Sista grytjakthelgen på grävling

Sista helgen som grävlingen var lovlig samlades vi för att jaga lite grävling här i valdemarsvik. Lördagen blev en lite trögstartad historia . Vi valde att prova kalvgrytet. Namnet har det fått då vi hittade kadavret av en herefordkalv halvt nerdragen i en av grytöppningarna för nått år sedan. I år har detta gryt dock varit lite av ett misslyckande. Tre gånger har vi varit där och djur inne varje gång, det vill dock aldrig bli fast där.

Så nu gav vi oss dit för att prova det igen. Udda fick starta jakten denna dag. Som vanligt när man släpper henne är det turbofart in i grytöppningen och högt tempo på söket. Snabbt kontakt och det gick som vanligt runt. Efter en kortare stund stannade det dock på 1,4 meter och det är ju ändå helt godkänt. Vi började gräva och kom efter ett tag ner till en gång. Hon hördes dock dåligt fast pejlen sa att hon låg väldigt när oss. Efter lite breddande av hålet kom vi in i en till gång lite högre upp och i en annan riktning än den tidigar. Nu var vi när och svansen låg där som en propeller och intensiv skallgivning varvad med attacker. Som vanligt när det gäller Udda som nu närmar sig 200 grytvilt. Denna gång hade hon dock lite väl långt avstånd. Det resulterade i att vi fick tunnla lite innan vi kunde avfånga en grävling.

Framme Livet på en pinne

Andra grytet ligger i en fin eksluttning med massa hasselbuskar. Vi var lite tveksamma här då det var noll spår i snön vid detta grytet och grävlingarna varit väldigt aktiva sista tiden på grund av värmen. Martins Sätter´s Merida fick börja. Hennes arbetssätt påminner mycket om en sprängare och hon hade lite bekymmer att få fast djuret eller djuren. Då vi började misstänka att det inte bara var ett djur i grytet. På grund av männskligt slarv och dålig ammunition som klickade i revolvern sumpade vi två chanser på grävling. Tredje gången gilt kom vi rätt fick spadat och kunde avfånga en grävling för henne. Nu släpptes istället Calles Sätter´s Mynta som inte jobbade som en sprängare för dagen. Hon fick snart kontakt och tryckte fast den i en ändgång. Där jobbade hon resolut och väldigt närgånget. 0,9 stod det på pejlen. Tog oss bara några minuter att komma ner. Då det inte gick att skilja kombatanterna åt så fick grävlingen lyftas ut levande och hunden avlägsnas för att sedan avfångas.

Bengtsson Duktig pojke Hallå nån hemma Vår egna Bengtsson

Efter detta rörde vi oss mot nästa gryt som låg cirka 800 meter bort på en liten kulle mitt i ett vackert ekbeteslandskap. Grävlingspår i snön och Udda fick åter ta på sig pejlen. Kontakt och snart låg det och dunkade under våra fötter. Pejlen visade 0,4 meter, ett spadtag och vi var igenom. Bra nerslag som hamnade på Udda. Bara lyfta spada och avfånga dagens fjärde grävling. Inga fler hemma i detta grytet.

Udda plockar ytterligare en Udda å grävling

Vi gav oss av för att kolla dagens sista gryt. Ett gammalt övergivet uthus som ofta hyser grytvilt. Udda fick jobba igen. Normalt brukar det sluta i baken utanför ladan. Denna gång låg djuret under golvet i en stor bobal. Udda jagade runt den ett bra tag tills hon trykt fast den och vi roade oss med att bryta ruttna plankor och snart kunde Udda lyftas och en grävling till kunde avfångas.

Grym dag med fina gryt och bra hundjobb. Fint väder och kokta ägg.

Nästa dag nya marker och en grytdomare var med oss för att döma prov. Först ut var Bengtsson som sprängde en räv, vi trodde vi hade grävling inne så nått skott blev det aldrig. Detta har jag ju dock skrivit om tidigare. Grattis igen Bengtsson.

Sedan fick Mynta en chans. Hon släpptes i en enkelpipa i en gammal grustäckt. Blev kontakt, dröjde dock innan det blev still och när det väl blev det var det på 0,6 meter, snart var vi nere och kunde skjuta en grävling för henne.

Nu ett nytt gryt och Gaby skulle få en chans på sitt sista förstapris på grytjaktprov. Hon gick i och det rörde sig ett tag för att sedan hamna på 1,8 meter. Vi väntade ett bra tag, det låg kvar och vi började gräva. Det var hårt som fan i backen och det tog oss lång tid att komma ner. Gaby låg dock på bra och låg stilla i mer än en timme. När vi väl kom ner låg grävlingen nära och snart var den död och Gaby fick ett rekommenderat förstapris, hennes tredje raka nu. En utställning och hon kommer kunna tittulera sig grytchampion sedan. Detta vid 20 månaders ålder är riktigt bra.

Sju grävlingar och en räv i helgen

Tack till Johan som kom och dömde och till restan av gänget, fan va skoj vi har det, kul att ni kom på återseende.

Tjuvstart på grythelgen

I fredags stack jag, Martin och Jörgen ut för lite kråkjakt och stövarjakt. Vi har så sjukt mycket svartfågel på markerna, det gav dock riktig dålig utdelning, blev en skata. Då vi hade med stövarna och det snöade under tiden vi satt vid åteln så kändes det naturligt att släppa stövarna. Vi åkte åt olika håll och spårade av vägarna.

