Hund till salu

Jag kommer att sälja Sätter´s Embla. Det är en mjuk hund mot människor. Hon är dock en jaktmaskin utan like. Söket är helt ok, drevtiderna riktigt långa. Dock har hon väldigt dålig återgång. Man kan nog säga att hon helt enkelt bara jagar och det gör hon bra. Hon kommer ur min Stella och Jaktnästets Ekkel som var en ökänd grishund den korta tid han levde. Vad gäller skärpan på gris hos Embla är den inte så väl testad. Hon jagar dom och backar inte, men behöver betydligt mer erfarenhet för att blomma ut.

Pris: 12 000 kronor

Fredriksnäs

I lördags jagade vi på Fredriksnäs igen och det gick helt ok.

Mycket folk som samlades på morgonen. En genomgång om skjutbart vilt och vad som gällde där. Sedan upplägg med såtar och skyttar.

Körde Gussen och Gaby tillsammans i första såten. Det gick över förväntan och de jagade var för sig. Drev olika djur och gjorde det riktigt bra. Hade hundarna ute på sök mest hela tiden. Gaby tog ett gästspel på en gris som Riva och Zorro bråkade. Sedan fick hon hoppa in för att ta en påskjuten gris, det gick bra och den kunde avfångas enkelt. Kort sagt en händelserik dag där det var fart i skogen hela tiden. Riktigt bra med djur igång.

Sista såten körde jag Embla och Stella som jagade på riktigt bra. De gjorde egna jobb och det var som vanligt långa drevtider. Drevet som Stella hade var på dovhjort och det gick i pass, men boomades.  Kort och gott ok hundjobb. Den hund som mest imponerade på mig i helgen var Sätter´s Riva som fullkomligt dominerade alla vildsvin hon stötte på. Ibland kanske lite väl mycket om man ska vara ärlig, då det resulterade att passkyttarna inte alltid kunde skjuta då hon var för het på det. Den hunden ser så oskyldig ut, men jävlar vad hon är het på det.

Mogata igen

I fredags drog jag och Calle till Mogata igen och jagade med gänget det. Vi Börjar närma oss slutet av drevjaktssäsongen och det känns riktigt bra då det har varit en intensiv höst med mycket unghundar. Mycket injagning och dåligt med vildsvin. Kort och gott har det inte varit riktigt lika bra jakt som förra året, men nästan mer jakt. Nästa år kommer jag ha tre hundar förhoppningsvis som kan vara med och jaga fullt ut.

Nu börjar det vara sista jakten på de olika markerna. Det brukar också kunna bli de bästa jakterna då hundarna är i riktigt fin form och om bara föret håller för tassarna så går dom utav helvete. Vi startade med En holme som gränsar mot havet och är omgiven av fält. Det blev några riktigt fina rådjursdrev på Gussen och Havanna. Tyvärr smet grisarna ut tack vare det och det var inget hundjobb på dom. En av dom blev kvar i alla fall. Havanna drev tre rådjur som kom i pass och en av dom blev kvar.Gussen som var utvilad körde lite längre drev och gjorde sin vana trogen med perfekt återgång, fan vad jag älskar det.

Nästa grej vi gjorde var att testa om grisarna stannat utmed stranden någonstans i vassen, så var inte fallet. Det enda vi fick tack vare det var mindre tid, trasiga tassar och vatten i stövlarna.

Nästa såte var mufflonskogen. Där skötte sig Gussen bra sökte ut ordentligt och hade ett riktigt buktande rådjursdrev och ett kortare drev på en älgkalv. En mufflonbagge sköts när dom som vanligt försökte ta sig ut osedda. Denna bagge har vi sett flera gånger och de har velat få bort den då den har väldigt mycket vitt i sig, om det är någon inblandning av tamfår eller bara nån mutation det får de vise sia om. Efter detta bröt vi och begav oss hemåt.

