Lyckans pass

Snön har ställt till det mycket sista tiden. Det har varit mycket snö sedan blöt snö och sedan stenhård skare. Vilket har begränsat antalet jakter lite.

Denna dag lyste dock solen och det med besked. Lite på gränsen till skarp skare var det också. Första såten var väldigt lugn och lilla Habibi sökte bra. Såg dock ingen aktivitet i snön där vi gick. Det var först när vi började komma upp mot fälten som det blev bra. Där gick djuren loss väldigt lätt och det sköts stänkdjur vid ett flertal tillfällen. Habi hade ett drev som hon släppte och gick tillbaka.

Nästa drev var betydligt mer drag i. Jag gick med Siri som i mina ögon vuxit något fruktansvärt när hon har fått gått eftersom det plötsligt blev ont om hundar att jaga med (två parade, två avlidna). Hon sökte och väckte på några spår. När jag kollade dom i snön var det vildsvin. Fast i min värld såg de lite gamla ut. Siri som är aningen lös i skallet väckte dock på dom ibland. Sedan sökte hon vidare och när vi en stund senare kom på dom igen drog hon iväg på dom 300 meter in i en liten plantering och där blev det tumult och hon drev därifrån. Det gick mot passkedjan och vid Jockes pass kom ett vildsvin och en dovhjort i princip samtidigt. Båda blev kvar där och snart var Siri där och han fick jobba lite för att få henne att vända på bakspåret.

När hon väl kom tillbaka så sökte hon av planteringen där hon fann vildsvinet som sköts. Lite längre fram finns ett område med en liten plantering och ett område med slån. Där hade drevet gått igenom och vi tog oss dit. Dröjde inte länge innan det kom kontakt med vildsvin igen. Ett kortare arbete och två svin kommer ur planteringen. Husse hinner inte med skott och de ger sig ner mot Jockes pass. Snart börjar skotten hagla och efter en tömd bössa kommer det på radion att en gris ligger. Nöjda med såten ger vi oss ner dit för att mötas av en mycket nöjd Jocke.

Rolig dag med bra arbeten.

Grytjaktprov och avelsgodkännande

Stort Grattis till Martin som körde grytjaktprov med Sätter’s I Atena, även kallad Tea. Förslaget förstapris med 74 poäng där hon gjorde ett resolut arbete på en tjurig räv. Det gör henne också avelsgodkänd med ett fältprov på 159 poäng, samt en utställning med omdömet excellent! Tusen tack till dig för att du startar hund från oss!

Fint rådjursdrev

Söndagens jakt var i en riktigt stor såte på cirka 300 hektar. Vi körde bara med unghundar och så taxen.

Xperta hade som vanligt ett piggt och lite smittsamt positivt sätt när kopplet ströks. Jag valde att släppa henne i mitten av området, för att få jakten att vara kvar inne i såten så stor del av drevet som möjligt. Hon gjorde två eller tre sökrundor innan det började komma några väckskall och så drog drevet igång. Med bra tryck i skallet gick det iväg från mig. Hon drev rakt mot en av de andra hundarna som inte kunde låta bli att hänga på där. Tillsammans drev de två rådjur ett tag innan Calle kunde koppla upp sin hund. Xperta fortsatte själv. Det var framme vid flera passkyttar utan att erbjuda skottchans.

Trots stadigt snöfall hördes drevet till mig större delen av tiden. Även när det var ute på dryga kilometern kunde jag ibland höra henne. Då var det inte kvar inne på vår mark ska väl tilläggas. Så vände drevet och sakta kom det närmare. Jag hade tagit pass i en gles, men kuperad tallskog intill det vi kallar grisboet, som är en hektar stort grisparadis. Vass, sly och gran tätt sammanflätat som en vägg. Där ser jag nu ett rådjur smyga sig in några hundra meter bort. Det dröjer någon minut för Xperta så är hon också där. Rådjuret hade tagit skydd där inne och så kommer det där intensiva skallet när kontakten plötsligt blir bra igen. Likt en liten symaskin tuggar hon på. Rådjuret kommer ändå väldigt lugnt ut ur tätningen rakt mot mig. Får aldrig bra skottläge på den och den försvinner bakom nästa höjd. Xperta kommer nu ur grisboet och driver upp mot passarna i norr. Det gör en stor bukt upp till gränsen igen och vänder sedan ner mot mitt håll igen. Xperta ligger på bra så jag misstänker att rådjuret inte ligger särskilt långt före. Så kommer det då där över min motsatta höjd på 200 meter och rakt mot mig. Får inte riktigt tag på det och ju närmare det kommer ju mer får jag vrida ner kikaren. Tillslut passerar det mig på tio meter och då går skottet, bocken slår ihop direkt och blir liggande där i nysnön. Inte mer än en minut senare kommer en mycket nöjd liten tax fram till djuret.

Känslan att avsluta efter ett så buktande drev som pågått i mer än en timme är ju underbar. Nöjda släpar vi bocken mot bilen och tar en välförtjänt vila.

Provframgångar

Har några hundar från kenneln som startat på prov som jag inte har tagit upp.

