Löp och lössnö

Underbar dag med sol i korta stunder Första såten på lördagenI lördags jagade vi vidare på Fredriksnäs. Med nu var också Ralle med Sätter´s Ligo. Det är en fantastiskt lovande unghund som har lagom drevtider i min mening, bra och hörbart skall och ett vettigt sök. Första såten gick jag med Stella som körde räv i gryt och hängde på ner där. Jag gick därför och hämtade Udda som fick gå, hon gjorde dock bara två kortare drev. Ligo och Terry däremot jagade desto längre och det sköts två rådjur för Ligo. En räv blev också skjuten. Stella som troligen sprängde räven och drev den förbi en av de andra hundförarna.

Den sista såten jagades med spetshundar och blev resultatlös.

 

I söndags var det även då jakt på Fredriksnäs marker. Första såten hade vi rådjursdrev med alla terrierarna inget blev dock skjutet. Nästa såte sköts ett rådjur och där gjorde Terry ett riktigt långdrev på två rådjur. Sista såten gjorde Ligo två drev varav ett gick i pass hos Jon Hagen som nedlade det. Andra drevet var på en kapital dov som ej var skjutbart för dagen.

Söndagen rådjur

En bra helg med trevligt folk.

Nu löper både Stella och Etta, får vi se om Udda också kommer igång. Stella kommer att åka ner till utvald hanhund i slutet av veckan och vi hoppas på en lyckad parning.

Idag var det sig likt

Idag var vi på Fredriksnäs. Jon Hagen är nere i helgen på besök med sin eminenta hund Sätter´s Terry. En drivare av klass och rang. Vi körde första såten med en blandning av spetsar och terriers. Dov, gris och älgkalv var lovligt i första såten. Stella tog upp omedelbart, i närhet till en foderplats. Drevet gick fint och det buktade stort. Spetsarna hade fått kontakt med gris och det lät fint i skogen. Tillslut gick drevet ut på Jörgen som nedlade en styck dov. Ett långt drev som buktade fint. Jörgen gick för att sätta Stella på bakspåret då hon hade stannat vid den skjutna hjorten. Då kommer det ut en ensam dov några hundra meter bort som Stella får syn på, musiken drog igång igen. Terry tog upp och drev två rådjur förbi mig. Nu drev Stella doven in i såten och förbi en passkytt som sköt på den. Jon som inte var så långt från mig såg hjorten och fick känslan av att den var skadad. När hundarna var iväg en bra bit drog jag mig mot Jon för att spana av spåren i snön om vi kunde se något som tydde på träff. Stella drev nu långt iväg och Terry likaså. Inget tydde på träff. När vi står där rapporteras det om att en av spetsarna hade grisar i rörelse och jag hörde den skälla en bit bort. Det var bara några kortare skallserier. Kände mig kluven om vi stod rätt. Hann dock inte flytta oss innan en ensam större gris kommer ur ungskogen och ut på det lite öppnare landskapet. Den går dock inte rakt mot oss utan gör en cirkel runt oss och vi ser den bara ibland bland buskar och berg.

Jag säger till Jon att han ska skjuta då han inte har nerlagt någon gris ännu. Grisen har nu kommit på sidan av oss på 120 meter. Den börjar nu vara nära att försvinna ur vårat skjutfält, så när den dyker upp bakom en enbuske och stannar till smeker jag min älskade blaser och den svarar med att skicka en projektil rakt i bogen på grisen. Den slår i på plats, jag tittar på Jon och undrar varför han inte sköt. Det visar sig att han aldrig såg när den passerade ledningsgatan, så det var nog tur att jag sköt. Efter detta bröt vi. Tre grisar och en dov låg nu.

Utdragning av vilt och samling.

