Parning

Stella började löpa igår och kommer paras med Raskarums Dan. Stella kan ni hitta info om i bloggen och här nedan. Tanken med denna parning är att de ska kunna komplettera upp varandra. Båda har utmärkt vildsvinspassion, dock vill jag ha in mer skärpa på Stella. Det har Dan med råge. Något hans första pris på vildsvinsprovet vittnar om. Dan används också riktigt flitigt på vildsvin i de sörmländska vassarna. Stellas starkaste sida är drevtider och drevsäkerhet. Dock har hennes avkommor kanske blivit i längsta laget på dreven och därför väljer jag Dan som har lite kortare drevtider.

Raskarums Dan

Dan är en hund utpräglad gris och kron passion. Annat vilt jagar han men oftast korta drev runt 10 min. Gris och kron jagar han 20-30 min. Men skulle det bita sig fast i täta planteringar och vassar så håller han på tills han får ut dom. Han är kompromisslös i sitt arbetssätt på grisarna.

Skogsanlagsprov 161 poäng (Mkt bra)

Vildsvinsprov i Sverige (hängn) 39 poäng (utmärkt)

Utställning verry good

Grekas Estelle

 

Stella som vi kallar henne är en kanonfin hund med ett underbart temperament. Hon kommer ur Grekas Adel och Tyjas Rambo. Där fadern är en riktig maskin, långa drev och riktigt skarp.Stella har bra sök och lagom skärpa. Drevtiderna är mycket bra,  15-40 minuter med klockren återgång. Mycket spårnoga är hon vilket gör att dreven inte går för fort och djuren buktar ganska bra för henne. Hon har en nästintill perfekt återgång. Hon jobbar riktigt fint i gryt och med väl avvägd skärpa på svinen.

Dogbase:000, 102, 109, 110, 112, 106

Uppfödare: Grekas kennel

Mått:37/48

Bett:42 tänder korrekt bett

LL-Status: N/N

Meriter:

Utställning, Good

Ga Sprängare, GK

Anlagsprov Fält 166, Mycket bra

Grytjaktprov, förliggare 2:a pris

Avslutningen

I Söndags var det avslut på drevjakterna på klövvilt. Jag körde Udda på första såten. Mest för att hon är kort i dreven och brukar passa bra på jakter där det är mycket hundar och vilt. Kan dock konstatera att det är sista jakten hon gör. Hörsel och syn är riktigt illa därann och hon har sista tiden betett sig ganska konstigt vid svinen och det tror jag helt enkelt beror på att hon inte har kolla på var de är någonstans. Känns tråkigt att ge upp henne, då hon har varit grunden till att jag fastnade för tysk jaktterrier. Hon har varit en frälsare för många som varit skeptiska till tyskar. Grytjakterna har hon varit outstanding, även på svinen.

Andra såten körde jag Stella som hade ett antal drev på hjortar. Hon jobbade på med halvkorta drev och bra återgång, märks dock att hon börjar vara sliten då hon gått rätt hårt denna säsong. Dock inget i pass, så lite stolpe ut blev det allt. Sammanlagt blev det sju vilt tror jag.

Nu siktar jag mot nästa säsong då jag har två nya förmågor som ska jagas in. De har visat lovande tendenser och jag tror det kan bli riktigt bra.

 

Drevjakt på skärgårdsgrisar

Idag var det dags att ge sig av mot Breviksnäs brygga och ta pråmen ut i skärgården. Vi var en hög pojkar och en del hundar som gav oss ut i skärgrden. På ön väntade cirka 20 jägare och för dagen skulle det jagas vildsvin. Som vanligt var det välorganiserat och en saklig och noggrann genomgång. Det ska jag ge dom en eloge för. Otroligt snabb utsättning och snart var vi igång. Kan släppte Stella och Gaby. Gaby tog upp rådjur och en annan terrier hängde på. Martins tysk Merida tog upp gris och Zorroponken tjuvade det, sedan tjuvade Stella hans drev och snart var det läge att avfånga den grisen. Sedan tjuvade Stella de andras rådjursdrev och de var borta i över en timme. Lagom road var jag av det och så var större delen av dagen. Tjuvningar och rådjursdrev. Sammanfattningen blir att vi har nog jagat ner vildsvinsstammen lite väl hårt i området och idag var vi för många hundar. Plus att de lärt sig tjuva lite väl mycket.