Hemmajakt

Jag och Oliwer har två marker som gränsar mot varandra. Dessa jagas mycket sparsamt på. Jag har den som träningsmark för unghundar och taxen. En väldigt vacker mark med mycket beten där ekarna står glest och insprängda fält med mycket havsvikar som går in. Enligt mitt tycke den bästa sortens mark. Vi har tidigare i år bara haft en organiserad jakt här. Då rådjursstammen är kraftig blir det mycket rådjursdrev. Detta är ju perfekt för taxar och unga tyskar.

I lördags var det dock dags för en större jakt igen. Kul att bjuda in jaktfolk från olika sammanhang. Sammanlagt var vi 14 personer som stod på lagårdsplanen på morgonen. Första områdena vi jagade var det tre hundar som skulle gå. Jag gick med Embla, Tommy med Jack och Oliwer med Riva. Blev några rådjursdrev, dock stolpe ut. Hundarna skötte sig utom Embla som sin vana trogen jagade aslänge och jag fick hämta henne. Stolpe ut på alla dreven.

Nästa såte var det dags för taxjakt. Våran Pixi och Christians Axi släpptes. Plus Merida och Stella. Det var fullt ös hela såten alla hundar jagade hela tiden. Måste säga att alla hundar skötte sig utmärkt. 15 talet rådjur och två rävar syntes dock ett stänkdjur skjutet. Taxarna gjorde båda riktigt fina drev. Dock blev det inte helt perfekt att ha terriers lösa då de kopplade upp någon gång. Efter denna såte var det dags för tredje såten.

Nu körde vi Oliwers Jack, Stella och Merida. Merida som helt klart var dagens drottning hittade vildsvin där hon först körde ut en riktigt stor galt mellan två passkyttar som snart fick ytterligare besök av ett antal vildsvin även de sprängda av Merida. Stella som tröttnade på att gå i en tom kulle drog mot skotten när Oliwer sköt ett vildsvin som mötte honom inne i såten. Hans Jack var iväg och jagade på annat håll, långdrev på rådjur där han jagade en bra bit över halvtimmen. Merida och Stella kopplade ihop på ett vildsvin som passerade en passkytt på lite för långt håll. En räv smet snart ut mellan dom och nu var det riktigt bra tryck i såten. Dock uteblev skottchanserna. En riktig kraftig känsla av frustration kröp sig på mig och efter att ett par rådjur och en bra hög med vildsvin tagit sig ut bröt vi såten och det var dags för dagens sista drev.

Flera småkullar där Valdemarsviken avgränsar i utmed hela kanten och insprängda fällt från kullarna. Nu körde vi Stella, Merida och Riva. Tre mycket rutinerade hundar. Stella och jag gick från Kattedalsfjärden in mot land och Martin i mitten. Oliwer från Valemarsvik in mot mitten. Det dröjde inte länge innan Merida tog upp. Blev ett buktande fint drev där Martin själv fick avsluta på ett rådjur. Så blev det spärreld från Johans pass när tre vildsvin passerade utmed havstranden. Två av dom blev kvar på plats. Den tredje fortsatte och snart hade den Merida efter sig. Stella tog upp en stor flock dov som hon drev ur marken och buktade runt med dom där en bra stund. Oliwer som kopplat upp Riva när Meridas drev kom rakt mot henne. Fick snart släppa igen då Merida blev still på ett ställe. Vi trodde grisen stannat och tagit fajten. Så var dock inte fallet. Den hade fintat henne på ett stup där hon inte kom upp. Riva tog sig dock an svinets löpa och snart kom det ut på Christian som med ett välriktat skott fällde det. Stella som nu kommit tillbaka tog snart upp igen och nu drev hon med tryck, det vill säga hon hade god kontakt. Drevet gick rakt på Johan som sin vana trogen inte tvekade utan sköt omkull en dovkalv. Där bröt vi och samlade upp viltet. Fantastiskt rolig dag med riktigt mycket vilt igång. Sju djur totalt denna dag och det är helt klart godkänt på dessa breddgrader.