Nästa såte gick jag med Udda och Jon valde att vila Terry och förvandlades då till passkytt. Jag gick med Udda och hon fick tag på hjort och det drevet hamnade hos Jaktledarn som inte gjorde något misstag. Den dog! Udda kom tillbaka och vi gick vidare, ett drev till på dov hade hon, på långt håll kom det förbi skyttarna och inget mer blev skjutet. En fantastiskt vacker dag med snötyngda träd och strålande sol var till ända. Tre grisar och två dov blev dagens byte på Dianas stigar. Tusen tack till alla inblandade. Dagens resultat En för en jämte som omväxling Vacker dag

Inte alla dagar har solsken!

I onsdags var vi ute på en liten trevlig sällskapsjakt. Udda och Stella fick följa med ut i skogen. Det var ymnigt snöfall och landskapet var vackert som det bara kan vara i detta land. Först gick jag in med Stella som tog upp ganska omgående. Detta drev drog iväg på en stor bukt och jag valde att gå och hämta Udda istället. Hon tog upp något och drev ganska långt och det buktade fint, hon släppte efter kanske 15 minuter. När hon kom tillbaka tog hon upp cirka 60 meter från mig i en tät plantering. Jag tog mig ditåt då jag hörde ganska omgående att det var gris. Det gick loss och gick hundra meter för att åter stanna, jag smög dit och såg Udda flera gånger, men fick inte ordning på var grisen var innan det gick loss igen och nu hängde Udda bara på i 100 meter sedan sket hon fullständigt i att följa den mer.

Det är ju bara att erkänna att hundar inte alltid gör en imponerad. En hund som hon med ganska omfattande erfarenhet av jakt kan någon dag då och då bete sig som en novis och man blir så där lite lagom irriterad. Fast det är väl bara att acceptera att hundarna precis som vi har dåliga dagar. Stella hade kommit tillbaka till såten och tog upp en dov som hon drev runt bra länge för att sedan mota i pass hos mig och Jens. Jag hade dock kikarsiktet fullt med snö så den gick på 30 meters avstånd lungt därifrån.

Ja Udda såg den då och stack efter den kanske 400 meter och kom tillbaka för att driva 600 meter på bakspåret, husse var nu inte allt för imponerad av insatserna som den lilla damen presterade. Detta resulterade i att resten av dagen fick spenderas i bilen för den lilla damen.

Sista såten hade Stella ett par fina drev. Inget gick åt rätt håll dock. Sista drevet gick rakt ner i gryt och det kändes som pricken över i. När hon kom ut därifrån packade vi ihop och begav oss till hemmets lugna vrå.

Skönt med rutinerade hundar

Igår var jag uppe i Regna igen. Det är en fantastisk byggd med mycket vilt och trevliga jaktkamrater. Dagen vi skulle jag för dagen var för mig ny. Med mig följde Rasmus med Sätter´s Ligo. Etta fick vara hemma för hon har börjat löpa, hoppas hon drar igång de andra damerna när jaktsäsongen är slut. Första såten körde jag med Udda som ganska omgående tog upp och det buktade lite sedan small det hos Fredrik. Han hade boomat på en räv, trodde han! Udda fortsatte driva och det buktade runt en hel del. Till slut blev det stilla på samma ställe och jag frågade Fredrik om an hörde henne jodå, hon skällde för fullt. Nu fick jag ju av erfarenhet tankar om att räven kanske inte var oskadd ändå. Jag drog mig ditåt och under tiden fick jag frågetecken. Det är samma sak som att den gått i gryt. När det gäller dessa situationer är det ju i princip oundviklit och jag kan tycka att det är bra att de följer påskjutna rävar i gryt. När jag väl kom fram visade det sig var mer en sten den krupit under och under tiden jag väntade på att Fredrik skulle komma med ficklampa och hagelgevär så avslutade Udda det hela själv och när Fredrik kom bogserade Udda lagom ut en skabbig stackare. Jag gick tillbaka in mot såten vi skulle jaga då detta var kanske 250 meter från vägen som gränsade av det hela. Udda tog dock upp innan vi kom in och som tur var gick drevet in i såten vi skulle vara i. Jag passerade vägen och in i en gallrad granplantering. Som allt för ofta med pejlen i handen och ögonen på den. När jag lyfter blicken står ett ensamt dov och tittar på mig. Stoppar sakta pejlen i fickan och tar bössan från axeln och för den mot axeln. Kollar i siktet efter fler djur, icke. Tar ett skott och den slår i backen på plats. Går vidare för att komma längre på Uddas löpa. Udda släpper så småningom vid vägen och när hon kommer tillbaka går vi vidare. Christian skjuter en stänkdov och sedan bryter.

