Jakt hemmamarken

I fredags jagade vi hemikring. Var ett gäng glada gubbar som samlats för att jaga av lite mark. Inriktning var på rådjur och dov, dock även älg och gris lovligt.

Samlingen på morgonen var som vanligt positiv och alla var glada. En trevlig stämning och mycket förväntningar. Första såten körde vi ungtyskar. Jag med Embla och Oliwer med Jack. Blev för min del ett långt drev på rådjur som tyvärr bommades av passkytt. Söket var riktigt bra denna dag, men återgången katastrofal.

Nästa såte var det taxarnas tur. Christian släppte sin och Oliwer körde Gunde. Jag och Kaya gick med Pixi. Hennes riktiga namn är Mariebergets Xperta. Hon söker på bra vid släppet och tar ganska snart upp. Denna klara fina höstdag hördes hennes skall mer eller mindre hela såten. Hon jagar två rådjur och drevet buktar fint i såten. Kul att det tillslut går i pass hos Oskar som avslutar på ett föredömligt sätt. Drevtiden var nu en bra bit över en timme. Riktigt nöjd med damens arbete. Kul att det börjar lossna för henne. Under tiden hon jagade här jagade Gunde dovhjort framför flera passkyttar. Vi hade tagit ett strategiskt pass inne i såten på en bergsknalle och där hade vi sol, bra pejlkontakt och god hörbarhet. På vägen dit hade vi stött tre dov, där minst en var en kalv. DEt var lovligt för dagen.Gunde lyckades stöta djur på oss. Hind och kalv kom nedanför oss. Smygande och hela tiden spanande bakåt mot taxen. Hinden fick nog vår vittring i nosen och spanade av terrängen där vi stod. Kalven som stod bakom hade inget kulfång. Vi stod blixtstilla för att inte avslöja vår position. Efter vad som kändes som en evighet smög hinden vidare och kalven kom efter. Egentligen fanns det bara en mindre lucka där det fanns bra kulfång. En vissling och turen var på vår sidan, kalven stannade i öppningen. Kornet låg redan bakom bogen och nu kramades avtryckaren. En knall ekade mellan bergen och den slog ihop.

Nästa såte körde jag med Gaby som jagade ett rådjur riktigt bra och drev det rakt på Johan som förvaltade läget och sköt det väl. Sedan hade hon ytterligare två rådjursdrev innan vi bröt. Trevlig och rolig dag. Tack till alla!

Årets jakt på Härvelsbo

De sista åren har vi jagat på Härvelsbo en gång om året. Är min farbror Lars som har den. En liten mark med kuperad och bruten terräng. Den brukar ge riktigt bra jakt och det finns lite av allt, framförallt dov. Denna vecka är min pappa hemma från Skottland och det är jakt på schemat. Så ett gött gäng var inbjudna till jakten. Blandat med släkt och vänner. Bra tjat och rolig stämning med högt i tak fast på ett schysst sätt.

Första såten skulle jag gå med Sätter´s Gussen och Oliwer med Riva. Redan på vägen ut såg vi dov som gick in i såten och Gussen tog upp i släppet kan man säga. Inom två minuter var två hjortar påskjutna. Den ena en stänkhjort och den andra i en grupp på tre som Gussen drev. De gick på min kusin som sköt på en hind, den la sig dock inte. Riva som ville tjuva denna dag kom snart ner och mötte drevet. Det blev lite tumult där de var på doven rätt bra, sedan kom den loss och sprang sitt bakspår rakt på mig. Där tog lidandet slut, hundarna låg då 25 meter bakom. Detta var kanske tändningen för Gussen. Hon har allt utom drevtiderna tycker jag, nja kanske inte allt om ni kollar mitt senaste inlägg. Dock trevlig i sättet. Det bästa söket jag har haft på någon av mina tyskar och ett riktigt bra skall. Efter denna incident tog hon snart upp igen och drev nu ett kanondrev i 15 minuter med klockren återgång. Det var som om det var ett streck på pejlen. Det värmde i hjärtat då det varit lite motigt med unghundarna tycker jag. Riva hade på den turen ut djur efter djur som en exemplarisk såthund. Vi bröt sedan och kollade upp den andra hjorten som var påskjuten. Den låg 50 meter från skottplatsen.

