Film från dagen

Fick med en liten snutt av Sätter`s Solos riktigt bra jobb på en hyfsad galt i vassen. Kvaliten på denna film är sådär, fisheye linsen gör det hela aningen skumt och otydligt. Svinet skjuts på cirka 10 meter med bra bredsida. Syns dock inte på filmen.

Unghundsjakt och close combat i vassen

I onsdags tog vi en sväng till Härvelsbo. Ett glatt gäng som känner till markerna. Första såten gick Oliwer med Sätter`s Riva som gjorde ett riktigt bra jobb på något som ingen såg. Det var allt. Andra såten gick jag med Etta som gjorde riktigt bra jobb. Tre fina drev på rådjur och dov. Sista såten gick vi med Stella och Etta som gjorde två fina drev innan de slutligen hittade en räv som de drev i knät på Oliwer som sällan missar en chans. Det gjorde han inte denna dag heller, en fin rävtik blev dagens resultat.

Räv för Stella å Etta

Igår var vi i Kullerstads och jagade. Första såten gick Etta som gjorde två riktigt bra drev på rådjur. Andra såten gick jag med Stella med som gjorde ett riktigt bra drev på en räv.

Sista såten gjorde Etta ett riktigt bra drev på två rådjur. Det är kula att se att det börjar släppa nu när det har varit lite korta drev i början av säsongen.

Idag var det första dagen vi jagade på Ingelsgärde denna säsong. Förväntningarna var väl på topp. Det brukar ju sällan vara dålig jakt där, så inte heller idag. Vi körde första såten med Stella och Sätter`s Solo. Solo hittade en grann kronhjort som han körde ut ur såten. Stella som var lite slö i början, sökte av hygget medans vi var på väg mot Fallsjön som är en mosse med vass och gungfly, där det mer än ofta står vilt. Stella som sökte av hygget bredvid mossen märkte inte de grisar som jag såg gå upp ur sin daglega i kanten av mossen och in i vassen. När hon kom åt det hållet frös hon en millisekund för att sedan kasta sig in i vassen och sedan var det närmare två timmars action. Detta kan ju vara det bästa som finns. Den första grisen hon tog upp gav sig av ur såten utan kontakt med någon passkytt. På väg tillbaka gick hon på en gris och började jobba på den rätt hårt. Svinet svarade och jagade hunden hårt och skoningslöst. En av de elakaste grisar jag sett på länge. Stella körde på och jag insåg att ska jag komma åt denna måste jag in i smöget och kriga med hunden. Sagt och gjort in i vassen och bråten. Stella som för tillfället stod i vassen och dunkade på samma ställe. När jag var någon meter ifrån kom  hon farande och svinet gick loss. Jag såg vassen svaja i cirka femton meter för att sedan stanna. Stella for efter och skällde som bara den. Jag tog mig dit och snart fick jag syn på päls och efter att ha lokaliserat öronen kom jag åt att skjuta den med ett fint skott. Den blev på platsen. Det var en stor fet gylta på 100+. Nu kom Solo ner i vassen. Samtidigt small tre snabba smällar hos Fredrik som sköt en likadan gylta. Stella och Solo sökte av vassen. Stella med sitt sakliga lugn gav sig av  i löpan från grisen som gått mot Fredrik. Solo däremot fann och jobbade på en egen gris. Jag försökte komma i skott i vassen. Det är ju dock jävligt svårt att få en skottchans. Två gånger var jag inne på någon meters håll. Det gick dock aldrig att skjuta. Snart gick det ut mot den rand av självföryngrad gran som omgärdar mossen. Jag insåg att det troligen skulle passera den öppna delen av mossen så jag löpte dit och lagom när jag kommer fram så kommer Solo ut för att undkomma en av grisens attacker. Svinet däremot väljer att gå åt ett annat håll.. Med fin bredsida stannar den bland smågranarna och jag skjuter den. Ett riktigt bra hundjobb av en unghund. Känns ju fantastiskt att få skjuta första grisen efter ett sånt bra jobb  för en hund som man själv har fött upp.

Fetgylta för Stella i vassen Första grisen för Sätter`s Solo Dagens byte

Nästa såte gick Fredrik med Rosa som hade ett rådjursdrev. Sista såten gick jag med Etta och Christian med Solo. Det blev lite grisdrev här med. Dock ganska dåligt sådant. En gris sköts det på. Efter någon kilometers spårning av två hundar avskrev vi det som en ren boom. En fantastisk vecka med bra jakt och fina hunddrev. Tack till alla inblandade.

