Årets första snö

Idag började med att vara hemma  med en sjuk unge, som tur är finns ju farmorn som snart kommer till undsättning och jag kunde åka å jaga framåt lunch. De andra hade kört första delen av dagen med jämtar, dock tomt i såtarna. Snön kom också ner från himlen. Första såten gick jag med Udda. Under en ensam gran ute på ett slyhygge tog hon upp dovhjort som hon körde ut ur såten. Sedan kom hon tillbaka och ur samma gran trollade hon fram ytterligare en dov som hon drev ner på en skytt som avlossade tre snabba skott utan att träffa. Sedan gick den ner på Lukas som lyckades med bedriften att skjuta den med ett skott i fullt språng. Väl skjutet Lukas.

Nästa del så jagade hon ut två rådjur som var fredade för dagen.

Efter det tog vi nästa såte. Där gick jag med Stella. Per gick med sin jämte. Hans hund fick upp omedelbart och det kom ner mot oss. Stella tog också upp, samma ekipage fast några hundra meter bakom. Älgarna gick upp på en passkytt som la ner en kalv. En dovkalv nedlades också och det efter att jag och Stella stått och väntat på att få gå igång. I slutet av såten tog Stella upp och gjorde ett bra drev på hind å kalv. Det buktade fint och gick lite fram å tillbaka. Det blev dock inget med den. Därefter bröt vi. Sista såten hade vi lite älgkontakt och några rådjursdrev. Får tacka för en bra dag med bra utdelning. Tre dov och en älgkalv.

Hjorthelg i Regna

I fredags åkte jag och alla hundarna till Christian. Lördagen åkte vi till Gönstorp och jagade dov. Första såten var vi tre hundförare. Jag gick med Stella, hon fick ganska omedelbart upp och det gick ner till bäcken och där släppte hon det. Vi gick vidare, under tiden var det full jakt på Christians Iris längre upp i såten. Plötsligt kom det nåt brakande i tätningen där jag gick. Stella som var neranför mig på sök märkte inget, snart kom en hind ut ur buskarna nedanför där jag stog. Skottet gick så fort hinden kom i bra läge. Reaktionen blev en full giring bakåt och in i slyt igen. Stella kom snart upp till mig och vi gick ner till skottplatsen. Stella for iväg och gott om blod på skottplatsen. 50 meter in låg hinden död. Vi tog ur och gick vidare , tyvärr fick vi inte ut mer. Christian och Iris hade bättre lycka och på deras kant var det hundskall hela tiden. Passkyttarna fick hjort på sig och en till hjort nedlades, ett bomskott också. Så en bra första såte.

Nästa såte gick jag med Udda. Jaktledaren gick med sin hund också (en svart historia som inte skäller). Jag kom inte längre in i såten än 180 meter. Udda fick tag på hjort som hon drev ut på en passkytt, som bommade. Den drev hon tjugo minuter kom tillbaka. tog upp nästa hjort och drev den tjugo minuter. Sedan avbröt vi för fika. Nästa såte gick jag med Rex. Som nu hade sitt nya fina hakskydd (Tack Tommy!). Han var i högform. Christian gick med Iris och det var konstant jakt under cirka 3 timmar. Hjortar kom från alla håll och det sköts nått bomskott även här. Jag hade ett femtontal hjortar på mig, men det är svåra djur att få läge på. Tillslut kom dock en hind som Rex och Iris drev rakt på mig. Såg mig på 10 meter , kastade sprang 30 meter och stannade till. Då kramade jag avtryckaren och hinden slog ihop. Rex avslutade såten med ett besök hos grimbart, men hakskyddet gjorde sitt och inte en skråma på honom trotts att han var nere en bra lång stund. Tack till alla inblandade för grävinsattserna.

