Kvällsgryt och stövarjakt

Igår eftermidag blev det ett spontangryt för mig och Martin. Ett nytt fint gryt ,för oss, som låg i en beteshage. En liten sluttning med fem ingångar. Stella som för kvällen var den piggaste i hundskaran efter söndagens vassjakt.

Hon gick i och snart var det full fart. Första grävlingen gick lätt och den sköts på bara 0,4 meters djup. Stella sökte av grytet igen och åter kontakt. Nu blev det tvärfast på 1,5 meter. Det var dock under en gammal rejäl ekstubbe, det innebär en jäkla massa jobb. Då vi är i en inte allt för imponerande kondition tog det tid och snart nog började det mörkna. När nerslaget kom sköts två grävlingar och en rymde från en ingång. Wirpi släpptes med Stella hack i häl. De spårade den till närmsta gryt. Dock blev det för sent tyckte vi så de kopplades så fort det gick. Sedan lagning av gryt och hemfärd.

En smitare Tvåtill för Stella

Idag släpptes Wirpi på en  rävlöpa som var cirka en timme gammal. Hon tog den bra och reste ganska snabbt räven på ett närbeläget berg. ——sedan hade hon ett riktigt fint drev på nära en timme. Det passerade ett rejält dike, en väg och en mindre bro, plus att det buktade förbi tre kända gryt. Får lov att säga att hon imponerade stort på mig idag igen.

Vassjakt

Idag bar det av till vikbolandet. Där skulle vi jaga vildsvin i en gigantisk vass. Sju tyskar var med och fyra hundförare. Vassen ligger utmed Bråvikens strand och är omgiven av betesängar. Vackert som bara den. Temperaturen var nere på 15 grader, viket kändes bra. Man kan väl säga att allas hundar jagade svin och sammanlagt hade vi grisdrev i 6 timmar. Ingen gris lämnade vassen. Det var drev ståndskall och en hel del kamp. Av mina egna hundar var alla bra och jag är riktigt nöjd med deras insats. Efter dagen kan man konstatera att den vassen är för stor för att de ska vilja lämna den och nästa gång får det nog röjas skjutgator i vassen.

Tusen tack till alla inblandade, speciellt till markägarna som bjudit in oss.

Regnajakten

I torsdags kväll åkte jag och hundarna till Regna för årets grytjakt där. Det var en trevlig kväll, som vanligt.

Regna1

Efter en förstklassig frukost gav vi oss av mot skogen. Första grytet var tomt. Andra fick vi napp på. Den smet dock utan att vi märkte det. Udda följde den en bra bit, men hann inte ikapp den. Så vi fick åka till nästa gryt. Det var ett nytt gryt som vi ej testat innan. Många ingångar och stenigt. Det visade sig dock vara relativt grunt. Udda fick en ny chans och hon visade att gamla damer kan fortfarande. Första nerslaget 0,5, En grävling skjuten. Udda gick i igen, kontakt och nytt nerslag på samma djup. Grävling nummer två skjuten. Udda gick i igen och nu blev det fast på 0,9 så snart låg grävling nummer tre där. Nummer fyra kom fram, ett bomskott gjorde att det strulade till sig och det gick loss. Efter ett litet tag var det åter fast, nu på 0,4 så det gick fort att komma igenom.  Grävling nummer fyra låg nu. Efter detta var det tomt i grytet.lagning av nerslag och efter det lunch.

Bra jobb av Udda Regna nerslag Regna

Nästa grytet ligger uppe på en höjd i granskog och har sett enkelt ut. Vi har aldrig jagat det aktivt, men hade en hund i det under en drevjakt för några år sedan. Det var inte helt säkert att det var aktivitet i det, men Gaby fick en chans att prova. Det dröjde inte länge innan det blev kontakt och när det väl var det började det gå runt. Hon fick aldrig stopp på det och efter 1 timme bytte vi till Udda. Det visade sig dock vara en mycket besvärlig grävling som inte ville bli still. Efter mycket om och men stannade det dock och vi kunde avfånga en mycket stor elak sugga. Med facit i hand så gjorde Gaby ett bra försök, men Udda var väl den som åter igen visade att hon är grythunden nummer 1.

Stökig grävling Innifrån gryt

Tusen tack till Christian och Fredrik!

Grythelg i Borås

I i drog jag, Martin och Viktor ner till Boråstrakterna för att jaga grävling hos Linda och Calle samt Fredrik.

Vi anlände i fredags. Det blev ett kvällsgryt i ett härligt ihållande regn. Där blev det dock inget skjutet. Lördagens första gryt var beläget i kanten av en ungskog. Ett fint sangryt med två ingångar, det var tydlig aktivitet. Mynta körde först. Hon skötte sig bra. Grytet hade en ganska vid räckvidd och det tog ett bra tag innan hon lokaliserade grävlingen, när hon väl gjort det låg det bergfast. Vi påbörjade nerslag på 1,9 meter. Det gick bra tills vi kom ner på ett lager av sten som inte gick att gå igenom. Mynta som nu jobbat i mer än två timmar, började bryta och var riktigt trött. Udda fick gå i istället, grävlingen låg kvar och nerslag gjordes, vi hamnade dåligt och grävlingen tog sig förbi Udda. Nu kändes det en aningen modfällt och luften gick ur oss lite. Linda som förstått hur viktigt det är med mat utfodrade oss andra och arbetet tog snart vid när Udda åter låg fast. 1,8 meter igen. Denna gång gick det snabbare och när vi kom ner blev det lite styr då grävlingen upptäckt att det var en dålig väg ut. Tillslut var dagens första grävling bärgad och Udda kunde apportera ut en riktigt stor galt.