En ljusglimt för min del var när jag släppte damerna på en benskjuten gris i vassen. Från Gabys sidan fanns det ingen tveksamhet utan pang på och jag kunde snabbt och enkelt avsluta för hundarna. Känns som hon ska jaga riktigt själv, injagningen på den får jag ta som en lärdom. GÖR INTE OM DET! Nästa säsong får det bli lite färre hundar i såtarna och lite mindre storlek på jakterna för min del.

På det hela en ok jaktdag med några hyfsade hundjobb, dock fel djur och lite annat. Dock sju svin skjutna och prima väder. Så man ska inte vara missnöjd utan ödmjukt ta lärdom av saker som går att göra ännu bättre. Tusen tack till hela gänget, bra jobbat.

 

Lite jaktträning

I torsdags blev det lite ledigt och vi tog en liten sväng till skogs. Har två valpar här hemma från min senaste parning. Den var med Grekas Estelle (Stella) och Jaktnästets Ekkel. De har varit lite sena i kullen, fast nu verkar det som om det har trillat igång ordentligt. Har gjort den vanliga delen med mycket skogsvana i somras och lite spårträning. Sedan har de träffat svinen lite försiktigt sista veckorna. Sätter´s Gussen har jag släppt en gång tidigare och då gjorde hon ett kort drev, det som förvånade mig då var att hon hade ett stort sök för att vara valp. Nu var det samma. Gjorde samma sak i torsdags. Efter ett bra tags promenerande tog hon upp. Med ett trevligt skall drev hon ett buktande drev i tio minuter. Jag stannade på upptagsplatsen. Ser hur det kommer två rådjur i den glesstammiga granskogen jag har framför mig. Samtidigt dyker det upp ett bara 40 meter från mig och det kommer rakt i pass. Stannar och lyssnar. Pricken i mitt Votrex sikte är redan bakom bogen och skottet går. Det gör en kort rusning och blir liggande i snön. Snart kommer Gussen drivande, självklart på de två djuren som passerade längre bort. Jag går ner där rådjuren hade delat på sig och ställer mig å väntar där tills hon kommer tillbaka sedan visar jag på spåret och hon driver då dit där rådjuret ligger. En nöjd lite krabat möter jag där. Bra dag med den lilla damen.

Efter detta tog jag en sväng med den lilla taxen Mariebergs Experta. Hon söker på helt ok och gjorde två kortare drev, med bra återgång. Ska bli kul att se var hon är nästa år. Roligt är också att alla i G kullen verkar ha kommit igång skapligt med intresset. En del mer än andra. Oliwers unghane Jack sticker väl ut mest. Han har bra sök, fint skall och driver närmare 30 minuter med bra återgång och har redan drivit svin två gånger. Första djuret sköts för någon vecka sedan och blev en dovhjort. Bra jobbat av alla valpköpare och ni får gärna höra av er och berätta hur det går.

Stolpe ut

I lördags bar det av till Hannäs för att jaga på en ny mark där. Martin och jag åkte dit och hade med oss lite tyskar. Väl där planerades dagens jakt och vi skulle börja med ett stort skifte. Jag tog Udda och Stella och Martin gick med Merida. Otroligt kuperad och vacker terräng. Dock lite småglest med vilt och Det dröjde innan första upptaget kom. Merida hittade djur först och  därefter mina hundar. Drevet buktade runt och eftersom det var precis vindsstilla och tyst så hördes drevet väldigt bra när det buktade runt oss. Vi trodde vi skulle få drevet i knät efter cirka 20 minuter. Dock släppte Stella då och jag visslade in henne. Sedan ytterligare ett upptag på vad vi tror var en räv. Udda hängde med ett tag och bröt sedan för att komma tillbaka. Därefter drev Stella själv och det blev en långkörare som slutade med att hon var stilla på ett ställe. Robert som hade bjudit oss berättade att det var ganska mycket stengryt där hon var. När vi bröt hade Martin närmast dit och hon hade fastnat på en klipphylla som hon inte kom nerifrån. Så det blev lite bergsklättring för grabbarna, det gick bra och hon kom ner.

Andra såten var mer kring odlingslandskapet. Nu tog jag Gaby och Martin gick återigen med Merida. Båda hundarna tog upp omgående. Gabys drev drog rakt ur marken och buktade sedan där i cirka 30 minuter. Merida fick tag på ett 20-tal dov som tog sin tillflykt i en kulle med tät tallungskog. Där buktade dom och gick isär i smågrupper, så hela området var målat på pejlen. Ett av de sjukaste dreven jag varit med om på länge. Blev en kalv skjuten. Två djur påskjutna som senare konstaterades vara bom. Efter detta var tomt på dov där bröt vi.

