Minkjakt i vårsolen

Idag möttes vi vid Gryts varv. Där sjösatte vi Viktors båt. Vi packade i bössor och fyra hundar. Viktors Zorro och Frasse var med och mina Gussen och Khan fick följa med. Solen var framme och dagen såg ut att bli riktigt fin. Vi begav oss ut på böljan den blå för att söka av första ön. Khan som bara är 10 månader och har väldigt lite erfarenhet av livet utanför gården tyckte att de andra hanhundarna var dryga och de tyckte han var det. På andra ön tröttnade Zorro på det ständiga uppvaktandet från Khan och nöp ifrån ordentligt. Efter det var det som om Khan förstod vad som gällde och började söka istället.

Efter några öar hittade så Zorro en mink. Det som är så fascinerande med minkjakten är att hundarna lär sig otroligt fort vad det handlar om. Gussen och Khan som aldrig varit med tidigare fattade snabbt vinken och grävde som galningar i torven tillsammans med Zorro och Frasse. Minken höll sig som vanligt gömd i sina gångar. Hundarna kopplades upp och lövblåsen kom fram. Det dröjde inte länge innan Den började titta fram och snart tog den fart ut från sitt gömsle. Danne och Oskar som stod på pass gjorde inga misstag och den blev kvar där.

Nästa ö var det Gussen som hittade en mink på. Den låg under en ensam sten och gjorde det ganska enkelt för oss att avsluta. Alla hundarna var snart med och skällde. De små tog sig nästan in till minken. Vi valde att koppla upp hundarna och avsluta med revolvern. Blev en stor hanmink där. Tack för idag boys. Grymt roligt som vanligt ute på sjön.

Vårjobb

Vi har idag jobbat för att komma igång med fodringen av vildsvinen. Det är i min mening otroligt viktigt att fodra ordentligt i skogen åt vildsvinen för att få minskade skador på åkermarken. Vi har ett riktigt gött och positivt gäng på denna jaktmark och det ser riktigt lovande ut. Ny stora foderspridare som enbart används till fodring och där det läggs ut ordentligt med foder. Allt för att få så bra jakter som möjligt till hösten.

Tack för idag gänget!

Gaby Växer

Nu börjar det närma sig nedkomst för Gaby. Det är ingen tvekan om att hon är dräktig. Rund och fin, men oförskämt pigg. Katter, höns och svin är galet provocerande på våra promenader. Jag kommer återkoppla till alla som står i kö så fort jag får valparna. Vi håller tummarna.

Vildsvinsträning

I lördags var jag på Tysk jaktterrier klubbs avelsmöte och passade då på att träna Sätter’s Gussen och Jägarbackens Khan på vildsvin. Gussen har ju jagat en del svin under den gångna säsongen och det har skjutits en hel del för henne. Hon jobbade på bra och har galet tryck i drevet. När grisen står still jobbar hon hyfsat rörligt kring dom och när de jagade henne så var hon efter dom så fort de vände. Helt ok jobb på en tik i den åldern.

Khan var ett helt annat kapitel. Det är ju en hane jag köpt för att förhoppningsvis ta till aveln, då han inte är släkt med någon av mina hundar. Har sett hans kullsyskon från föregående kull. De går riktigt bra på vildsvinen, kanske inte klockrena i drev och den delen fast helt godkända. Khan är tio månader nu och har varit lös några gånger i skogen. Han har aldrig varit i kontakt med vildsvin innan. Jag skulle vilja kalla det arbete han gjorde i hägnet för fullkomligt kompromisslöst och har faktiskt inte sett en sådan unghund sedan jag släppte Rex första gången för många år sedan. Han är helt klart av rätta virket när det gäller vildsvinen. Det finns ingen handbroms och han äger dom som om han aldrig gjort annat. Ska bli riktigt roligt att jaga in denna herre i höst. Extra tack till Christoffer för förtroendet att få förvalta en sådan hund.

Minkjakterna drar igång

Nu börjar våren smyga in och det är ganska tvärdött med hundjakt. Fast det finns ett litet undantag och det är minkjakten. Detta vilt som verkar översvämma vår skärgård är en värdig motståndare och ett riktigt roligt vilt att jaga med hund.

Förra helgen tog Jag och Viktor en tur ut i Gryts skärgård och efter att ha sökt av några öar fann Viktors Zorro en mink. Frasse och min gamla tik Stella hjälpte till att lokalisera den. Den valde dock att gömma sig i torven på ön och vi fick ut den en gång, men sedan smet den in där vi inte kom åt den. Då det fanns en deadline på när vi skulle vara hemma fick vi lyfta på hatten denna gång och vi kommer snart tillbaka.