Söndagen var det jakt på Ingelsgärde. Första såte gick jag med Udda, Christian med Iris. Medans vi väntade på att passkyttarna kom på plats smet det ut ett femtontal dov där jag stod. Typiskt tänkte jag då blir det ju drev utanför såten på en gång. När vi körde igång så gick jag in i planteringen och Udda började väcka på de där hjortarna. Jag lyckades dock vissla av henne. Nere på Chrisitans kant var det jakt för fullt. Jag gick över ett stort nytt hygge och ner mot en vassrugge. När jag närmade mig den var Udda redan inne där och det blev riktigt påstick och brakade å levde om. Nu är det gris tänkte jag. Sprang djur överallt därinne. Jag ställde mig på en rejäl stubbe för att se, men icke. Då kommer det något å studsar i vassen på min vänstra sidan, aha! Kronhjortar. Att skjuta på dom var ju inte att tänka på. Udda är så där härligt tyskt vansinnig därinne och driver ut hindar och kalvar. Ur vassen lunkar en magnifik herre. Denna går ut över hygget rakt från mig. Att skjuta i det läget kändes inte direkt aktuellt. Istället följde jag honom i kikaren och njöt av detta vackra djur. När han kom över den smalare delen av hygget så visslade jag halvägs upp i sluttningen stannade han och tittade på vad som hände. Nu 100 meter fristående. Tur man har övningskjutit lite i alla fall. Pang! Hjorten slog ihop på plats. Skön känsla av lycka i maggropen, det är nått speciellt med dessa vackra djur. Bara att ta ur och få lite gliringar från den närmsta passkytten som precis skulle krama av när benen försvann under hjorten. Udda kom tillbaka efter cirka tjugo minuter. Började driva denna hjorten och vi kunde sedan gå vidare. Hon hade ett rävdrev och ett på rådjur senare. En stånghjort av dov sköts också i denna såte.

 

Nästa såte var det Rex och Stellas tur, jag gick med Stella och Christian med Rex. Båda tog snart upp och det var drev kors och tvärs inne i såten. Snart hade vi dock bytt plats på hundarna och jag gick med Rex. Han hade några bra drev och en spets blev skjuten i denna såte.

Bra hundjobb även här. Kan sammanfatta helgen så här. Otroligt mycket vilt. Väldigt bra hundarbeten av alla hundar. Trevligt folk, god mat, basubad och bad i sjön och svala pilsner. Kanonjakt! Tusen tack till alla inblandade!

Förra veckan

Ja skrev inget förra veckan, då tror en del kanske att jag inte jagade. Så naivt! Självklart gjorde jag det. Torsdagen var jag på Snällebo och jagade. Stella hade en bra första såte. Först en katt som hon jagade hem till ett hus och där tog det stopp i kattluckan. Efter det en räv som hon jagade tills den gick i gryt, där hon var nere och nosade ett tag av pejlen å dömma. Efter det hare, som jag bröt efter ett tag och gick vidare. Då det blev rådjursdrev. Dock inget skjutet där.

De två följande såtarna körde jag med Udda. Som hade något skumt för sig. Först två bra drev. Sedan massor av lite kortare och konstiga, känner inte alls igen henne. Sedan avslutade hon med ett långt drev.

Lördagen åkte vi till Ysunda för att vara med på en större jakt. Sammanlagt fick vi ut 15-talet grisar. Mina hundar kan dock inte ta på sig äran för det, men Christians Iris gjorde bra drev dagen till ära. Även denna dag blev det inget vidare av Udda. Kände inte alls igen henne. Så börjar fundera på om det är något fel. Får se hur hon fungerar i helgen.

Fan!

Japp, igår var det dags att jaga av Grannas. En gård som av tradition alltid har haft bra med vildsvin. Vi har ju lagt ner lite tid där för att få ordning på grisarna, med foderstationer och inriktad jakt. Så när vi samlades där på gårdsplanen hade man ju lite förväntingar. Lovligt för dagen var kid, smaldjur, räv, vildsvin.

Första såten gick jag och Micke. Hundarna presterade ett par drev var av god kvalite. Det var bara rådjur i den kullen. Udda hittade två nya gryt. Vilket ju dock inte är något problem med henne. Bara att böja sig ner och vissla till i grytgången, ja ibland får man vissla några gånger och kanske till och med gå så långt att man i mjuk och vänlig ton uttalar hennes namn. Fast ut kommer hon. Sedan jagar hon glatt vidare ovan jord och inget larv som att springa tillbaka ner.

