Härnumjakt

Söndagen bar det av till norra småland, närmare bestämmt till min gode arbetskamrat Viktor. Vi skulle kolla några gryt hos honom. Solen hade lyxat till det och strålade för allt vad den kunde. Detta resulterade i närmare 21 graders värme. Vi möttes upp packade in lite hundar och barn för att sedan åka till första grytet. Det låg i en liten sluttning vid en gärdeskant. Det så använt ut och sand i utgrävningen. Gaby slank i och det blev omgående kontakt. Vi avvaktade, men det rörde sig inte. Pejlen fick komma fram och den visade 1,1 meter. Gaby hördes tydligt. Tänkte att detta måste vara riktigt lättgrävt. Där hade jag fel. Stenhård lera som vi fick spätta med spett för att komma ner i. Det tog väldigt lång tid och nu var inte värmen alls lika angenäm längre. Vi höll dock ett högt tempo, svetten lackade. Fast centimeter efter centimeter närmade vi oss. Så slog vi tillslut igenom. Gaby låg fast som hon gjort denna säsong.

När vi lyfte upp henne så grävde grävlingen och detta upprepade sig gång på gång. Så det fick bli ett dyk ner och tömning av revolvern. Att man i detta läge är riktigt glad att man har en flerskottare råder det ingen tvekan om. Kan återigen bara säga att detta med att ge ut licenser på enskottare till grytjakt är galenskap och är enligt mig bara en orsak att öka risken för viltets lidande. Denna grävling dog dock ganska omgående.

 

Sedan blev det Snabb lagning av detta grytet och därefter blev det lite åkning för att kolla av lite gryt. Tog dock några innan vi hittade ett nytt hotspot. Det var ett fint gryt med tiotalet ingångar i en grov granskog som sluttade ner mot sjön. Riktigt vacker natur. Gaby smet i. Vi hörde inga skall dock kom hon inte upp på en bra stund så pejlen fick komma fram. På 0,9 låg det still mitt i grytet. La örat mot marken och lyssnade. Jo då hon öste på som fan. Lustigt hur olika tydligt det hörs ibland. Vi började gräva och denna gång var det finsand. Nerslaget tog ingen tid alls och vi kunde med lätthet avfånga en stor fin grävling.

Efter detta bröt vi för dagen och jag åkte hem för att få lite gjort. Dock bara några timmar innan bilen rullade ut mot gryt där lite kvällstreck på and väntade. Blev en bra kväll med lite över 20 änder skjutna.

Tack till alla för denna dag!

 

 

 

 

Sankt Anna

Jag och Viktor var bjudna på andjakt i Sankt Anna. Det var en riktigt trevlig tillställning med ett riktigt fint anduppflogg som startade dagen. Det flög kanonfint och vi sköt 38 änder. Efter detta var det dags att börja söka av öarna. Tre ekipage med hundar och killar och tjejer var det. Jag hade med mig Pixi och Siri. Dom jobbade bra och letade mink, dock fann dom ingen. Fast Siri lyckades bolla med en som Zorro hittade. Den tog sig dock i sjön, där ett välriktat hagelskott avslutade lidandet för den.

Rolig dag med nya bekantskaper.

Grytjakterna

Det har jagats gryt, mink och and i stor utsträckning i september.

Tydligt är att Gaby är här för att stanna. Hon har ersatt son mors plats med råge. Det går helt jävla fantastiskt bra just nu. Hon släpper inget förbi sig och grävlingarna har trillat dit en efter en.

Vi var i Borås och Tidaholm förra veckan. Som vanligt asroligt när hela gänget är samlat. Calle hade helgen till ära skrapat ihop nya gryt till oss. Stella fick börja i ett beprövat gammalt gryt. Tre ingångar i en stenmur. Det gick runt och runt precis som det gjort för henne i år. Märks att hon tappat det på grävlingarna. Stella togs upp och Gaby fick gå i det dröjde inte en minut så låg det bergfast igen. Hon är grym. Nerslag påbörjades och det visade sig vara en av våra gamla lagningar så det gick ruggigt enkelt. Väl framme ville inte grävlingen titta fram så det fick bli spettet bakom och ut kom den för att mötas av Johans excellenta skytte. Lagning och glada miner nu på schemat.

