Grytjakt från i somras

Nu har det varit mycket dåligt med jakt. Operation och husrenovering å sjukdom har gjort det som en av de sämsta oktobrarna rent jakttillfällesmässigt. Får fylla på med lite opublicerade jakter från grävlingsäsongen.

En av de sjukaste jaktdagar vi haft var nog när jag och Johan fick för oss att köra ett snabbgryt. Ett beprövat gryt som inte brukar erbjuda några större hinder. Denna gång ville det sig dock annorlunda.

Vi släppte i Stella som ganska snabbt fick kontakt. Efter ett tag nerslag på 1,8 meter. Stenhårt och ultratorrt gjorde det lite tjärvare än vanligt. Vi gav upp när vårat andra nerslag på 1,8 meter gått åt helvete. Udda fick chansen. Kontakt och hon låg still. 1,8 låg det på igen. Då hör vi ett skall bakom oss. Vänder oss om och ser Stella slinka ner i en grytgång. Hon har alltså lyckats ta sig loss från halsbandet och slank in. Två hundar i gryt är aldrig bra, men Udda och Stella i gryt är mycket obra, då de damerna avskyr varandra som pesten. Nu började det röra sig som bara den i grytet och det lät väl inte så väldigt lovande. Jag försökte få ut hundarna och efter cirka en timme kom Udda utkravlandes. Har sällan sett henne så sliten. Hon hade fått riktigt med däng från Stella, som valde att inte komma ut utan nu åter låg där Udda legat när hon smet in.

att-grava att-grava-1 att-grava-3 att-rymma-ar-kul

Vi var nu dock helt energilösa och övervägde hur vi skulle göra. Johans fru kom ner med gårdagens middag till oss och vi fick till och med efterrätt. Nu kom snart energin tillbaka och vi gav oss fan på att ta denna grävling. Nerslag påbörjades och efter närmare åtta timmars jobb fick vi slutligen efter en riktig närstridsupplevelse död på en stor fet grävling!

Det är ju sjukt skönt att ha såna jaktkamrater som inte viker ner sig i dessa lägen, utan är lika dum i huvet som en själv, tack Johan!

Regnapremiären

Förra helgen var helt jaktfri, jag ägnade mig då åt lite välbehövlig unghundsträning.

Igår var et däremot jakt i ösregnet. Det var premiären för Regna. Vi har jagat tillsammans i sex år nu och premiären de sista åren har varit riktigt bra. Det är då främst att få bege sig ner i Fallsjön för att se om det är gris eller kron, eller båda som bor där. De första åren var den omgärdat av ett relativt nytt hygge. Numera är det hygget en snårig djungel av gran och björk.

När vi nu skulle starta såten stod Udda och Stella på bakbenen och gnydde. Kändes ju riktigt lovande. När signalen kom att det var klart å släppa stöks kopplet och två projektiler for in i slyt. Det blev omedelbart drev och ganska snart rörde det sig svin både här och där bland träden. Detta var starten på en timmes konstant ös! Grisjakt när den är som bäst. Två grisar gick i pass och blev där. Hundarna skötte sig utmärkt och det var inga längre stopp. Stella avslutade såten med ett fint rådjursdrev också.

gris-for-stella tva-till-for-dogsen

Nästa såte körde jag Gaby. Hon har fått upp söket riktigt ok och är nu iväg ett par minuter för att sedan komma tillbaka och kolla var husse är. Det dröjde dock väldigt länge innan upptag. Det blev på en grupp hjortar som lämnade såten och Gaby följde dom på en riktig långtur. Vi valde därför att bryta såten. Sista såten körde jag också med Gaby. Hon fick här ett riktigt idiotupptag som hon stack iväg på långdrev med. Under tiden smög det ut dovhjortar överallt. Vi hade fyra spetsar och en riktig kapital på oss. Ganska typiskt så här i brunstuppehållet. En hind blev dock påskjuten och gick vidare. När vi bröt såten som tog vi och ställde om skyttarna och jag gick på med Udda och Stella. Problemet var att flera dov hade passerat ganska nära skottplatsen och det tog ett tag för hundarna att få ordning på det. Skottplatsundersökningen tydde på en benträff och jag vet ju sedan tidigare att det brukar inte vara några problem för hundarna att komma ifatt och dra ner sådant vilt. Denna gången hann de inte komma i kontakt med hjorten innan den kom nersläntrande för en slänt och blev skjuten. Mycket nöjd med hundarna som trots att hinden gått ihop med fyra spetsar som sedan delat sig lyckades välja rätt djur och att vi fick ett bra avslut.

lyckat-eftersok

Stort tack till alla inblandade under dagen. En riktigt fin jaktdag utom vädret!

Älgjakt

Måndagens älgjakt bjöd på halv storm. Hundarna skötte sig bra,men trotts tio olika älgar så blev ingen skjuten.

Idag for jag och hundarna mot Mogata för att prova lyckan där. Även här skötte sig hundarna. Vi hade ett par drev på rådjur. Nått drev på obekräftat och drev på mufflon som inte var lovliga idag. Trotts det inget skjutet. Jo just ja! Udda som tyckte att vi inte skötte oss såg till att en fet jordesvins sugga fick sluta sina dar.