Andra såte gick jag och Christian. Bådas hundar jobbade bra och fick ut fyra älgar och fem rådjur. Två av rådjuren blev skjutna och båda hade hundarna del i. Så man får vara nöjd. Även denna dag saknade jag kikarsiktet och hoppas jag ska hinna skjuta in det tills nästa jakt. Bra jobb av oss tycker jag annars. Dock ingen gris.

Tredje såten gick jag med båda tikarna och Micke med sin Odin. Andreas gick också med sin borderterrier. I denna lite större såte var det något helt överjävligt gott med rådjur. Jag hade minst elva olika djur på mig och hundarna hade riktigt terrierrace nere i mitt hörn. Ett rådjur var vad vi fick nedlagt i denna såte. Fast det var jävligt gött att stå där mitt i smeten och höra två idiottända terriers yla ut sin iver. Odin hade stånd på en kviga mitt uppe i kullen och efter det en del andra drev. Hundarna skötte sig kanon även här.

Fjärde och sista såten var det jag, Christian och Micke som gick med hundarna. Det var jakt mer eller mindre hela tiden och det var cirkus på hög nivå. Skoj att lyssna på. Dock bara ett bomskott på en räv.

Så en rolig dag, med otroligt gott om rådjur. Grisarna lyste med sin frånvaro, något som inte hänt på väldigt många år. Här får vi fundera lite på vad vi ska göra för att ändra på detta. Tusen tack till alla inblandade för en väldigt trevlig dag ändock.

Det är många som har hört av sig och frågat hur det är med Rex. Jag kan bara säga så här. Skulle han fått välja hade han jagat i helgen, nu är det ju sån tur att det är jag som bestämmer det. Han ska läka ut helt denna gång och sedan har jag en liten specialare som måste provas innan vi ger upp att jaga med denna maskin. Till er som tyckte det var fel att jaga med en hund som han kan jag väl säga så här. Det är er åsikt och jag anser att det är mer plågsamt för en hund som han att sitta hemma å glo. Det är inget alternativ. Det är avlivning eller jakt som är alternativen för mig. Det står för mig och inget jag böjer ner mig på. Detta är jakthundar och det är vad de ska användas till. Gillar ni inte det så behöver ni inte läsa här.

Tusen tack till alla inblandade igår i alla fall!

Dovjakt

I Lördags begav jag mig mot Regna för att jaga med Christian. Vi körde igång första såten efter en kopp java. Jag gick själv med Stella. Han in ungefär 200 meter in i såten. Upptag och ett fint drev rakt ner mot passkyttarna. Pang!

Brus på radion, en hind skjuten på och den hade kastat in igen. Jag gick ner mot löpan och mötte Stella som hade släppt precis innan hon var framme där hjorten kastat in. Snart var hon dock där och tog i för full hals och drev igen. Vi tyckte det gick sakta och fick för oss att det kunde vara den påskjutna hjorten. Jag försökte genskjuta drevet. Under tiden hade Christian gått ner till skottplatsen och hittat hjorten 30 meter in i skogen. Den var död. Kul att Stella presterade kanon. Hon är väldigt spårnoga, än så länge går det ganska långsamt med dreven tack vare det, vilket är skoj för det får djuren att bukta hyfsat. När vi kom tillbaka till jaktkojan kom Jörgen ner och sa att han skjutit på en hind som hade teknat tydligt och kastat in i såten igen. Så jag och Christian gick med Iris. Jörgen visade vart det sista blodspåret var. Vi spårade en bit till. Sedan ansåg vi att det var läge att släppa. Det gjorde vi också. 70 meter sprang hon som en pil. Sedan kom kontakten och fullt ös. Jag gensköt dom och när jag närmar mig så är det still. När jag har tjugo meter tar sig hinden upp igen. Jag har dock inte möjlighet att skjuta då Iris är den hack i häl. Detta oroar mig dock inte då jag ser att hunden har full koll på läget och efter 15 meter har hon åter fått ner hjorten, hon har den i ett stadigt grepp och jag kan snabbt och effektivt avsluta lidandet för den. Hon är riktigt grym på att avfånga. Det är ju trots vad en del tycker det de ska klara av och en anledning till att man vill köra med lite skarpare hundar. Det ska en tysk fixa. Behövs liksom ingen större hund till det tycker jag. Fast det kanske kommer en dag då man tycker annorlunda.