borås 20Grytet efter det var tomt. Grytet efter det var dock aktivt. Gaby fick köra sin första grytjakt. Ganska omgående efter att hon slank in slank en grävling ut och Stella släpptes på spåret. Femhundra meter tog det innan det tog stopp. Gaby körde på i grytet och nu hade vi grytjakt på två ställen. Jag Calle och Senare viktor tog oss ann Stellas grävling som hade förskanskat sig i en bergsskreva. Efter riktigt bra jobb av Stella fick vi ut grävlingen. Den avlivades efter dramatiska former ovan jord. Mycket bra jobbat av pojkar och hundar.


borås18 borås19För det andra gänget gick det också bra, Gaby skötte sig riktigt bra och Martin kunde efter lite pill avfånga hennes första grytgrävling. Bra jobbat av alla delaktiga där också.

borås17 borås14 Nu blev det vila, bastu och mat. Det är ju ungefär allt man behöver för en bra kväll. Servicen som vi fått av våra värdar denna helg är oslagbar och sällskapet likaså.

Söndagen spenderades i Tidaholmstrakten. Även här förstklassig service av Bengtsson som var värd för dagens jakt. Första grytet var gigantiskt och aktivt. Det la sig på 2,6 meter och vi grävde detta var ju ett respektabelt djup, då det var väldigt lätt jord gick det snabbt att ta sig ner. Vi kom dock inte ända fram då det gick loss. Efter detta fick vi ingen ordning på grytet. Så vi gav upp det. En fin vildmarkslunch och sedan vidare till dagens andra gryt. Det var ett litet gryt under ett stenröse. Frasse fick nu visa vad han gick för. Han skötte sig bra och nerslaget på 0,8 gick fort. Dock var grävlingen inte sugen på besök utan tryckte ut hunden under rätt hårda former och kunde skjutas när den ville komma ut. Bra jobbat av Frasse och passskyttarna.

borås13

 

Dagens sista gryt låg på ett hygge och det var väldigt aktivt. Stella körde och det gick runt massor, dröjde nog en halvtimme innan det blev på plats. Sedan gjorde vi nerslag. Grävlingarna låg bakom en förträngning som hunden inte kom igenom. Stella som är ganska stor byttes mot Udda. Hon kom dock inte heller igenom och vi fick öppna upp igen. Då hamnade vi på grävlingarna och avlivning av två grävlingar blev ett faktum.

borås16 borås15 borås12 borås10 borås9 borås8 borås1 borås 11 borås 7 borås 6 borås 5 borås 4 borås 3 borås 2

Tusen tack till alla inblandade! Vi syns snart igen

 

Bra utdelning

Igår bar det av mot Vikbolandet för lite grytjakt. Varmt och torrt som fan och blåsigt. Vi skulle först kolla om det var grävling under ett uthus intill ett bostadshus. Det var Stella som fick börja och hon fick omgående kontakt. Det var väldigt öppet och det gjorde att grävlingen rörde sig lätt och fritt. Då passkytten som stod utanför huset hade svårt att stå still så missade vi när grävlingen smet ut och fick inte tag på den igen.

Isället drog vi till nästa gryt. Det är ett sandigt gryt som vi jagat i flera gånger. Tydliga tecken på aktivitet. Stella får chansen igen. Det tar ett bra tag innan det blir fast. När det väl blir det så ligger det bra och vi börjar gräva. 1,2 meter visar pejlen och det går hyfsat bra trots hårt jordmaterial. Snart är vi nere och första grävlingen avfångas, sedan andra, tredje och fjärde. Det är dock en till kvar som grävt in sig.Efter lite tunnlade kommer vi fram och kan avsluta för grävling nummer fem. En kanon insats av Stella. Även grävarna skötte sig bra.

Tusen tack till Micke för att vi fick komma!

Gryt 2 Stella med fem grävlingar

Grytjaktspremiären

Äntligen är det 1:a augusti. Helt klart den viktigaste dagen på hela jaktåret. Nu börjar grytjakten, idag blev det bara en kortsväng då det är mycket annat som behöver min uppmärksamhet nu. Åkte med Martin till Micke och körde ett sedan tidigare känt och aktivt gryt. Är alltid bra med såna markägare som Micke som ordnar och har full koll på vilka gryt som är aktiva.

Sagt och gjort. Tre ingångar sandslänt och ovanför 50 meter bort ett omöjligt stengryt. Pejlen på och Stella gick in. Ganska omgående kontakt. Det rörde sig dock ganska mycket och vi fick inte riktigt nån ordning på det. Misstänkte att det handlade om flera djur. Det visade sig vara rätt. Snart smet en stänkggrävling ut som klarade sig upp till klippgrytet. Nu blev det dock stopp och snart kunde nerslag göras och en grävling avfångas. Tusen tack för idag alla inblandade.

Stella med årets första Stella efter bra jobb