Lixhult

I helgen åkte jag och Christian med Fredrik ner till grabbarna i Lixhult. Vi bodde hos Frans som skötte uppgiften som värd med glans. Fredagskvällen upptogs mest av det sedvanliga tugget, planering av lördagen och smakandet av nobla drycker som pilsner. Lördagmorgonen var vi pigga å glada, intog en prima frukost och packade in oss i bilarna. Väl framme på samlingsplatsen slöt en grupp förväntasfulla jägare upp. Sammanlagt runt tiotalet passkyttar. Första såten var det ingen tvekan om att det fanns gris i stigar som vi inte är vana vid här hemma och bök överallt. Det som var lovligt var älgkalv, rådjur, gris och räv. Iris tog upp innansläppet kan man säga och Udda hakade på där. Rådjur studsade ur såten både här å där. När Udda kom tillbaka tog hon åter upp rådjur och drev kort, mer stötte iväg dom. Rapport kom om att fyra grisar hade tagit sig igenom skyttelinjen utan att ge skottchans. Vi närmade oss slutet och ju närmre vi kom desto mer grisaktivitet. Udda tog nu upp med rejält drag och körde på, Iris som var nära kom också på spåret. Två oerhört snabba skott kom och rapport om att en gris i hundra kilosklassen var påskjuten. Hundarna var snart där och pejlen tydde på att den var död. Snabbt dit och konstatera att den var död. Där bröt vi såten och det med glada miner.

Nästa såte gick vi med Udda å Rex. Även här en hel del grisspår. Udda hade några korta drev på vad jag tror var rå. Sedan kom det där lite mörkare skallet. Jag drog mig åt det hållet och möttes av Udda som ivrigt drog iväg igen ner i en granplantering för att återuppta sitt arbete. In och ut under granarna. Jag försökte ta det lite lungt för att se om jag kunde se någon gris, men icke. Hörde dom gjorde jag dock, de var inte nöjda med Uddas uppvaktning. Snart rörde de sig bort från mig och Udda efter. Stannade efter 60 meter och nytt ståndskall. Jag smög efter. Snart gick det dock loss igen. Nu drog det en bukt runt planteringen upp på ett berg och mellan två passkyttar varav den ena observerade tre grisar smita in i nästa granplantering. Rex hade under tiden gjort ett drev ner till just denna plantering där han var i cirka 15 minuter och jobbade på med något. På samma ställe stog det tills han släppte det och kom tillbaka. Han kom till mig och tog upp igen direkt. Vad det var vet jag inte och vi gav oss av mot planteringen som grisarna gått in i. Det krävdes en del omplacering av skyttar, men snart nog kunde vi släppa hundarna, som omedelbart tog upp gick rakt ut mellan passkyttarna med två olika drev och inget fälldes.

Nu tog vi lunch. Där Johans föräldrar ordnade med prima ärtsoppa, nybakat bröd och annat gott. Vi fick även semlor som en av passkyttarna hade med, mycket uppskattat allt ihopa tycker jag.

Nu tog vi en sista såte. Här gick vi med Iris och Stella. Iris tog upp ganska omgående, först ett rådjur som sedan byttes mot en fullvuxen nasse som smet förbi en passkytt och rakt mot mig å Stella. Stella var iväg på sök och jag drog mig mot drevet. Då Stella kom mot mig tog hon upp och gjorde ett prima drev på rådjur, grisen gick upp i rök och vi körde på. När Stella kom tillbaka kom vi ner på en tät mosse där vi forserade genom efter bästa förmåga. Då började Stella stånda med sina mörka skall. Kollade pejlen och 69 meter från mig var det. Tänkte att jag ska ta det lungt och rörde mig bara när skallen kom. Kom in på 29 meter då hon släppte och uppsökte mig. Sedan tillbaka in, men nu gick det 109 meter innan hon åter igen ståndade. Christian och Iris närmade sig och snart tog Iris vid och det levde rövare i det täta. Nu gick det loss och de gick där ingen stod och vi bröt.

Vi samlades, pratade lite och sedan gav vi oss av mot stugan och tog en vila. Frans ordnade prima middag och efter det samkväm.