Vi samlas åter i kojan. Nästa såte kör vi Iris som gör ett stötdrev på några hjortar, dock inget i pass.

Nästa såte går jag åter med Stella som gör två bra drev. Ett av dreven hade jag nog kunnat skjuta om det inte hade varit för att jag drog omkull av bara helvete när jag skulle avfånga hjorten och slagit i bössan. Plockade därför av kikarsiktet och körde med de öppna. Hon drev hind och kalv i närmare 20 minuter. Jag var mycket nöjd med henne idag.

Tusen tack för en kanonfin dag med som vanligt otroligt mycket djur.

Vi som älskar att slåss

Idag åkte vi till Oliwer med familj. Första såten gick jag med Udda som presterade bra drev och portionerade ut rådjur på passkyttarna. Det var dock ingen som tog tillvara på chansen. I den såten ligger åteln som var välbesökt och jag hittade även spår från dom i form av lerbad och träd som skrubbats.

Stigarna ledde ur såten och upp mot storskogen. Vi ställde om och delade av den såten i två. Snart gick jag på med Rex. Han kämpade förtvivlat med en löpa han inte redde ut. Snart kom rapport om fyra älgar som vänt in i såten igen vid en passkytt. Rex fick tillslut upp något och tog ett kort drev. Kom tillbaka och drev älgarna på långdrev, vi bröt den såten där och de andra ställde upp på nästa såte. Jag gick och mötte Rex. Därefter klättrade vi lite berg för att komma rätt i såten. Rex tog upp ganska så fort när vi kom upp på berget. Drevet gick ner på passkyttarna, men tog sig emellan dom. Nästa drev blev på en räv som han inte följde så långt. Därefter kom han till mig. vi gick vidare utmed lillsjön. Nedanför en brant såg jag honom försvinna och snart var det frågetecken på pejlen. Jag skyndade mig dit och mycket riktigt ett gryt. När jag kom ner visslade jag på han och döm om min förvåning när han kom upp. Jag reste mig, då vänder hundfan i gången och kryper in, sen var det kört. Han får snart kontakt och börjar som vanligt att slåss. Det går riktigt hett till. Vi bryter och grävutrustning hämtas. Jag ligger å skriker på han så jag blir hes. Han skiter fullständigt i det. Självklart ligger det under en svinstor sten som sticker ut ur branten. Vi lyckas dock få ett nerslag och träffar ganska bra. Efter lite om och men så får jag tag i honom. Han vill verkligen inte upp. Med mycket ansträngning lirkar jag ut honom hängandes ner i stengrytet. Självklart har hundfan med sig en sargad grävling som han håller ett tag på ovanpå huvudet. Rex släpper och jag får upp honom. Han är helt paj i trynet hunden. Bara å bege sig till närmsta veterinärstation.

På grund av väldigt starka reaktioner har jag valt att ändra en hel del och det med respekt för övrigas åsikter. Nu tar jag kväll och kollar på film istället.

