Motion

Igår var jag en sväng hos grannen och motionerade hundarna. Snön har verkligen sjunkit mycket och på de flesta ställena har både hundar och villebråd inga bekymmer att ta sig fram. Udda gjorde ett fint drev på ett rå och Stella hade sin första kontakt med gris. Två årsgrisar som hon drev, även om hon var lite försiktig.

Lite för mycket snö

Idag bar det av till Härvelsbo. Oliwer, Lars, Micke, Roine och Timo kom med. Vi kom fram och insåg att det var betydligt mer snö än vi trott. Första såten körde jag med Rex och Micke med Odin. De hade några drev var och det gick sakta mycket sakta. Drevdjuren tog det väldigt lungt i den blöta snön. Vid ett tillfälle såg jag get och kid smyga runt en liten bergklack med Rex bara 30 meter bakom, de hade full koll på läget och kändes väldigt lugna. Sista drevet buktade väldigt trångt och jag tänkte att man kan ju alltid prova smyga in på det. Hann knappt med börja så small det. Oliwer hade skjutit ett kid som senare visade sig vara en ungbock och den kom med två andra rådjur som Rex drev. Han jobbade på bra idag lillgubben.

Nästa såte var liten, men ack så full av spår. Var ju ganska lätt att avgöra vad som var färskt denna dag med vatten forsande från träden och blöt snö. Vi gick med samma hundar. Rex yrade mest här. Odin däremot gjorde ett kanonfint drev som gjorde en stor fin bukt för att sluta ungefär där det började. Rex tog upp ungefär samtidigt som det small nere hos Timo. Han drev dit ner och där låg en fin dovskovel. Alttid roligt med stora fina djur, speciellt dessa dagar med mycket pulsande.

Efter detta lite fika och planering av sista såten. Den är ju helt klart en favorit på Härvelsbo. Höga berg och djupa dalar plantering, hygge och höga berg bra för allt vilt kort och gott. Nu gick jag själv med Stella. Fick gå utmed sjön för att komma rätt. Inte ett spår utom vid foderplatsen, där det var vältrampat av både rå och dov. Ville dock inte släppa där då det är fel i förhållande till passkyttarnas positioner. Istället klättrade jag och Stella uppför berget. Kan väl säga att det gick nästan snabbare för mig än Stella. När vi väl kom upp fanns där lite spår och vi zickzackade oss fram. Plötsligt stod dom bara där nedanför mig på en bergklack. Tre dov. De såg mig,men stelnade till. Jag spanade på dom tre hondjur utan kalv, korset la sig i sidan på den minsta och skottet gick och den stöp på plats. De andra drog och det gjorde Stella med som gjorde ett kanonfint drev på dom, dock större delen av tiden på grannarnas mark. Kom klockrent tillbaka efter 30 minuters drev och jag och Oliwer som nu anslutit släpade med oss hjorten framåt, då skogsvägen ej var plogad. Snart upptag igen, nu var jag dock inte tillräckligt snabbtänkt. Två rådjur drev hon rakt på generalpasset, tyvärr han jag inte dit och kallade av henne från drevet, vilket gick mycket bra. Vi släpade vidare med hjorten och inga mer drev. Passkyttarna hade dock sett en del hjortar. Vi packade oss hemåt för att hänga in dom i slaktboden. En trevlig dag med mycket vilt och bra hundjobb, trots lite väl mycket snö.

En jävla massa jobb och damm……

Jag och Oliwer tog oss en liten eftermiddagstur ut till gryt. Där mötte vi Johan och Lisa. Vi tog skotern och grejerna och gav oss av ut i snön. Det första grytet fick vi napp på och började snart nog att gräva. 2.1 meter brukar ju inte vara några problem. Här var det dock rätt bra med sten och när vi hackat oss ner en meter så gick det loss. Nu snurrade av bara den och vi fick liksom inte dit den. Udda kom ut flera gånger och det är väldigt ovanligt, så efter mycket onödigt jobb gav vi upp. hade ingen lust att gräva 3.3 meter i detta underlag. Inte helt imponerad av Udda, men allt kan ju inte gå perfekt.