Rex levererar igen

Igår var jag i Mogata och jagade med det trevliga gänget där. Micke var med och gick med sin unghund och vi gick in från två olika håll. Första såten gick jag med Rex. Gick in från en liten väg och in i en relativt ogallrad plantering. Tog inte lång stund så stack Rex iväg och ungefär samtidigt som han började väcka såg jag rörelse runt mig i granet. Svin efter svin sprang och det var rörelse överallt. Tätt och omöjligt att komma till skott på alla sidor utom min vänstra där det fanns en öppning med lite ormbunkar och annat. Såg att det rörde sig åt det hållet och jag försökte ta mig så jag skulle se. De första två som tog sig över där kom för fort. Den tredje tog ett hopp över det som en gång varit ett dike, stannade en milisekund och där satt skottet. Svinet låg på plats. Rex kom några sekunder senare ylandes som en stucken gris. För det är ungefär så han låter när han jagar. Han kastade sig på grisen. Jag visade honom på spåret där de andra hade tagit sig vidare och han driver dessa i pass hos Micke som tog läget och satte ett perfekt skott på en löpande gris. Rex var framme och kollade till den grisen för att sedan gå in i kullen igen. När han kom till mig hälsade han som vanligt för att sedan sticka på sina egna äventyr. Upptag och två korta påstick. Troligtvis fyra mufflon som kom ut hos Mattias, de var fredade. Jag trodde det var dessa han gick på när jag hörde honom jaga. Mattias ropade dock på radion att det trodde inte han. Jag tog mig upp på en liten höjd och hörde att drevet kom mot mig. Snart ser jag en ensamt svin komma upp över den glesa tallplatån framför mig, tätt följd av Rex. Det var en riktigt sur gris som med jämna mellanrum jagade Rex och stundom jagades av Rex. Tre gånger hade jag grisen framme inom trettio  meter och det jag kan säga är att jag skulle ha tagit hand om den chansen bättre. Rex Garminhalsband hade jag glömt att ladda, så mitt i såten tappade jag kontakten med honom viket försvårade för mig ganska mycket. Samtidigt som jag hade detta hos mig kom två grisar från det håll där Rex tagit upp rakt i knät på Magnus som lät en av dom gå vidare.

Skjuten för Rex på drev.Skjuten för Rex

 

 

Efter detta valde Rex att gå i ett gryt, vilket han gillar, men inte jag. Då vi inte har samma syn på hur man ska jaga i gryt! Så nu sitter han bredvid mig och tycker lite synd om sig själv, det gör inte jag!

Efter en jävla massa spettande och grävande fick vi loss Rex och kunde  jaga vidare. Inte med Rex han fick lite omsorg och lades sedan att vila.

Nästa kulle gick jag med Stella som gjorde ett fint rådjursdrev. Sista såten var helt öde, inte ett upptag.

Slingrande vatten och fina hunddrev

Dock kändes det som om starten på denna dag var svårslagen med ett fint och kompromisslöst jobb av Rex på vildsvin och att så pass många kom i pass på så få skyttar får man ju vara mer än nöjd med. Stort tack till alla inblandade.

Utmaningarnas vass

Idag skulle vi jaga storjakt vid Hulsjön i gryt. Det brukar vara en trevlig tillställning, roligt folk och hyfsat resultat. De hade under sista veckorna fått indikationer på att mycket svin rörde sig vid vassarna i den södra delen av sjön. Jag gick med Rex i den stora vassen i södra änden. Rasmus gick med Sätter`s Ligo i en mindre vass i närheten.

Det började mindre bra rent vädermässigt. Ösregn och grått som den värsta sossen. Detta hindrar ju inte en tysk jaktterrier och inte riktiga jägare heller. Gick in i vassens mittlinje och gick rakt ut mot det öppna vattnet. Normalt brukar det att gå hyfsat där, men sista tidens regn gjorde det svårgånget och jag får erkänna att vid något tillfälle kändes det hopplöst. Detta när man sitter med skitigt vatten till skrevet och allvarligt funderar på om man ska behöva ropa på hjälp på radion för att komma upp. Det ger en lätt obehagskänsla i bakhuvudet. När Rasmus rapporterar att han har griskontakt i sin vass, känns det lite bättre. När Rex sedan tar upp hos mig känns det mycket bättre. Han gör ett riktigt bra jobb och ett långt drev dock inne på grannmarken. Medans han är iväg så hör jag klafs av minst en gris som kommer från Rasmus vass och rakt på mig. Ser vassen svaja och cirka tio meter från mig stannar det. Fnyser och små kivas de sedan tyst. Jag väntar på att de ska visa sig, men icke. Tysta som möss har de tagit sig därifrån. När Rex är tillbaka så hittar han svin i alla fall och han jobbar på riktigt bra ute i vassen. Jag kommer inte ut dit så med en viss frustration står jag och lyssnar. Snart inser jag att detta kommer gå exakt som första drevet och ringer markägaren. Denna säger glatt att det är bara att gå in, skjut så många ni kan. Meddelar närmaste passkytten. Han skyndar sig dit, dock för sent för han ser Rex ge sig uppför bergsbranten i utkanten av vassen.