Ytterligare en dovhind Dovhind Skabbräv

 

Nästa såte går jag med Stella som söker ut riktigt bra för dagen. Efter ett tag tar hon upp och drevet går tyvärr ur såten direkt och Stella väljer att jaga runt hela marken efter detta djuret så vi bryter. Tre älgar blev observerade i denna såte.

Sista såten gav inte mer än ett drev som gick rakt bak för en inlånad Sätter´s Solo och så hittade vi ett nytt fint grävlingsgryt som måste jagas av senare!

Fin dag med lite oflyt på dreven. Tusen tack för att vi fick komma!

Oväntad älg och fina drev

Igår bar det av ut mot Södra Finnö. Dagen skulle jagas på två marker som gått samman för dagen. Tiotalet passkyttar och jag som hundförare. Med för dagen var Stella, Udda och Etta. Första såten gick jag med Udda och Stella. Det dröjde länge utan upptag och jag började få känslan av att det kanske inte skulle bli allt för många drev denna dagen. Då small ett skott. Knaster i radion och rösten där förmedlade att han skjutit på en gris och att gruppen grisar hade gått åt flera håll. Jag var inte så väldigt långt från skottet av ljudet att dömma. Hundarna som låg ute 150 meter tog upp och drevet gick ner mot asfaltsvägen. 100 meter innan den delade hundarna på sig båda fortförande med fullt drevskall. Udda stannade snart för att stå med ståndskall. Stella drev åt andra hållet utmed vägen. Uddas drev gick loss efter någon minut. Nu fortsatte det mot landsvägen. Nytt stopp precis vid vägen och hon släppte där av någon anledning. Båda hundarna kom tillbaka ganska samtidigt och vi fortsatte. Snart tog Stella upp igen åter ute på 150 meter. Drevet buktade runt et tag för att sedan gå mot landsvägen, där hängde hon på ett tag. Bröt dock efter 10 minuter. Under tiden hade jag och Udda gått vidare i planteringen där vi befann oss. Udda stack på någon löpa och när Stella kom åter tog hon samma. De gick en bra bit tysta och kom ner till han som skjutit på grisen. Stella fortsatte på löpan och var borta i över en timme. Udda och jag fortsatte att gå och snart tog hon upp på en höjd som jag gick nedanför. Snart smal ett skott och radion knastrade åter. En dov låg. Flera djur fortsatte med Udda efter sig. Där jag stod kom en ensam smalhind och smög förbi. Den fick gå och jag stod å njöt av Uddas fina drev. Det gjorde en stor bukt och vände tillbaka mot det hållet som första doven blev skjuten vid. Snart smal det igen. En dov hade skjutits på, med tydlig träff, men den fortsatte. Udda låg inte långt efter. Jocke försökte stoppa den trebenta doven, men sly och fart gjorde att det inte gick vägen. Jag drog mig upp mot honom. Han var uppe bland den självföryngrade slyskogen. När jag kom upp så vi såg varandra small två snabba skott och sedan ett tredje. På radion medelade Magnus att det var över för den trebenta hjorten. Vi gick åt det hållet och småpratade lite om jakten som hitills gått ganska bra. När vi kommer ner från en liten höjd pekar han och berättar att där nere i slyt kom doven. Jag kollar dit han pekar och ser en älg stå och titta på oss på 20 meter. Då de hade en vuxen kvar på tilldelning frågade jag om det var ok att skjuta en älg? För det står en därnere. Jocke som inte ser eftersom han är lite längre fram och har sly ivägen tror jag skämtar och säger att det är bara att skjuta. Bra tänker jag tar upp bössan och kollar av läget hittar bogen och osäkrar snartt därefter snärtar Blasern till och älgen brakar iväg. Jocke som trodde jag skämtade utbrister förvånat.