Så vi tog skotern och gav oss av. Nu mot ett hus där vi sett att det huserat grävling tidigare. Udda visade bestämt var hon ville in och det tog inte lång stund innan det blev liv under kåken. Hur vi skulle komma dit var däremot inte lika självklart. Blev ett jävla slit för att ta oss under grunden och upp i bjälklaget. Väl där kom vi helt rätt, men ack så fel. Udda såg vi, men ett gediget avloppsrör i betong och gamla vattenledningar i hårdaste metall gjorde avslutet mycket svårt. Tillslut låg jag och Johan sida vid sida som två sardiner i en burk, Johan lyste och jag öste bös. Det blev grymt dammigt och varmt därinne i vårt mysiga lilla krypin. Udda öste på för fulla muggar, nu visade hon att ingen grävling kommer förbi henne hur stor utrymme det än är. På ett riktigt bra och övertygande sätt motade hon in den nu riktigt asförbannade grävlingen gång på gång. När den kaxade sig passade hon också på att visa hur man svarar på såna dumheter, sjukt bra jobb gjorde hon där inne. Tillslut kunde Johan hålla henne i benen så att jag kunde dra några snabba skott på surgrävlingen där inne. Sedan fick vi baxa ut den, vilket inte heller var så lätt, men med förenade krafter fick vi ut den och kunde bege oss hemåt.

Stort tack till alla inblandade och det var ju som vanligt riktigt skoj, nästan roligare när det är riktigt jävligt!

 

Äntligen!

Idag var det dags för att jaga lite gryt. Det har ju kommit mycket snö här hemma, så jaga ovanjord är inte å tänka på här hemma. Därför tog jag och Oliwer på oss och gav oss av mot ett gryt som vi hittat under höstens jakt. Blev lite tveksam om det var nått i, men Uddas reaktion tydde på att det var hett.

Så pejlen på och iväg for hon. Efter en stund lyssnade jag och det hördes skall nere i grytet. Vi pejlade och fick efter att vi tagit bort snön 0,6 på pejlen. Det var ingen tjäle under snön så vi började gräva.

Snart nog kom vi igenom och det riktigt bra. Udda låg precis lagom nära och vi tog upp henne och pluggade bakom henne. Lampan fram och snart tittade en grimbart fram, med två snabba skott så avfångade vi den (skjuter alltid två för att vara säker på att de är döda). Drog upp den och snart tittade nästa fram, två snabba, upp med den. Kollade igen om det kom nått, jorå det fanns något därinne. Snart tittade nummer tre fram, två snabba och upp med den. Nu kom det ingen mer, så vi passade på att ladda om. Sen ner med kameran och ta en bild.

Jorå en till, men en bit in då de andra stoppat vägen. Dunkade lite med spaden på marken ungefär där den borde vara och snart kom den farande i en jävla fart, snabbt ett skott bakom örat och den knorrade ihop sig. Drog ut den, men inget mer. Nu släppte vi ner Udda igen och kontakt blev det omgående. Så kallade ut Udda och fottade.

 

Samma procedur och fram kom nästa grävling. Sedan var det slut. Vi lagade hålet och kollade ett gryt till. Det var tomt å vi gav oss av hemåt. Mycket bra dag, med fint resultat.

Jävla lappmögel!