När jag står där haglar rapporterna om svinobs från Rasmus håll tätt. Nått svin kommer även från vår vass upp mot deras vass. Det går dock alltid runt passkyttarna och ingen kommer åt någon. När Rex kommer tillbaka tar han upp igen och det går runt i vassen en bra stund. Han öser på och man hör hur han sliter därute. Tillslut bestämmer sig svinet för att ta efter de andras exempel, vilket ju var ett misstag, där står ju nu Martin som får grisen. Efter detta hade han två rådjursdrev uppe på själva landbacken. Sedan bryter vi. Vildsvin för Rex

Nästa såte grå jag själv med Etta som gör ett kort konstigt drev på en råget som går mellan passkyttarna.

Kullen efter detta kör jag med Stella och Etta. Här har Stella ett riktigt fint rådjursdrev som tillslut går i pass hos Johan. Han har därinnan också avslutat Ligos drev på ett råkid. Sedan tar damerna och driver ut en kviga. Därefter bryter vi.

Rådjurskid för Ligo

Bra dag med roligt folk, helt enkelt det som gör att man vill vara i skogen. Får väl säga att idag är jag nöjd med hundarna, speciellt Rex som jagade svin i mer än två timmar i den värsta tänkbara terrängen.

Snabbt avslut

Idag fortsatte jakten på Fredriksnäs. Två vuxna fanns kvar plus ett antal kalvar. Första såten gick jag och Martin. Lovligt allt utom rådjur. Det är en finn kulle med mycket ek intill ett rapsfält. Förhoppningarna var stora. Väl inne upptag ganska snart, kanske nån minut efter att jag släppt. Stella följde tyst och snart small det. En ensamt hondjur skjutet och hunden var med fram. Samtidigt drev Martins hund fram ko med kalv och en kviga. Kvigan blev kvar på rapsen. Efter detta drev Stella en ensam dovhind förbi passkyttarna som inte kunde skjuta. När hon drivit den en stund så släppte hon den och kom åter in i såten. När hon hälsat på mig såg jag att hon snart fick fick nått i näsan och försvann över en bergknalle. Ståndskall och sedan tyst. Kollade pejlen frågetecken. Terrierägare vet vad det innebär. En liten joggingtur och väl framme såg jag ett enkelpipigt gryt och Stella hördes  tydligt, vilket gav hopp. Rapporterade till de andra att de kunde fortsätta utan mig och  det gjorde dom. Jag tog tag i grävjobbet. Med hjälp av händerna och en pinne tog det 30 minuter att ta sig ner och avsluta grävlingen.

Ko för Stella Tjuvskjutet rådjur Älgkviga för Martins wachtel En snabb grävling

Nästa såte hoppade jag in efter att de andra hade kört igång. Gick med Rex som jagade  tre drev. Två av dom var väldigt korta för att vara han. Det tredje fick godkänt. Mest spektakulärt i denna såte var ett påskjutet rådjur som en av passkyttarna gick på. Ett finkalibrigt vapen hade någon skjutit den i magen med. Man blir ju jävligt upprörd när man hittar sådant i skogen. Att folk inte kan ta ansvar för eftersök är ju i sig förjävligt. Att någon skjuter djur med klena kalibrar får en dock att fundera på om det är någon som inte får jaga som varit i farten. Hur som helst tur att Jörgen kunde avsluta lidandet för den.

Etta fick köra sista. Hon har en fantastisk energi den hunden. Som en raket i söket, även om det är lite kort fortförande. Det som irriterar mig är dock dreven. Ett grovt och mycket hörbart skall har hon, men tiderna är alldeles för korta. Vi gick in i en riktig svinmosse. Vass och självföryngrade granar blandat med al. Tätt och härligt. Fyra riktigt tunga drev. Snabb som fan är hon de första fyra hundra metrarna sedan börjar hon styra till det. Dock effektiv att tömma små såtar. Dock gick inget i pass. Efter detta bröt vi.

Som vanligt en trevlig jaktdag, med ett riktigt glatt gäng. Tack till alla inblandade.

Älgjakten är igång

Idag drog då älgjakten igång på våra breddgrader. Jag begav mig mot Fredriksnäs för att spendera dagen i dessa underbara marker. Med var också Oliwer och Rasmus med sina terriers Sätter´s Riva och Sätter´s Ligo. Som vanligt god stämning med gänget därute. Dessutom väldigt välplanerat av jaktledaren Jörgen som inte lämnar något åt slumpen Vi skulle skjuta älg, hjort och vildsvin, plus lovliga predatorer.