– Fan jag trodde du drev med mig!

Vi går ner för att hitta älgen 15 meter från skottplatsen. Ett avfångningskott skyndar på dödens antågande. Vi småskrattar lite åt den minst sagt oväntade vändningen på jakten och snart ropas det på radion och vi bestämmer oss för att bryta.

Vi drar ut älgen till en skogsväg och samlas för fika.

Första såtens dov En älgkviga

Efter detta tar vi en såte till. Jag går nu med Etta och Stella. Det tar återigen ganska lång tid innan det händer nått. De tar upp ett rådjur som de drar ett tag med. Etta bryter som vanligt först. Hon kommer på bakspåret till mig som står på ett litet berg. Hon drar iväg på sök åt motsatt håll där Stella nu driver rådjuret. Etta tar upp och drevet går utmed vägen där passkedjan står. Stellas rå har hoppat över vägen vid Niklas utan att ge skottchans. När stella kommer till vägen bryter hon. Hon genar på vägen tillbaka till mig. Ibland har de sån fruktansvärd koll på vart de har gått och tar sig genandes rakt till sin löpa för att slippa ta hela löpan tillbaka, grymt imponerande tycker jag som utan GPS inte kommer ur skogen.

Det drev som Etta har är på en ensam dov som en av passkyttarna ser siluetten på när den passerar på en höjd ovanför honom. Det blir inget med det drevet och snart har jag två hundar tillbaka. Vi traskar vidare i den kuperade skärgårdsskogen. De drar påda från den plats där Etta tog upp sitt drev och efter 250 meter drar drevet igång och nu buktar det snävt. Hundarna ligger på bra i skallet. En ensam Dov paserar mig två gånger utan att erbjuda skottchans. Tredje gången kommer den förbi och jag svingar med och drar två snabba 308 win mot den. Ser tydlig skottverkan och följer den med kikarsiktet för att se den försvinna bakom en höjd. Tar mig dit för att finna den död. Rapporterar det och väntar in hundarna som inte ligger långt bakom. Vi går vidare och det dröjer inte länge så reser de nått igen och Stella som jagar denna längst driver i fina bukter runt passkyttarna som står inne i såten. Ingen kommer åt den. Den som är närmast är jag som ser den på 110 meter stå och kolla på Etta som söker nedanför den sluttning som den står i. Etta får dock snart doften i nosen och jakten drar igång. Grymt bra flyt på jakten i denna såte. Jag kopplar upp Stella när hon kommer på löpan, nu ligger hon långt efter. Vi går vidare och Etta kommer ifatt oss. Lagom för nästa upptag. En ensam dov kastar sig ur en tätning där hundarna är och går ur marken omgående. När hundarna kommer tillbaka bryter vi.

En dovhind för Etta och Stella

Mycket bra dag med fint hundarbete och bra resultat för att vara i den östgötska skärgården. Tusen tack till alla inblandade!

Snöoväder och grisjakt

I Helgen blev ju jakten avbruten av kraftigt snöande. Innan detta hade vi dock två såtars jakt. Första såten gick jag med Udda som var riktigt pigg. Hon hade fyra fina drev på 10-20 minuter. Dessa lyckades dock ta sig förbi passkedjan utan att erbjuda skottchans. De blev dock observerade allesammans. En stänkhjort och en stänkgris blev dock dagens resultat.

