Injagning av barn

Det är helt galet vad fort tiden har gått. Min lilla dotter Momo har hunnit bli femton och har hitills hunnit skjuta en bock och lite fågel. I fredags slutade jag lite tidigt från jobbet och vi tog oss ner till Åtvidaberg för att se om vi kunde komma åt någon dovkalv. Efter lite promenerande såg vi en flock som betade ute på ett bete. Vi gjorde en ansmygning och kom i ett riktigt bra läge där vi kunde fälla upp benstöden och lägga oss tillrätta. Vi spanade ut en kalv som vi kunde rikta in oss på. Det fräna med Momo är hennes sinnesnärvaro, hon verkar liksom inte ha några nerver i detta läge. Helt lugnt och saklig. Efter mycket viskande mellan oss kom då läget när allt kändes bra och skottet gick. Ett välplacerat skott som tog precis där hon siktade. Kalven tog ett skutt sprang in i en närliggande plantering, dock kunde vi ganska enkelt följa blodspåret och inte mer än 60 meter från skottplatsen låg den.

En grymt glad och galet stolt far kunde möta upp Oliwer och Victor för att åka hem och öva på att ta ur.

Ytterligare en grävling för ungdamerna

Idag bar det av till skogs igen. Rävarna drog längsta strået idag. Colt gjorde sin vana trogen ett par spårjobb till aktiva gryt, alla nya för oss på marken. Tyvärr bara ett som kändes lämpligt för jakt. Så Xperta och Siri fick äran att köra det i olika omgångar. Xperta är lite försiktig och osäker, intresset finns dock helt klart där. Det var dock Siri som löste det tillslut och det med bravur. Hon kommer nog bli kanonbra tror jag. Grymt nöjd med dagen och vill passa på att tacka grabbarna knoll och tott, Martin och Johan för att ni ställer upp på detta!

Grytjakt

Mycket fin dag med bara unghundar i gryt. Colt spårade in tre grävlingar i för oss nya gryt. En visste vi var vi hade sedan innan.Siri fick köra sin första grävling och det var inga konstigheter alls. Sedan avslutade vi en med henne också. Den är en dam som likt sin mor Gaby har rätt storlek för grytjakten och riktigt bra instinkt. Xperta fick en chans även hon, ett stengryt som vi bedömde som jaktbart och där man kunde ge stöttning. Märks att det är lite skillnad på tax och terrier där. Hon öste på bra dock och vi kunde tillslut avsluta även för henne. Johans Sally fick en likaså.

Gussen är avelsgodkänd

Sätter´s Gussen startade i helgen på grytjaktprov sprängare. Det var ett kompromisslöst och imponerande arbete, likt sin mor har hon väldigt hög rovviltsskärpa. Det blev ett 1:a pris och damen är därmed godkänd för avel. Detta är mycket roligt då det verkligen är en hund av bästa kvalitet. En riktigt bra drivande hund med ett mycket aktivt sök. Drevtider på 10-30 minuter beroende på vilt och kontakt. Återgången har varit hundra sedan dag ett. Jobbar med god passion på svinen. Ska man vara ärlig är hon nog för skarp för grytjakten.

Parning

Stella parades förra helgen med Nellie Line Anton SE 41648/2017. Det är en hane jag själv såg när den gjorde sitt vildsvinsprov i Tyskland. En hane med riktigt bra pondus, helt kompromisslös i sin uppvaktning av vildsvinen. Jag har tidigare använt Antons far Ekkel på Stella och den parning har gett några av de bästa terrierna som vi fått fram här på Sätter, där vi har flera som gått drevprov med mycket höga poäng. Detta är Stellas sista kull. Hon har gett hundar med riktigt mycket drev i och har ofta lite längre drevtider. Den tydligt mest premierade hunden måste ju vara Sätter´s Frasse som har full pott på sitt vildsvinsprov, är grytchampion och ett riktigt fint förstapris på fältprovet med 167 poäng.

Valparna väntas i slutet på mars.

Drevchampionat

Idag startade jag Mariebergs Xperta på sitt fjärde drevprov. Hon har sedan innan ett första pris rå 52 poäng och ett första pris hare 46 poäng. Sedan provade vi prov i löpet och det var en dålig idé. Blev ett andrapris. Idag var hon i gasen igen och kombinerade genom att driva först hare fulltid, vi såg den fyra gånger. Sedan rådjur fulltid som vi såg två gånger. Domaren kommer föreslå ett 1:a pris poäng får vi se. Därmed är damen drevchampion och lillmatte är överlycklig.

Mogata sista svängen

Prima smålagsjakt idag. Bra med svin. Sköt dubble för Calles Havanna. Sedan gjorde Gussen två fina grisdrev. Tyvärr inget skjutet där. Jag sköt på en mindre skovel som Martins Athena drev. Blev dåligt skott så Gussen hjälpte till och Calle kunde avsluta det ute i havet. Fem djur idag på en gäng grabbar. Jakt när det är som bäst.