Söndagen var vi bara fem passare och vi hade bra med rådjursdrev som buktade bra, men det ville sig inte någonstans. Jag blåste min chans, med att stå med komradio i ena handen och pejlen i andra, nån som känner igen sig? Jävla teknik. Vi såg även färska spår efter kissekatt, den var som tur var inte kvar på marken. Vi bröt tidigt och packade ihop för att åka hemåt.

Man får tacka Frans och Johan för allt de styrt upp, er andra får jag tacka för sällskapet och två riktigt trevliga dagar.

Finjakt utan byte!

I söndags åkte jag till Grannas. Vi var bara tre stycken och det är minst sagt lite glest på de markerna, men va fan! Första såten tog jag Udda som drog som ett spjut och i första söket hittade en räv som hon jagade utmed Östersjökusten nästan ända ner till Valdemarsvik. Medan hon var iväg med det, vilket tog ganska lång tid, gick jag å spanade av spår å hittade ett efter en stor gris som tyvärr gått ur såten. När Udda efter cirka 1 timme dök upp igen tog det inte lång stund innan hon åter tog. Nu drev hon rådjur rakt genom såten och rakt ner på isen och glad är jag att hon släppte där. Jag kopplade när hon kom tillbaka och vi bröt där.

Nästa såte tog jag Stella som la iväg en bra bit när jag strök kopplet. Jag hann inte långt fören jag gick på nattgamla grisspår. Inte långt efter det hörde jag mörka skall från Stella, jag närmade mig ståndskallet och kom fram till ett par stora hänggranar med snö över grenarna där nere. Stella kom ut därifrån med en jävla fart och ett uttryck av- Va fan va det där. Ja jag hade sett av spåren var det en rejäl pjäs som låg därinne. Stella öste dock på och gick in så fort hon fick stöd mig, grisen blev lite sur och hade märkt mig. Snart for 150+ ut bakvägen och Stella efter, husse som stog som ett jävla spån han inte ens kasta upp bössan. Grisen gick dock rakt mot där grabbarna satt, så jag tänkte att det går nog fan vägen ändå. Den här galten visste dock var de var, det var tydligt. Stella hängde på en kort bit, men tyckte helt klart att den var stor och otäck (hon är ju rätt omogen ännu). På radion kom rapport om att grisen rundade berget som i princip är hela såten. Jag och Stella sprang runt för att se om vi såg han när han gick ut på fälten. Ingen gris där dock. Stella tog dock snart upp rådjur och drev ur såten där vi kommit in. Jag följde gärdeskanten för att se eventuella utspår. Fann dock inga. 200 meter från Andreas torn såg jag grisspår, han hade vänt och gått bakåt. När jag rapporterade det på radion hörde jag braket från gris som går loss och åter igen passerade han framför passkyttarna, men hela tiden i skydd av den täta vegetationen. Nu tog han dock fart och for ur såten på andra sidan där vi stod.

 

Bara att ge sig. Vi tog lite god mat och träffade barn och kvinnor som hade friluftsdag nere vid sjön. Sedan ett sista försök i den såte som grisen hade sprungit in i. Den hade dock gått vidare till grannarna över ån. Istället hittade Udda en ensam älg som var lovlig för dagen. Den jobbade hon bra på och när den kom på bergskrönet ovanför Andreas så var hon het på den. Jag hade som vanligt för bråttom och inte stod kvar där jag skulle ha stått. Stella gjorde två fina rådjursdrev, modell 30 minuter. Denna dag ville dock inget gå i pass. Vi kopplade hundarna och gav oss av hemåt. Bra hundjobb, trevligt lungt och avslappnad jaktdag.

Tusen tack till alla berörda.

Lite kyligt, men ack så trevligt!

Idag åkte jag å Martin till Hosum. Där mötte ett glatt gäng upp och vi körde efter lite skitsnack igång dagens övning. Först körde vi i storskogen. Jag gick med Rex och Per med sin Jämte. Det tog inte jättelång tid så tog Rex upp. Han gjorde ett drev på cirka 1 km, släppte och kom tillbaka. Vi gick vidare och snart tog han upp igen, nu small det från närmsta passkytten. Rex drev dit och fortsatte vidare med geten. Vid Micke låg ett kid kvar. Rex drev även geten cirka 1 km, släpppte och kom tillbaka. Nu blev det inget mer i den såten.