Tack för idag slut för idag!

mufflon-som-ej-ar-lovliga udda-alghunden

Retur på vassen

I lördags var det åter igen dags att ge svinen i bråviksvassen en omgång. Det var en hög hundförare med. De flesta med tyskar från Sätters kennel, sedan med lite understöd från Finetorpets kennel.

genomgang

Vi samlades klockan åtta och gick igenom hur vi skulle lägga upp det. Vassen är belägen utmed Bråviken och runt den är strandängar. Vi ställde passkyttarna vid vassen med skottriktningar ut från vassen. Sedan gick vi in med fyra hundförare. För att man nu inte ska missförstå detta ska man veta att vassen är på mer än 50 hektar. Det var ju väldigt blåsigt och hörbarheten var i medvind inte alls speciellt imponerande. Första hunden som fick kontakt med gris var Sätters Riva som jobba bra i vassen och efter en stund valde grisen att ge sig av ur vassen. En 120 kg galt som kom med Riva i hasorna. Den blev snart nog fälld.

en-hygglig-galt

Snart började fler hundar hitta gris och dreven gick om varandra i vassen. Dock ville ingen lämna vassen. Det verkade också som det var väldigt små kultingar som hundarna inte hängde med i vassen.

Vi bytte hundar och körde en sväng till. Det blev dock rörigt och vi fick ingen ordning på det. Efter det blev det lunch och sedan tog vi omtag och provade en del av vassen vi aldrig varit i. Jag gick med Stella, Martin med Sätters Merida, Martin A med Balou och Calle med Odessa. Det visade sig vara ett bra drag. Vi fick omgående fart på gris och det blev riktig finjakt under en timme. När den var slut låg det ytterligare tre grisar som alla hundarna varit inblandade i. Bra jobb för dagen och duktiga hundar. Tack alla inblandade för en trevlig jaktdag med bra resultat.

en-liten-en pa-vag-in pa-vag-ut vagg vassasrna dagens-skord

Grytjakt

I torsdags kom Jon Hagen och hans kompis Tomas G ner för att prova jaga i vassen. Det var dock planerat för grytjakt också. Först tog vi ett eftermiddagssläpp med Wirpi. Hon gjorde ett kanonjobb på en räv som vi tyvärr missade chansen på.

Sedan körde vi grytjakt på fredagen. Vi jagade först ett grunt gryt. Det hade dock väldigt stor omkrets och vi fick inte riktigt ordning på det med Gaby. Udda fick hoppa in och redan ut det. Var inte så konstigt då grävling hade grävt in sig. Udda löste dock detta och snart nerslag och avfångning. Hon har verkligen mycket goda grytegenskaper denna lilla Donna.

gravling-for-udda gravning

Nästa gryt körde vi med Stella som kämpade på bra, men inte riktigt fick stopp på det hela. Det låg djupt och var nått överjävligt hårt, efter mycket slit gick det tillslut loss och la sig mycket grundare. Vi gjorde genombrott och snart såg vi grävlingen. Det blev dock strul och jag klantade till det, den smet och vi bröt för dagen.

Drevjaktspremiären

Den första oktober är nog för de flesta jägare som har en drivande hund den heligaste dagen av alla. Jag får väl erkänna att även jag sällar mig till denna skara. Att äntligen få komma ut och släppa hundarna lösa och höra hur drevet buktar.

Vi samlades tidigt på lördagsmorgonen. En riktigt fin morgon var det också, prima väder och inte jättevarmt. Första såten gick jag med Gaby. Hon fick tyvärr för sig att man ska samjaga med andra hundar och första drevet blev på en hjort som hade tre hundar efter sig. Jag hade hunnit in cirka 50 meter i såten. Då, bara sätta sig på en sten och lyssna på hur hundarna drev. Det är ju egentligen en ganska förnämlig syssla. Det dröjde nästan en halvtimme innan hon var tillbaka och det efter att husse fuskat och visslat in henne från återgången. Vi gav oss nu in i planteringen som var drevets egentliga mål. Efter ett kortare sök blev det åter upptag. Nu drevs det antagligen vildsvin, detta drev blev också tjuvat och nu var det två tyskar som drev ur såten och de ville inte sluta driva så vi fick bryta där och hämta dom med bilen.

Nästa såte fick jag sitta på pass och det är ju ungefär det tråkigaste jag vet iaf när det är spetshundar i såten. Jag hörde i princip inte ett enda hundskall och jag hade iaf ett fint pass. Dock stort grattis till Viktor för prima hundjobb av Zorro och även till Per som lyckades nedlägga en gris för honom.

gylta-for-zorro

Nästa såte var hade jag inget drev alls med Stella, Oliwers Riva hade ett kort drev på okänt vilt.

Sista såten för dagen gick jag med Udda och Stella, Viktor gick med Frasse. Alla hundar tog upp samtidigt, Mina damer hittade pinntjur och kviga som de drev rakt i knät på Per. Sen jagade dom dessa i en annan såte i cirka 40 minuter. Under tiden drev Frasse ner hjortar till Per som sköt en smalhind. Stor grattis till honom och till Frasse som gjorde ett kanondrev.

frasses-forsta-drevdjur

Nästa dag jagade vi igen och nu började vi med Gaby och Frej som är Martins Wactel. Jag och Gaby gick i en stor skvattrammosse med mycket sly och självföryngrad gran. Dröjde inte länge innan hon fann gris och det gillar hon. Vilket liv det blev! Massor av svin var det där inne. Efter ett tag kallades Udda in som förstärkning och sammanlagt drev de ut fyra drev ur mossen. Två grisar sköts för damerna och en bock blev kvar inne i mossen också. Viktor sköt en rådjur för Frej.

forsta-galten-for-gaby

bock-som-inte-lamnade-mossen

Nästa såte körde jag Stella som hade två bra drev, varav ett gick i pass hos Martin som sköt en lite bock, Stella drev dock inte ända fram där så svårt att veta om det verkligen var drevdjuret, dock tydde mycket på det.

Bra och trevlig helg, med bra hundarbete trotts varma dagar och feta hundar. Tack till alla inblandade.

fyra-av-dagens-fem-vilt