Dels har vi Filip Blomqvist med sin Sätter’s Fritz Jakt som gick sitt fältprov i höstas med 169 ponäng och ett Utmärkt.

Sedan har vi Sofia och Joel som startade lilla Sätter’s Kickass Jojo som startade på skogsprov häromdagen och blott 9 månader gammal gjorde ett riktigt bra skogsprov. Med poäng som sök 4, skall 4, Skalldrivning 3, Spårsäkerhet 3, Följsamhet 4 räcker det till ett förstapris bara man kan få till ett Ga.

 

 

Stort Grattis till er alla och hoppas att vi kan få se betydligt fler Sätter’s hundar till provstart under kommande provsäsong.

Dovjakt

Blev en tur ut på Sjön häromdagen. Med oss hade vi Mariebergs Xperta och Viktors basset Frasse. Målet var att få tag på några dovhjortar, då markägaren vill minska dovstammen. Vi möttes av Viktor som kom med båten och i ihållande ösregn gav vi oss ut på havet.

När vi kommer ut ser vi en grupp dov och tar beslut att jag går på med Xperta i närheten av där dom stod. De andra gav sig ut på pass och Viktor skulle släppa Frasse från andra sidan av ön.

Xperta gjorde som vanligt sökrundor på cirka 100 meter och ganska snart tog hon ett slag och försvann mot det område där vi sett dovflocken. Det dröjer inte länge innan det kommer några väckskall för att snabbt följas upp av ett ivrigt upptag. Ser ganska snart ett koppel dov komma över klipporna. Den stora utmaningen på öjakten är att få till säkra skott med bra kulfång bland klipporna. Flocken passerar snart Oliwer och ger sig ut bland klipporna. Jag rör mig inåt ön och ser att drevet är på väg mot mig. En spets och kalv kommer smygande tillsammans, självklart högst upp på bergsryggen, så skott är otänkbart. De stannar till i en enbuske och väntar in Xperta som kanske ligger 40 sekunder efter. Sedan går det loss igen och efter ett tag passerar de Viktor som inte heller kommer åt dom.

Xperta jobbar på riktigt bra och löser de flesta av hjortarnas försök att skaka av sig hunden. Har aldrig sett någon annanstans att det är så grymt benägna att gömma sig i terrängen. Ibland lönar det sig. Spetsen och kalven gömmer sig i en liten endunge och när hunden närmar sig står de in i det sista. Istället far en ljus kalv ut ur dungen och Xperta fortsätter med den. Sådär håller de på hela tiden på ön. Tillslut kommer då drevdjuret ner till Oliwer som förvaltar chansen väl.

Jag hämtar Pixi och släpper igen. Dröjer inte länge innan upptaget kommer och det buktar runt på ön mest på den södra delen där det är tre bergområden som de gillar att bukta i. Själv har jag tagit pass på generalen och efter kanske 40 minuters drev kommer det en ensam hind smygande nerför berget och ut ur enet i slutningen framför mig. Geväret är redan på plats och när den kliver fram så att bogen är synlig går skottet. Den slår i direkt och rullar nerför slänten. Efter en kort stund kommer en ganska trött tax.

 

Jag tar med hjorten och hunden till båten, medans Viktor och Frasse går för att få upp någon hjort. Jag passar på att ta på ett värmande täcke på den lilla damen så hon inte ska bli kall. Tar ur hjorten och hör på radion att Frasse tagit upp. Xperta får följa med mig på pass, det sköter hon bra. Husse har strategiskt placerat henne bakom en rotvälta så hon inte ska kunna se hjortarna och börja skälla. Dröjer inte så lång stund så kommer en smalhind smygande på exakt samma ställe. Siktet följer med i dess rörelse och så kröks fingret runt avtryckaren. Reaktionen är omedelbar och kraftig. Den slår ihop och rullar någon meter. Sedan blir den liggande stilla. Jag tar med mig Xperta dit och när Frasse kommer fram kopplar jag honom då han är riktigt trött. Döm om min förvåning när det studsar upp en kalv ur enbuskarna bakom oss inte mer än tio meter bort.

Xperta som nu har vilat ett tag får chansen igen och det blir ett buktande drev på den norra delen av ön, där har vi ingen passkytt. Dock har vi tagit pass på ett smalare sund, jag och Viktor. Så efter kanske 30 minuter kommer då kalven tillbaka mot oss. När den passerar mig har den allt för hög fart. Ser den försvinna bakom en bergknalle mot Viktors håll. Han visslar och visslar, sedan kommer smällen och dagens fjärde dov ligger.

Hundarna är nu riktigt trötta och vi packar ihop och ger oss av hemåt. En fantastiskt trevlig dag med riktigt fina drev.

 

Slöjakt

Gårdagens jakt var stökig hundmässigt. Dock fyra dov och ett rådjur. Idag var mer avslappnad med stövare tax och unghund. Pixi gjorde ett bra grävlingsjobb och vi kunde avsluta för henne i en blindgångare. Riktigt ok gryt jobbb där. Sedan var tanken att få skjutet för Toves Tassa vilket ju gick kanon där undertecknad fick avsluta drevdjuret för henne. Trevlig avslappnad dag med bra hundjobb! Tack för idag alla!