Ja som de flesta bittert har fått erfara så har snöhelvetet kommit och det med besked. Vi har hemikring minst 50 cm snö. Därför ligger hundjakten lågt här hemma. Så helgens jakter blev inställda. Då vi fick snön i onsdags tog jag, Oliwer och Håkan en sväng till våra åtlar för att se om det varit något där under natten. Hos Oliwer hade det varit gris, men de var inte kvar på marken. Då åkte vi hem hit och där hade det varit en gris. Jag skickade ut Håkan och Oliwer på pass och spårade själv grisen. Efter cirka 300 meter såg jag att det var uppbökat under en stor gran med grenar ner till marken. Kollade i kikarsiktet, men kunde inte se något. Gick lite närmare och kollade igen. Jorå! borst från gris, men vad var bak å fram. Då hade jag sån tur att nasse anade oråd och liksom la sig upp för att vädra. Ett snabbt skott i bogen och av någon anledning drog jag ett till hundradelen efteråt då han kastade sig ut från granen, helt onödigt! Två smällar med 5 cm mellanrum och en fin 120 kilosgalt tagen av daga. En otymplig sak att släpa de 300 metrarna till vägen. Fast det gick!

Lördagen blev jag erbjuden att åka både hit å dit, men sket i det och åkte med barnen å grilla korv med grannas. Idag bar det av mot Magnus och Kullerstad. Det var dock -22 grader när jag gick upp, så vi sköt fram det hela till 10. Jag kom sent som vanligt. Vi körde små såtar och tre hundförare och tre skyttar. Först Djursnäs. Udda tog upp ganska snabbt och det kändes lite olustigt när hon korsade hela slätbaken(en havsvik). Det låg ju is, hur tjock vet man ju ej. Hon kom dock tillbaka och alla tre hundarna gjorde bra drev och det sågs en del djur. Dock väldigt mycket snö på träden så ljudet försvan direkt. En dovhind sköts av hundföraren Martin.

Vi kopplade hundarna allteftersom och begav oss till nästa såte. Den såg fan ut som en djurpark i snön, spår i massor efter alla klövilt runt foderplatserna. Rex och Odin tog upp på våran kant och Stig på sin. Alla hundarna drev på för fullt och gjorde flera fina drev. Det ville sig dock inte och vi såg inget. Sista såte var det bara jag, Magnus och Martin kvar. Jag gick med Stella som sökte riktigt bra idag och snart fick upp, hon gjorde ett drev på närmare 4 kilometer och bocken hon drev kom tillslut tillbaka till upptagsplatsen. Den kom dock i högsta fart över det smala fältet. Jag hade dock gått å peppat för att jag skulle få den så jag sköt och året första bomskott ett faktum (Å jag som berömde mig själv så jävla mycket efter förrförra helgen, tji fick jag). Kopplade dock Stella där och åkte hem.

Tusen tack alla inblandade för en fin, men jävligt kall dag!

Kallt å så!

Ja idag var det lite kyligt emellanåt. Vi körde på Dräg och Bryttorp. Micke och jag gick med hundarna. Första såten var det en del rådjur i. Tror det kom ut 7 stycken ur kullen. Udda och Odin skötte sig bra och gjorde några bra drev, även om Udda idag körde lite kortare varianter.

Nästa såte gick jag med Rex och Micke med Odin. Odin tog upp och Rex tjuvade drevet. De drev ett rådjur rakt ut på Johan som inte är sen att förvalta chanserna. Efter det hade de drev på några fler rådjur. Fast de ville inte gå ut på det öppna. Dock bra jobb av båda hundarna.

Nästa såte var det Stellas tur att visa vad hon kan och det gjorde hon. Sökte ut och tog upp direkt. Drev tjugo minuter på ett rådjur och kom klockrent tillbaka. Vi hittade dock inget mer här. En dovspet sköts, fast man kan nog nästan säga att den inte var i drevet.

När vi står och diskuterar om vi ska köra en sista såte ringer Mickes jaktlag. De har skjutit en kulting. Sedan blev hunden sprättad och mot veterinären. De var ganska säkra på att det stod kvar grisar inne i tätningen. Vi bestämmde att vi skulle göra ett försök och släppte Odin å Rex när vi kom fram. Det enda dom hittade var den döda kultingen. De andra hade nog smitit ut i allt tumult som hade varit.

Får tacka alla inblandade för dagen som var, skoj som vanligt.