Efter lite fika tog vi nästa kulle och där gick jag med Stella. Tobbe gick med sin tax. Båda hundarna jagade och Stella stal första drevet från taxen. De djuren drev hon över golfbanan och när drevet kom till vägen släppte hon och kom tillbaka. Vi hann dock inte långt så kom hon på ett nytt slag. Nytt drev, första var väl cirka 20 minuter, andra cirka 30 minuter. Sedan bytte vi pass och tog andra delen av såten. Här tog Stella upp ganska omgående. Hon gjorde ett kanondrev på cirka 40 minuter. Tilläggas bör väl också att söket idag inte gick att klaga på, hon jobbade kanon kort och gott. Fast det ville sig inte riktigt, drevdjuren var ruggigt nära passkyttarna ibland, även jag hade något rådjur på mig utan att komma till. Hon gjorde efter det ett kort drev på 15 minuter. Efter detta bröt vi och skulle avsluta med en liten såte.

Innan jag gick in så sa Tobbe att han från sitt pass såg en skovelhjort(fredad) och en till hjort, en spets. Var de var kom vi aldrig riktigt fram till. Efter att ha gått ett par hundra meter såg jag dock en hjort och drog mig ditåt. Rex som vanligt jobbade med stor energi låg ute och sökte och snart kom vi på spåren. Han tog upp och jag sneddade över berget för att mötas av tre hjortherrar som med himlen som bakgrund fick passera. En av dom kom dock inte längre än till Lukas som fällde en liten stånghjort.  Där bröt vi också såten och gav oss hemåt.

Man får tacka för en riktigt trevlig dag, trotts frysgrader som kändes i kinderna.

 

Terriers is the shit!

Idag hade vi styrt upp en jakt runt Hulsjön. Skörtsmåla, Dräg, Bryttorp och Hummelvik var med. Hundförare var jag, Fredrik, Jimmy och Viktor. 5 tyskar och en borderkorsning hade vi att tillgå. Vi var ett par man från varje mark, så sammanlagt blev vi några. Tanken var att ta lite större svep. Då det är rätt bra mindre såtar som markerna har så slog vi ihop två till tre såna och körde en till två hundar i varje. Jag och Fredrik gick tillsammans i första delen. Jimmy och Viktor gick varsin. Rex gjorde ett lite vimsigt drev på två rådjur och Ester gjorde ett kortare på okänt djur. När vi kom mot slutet tog Ester upp och Rex hakade på. Efter ett tag förstod jag att det var antingen gris eller älg dom jagade. De blev ömsom ståndskall och gångstånd med två tyskar. Det var härligt att gå 300 meter bakom och ha vinden rätt å bara lyssna. En som ylar och en som skäller, det var bra liv på dom. Den försvann dock tillslut och en timme hade nog gått. De andra hade haft några drev, inget låg dock.