 

Hula

Idag var det jakt nere i Loftahammar. Riktigt rolig jakt där sist, dock spenderade jag större delen av tiden där vid ett gryt svärandes om hundjävlar och annat otyg. Så idag var man väl skapligt sugen på revansch. Samling på morgonen och utsättning av passkyttar. Sedan var det bara att ge sig ut i markerna.

Jag startade med Gaby och i andra änden av marken gick Emil med sina hundar. Gaby sökte ut bra och det tog inte lång tid innan hon hittade gris i kanten av ett bete. De låg inne i en plantering där och hon skällde på bra, de gick loss ganska snart och jag skymtade bara några djur inne i tätningen. Sedan yrade hon som en stolle och jag svor en hel del ramsor om det där. Hela betet var fullt av smågranar, slån och björnbär. Hon tappade bort dom, dock dröjde det inte länge innan hon skrek i och det small nedanför mig på Viktors pass. Två svin kom med en lite råtta tätt inpå. En smäll i skallen på den ena gjorde att bara en av dom gav sig in i vassen nedanför honom.

Där gick det runt lite och det var sämsta tänkbara före där. Vattnet har stått högt frusit till dålig is och sedan sjunkit undan. Hundar, grisar och människor gick igenom ibland och ibland inte. Gaby kom upp på andra sidan vassen och drev där vidare ut på spetsen av en udde där den hoppade i sjön. Under tiden jag stod där i vassen och väntade på henne hörde jag att det var mer gris längre bort i vassen. Dett upptäckte även Gaby som när hon kom tillbaka gick ner dit och började jobba först lite trevande, hon märkte helt klart av det farliga med föret och var lite försiktigare än annars. Dock dröjde det inte länge innan hon var igång och då med besked. Första grisen hon jobbade med fick hon loss ganska snabbt och den kom ut på mig ur vassen. Det behövdes lite övertalning, men tillslut la den sig död och Gaby var riktigt närgången på den.

Sedan for hon in i vassen igen och nu öste hon på bra. Såg i en lucka hur hon blev översprungen av en svart gris. Det taggade henne bara ytterligare och nu gick drevet för fullt inne i vassen, det gick dock inte så fort då hunden hade lite svårt att komma fram. Det gjorde en båge i vassen gick upp på landbacken där vi kommit ifrån och tillbaka ut mot passkyttarna där den sköts. Sedan tyckte Gaby att återgången var för lång så när hon hörde en av Emils hundar skälla på en skadad gris stack hon dit. Den sköts och Gaby kopplades. Snart därefter bröts såten.

Nästa såte gick Emil och Viktor. Det var galet mycket gris där Viktor gick och inget där Emil gick. Så när han var klar på sitt så fick jag möjligheten att släppa Gussen på en grupp brungrisar utan sugga som Viktor sett inne i slånet. Gussen sökte ut och 180 meter från mig skällde hon lite. Dock slutade hon innan jag kom fram. När vi möttes så stack hon bara ner mot ett slånområde igen och gav sig in och skällde lite, där möttes hon av sura grisar som jagade henne lite och snart stack en ut trynet, vilket räckte för att skjuta den lite däröver. Den slog ihop och det exploderade grisar ur den. En sprang förbi en passkytt men missades. Jag gick in i slånet för att leka med Gussen och hetsa lite sådär som man gör med unghundar. Döm om min förvåning när jag någon minut senare ser två svansar stick ur en hög med död ved. Där ligger två svin å trycker trotts att jag och hunden står bara någon meter bort och busar. Det blir ju straffspark på den. En gris blir kvar en löper ut på närmsta passkytt och blir skjuten. Därefter jagade Gussen lite dov. Viktors hund Texas däremot öste på svinen och måste säga att han gjorde ett utmärkt jobb på grisarna idag. Vill bara passa på att tacka för chansen med brungrisarna. Blir inte mycket bättre för en unghund.