 

Stella visar vägen

Iadg packade jag bilen och gav mig av mot Mogata. För en gångs skull så var jag tidig, då visade det sig att massäcken var kvar hemma i köket, men Magnus var snäll och tog med lite extra till mig. Tusen tack för det! Första såten var Djursnäs. Jag gick med Stella. Hon var lite grinig att sticka i början, men efter ett tag så tog hon upp och drev bra i en båge och vände ner mot mig. Jag tog ett pass och gissa vem som snart kommer där och stannar så perfekt, jo rådjuret. Snärten gick mot axeln och rådjuret blev där. Stella drev fram till djuret och var lite nöjd…ja faktiskt bara lite. Vi gick vidare och efter ett betydligt bättre sök blev det upptag. Jag såg drevdjuret och kunde konstatera att det åter igen rörde sig om ett rådjur. Det buktade riktigt bra och snart drev det ner mot skyttarna. Dagens andra blev där för Stella. Jävligt skönt att vi äntligen fick ner nått för henne. Alltid lite roligt att skjuta första djuret för en unghund också. Efter detta bytte vi såte.

Nästa såte gick jag med Udda som hämtat sig bra från grisjakten i onsdags, där hon fick lite ont i ett ben. Hon imponerar mer och mer. Söket har ju varit hennes svaga sida. Det har varit kort, men hon är en god viltfinnare. Idag gick det inte å klaga på nått, utom att hon inte ville sluta jaga kronhjortarna. Jävlar i det vad hon jagade runt med dom. Även rådjuren drev hon runt bra med. Tyvärr ville alla drev befinna sig på grannens marker. Så vi fick koppla utan något bra resultat.

Nästa såte gick jag med Rex. Han hittade inte nått förens vi kom till slutet av såten. Då tog han upp ett rådjur och drev det rakt ur marken, men det svängde av mot den såte som vi skulle jaga härnäst. Så vi begav oss dit. Vi kom precis lagom för att stöta tillbaka rådjuret. Som tur var släppte han då och kom tillbaka. Jag hade sett älg som reste sig från sin vila på berget. Vi styrde om och Martin gick med sin Stig. Stig som brukar vara kort i dreven bestämde sig för att mufflon kan man jaga länge, väldigt länge. Många , många kilometer. Så vi bestämde att jag åter tog Rex och gick in. Det tog inte lång tid innan jakten var igång, ur såten kom bl.a dovhjortar, räv och ett älgekipage. I det ekipaget fanns det kalv vilket vi fick skjuta. Det gjorde Martin och det är bara att gratulera till den första älgen.

En jävligt rolig jaktdag med ett bra gäng. Tusen tack för idag!

Unghundsrace och dovjakt

Idag packade vi oss mot Härvelsbo. Vi kom ner dit och jag gick första såten med Stella. Hon blir bara mer och mer lovande den damen. Idag jobbade hon frenetiskt, gjorde sökrundor på cirka 120 meter och hade 4 riktigt fina drev. Ett va på räv som gick i gryt. Det lät nästan ett tag som hon ställt en gris eller älg. Med ett mörkt skällande stog hon utanför grytgången och skällde. Jag hämtade henne då och hon sökte glatt ut igen. Dagens insatts för en så pass ung dam blir klart godkänt. Mickes Odin som fick hoppa in när Stella gav siga av på en långkörare på grannmarken fick upp omgående. På radion rapporterades om ett smaldjur av dov. Då kom Stella in igen och efter att hon hade vänt hos mig drog hon iväg med drevdjur mot sjön, det buktade upp åt mitt håll. Nu stog jag mitt i smeten kan man väl säga.

Pang!!!, Pang!!

Knaster på radion. Oliwer meddelade att han hade skjutit smaldjuret. Jag gick upp dit när Stella kommit tillbaka. Hon tyckte den var mycket intressant. Vi gick sedan vidare då det hade skjutits en dovkalv uppe hos Christian. Inga mer drev blev det.

Efter det lite korvgrillning och koll av åtelkameran. Den visade att grisarna är på åteln hela tiden. De ligger dock inte på vårat.

Efter detta gav vi oss av upp mot bergen. Odin drev snart en bock upp på mig. Då jag kände mig så himla ödmjuk så lät jag den gå! Nä! Jag hann inte med i kikarsiktet, aimpoint nästa. Iris sprang över drevlöpan och tog vid där Odin kom. Efter detta hade Odin ett drev till. Vilket gick rakt ur marken.

En jävligt bra dag, med bra drev och roligt folk, tack för idag grabbar!