Första såten var storskogen. Det är som det låter en stor såte med bara skog. Jag gick med Stella som presterade ett par hyggliga drev på rådjur och ett riktigt dåligt drev på älg. Rådjuren kom självklart i knät på mig hela såten, bara för att de var fredade. Riva och Ligo gjorde bra drev de också.

Grabbarna terrier och fina vyer

Efter detta tog vi Sätter. En väldigt varierad såte med mycket planteringar, hygge, bete och insprängda åkrar. Nu körde jag Rex. Hann som vanligt inte så långt innan han tog upp och försvann. Bara att stå och vänta. Hundförare Martin rapporterade att han stött älg i min riktning. Ligo drev en stor älgtjur som han släppte innan den kom på en skytt som fällde den. Nu hör jag någon komma dundrande uppför kullen jag står på. På andra sidan svackan jag står ovanför kommer en ensam älgkalv. Dock utom håll. Då kullen är en udde i en sjö så löper jag på berget för att genskjuta den vilket lyckas. Snart kommer den genom granplanteringen nedanför mig och rakt mot mig. När den är på tio meter vrider den upp bredsidan och tar fart, dock redan för sent. Smällen har gått. Den går cirka 30 meter i grantätningen innan den lägger sig för en sista vila.

Älgkalv för mig

Går nu vidare och hinner gå till andra sidan kullen när jag ser en grupp grisar lämna tätningen på denna sida kullen och upp på nästa kulles eklandskap. Rex som är på väg tillbaka och kommer rakt i deras riktning ylar snart i och det blir ett rejält drev som jag missar med några meter flera gånger. Martins wachtel kommer ner och ansluter. Drevet är nu tio meter från där älgkalven ligger och svinet bjuder till motstånd. Hundarna jobbar dock riktigt bra och snart går det loss. Svinet försöker simma sig fri. Vilket inte lyckas.Drevet går rakt i knät på en passkytt som skjuter en ensam sugga. Under tiden har de andra hundarna bra drev och det är riktigt mycket synobs i kullarna. När jag gått en bit ut på betet och står där och väntar kommer en sugga med två brungrisar smygande bakom min rygg och ska tillbaka ner där jag såg de första grisarna. Då jag inte riktigt fick läge så fick de gå vidare. Efter ett bra tag kom Martin upp med Rex och vi visade hundarna på spåret, vilket resulterade i noll.

Nästa såte går jag med Etta som gör ett drev på en kviga med sin kullsyster Riva. Drevet blir cirka en kilometer. Sedan tappar dom och älgen smyger sedan ut på en bakpass, där den blir skjuten.

Sugga för Rex och en grann älgtjur som Ligo drev

Älgkviga som Etta och Riva jagade

 

En riktigt trevlig dag som vanligt och stort tack till alla som gör den till detta!

Nu vilar vi tills imorgon

 

Igår och idag

Igår jagade vi på Fredriksnäs. En trevlig, solig och varm jaktdag. Stella som helt klart var sleten sen torsdagens bravader gick första såten och gjorde en del kortare drev på okända djur. Sätter´s Solo som gick med husse Christian gjorde bra ifrån sig och fick fart på både älgar och hjortar.

Andra såten gick jag med Rex som gjorde ett riktigt långdrev på dov, det slutade i knät på undertecknad. När en ensam kalv dök ur granplanteringen och stannade till på hygget nästan lite förvånat tog jag chansen och den blev på plats. Nöjd med det. Efter detta tog han upp en råget som han tog på tur en lång stund.

Sista såten gick jag med Etta som var pigg och energisk i släppet. Vi gick i kanten på en stor mosse. Där var vass och granar. Snart blev det upptag och hon gjorde ett kortare påstick släppte det och kom tillbaks. Snart var hon tillbaka där hon släppte drevet. Efter det gav hon sig av på drev. Det följde kanten på mossen och där small första skottet. Ett tiotal vildsvin hade passerat Martin som sköt en rödgris. Två vildsvin valde att gå förbi Kalle som förvaltade chansen och sköt en lite större fjoling. Etta kom snart åter och vi gick vidare. Ett rådjur blev nästa drev och denna gick i pass hos Jörgen.

Idag kan man säga att allt gick lite sådär. Långa drev stod Rex och Sätter´s Riva för på älg. Tre drev på älg. De lyckades också hitta en sjuk älg som vi fick tillstånd att avliva. Ett stänkdjur var allt som vi fick idag. Passar på att tacka alla inblandade idag och igår för två fina jaktdagar!