Sedan bar det av till ett nytt fint gryt. Ingen tvekan om att det var aktivt. Massor av ingångar och bra aktivitet i dom alla. Gaby gick i igen. Kontakt direkt och det låg en minut innan det flyttade sig och låg bergfast på 1,1 meter. Vi grävde och det visade sig vara ren matjord hela vägen. Nerslaget tog nog inte fem minuter. Väl framme sköts en grävling. Gaby släpptes ner igen och nu la hon sig på samma ställe som först och pejlen visade 0,7 meter. Martin fick psykbryt och tog det med rappa spadtag på en halvminut tror jag. Här började kaoset! Gävlingen kom upp före hunden och det blev kaos där spadar och fötter var överallt. Ett boomskott och ett försök att ta den i svansen och nästan kastad grävling på kamerakvinnan Linda. Sedan eldgivning på springande grävling. Plötsligt ett djur till upp ur hålet. Spontant skriker jag akta hunden, hinner dock inse att det är ytterligare en grävling som följs upp av några rappa skott. Martin härjar om att det är fler. Han har snyggt spadat in den och Gaby ligger under massorna och skäller. Vi gräver fram henne och tar fram den lilla damen för att ta bort spaden och i lugn och ro avsluta på en grävling så som man ska. Grymt kul när det blir så där galet mycket kaos och man är med folk som är så stabila att allt ändå känns lugnt. De flesta skulle aldrig mer komma med oss efter en sådan jakt. Ni är bäst gänget!

 

Sedan bar det av hemåt och prova nattagrytet. Ett gryt med respektingivande djup där vi gång på gång gått bet. Ni var vi dock mätta och pigga. Gaby gick ner och det la sig vid ett av våra gamla försök. Även denna dag klarade vi det efter gemensamma krafter och mycket slit. Äntligen klarade vi detta gryt och denna hund alltså! Fy fan hon är galet bra och det går som tåget!

 

Nästa dag rullade bilarna till Tidaholm för att möta upp Bengtsson och Martin. Det blev några tomma gryt innan vi kom till Frassegrytet där det var väldigt aktivt. Gussen fick chansen att prova grävling. Hennes arbetssätt bestod i snabba attacker med mycket avbrott, alltså typiskt en sprängare. Vi var dock nästan nere när hon gav upp och inte ville mer. Det var ändå respektabelt förstagångsjobb av en tysk, inte olagbara skador utan lite lagom blessyrer. Veteranen Lo gick i och det la sig på samma ställe. Nerslaget gick fint och en 17 kilos sugga kunde skjutas för henne. grymt bra jobb av henne! Även det en riktigt bra grythund. Efter detta gick det inget bra för oss så vi tackade för dagarna och jag rullade bilen hem mot Vika. Sju grävlingar som förr i tiden ju!

Tusen tack till alla ingen glömd!

 

Fältprov

Dagen har spenderats i Skänninge där Tjtk har arrangerat fältprov för tionde året. Där vill jag passa på att tacka Maria och Bengt Carlsson som varje år troget ställer upp och guidar, servar och utfodrar provdeltagarna och domarna. Stor eloge till er för ert engagemang!
För min och kennelns del har jag bara anledning att vara nöjd. Sätters Gussen tog 166 poäng med omdömet utmärkt. Sätters Siri tog 159 med omdömet utmärkt. Sätters Hella tog 162 poäng med omdömet utmärkt. Sätters Atena tog 159 poäng med omdömet utmärkt. Sätters jack gjorde sin drevdel med goda förutsättningar till ett utmärkt prov efter avklarat grytanlagsprov. Är jag nöjd? Självklart! Att alla hundarna härifrån går så bra i så låg ålder är jag väldigt nöjd med sedan kan man alltid önska sig bättre poäng. Fast hundarna gör ju det jobb de gör och i slutändan faller det hela tillbaka på mig för att dåligt förarbete med träningen. Jag vill också passa på att tacka domarna idag för ett riktigt hästjobb att döma så många hundar! Strålande gjort grabbar!