Jörgen hittade ett hyfsat färskt spår som jag och Martin spårade på. Då Wirpi inte riktigt fattat det med kalla slag så fick hon lite back up av Colt som är en jävel på kalla slag. De gick dock tillsammans på spåret och efter cirka 800 meters spårning över bergen blev det stopp vid ett gryt. Vi tog oss dit med Stella som skulle få en chans att spränga räven. Då det var en enkelpipa så sket sig ju det och det blev spettet. Räven fick en chans till och Wirpi släpptes på tätt följd av Colt. Räven gjorde en liten bukt och drog sedan till ett nytt gryt. Hundarna markerade där och vi tog oss dit. Nu skule den tas av daga Stella gick in och vi stod redo. Inga skall hördes bara dunk. Efter en kvart pejlade vi av och hon låg på en meter. Antingen var det trångt eller så hade hon tagit räven. Vi valde att gräva, det gick fint i sandjorden och snart kunde en fin rävhane tas av daga.

Trevlig dag, tack för fint sällskap och bra hjälp med injagning av stövaren.

Stella, Wirpi och Colt

Avelsgodkänd hane

Efter helgens prov tog Fredrik Bengtsson och Sätter´s Dangerous Frasse ett föreslaget första pris som sprängare med 61 poäng. Därmed är Frasse avelsgodkänd. Fredrik har lagt ner väldigt mycket jobb på sin hund och jag är grymt stolt att få stå som uppfödare till den hunden. Stort Grattis till båda två!

Sätters D Frasse

Drevprov fält 167, 1:a pris Utmärkt

Grytapporteringsprov godkänt

GA prov kvalitet 1

Excellent, CK Utställning

Grytjaktprov Sprängare 61 poäng 1:a pris

Grytjakthelg med prov

I Fredags packade jag bilen och rullade mot Aneby för att hämta upp Daniel, Martin och Torsson. Sedan bar det av ner till Perstorp för att hälsa på Johann och Michelle.

Helgen var bokad för grytjakt och vi tänkte att det skulle kunna bli möjlighet att köra grytjaktprov med Sätters Gaby. Första dagen delade vi upp oss i två grupper och åkte åt varsitt håll. Första grytet var beläget i en granplantering och låg på en liten höjd. Udda fick börja dagen. Det luktade räv och till skillnad mot här hemma verkar rävarna gärna ligga inne i gryten nere i Skåne. Kontakt ganska omgående och snart small två smällar. En räv låg och kort därefefter kom räv nr 2, denne saluterades dock bara och ingen räv blev kvar.

Gamla Udda spränger räv

Sedan åkte vi för att assistera andra gruppen som hade fått napp, men inte lyckats avsluta för Johanns unghund Daisy. Hon låg dock på bra och när vi kom dit var det i stort sett klart. Gemensam lagning och avfärd till ett nytt gryt. Jag körde i Gaby i det grytet. Blev dock liggande mitt i ett slånbärssnår på en stentipp på tre meter så kändes aningen hopplöst.

Andra gruppen åkte vidare och efter en stund lyckades Martin med små söta ljud få ut Gaby. Vi packade ihop och gav oss av mot huset när grupp två ringde och undrade om dom kunde få hjälp. Vi åkte dit och kom återigen fram till ett klart arbete. Efter lite gemensam insatts kunde vi avsluta för Davids tik som jag tyvärr glömt namnet på, men som gjort ett bra jobb. Vi bestämde oss för att ge Gaby en chans på prov och kollade av två gryt i en åkerkant, samma som den vi nyss varit i. Dock utan resultat. När vi passerade första grytet så provade vi där och det blev kontakt. Snart låg det fast och det var bara att vänta en timme. Sedan nerslag och en enkel avfågning. Sedan klantade vi till det och tänkte inte på att kolla om det var fler grävlingar bakom den första. En hoppade ut och det blev lite kaos innan den var tagen av daga. Under tiden hade nästa hoppat upp bredvid Gaby som var fick tag på den och drogs med ner i nästa grytöppning. Snart hade hon den fast och vi kunde ganska enkelt avfånga den. Förslaget första pris på Gaby och det kändes bra.

Grytjaktprov Gaby

Andra Dagen blev det två gryt och Gaby fick första chansen. Det dröjde ett tag, sedan hade hon dock boxat ihop två grävlinga som i början låg i varsin ände av grytet. Blev även här ett föreslaget första pris för henne. Sista grytet körde vi med Udda. Det blev en grävling där.

Avslut nära En dag i skåne Fint med mat i skogen Grtyjakt är kul Grytjakt i skåneland Grytjakt Martin lyssnar Grytjakt Grävarbete I ett nerslag Ingen räv inne men dock n grimbart Stenigt skit Sätters Gaby efter ett lyckat nerslag Sätters Gaby

Tusen tack för en bra helg till alla inblandade.

Klöviltsjakten är över

Ja helgen som gick var ju den sista för klövviltsjakt. Fredagen drog jag och Martin till Mogata. Första åten vallade hundarna mufflonfår som gick rakt ur såten och ja det blev inte så mycket mer med det. Ett stänkrådjur sköts det dock. Nästa såte gick jag med Stella som sökte av fint och gjorde två kortare drev på rådjur som gick ur området. Sedan hittade hon dovhjortar som hon drev desto längre. En av dom gick i pass och blev kvar där. Merida jagade svin som visade sig vara sugga med smått, så hon kopplades omgående. Sedan drev hon rådjur i pass-

Vi avsluta dagen med grytjakt. Gaby fick ta en riktigt stor galt som låg på cirka två meters djup. Hon skötte sig bra och vi fick till ett avslut.

Gaby med stor galt

Ilördags Var det avslutning på Fredriksnäs. Hundarna skötte sig bra, blev en dovspets för Gaby och en grävling för Stella.

Nerslag Stella med en liten grävling

Stellas sista drevjakt