Vi tog snabbt nästa såte. Även här gick jag och Fredrik i samma. Hann inte in så långt i såten så small två snabba, bom på räv. Snart tog Udda upp och drev rakt på Ester som tog över, Udda släppte då och kom tillbaka. Vi gick vidare. Det var en pigg Udda som mest låg ute på sök. Ibland såg jag ett svart streck passera. Snart kom dock ett nytt upptag och det gick rakt mot mig. över berget kom en ensam dovhjort rakt ner mot mig. Jag var tvungen att sätta mig ner på knä för att få fritt skottläge. Då kastade hjorten och sprang på sidan om mig. Snabbt upp på fötter och en sving, Pang! Hjorten slog i backen och innan jag hann göra nått mer satt en terrier i halsen på den. Jag skyndade mig fram för att avsluta med kniven, skjuta var inte att tänka på. Då reser sig hjorten och springer iväg. Udda tappar sitt tag och en mycket uppeldad terrier försöker komma ifatt hjorten. Jag informerar om läget på radion och snart gick den ut på Martin som på ett ganska bestämt sätt avslutade det hela.Mitt skott satt rätt ovanför bogen, för högt alltså. Gick ner och hämtade Udda och Ester som hade dragits till tumultet. Vi hann inte så långt in igen så tog Udda upp igen och drev ytterligare en dovhjort mellan passkyttarna. Drevet forsatte och nu kom det på Ralle som förvaltade chansen väl och hjorten blev där. Udda släppte och jag mötte henne för att köra nästa kulle. Hann inte ens in själv så tog Udda upp igen. Drev ut på fältet där det blev bom på den. Udda som nu övertänt jagade VÄLDIGT länge och fick så småningom sällskap av Buddha. Medans dom andra samlades och grillade åkte jag och Johan skoter runt halva byggden för att få tag på två terriers som fått för sig att de var drevrar. Buddha gav upp först och sedan fick vi tag på Udda. Vilken tjej hon är! I såten sköts också ett rådjur för Viktors hund av Jimmy.

Nästa såte gick jag med Stella och i samma såte gick Jimmy med Buddha. Stella tog snart upp och drev get med kid mot Billa som inte gjorde några misstag och la ner kidet. Sedan tillbaka och nytt upptag. Nu drev hon rakt på Buddha som hakade på och drev mot Håkan. Han tyckte sig se en gris genom slyt. Fast ändrade sig när grisen kom i fyrfotastuds mot honom. Det var en mörk dov som han sköt och den blev där. På andra sidan gick Viktor som fick fart på dov även han. Ralle tog sin andra chans på dov och fällde den med ett välplacerat skott. Viktors hund kom förbi Viktor med en hjort, tyvärr finns det ju en jävla massa träd i skogen och ett av dom råkade stå just där kulan skulle gå, ivägen alltså. Trotts detta får man nog säga att det blev en dag bra mycket bättre än vi vågat hoppas på.

Tusen tack till alla och vilket hundjobb vi hade idag i skogarna i skärgårdsbyggderna, från alla hundar!

 

Stella bekänner färg

Idag jagade jag hemma i Tryserum. Med mig tog jag bara Stella. Vi har fått 5 cm nysnö under natten och det var bra. Där försvann det skarpa och hundarna kan jaga utan att få skador. Första två såtarna var nästan helt tomma på spår. Stella gjorde ett kort drev på hare i den första. Andra såten hände inget fören vi närmade oss foderplatsen, då tog hon upp och drev ut ur marken. Jag pratade lite med passkyttarna och flyttade mig sedan ner mot utkanten. Drevet vänder och kommer rakt ner mot där jag står. Snart hör jag något komma i skogen och ett rådjur uppenbarar sig. Visslar stopp på det och som vanligt stannar det i skydd av ett träd. Det är ju magiskt. Det tar ett försiktigt steg framåt och jag skjuter. Den slår i på platsen, Stella närmar sig och 100 meter ifrån mig bryter hon och tar den långa vägen tillbaka. Det var ju lite synd. Fast hon blev ändå nöjd när hon hittade ett rådjur när hon kom tillbaka.

 

Nästa såte går Tomas med sin wachtel. Två rävar såg vi men ingen kom åt dom, vi får ta dom en annan dag.

Nästa såte hann jag bara in i innan Stella gick ut på sök, bra sök börjar hon får. Upptaget kom 400 meter från mig och drevet gick mot passkedjan. Snart small det och det var en bom. Djuren gick över vägen. Vi trodde att det var alla men så var inte fallet. Ett kid stod och väntade framför två skyttar som inte kunde skjuta. Stella var snart på det spåret och drevet gick rakt på Fredrik som förvaltade chansen bra. Vi ställde om lite och Stella gjorde ett till bra drev.

Vi hade en fin dag i skogen idag. Stella tar sig riktigt fint och det känns som hon har de drevtider jag ville åt när jag letade efter valp.

Triss på älg!