Andra såten jagades med Stella som gjorde ett riktigt långdrev bortåt timmen. Med perfekt återgång som vanligt. Inte heller här sköts det.

Två stänkdjur idag

Trevlig dag med fin jakt.

Söndagen bar det av mot Örebrogränsen. Där var det klövviltsjakt med inriktning på vildsvin. Även dov var lovligt.

De första såtarna var väl relativt tomma på vilt. Udda hade ett kortare drev på hind och kalv som hon släppte när det blev koppeljakt.

Efter lunch en ny såte. Här var det betydligt mer vilt och Etta jobbade i stort sett hela tiden. Hon hade fyra korta drev på olika dovvilt. Jag fick en ensam gris i knät i planteringen där jag stod och väntade på Etta. Hon mötte denna på återgången och det blev ett påstick på den. När hon kom tillbaka från den han jag väl tio meter så tog hon snart upp igen. Det var tydligt att det var gris hon hade. Jag tog mig mot det hållet då det stod still. När jag kom in så jag såg henne jobbade hon mot en punkt vid några smågranar. Jag tänkte att det nog var en liten gris, då ingen stor gris kunde gömma sig där. Döm om min förvåning när hon for in där och det exploderade ut en stor svart gris, snabbt följd av ytterligare en likadan. Efter dessa ett koppel mindre brungrisar och i hasorna på dom Etta. Suggorna flydde, de små bruna blev dock kvar och det var riktigt bra röj inne i planteringen ett tag. Etta var lite väl på dom och när hon närmsta hundförare sköt en av dom så gick Etta iväg med en av dom på ett långt drev som gick förbi passkedjan 700 meter bort, även då låg hon alldeles för nära grisen för skott. Efter detta gick vi vidare mot ett annat område med plantering där de andra hundförarna hade griskontakt. När vi stod utanför planteringen i den glesa granskogen kom en ensam årsgris ut. Etta fick slaget efter att den försvunnit ur synhåll och gjorde ett till drev ner mot drevkedjan, utan att få bra resultat. Efter detta bröt vi och kollade upp påskjutna djur och samlade upp grisar.

Sammanlagt 5 grisar och två dov blev skjutna under dagen.

En liten för Etta

Kolmården by Friday

Idag bar det av till Kolmården igen. Jag och Rasmus var bjudna som hundförare. Dagen bjöd inte på fullt lika många drev, men de drev som blev gick i pass. Körde första såten med Udda som var pigg och sökte bra och effektivt. Skogen är för mig som kommer från ett brutet landskap väldigt annorlunda. Det är grymt kupperat och skog och åter skog, brutet av myrar och mossar. Påminner lite om Norrland. Andra kullen jag gick uppför kom upptaget och det drog rakt ifrån mig ut på en stor mosse. Snart kom dock fyra kron på 150 meter från mig och försvann snart bort. De valde dock bara att runda kullen och koma upp på min andra sida. Nu på bra håll, men utan kulfång. Efter en 70 meter kom de dock i kulfång mot en liten höjd och jag visslade till. De stannade så att jag fick en lucka på kalven som gick i backen när skottet gick in. De andra tre drog som yra höns och snart tog Udda upp dom igen. Hon drev dom i pass hos en passkytt 700 meter bort och fortsatte sedan efter hindarna en bra bit. Därefter bröt hon och kom tillbaka. När hon kom tillbaka gick vi vidare hon gjorde två längre stick som inte ledde till upptag, antagligen för kalla. Efter detta blev det lunch. Tre kronkalvar låg efter denna såte.

Fin dag Tack Udda Taggad Udda i väntan på släpp

Andra och sista såten var ganska tom Ralle hade drev med sin hund på två kronhindar som inte var lovliga. Mina hundar tog bara gamla spår som de följde en bit. Efter detta bröt vi och tackade för oss. En grymt trevlig dag. Tusen tack till alla gjorde den till vad den var.