Grytjakt i ösregn

I lördags hade jag och Viktor, Oskar och Momo planerat grytjakt. Vädret såg lovande ut, det var sol och uppehåll. Vi drog ut till Gryt där det väntade fina gryt. Grabbarna kom före oss och hade spanat av ett gryt som hade aktivitet och mycket bajs utanför. Gaby fick prova och det blev kontakt direkt. Det var ett svagt duggande då. Fyra sekunder senare öppnade sig himlen och det öste ner och detta fortsatte i cirka en timme.

Gaby hon låg still och det var ett enkelt avslut i ett gammalt nerslag. Allt hade vid det här laget blivit blött och lerigt så vi lät henne gå igen. Det blev kontakt direkt. Pejlen som inte gillade regn la av och vi fick gissa oss fram till var vi skulle gräva. Det var dock inte djupt och vi fick kontakt fort efter nerslaget. Det gick bra att avsluta.

 

Alla var nu dyngsura och skitiga. Jag och Momo hade bilen lastad med andfoder så vi åkte för att mata änderna. Väl där kollade jag på klockan och insåg att den bara var 09.47 så vi tänkte att detta är för tidigt för att sluta jaga. Regnet hade ju upphört och solen tittade fram. Under utfodringen så blev det nästan torrt om kläderna. Jag ringde Viktor och vi kom fram till att ett till gryt hann vi nog med.

Jag körde hem Momo sedan möttes vi på vägen. Det var tomt i första grytet vi hade tänkt ta. När vi kom ner till Vittvik så fick vi napp i en slänt med ekar och hasselbuskar. Bara en ingång men aktivt. Stella fick chansen. Det blev snart skall därnere. Hon har dock i år varit ganska rörlig i sitt arbete oc det dröjde en bra stund innan det la sig stilla. När det väl gjorde det på 1.0 meter så visade det sig vara stenhårt där och det gick sakta att ta sig ner. Stella jobbade på och när vi öppnade grytgången var det rakt ovanför henne. Dock fick vi intrycket av att hon var lite loj. Ingen grävling kom fram när vi lyfte henne så vi valde att prova med Gaby. Det var ingen tvekan om att det var grävling där, det blev fullkontakt direkt. Det krävde dock lite trixande för att få fram den fast tillslut sköt vi dagens tredje grävling. Trevlig dag pojkar och flickor.

Ytterligare en mink

Jag och Viktor tog en tur häromdagen. Då vi fått tillgång till ytterligare öar i Gryts vackra skärgård. Vi provade av några mindre öar ganska nära fastland, det gav inget. Så vi styrde båten utåt havet och tog två större öar där vi fick napp på den ena. Det var Zorro som är en spetskorsning som gav de första skallen. Det var signalen för att dra sig ditåt. Vi fann honom och dom andra hundarna intill två stenar där terrierna låg och borrade sig in för att nå minken som tappert försvarade sig, det resulterade i att det blev uppkoppling av hundar och sedan grytrevolver för att avfånga en minkhona av model större. Bra jobb av alla hundar, speciellt av Zorro som återigen fann minken. Tack för ytterligare en underbar dag Viktor! Fan va sköjj det är.

Gussens första

Härom kvällen var jag och Calle ute och kollade av lite nysådd som varit hårt ansatt av vildsvinen. Då vi springer på en grävling. Ett bra tillfälle för unghundsträning tänkte vi och smög tillbaka till bilen. Grävlingen lufsade ovetande vidare på fältet. Gussen släpptes på löpan. Det var ett mycket resolut arbete som satte stopp på grävlingen och avfågningen var ganska enkel. Hon är riktigt rovdjursskarp iaf.

Grytjakt på natten

Vi jagade för någon dag sedan. Det var Jag, Martin, Johan och barnen Kaya och Liam som begav oss ut för att jaga grävling på natten. Colt och Leon släpptes. Colt hittade snart nog grävling som han förföljde till ett närliggande gryt. Ett stort sandgryt med många ingångar. Var  vid vi hämtade Gaby som fick ta på sig grytpejlen och och krypa ner. Blev omgående kontakt och det låg still så nerslaget påbörjades. Var underbar sand att gräva i så vi kunde snart öppna gången. Dock visade det sig ha flyttat sig en aning och ett nytt nerslag på cirka metern fick göras. Där låg grävlingen och Gaby tätt intill varandra. Gaby lyftes ut och grävlingen avfångades.

Resten av kvällen vara det väldigt lugnt.