Sist körde vi en liten åkerholme. Jag gick med min 7 månaders valp Sätter´s Gussen. Hon har varit lös två gånger och båda med väldigt stort sök. Denna gång stack hon iväg direkt och tog upp 5-6 dov som hon drev ur kullen utan att någon fick tag på dom. Sedan drev hon dom i cirka 15 minuter innan hon skulle ta sig tillbaka. Där korsade hon Meridas drev från förra såten och strulade till det lite. Kom dock på inkallning och på det hela är jag mycket nöjd med henne.

 

Gaby fungerar kanon

Sammanfattning lite kort om lördagens och söndagens jakt förra helgen. Lördagen blev väl lite av en besvikelse, resultatmässigt i alla fall. Närmare 30 jägare och det sköts en kalv och en gris. Hundarna jagade riktigt bra, speciellt första såten var rolig och det var drev mer eller mindre hela tiden. Dock väldigt svårtryckta grabbar som var med.

Söndagen började med att möta oss med klarblå himmel, fast väldigt kyligt och rått var det. Körde Gaby. Tycker hon har kommit igång riktigt fint i år. Återgångarna börjar sitta, dreven är fina. Hon har gjort riktigt bra jobb på vildsvinen. Hennes Akileshäl är dock tjyvandet. Hon är den värsta drevtjuv jag ägt. När hon väl har tjuvat ett drev så jagar hon ofta med en annan terrier och det blir otroligt långa drev. Efter släpp som vanligt ett aktivt och energiskt sök som snabbt resulterade i upptag. Hon drev snett in i såten och sedan bakåt. Dock så vände drevet rakt in igen och kommer rakt mot oss. En spetshjort kommer studsande rakt mot oss. Dagen till ära hade jag inte bara med mig lilla dottern utan också stora dottern. Blir en smäll på den och den studsar vidare. Gaby är dock inte långt efter och snart är hon stilla. Vi går dit för att hitta en död spetshjort. Markerar den på Astron och promenerar vidare. Kommer dryga hundra meter när Gaby återigen tar upp. Denna gång cirka 100 meter framför oss. Dock går det runt på liten yta och jag hör ganska fort att det är svin hon hittat. Efter en minut av osämja bär det dock av rakt ut mot Robert som sitter redo. En skaplig galt kastar sig över vägen, men den kommer dock inte många meter innan den slår ihop i skottet. Gaby är över den omedelbart. Jag och tjejerna beger oss dit för att äldsta dottern gärna ville kolla på den. Efter detta kommer Calle och Lindas Odessa drivandes på en bock mot oss och där var det hela över. Gaby tjuvar och de drar på långjakt. Vi bryter såten. Resten av dagen var ganska händelselös.

Gamla tanten kan ännu

I Fredags bar det av till Härvelsbo för att ta den årliga jakten hos Lars. Det är en liten, men naggande god mark. Det jagas en gång om året med hundar och det har de sista åren varit riktigt bra med djur.

Vi ställde upp första såten i det stilla strilande regnet och jag körde Udda, Martin med Merida. Blev upptag ganska omgående på Merida. Hon drev ur marken ganska omgående och kom inte tillbaka förens i slutet av såten. Udda som har ett jäkla driv i söket, men med korta drev nu för tiden gjorde några stötar. Tre hjortar som vi stötte kom ut till Uffe, som provade, men bommade. Jag kom ut på fältet och snart kommer Udda utfarande med två hindar framför sig. Det går fort som fan. Tre snabba smällar och den ena slårikull och glider av bara farten. Innan den stannat kastar sig Udda över den. Den andra springer rakt genom såten och ner till Oliwer som skjuter en fin träff på den. Calle skjuter ett rådjur, Timo likadant. Några provar på fler djur som efter uppföljning visar sig vara bom. Kanske inte det mest imponerande skyttet denna dag. Dock bra tryck i såten och gamla Udda skötte sig fint.

Nästa såte går tomt och den tredje blir det ett rävdrev för Udda och taxen Gunde jagar ett rådjur utanför marken tills Oliwer fångar honom. En rolig, men riktigt blöt dag. Tusen tack till Lars för att vi får komma och gästa dig.