Sedan stort tack till alla som var med. Tretton svin idag, plus fyra på grannmarken som vi jagade samtidigt som. Riktigt rolig jakt på väldigt fina marker.

Förra helgen

Lördagens och söndagens jakt förra veckan var katastrofal. dåligt med djur inne och de som hundarna hittade ville bara springa på farliga vägar eller ur marker. En dovhind skjuten för Stella och ett rådjur för Gussen. Det var dock ett fint jobb där den sköts illa av passkytt och jobbade på den kanon. Det löste sig kan man säga.

Sedan var jag ute en sväng med Mariebergs xperta i förrgår. Taxjakt alltså, så jävla fint!

Loftahammar

Vi var på Hasselby i fredags. Det är ju en kanonmark och förväntningarna var på topp. Samling på morgonen och utsättning av passkyttarna. Vi satte ut, tyvärr är djuren lättstötta i första såten. Så innan alla var på pass, smet ett 20-tal dov och tre vildsvin ur marken. Jag gick med Embla och Calle och Linda med Havanna. Embla som varit utlånad till Rasmus till och från under säsongen har väl mognat en del får man lov att säga. Söket är bra nu. Hon kan komma tillbaka ibland. Dock så jagar hon gärna jättelänge.

Jag skulle gå två åkerholmar och de andra skulle gå de kullar i storskogen som är närmast fälten. Jag får inget vidare upptag i första kullen. Dock omgående i andra. Embla skriker i och driver på rejält. Kommer två dov rakt ut från kullen mot mig och på 60 meter stannar dom för att spana på hunden. Det ger ett guldläge på en av hindarna och jag siktar på bogen och skjuter. Noll reaktion och båda djuren skenar allt vad de har från mig. Det hinner börja snurra tankar om skyttet och så vidare innan jag ser hur doven bara slår i cirka hundra meter bort. Embla är över den omgående och jag går dit. Skottet sitter som det ska. Vi går vidare efter detta och det blir snart ett nytt upptag, ungefär samtidigt så skjuter Björn ett av drevdjur. En Spets. Embla kommer dit och nu är hon lite väl taggad. När hon kommer tillbaka så tar hon spåret på den stora flocken som lämnat såten innan passarna var på plats, dessa jagar hon i över en halvtimme. Blir dock cirkus i kullen där C och L går. Havanna tar upp fem dov som hon driver ut mot första kullen jag gick. Precis framför Magnus finns en liten holme och i den stannar en kalv. De andra fyra tar fart över fälten mot Jockes pass. I första skedet blir det inget skott, dock gör dom bara en liten bukt och kommer snart tillbaka till honom. En blir kvar på fältet utanför, ungefär samtidigt väljer kalven framför Magnus att försöka smitta tillbaka till skogen. Det blir dock inget med det då den skjuts. Jockes kalv visar sig dock inte vara död utan reser sig när han ska hämta den och hinner in till skogen innan bössan är på plats. Calle släpper Havanna på den sedan och hon löser det med bravur, så att husse kan avfånga den med kniven.

Efter detta tar vi en kulle till. Där kör jag Gaby och CL kör Havanna igen. Det blir lite kaos av Gabys jobb i denna kulle och jag vet inte riktigt vad hon gör. Korta övertända drev blir det. Inget går i pass dock och när vi närmar oss slutet så hittar vi vildsvin i en tät mosse. Det blir lite turbulent och jag förstår omgående att vi har med nyfödda kultingar, och två riktigt duktiga suggor som skyddar dom bra. Jag får tag på Gaby ganska fort och kopplar upp henne där. Sista såten kör jag Gussen, CL Odessa och Björn Sally. Det blir mycket rådjursdrev och Gussen kör på Gabys tema att bara yra runt som fan! En stänkhind skjuts och det boomas lite för många djur denna dag. Dock fem dov allt som allt och det är ju kanon. En riktigt fin dag med rolig jakt och mycket djur på benen. Tusen tack till alla som gjorde dagen.