Idag begav jag mig till Fredriksnäs med Jörgen. Vi mötte upp dagens jaktdeltagare och efter lite sån där fin jägarhumor gick markägaren igenom avskjutningsreglerna. Det verkade som vi hade en hel del att skjuta på, om det nu kom något. Första såten körde jag med Rex och Jörgen handgick på ena kanten. Jag hann inte mer än 300 meter så var det upptag och iväg bar det. Genom såten och ut på fälten över vägen, var hunden alltså när skottet kom. Jag blev lite förvånad för jag var ju säker på att djuret var långt bort. Det kom snart rapport om att Andreas skjutit en lätt irriterad älgtjur. Han hade sett älgen när den kom över fältet, stannandes och sparkandes mot Rex som jobbade på bästa terriersätt. När den sedan var på 60 meter sköt han ett perfekt skott och älgen gick i backen, i samma sekund satt hunden i älgen. Rex släppte till min stora förvåning lydigt och kom tillbaka när Andreas skickade honom på bakspåret. Som en raket kom han till mig och tog omedelbart upp igen, nu var det rådjur, två stycken som gick på en passkytt, men inte gav skottchans. Han släppte vid en bred å och kom tillbaka. Vi gick vidare han körde ner ytterligare två rådjur till ån och kom tillbaka. Nu hann jag gå 200 meter så tog han upp igen, bakom mig där han tagit upp alla djur. Jag muttrade lite om att han nog var lite övertänd och suckade lite. Snart kom dock en älgtjur till springande på andra sidan storskogen, Rex hack i häl. Ner till ån med den och släppte där. När han var på väg tillbaka smal det nere vid ån. Det var Per som skjutit dagens andra älg och han hade haft is i magen och släppt den över ån och skjutit den på 15 meter när den kom upp till vägen. Rex han gick raka vägen till upptagsplatsen där det åter blev drev. Det gick rakt genom såten och nu fick även jag se älg. Ut på fälten 500 meter bort kom Rex med ytterligare en älgtjur, även denna uppvaktade han på ett närgånget sätt. Denna såten var en av de roligaste på länge. Rex jagade som en riktig tysk och presterade stordåd. Var liksom nästan jakt hela tiden med en hund, grymt roligt.

Nästa såte gick jag med Stella och Per med sin jämte. Stella jagade ut fyra drev på den sidan som vi inte hade några passkyttar på. Hon jobbade mycket bra och sökte ut riktigt fint idag, känns som hon gjort det bättre sedan snön kom. Bra jakt, men lite stor såte för bara två hundar. Vi bröt dock efter denna och med oss från denna såte blev en räv

En riktigt rolig dag med bra folk och god stämning, tusen tack för att man fick komma!

Bra, men slitig helg!

Fredagskvällen gav jag mig mot Christian för att på lördagen jaga hjort. Ja för hos gänget i Göntorp kan man säga att man jagar hjort, dovhjort är det finns och i massor. Fredagskvällen blev som vanligt en trevlig tillställning, kanske så trevlig att någon glömde sätta väckarklockan. När Martin ringde klockan 06.52 och sa att han stog utanför. Ja då kändes det som om man precis lagt huvudet på kudden. Bara att kasta sig upp, i med frukost och packa grejerna. När vi anlände var där inte en själ. Klockan var då en halvtimme efter utsatt tid. Där uppe kan det ibland vara så att det är halvtaskigt med skyttar. Det var också vad Christian sa. En efter en trillade dom dock in och snart var det en riktigt hygglig samling jägare på plats. De hundar vi hade att tillgå var Stella och Christians Iris. Iris som fullkomligt blommat ut sista två månaderna. Allt har funkat för henne då. Riktigt roligt eftersom hon ibland haft lite segt med sök och drevtider. Denna dag måste man säga att båda hundarna presterade riktigt grymma drev. Stella med sina 11 månader jagade hela dagen och gjorde det riktigt bra. Första såten började hon med ett riktigt långdrev på en dovspets. Den passerade många passkyttar. Den var dock fredad för dagen. Efter 45 minuters drev kom hon tillbaka och tog då efter lite snusande ett nattfärskt grisspår. Hon följde det en bit tyst, sedan kom det lite enstaka skall. Snart dånade ett mörkt terrierskall. Pejlen visade att hon var nere i en mosse en 500 meter in på grannmarken, förstås! Hon öste på bra och snart gick det loss. Hon hängde på en bit men släppte sen och kom kanon tillbaka. Vi gick vidare och i slutet av såten var det massor av spår. Nu drog hon tyst cirka 300 meter och sedan blev det drev med hetsigt skall. Drev i cirka 500 meter sedan ståndskall en kort stund, sedan kom hon till oss. Iris presterade också ett fint drev på ett smaldjur och det sköt Christian.

