Dags att flytta hemirån

Nu är det dags för valparna att flytta hemifrån. Känns alltid lite tvetydigt kring denna del av uppfödandet. Ska man vara ärlig är det ganska skönt att lämna bort ansvaret för dessa små hundar. När de blivit så här gamla känns det som om de kräver ganska mycket uppmärksamhet och det är svårt att ge alla sju det. De har idag besiktigats, vaccinerats och chipats. Ingent fanns att anmärka på någon av dem. Samtidigt är det lite tråkigt att bli av med dom och man börjar fundera på hur de kommer att få det. Hamnar dom hos rätt personer osv. Denna gång känns det i alla fall mycket bra och de kommer till folk som jagar mycket.
Valp

SElfie

Modeller

Hicke

Gosar

Valpar

Nya förväntningar

Igår kom det en ny förmåga till Sätter. Det är Jägarhults Wirpi, en finnstövare av goda linjer. Mitt mål med den är att jaga in den sedan om detta går, det får vi se hur vi lyckas med. Man kan lugnt säga att det är en annan sorts hund mot den svarta modellen.

Jägarhults Wirpi De fann varandra

Vildsvinsprov skydsjakt

I torsdags var vi ute en sväng och kollade av en av markerna. Vi fick kontakt med tre suggor och en hög smågris. Vi var lite osäkra om det var suggor, så vi smög på dom ett tag, blev dock inte säkra. Hade en rätt stor flock med dov på oss också, det är kul att se.

Vi stötte dock på en ensam galt på vägen tillbaka till bilen. Denne blev fälld med ett skott i bogen. Han gjorde dock en rusch och försvann, här fick Etta hoppa in och assistera oss, det var dock löjligt enkelt då det var rikligt med blod och han hade kraschat redan efter 50 meter.

Etta på efftersök Större än vi först trodde

I söndags var jag och beskådade tjtks nya prov på vildsvin i hägn. Jag tror att detta kan komma att gynna rasen. Den nergång av skärpa som det har pratats om de senaste åren kan  vi förhoppningsvis komma till rätta med u när riktigt många hundar kan komma till start på vildsvin. Tycker att det känns som väl utformade bedömningar och att det är bra att man har lagt stor vikt på just hundarnas kontakt med vildsvinen. Kan bara hoppas att många startar sina hundar på provet så att vi får en riktig utvärdering av rasen och vilka individer som skall in i avel. Ser det som väldigt viktigt att komma iväg på så mycket prov av alla former som möjligt för att se så mycket hundar som möjligt för att på det sättet få referensramar för min egen avel. Jag kan känna att jag träffar på ganska många som vill ta en kull på sin hund. Fast dom har inga referenser på vad en bra hund är, för att kunna göra det måste man ju komma ut och se tyskar på prov och inte allra minst på riktig jakt. Därtill att kunna vara objektiv nog att inse att den här hunden jag har håller måttet eller inte. Gör den inte det! Ja, då ska den fan i mig inte in i avel heller.

Återigen vill jag bara  lyfta vikten av att köpa valp från avelsgodkända hundar. Resultatet av dålig avel ser vi tyvärr allt för mycket på prov och under praktisk jakt.

Skyddsjakten fortsätter

Igår var jag och Håkan ute en sväng. Vårat mål var en mark som hört av sig om att de börjat ha problem igen. På väg dit passerar vi en annan mark som jag har skyddsjakten på. Ser en stor grupp svin ute på en vall.Vi får åka tio minuter för att komma dit. Parkerar bilen och går mot den plats där vi tidigare sett dom. När vi väl är där så är det tomt. Vi fortsätter på vallen. Det är en skogskant på en stor holme som vi följer. Framför oss har vi en spets på holmen och när man rundat den ser man ett par hundra hektar.Väl framme vid spetsen ser vi grisarna som står bara 30 meter bort och bökar. Nu ska man bara avgöra vad det är för djur.

Första djuret är en galt, men denna har redan varsnat att något är på gång och rör sig in mot skogen bort från oss. Nästa djur är en stor sugga, även hon har koll på oss. Bakom henne kliver dock en liten fjoling fram. När det är rent bakom smäller det och den blir på plats. Det blir nu en kort kaos period, flera suggor med smått rusar in i skogen och runt benen springer massa förvirrade småttingar. Suggorna står inne i holmen och lockar oroligt. Vi tar med oss grisen och släpar den därifrån så fort som möjligt för att inte störa.

Senare under kvällen kollar vi på den andra marken och har där kontakt med två flockar med fjolingar, ingen följer dock med oss hem.

Liten galt ur stor flock

Vårsolen

Nu har valparna blivit rätt stora och de är ute kortare stunder under uppsikt av mina döttrar med vänner. Nu börjar jag kunna se lite olika individer i dom och det ser ut som om det kommer bli olika hårslag på dom.

bus på språng solsken tar i solen trötta Utebus

Spårträning

Nu på morgonen blev det spårträning för Hilma och Dandy. Det gick superbra för båda, men Hilma utmärker sig lite extra. Även Rasmus var i skogen och han verkade nöjd med Sätter´s Crazy Boss som spårade bra för dagen. Kul och nyttigt förde små.

spårträning