grymt fint jobb av Gaby och passkyttarna. Lagning av hålen, då detta är av yttersta vikt att återställa eftersom det ska flytta in nya grävlingar här till nästa år.

 

Sedan kollar vi ett par tomma gryt med Stella och när vi tillslut får napp igen är det Gaby som åter är i kopplet. Hon slinker ner i grytet som har två ingångar och är i toppen på en ås. Sist vi jagade i detta grytet hade vi riktiga bekymmer och det tog oss ett par timmar och flera nerslag för att ta den grävlingen. Denna gång blir det kontakt direkt och när det legat still i cirka tio minuter så gör vi nerslaget. Vi hamnar bra och Gaby tas ut och en grävling tittar fram och skjuts. När denna tas ut tittar grävling två fram och får gå samma öde till mötes. Mycket lyckad dag och Regna levererar åter igen grävlingar.

Tusen tack för mat, sällskap och allt annat grabbarna.

Minkjakt

Igår tog Viktor och jag en sväng ut i skärgården. En fin dag med 20 grader och sol. Med oss hade vi Zorro, tysken Embla och taxen Pixie. Vi fick tag i en mink som zorro hittade och hade en på g, som verkade smita i vattnet utan att vi hittade den. Såg mycket fågel, tyvärr galet mycket skarv. Såg även säl. Fin dag kul för unghundarna å springa lös. Riktigt trevlig jaktform som inte behöver ta hela dagen.

Grävlingjakt på natten

I Fredags bar det av på grävlingjakt med Martin, Johan och Martins stövare Colt och Dixi. Jag hade med Stella och Embla om något skulle smita ner i gryt.

Först Intog vi en delikat måltid tillagad av den eminenta kocken Martin. Sedan när mörkret lagt sig och klockan slagit elva hoppade vi i bilen och rullade mot Åtvidaberg. Väl framme blev det släpp och sedan leta platser som kan vara attraktiva. Denna kväll visade sig trädgårdar, eller i alla fall fruktträd vara stället. Första nappet blev vid en gammal stuga. Colt tog slaget och efter 1,5 meters spårning fick han kontakt å stopp. Väl där en enkel avfågning av en hygglig grävling som hade tagit sin tillflykt under en sten.

Sedan bar det av en sväng till och vi fick en synobs. Så unghunden Dixi fick en chans. Hon gjorde egentligen allt rätt utom att stanna vid grytet. Colt fick hjälpa till och han markerade med all tydlighet var det var. Grejer med och Embla fick hänga på. Hon behövdes egentligen inte, men det är alltid bra att få vara med lite när det hettar till. Johan och jag grävde å spettade lite för att komma åt Grimbart. Det blev dock snart avslut och Embla fick försöka apportera ut den, vilket hon inte alls förstod vitsen med när man kan bita den så den dör ytterligare en gång. Då är det bra att ha med Johan för han kan apportera asbra. Kul kväll, fina burgare och helt jävla paj dagen efter. Tack för att man fick hänga med!

Grytjaktspremiär i Borås

Denna sommar har ju utan tvekan varit den vidrigaste jag varit med om. Den värme som har varit sedan i maj har varit en plåga för djur och människor. Tack och lov går vi nu mot den vackra hösten och jakterna kommer igång. Tyvärr har värmen gjort att hundarna är i sämre kondition än någonsin.

Det kändes därför lite opepp att dra ner till Borås med ryggskott och sommarfeta hundar.

Som alltid när vi ses i detta gäng är det mycket skratt och vi har väldigt roligt. Både åt varandra och med varandra. Hela helgen har vi haft förstklassig mat och väldigt trevligt. Kaya min yngsta dotter valde att följa med i helgen och det uppskattar jag verkligen. I hundväg tog vi med oss Stella och Pixi, Kayas tax.

Första dagen körde vi jordkällaren som vi slet med i sex timmar. Trotts fyra olika hundar kom vi inte åt grävlingarna. Det kändes bittert att ösa igen grytet utan resultat. Vet inte riktigt, men detta blev ett senario som följde oss hela helgen. En riktig jävla skithelg ur ett jaktligt perspektiv. Vi hade dock trevligt. Jag beskriver därför den enda lyckade grytjaktsepisoden. Den var kaosartad och det brukar ju vara det roligaste.

Vi körde i en gammal jordkällare igen och det var med Calle och Lindas Mynta. Det blev kontakt och hon skällde vilket hon inte alltid gör. Snart blev kontakten riktigt hård och det blev lite tumult i grytet. Efter ett tag kommer en riktigt stor grävling ut och ingen kom åt att skjuta den. Den springer i riktining mot bilarna där Calle är och hämtar spettet. Jag glömmer ryggskottet och löper efter den så gott det går. Med gemensamma krafter får vi stopp på den några hundra meter bort där den smiter ner i en vägtrumma. Kayas ungtax får chansen att jobba på grävlingen. Detta gör hon ganska försiktigt, men med tilltagande mod och det är tillräckligt för att den ska gå ut och skjutas av två hagelsvärmar. Pixi eller Mariebergets experta som hon heter kastar sig över sin kombatant och är nu väldigt morsk. En överlyckligt tax och 11 årig dotter poserar glatt.