Nästa såte blev det två drev för Stella, bra drev även nu. Här fick jag också se lite hjortar utan att kunna skjuta. Iris hade betydligt fler hjortar på sin kant och drev minst tre stora flockar. Dock inget skjutet. Dock mycket bra hundarbete. Efter detta gick vi en lite kulle för hand, men den var tom. Senare blev dagens sista såte för hundarna. Där de gemensamt gjorde ett sånt jävla idiotdrev på en hjort. Ja det drevet vill man inte ha på ett skogsprov. För den timmen spräckte dom med råge. Här sköts en stänkhjort av Emil.

En till hjort hade vi kunnat fått med oss om inte undertecknande hade fetbommat på 50 meters håll med stöd. Ja ibland går det åt helvete. Bom kunde jag konstatera när jag såg kula ta i en sten innan den träffade bogen, jävla klantarsle.

Dock en sjukt rolig dag med grymt bra jakt och mycket bra stämning, man får som vanligt tacka för att man fick komma.

Igår var det jakt hos Grannas. Första såten, gott om grisspår, dock svårt att avgöra om det var färskt eller inte på grund av nederbörd. Hundarna hittade dock inte några grisar. Dock hittade Odin, Udda och Iris en jävla massa rådjur, första såten var det minst 12 olika rådjur på benen. Odin som för dagen fått hare på slemhinnan jagade även det. Udda gjorde sin vana trogen och hittade nya gryt. Idag var den där gången som hon inte skulle komma ut.  Som tur var gick det dock ganska snabbt att få ut henne. Vi hann bara 100 meter innan vi mötte get med kid. Vilken syn att se. En fullkomligt övertänd terrier som jagar dem över fälten i högsta möjliga fart. Odin hade drev efter drev på rådjur under tiden. Iris var även hon delaktig i en del av dom, men det märktes att lördagens grymt bra prestation tagit ut sin rätt. Kanske inte konditionsmässigt. Den lilla snö som är kvar är dock lite vass för mjuka tassar och man kan bli lite öm i fötterna.

Ett rådjur sköts i denna såte.

Nästa såte gick Odin och Stella. Här var det färska grisspår, tyvärr visade det sig att de lämnat såten innan vi börjat. Kvar fanns dock fantastiska mängder rådjur. Vi hade dock för få hundar med oss in. De fick helt enkelt inte ut dom ur såten, det buktade runt, runt. Båda hundarna jobbade mycket bra. Stella hade några riktigt fina drev. En räv skrämde hon ut och den blev skjuten. Jag hade nog kunnat skjuta fem rådjur, men hade aimpointet på och det är jag så ovan vid att jag inte vågade krama av, jag är ingen fan av det måste jag säga, vill ha min lilla förstoring.

Sista såten var det inte så mycket drev i då jag missade den och fastnade i ett grisspår, vi fick bryta den innan den var genomgången då det blev för sent.

Dock en rolig dag med bra humor och fina hundjobb. Tackar för att vi fick komma!

 

Dräg/Hummelvik

I veckan hade Viktor och han kompis lite tur å sköt tre grisar på två man för hund. Vi trodde att flocken var kvar då vi inte hittat några utspår ur deras mark. Så idag gav vi oss av för att jaga lite där. Grisarna hade dock flytt fältet. Det var rätt svårt för hundarna att få upp nått. Andra såten var det dock väldigt gott om rådjur och ett tag där var det drev överallt runtomkringen. Johan sköt ett stänkkid, det blev också dagens enda vilt.

Dock en fin dag med sol och några plusgrader. Tack för idag grabbar och tjejer!