Nästa såte körde jag med Gaby och Peter gick med sin wachtel, ja ni läste rätt. Ibland måste vi ju släppa in dom också. Till råga på allt gjorde den ett kanondrev på en hjort som blev skjuten av min kusin. Får lyfta på hatten där. Då Gaby inte presterade ett skit i denna såten. Jocke sköt en kalv ur en stänkflock också.

Sista såten gick jag med Gaby och Oliwer med Riva. Denna såte är ett riktigt högt berg vid en sjö och nedanför en plantering och ett slyhygge. Lite svårpassad är den, men det brukar komma i pass där. Så gjorde det också denna gång, en Skovel, en älgkviga och en räv. Ingen av dom var ju lovliga utom räven, men även den slank oss ur näven. Det gjorde också Gabys drevdjur. Det buktade bra i såten och ut ur den, för att snart komma in igen och när hon släppte ville hon tydligen inte till mig då hon sprang på Riva och följde Oliwer ut. Där bröt vi. En fin dag med rolig jakt och prima stämning, tackar alla inblandade för dagen och extra stort tack till Lars som tar emot oss.

Söndag i Regna

I söndags bar det av till Regna för att jaga tillsammans med det gänget där. Måste vara åttonde eller nionde året vi är inne på där. En fantastiskt rolig mark som kan bjuda på lite av varje. Vi startade dagen och jag valde att köra min unghund Gussen, hon presterade nada kan man nog säga. Ivrig i sitt sök mycket energi, men rörig och redde inte ut löporna.

Nästa såte kör jag med Gaby. Vi börjar ute på ett uppvuxet hygge. Gaby är pigg i söket och jobbar på med god hatighet, vilket gör att jag i princip bara behöver gå i sakta mak framåt. Det blir snart upptag och drvet går rakt genom såten och ut på grannarnas. Hon släpper vid bäcken och kommer klockrent tillbaka. Vi går vidare. Hon har lite bekymmer med en löpa, men när hon väl får upp blir det fart och drevet gör en bukt inne i såten för att sedan dra rakt ut på grannmarken och där smäller en smäll. Det blir stopp cirka 650 meter in på deras mark. Efter ett tag ringer dom därifrån och undrar om hunden bits, då den dragit omkull en bock som de skjutit illa. Jag svarar att det bara är att gå in och avliva den då, sedan kan de sätta henne på bakspåret så kommer hon tillbaka. När hon är tillbaka så blir det inga mer jakter så vi bryter.

Efter denna såte körde jag Stella. Hon visade med all tydlighet att hon är den säkraste hunden i stallet just nu. Det blev upptag efter en 200 meters slagarbete och det blev ett buktande drev som ingen kom åt. Efter detta kom hon tillbaka bara för att återigen ta upp och även detta blev ett fint buktande drev på rådjur. Dock var det lite stolpe ut hela dagen. Så den gick ut det blev inget med det. Bra återgång igen och vi gick över en grusväg och in i nästa del, där hade Stella redan drivit med sina två tidigare drev. Nu gick vi dock in i ett gallrat lövbestånd och sökte bra, såg på pejlen att hon tagit ett slag. Snart kom ett hetsigt påstick och bland trädstammarna såg jag en ensam älg. Ett mindre hondjur, som jag bedömde som kviga. Den var lovlig för dagen. Samtidigt stöttes två rådjur som kom rakt i famnen på mig, men tvärvände. Stellas drev gick i ledningsgatan. 300 meter bort stannade och hon började skälla mörkt. Jag började dra mig ditåt och hon stod fortfarande kvar när jag kom fram. Det är en liten tätning till vänster om ledningsgatan. Där inne står Stella och skäller på. Det knakar därinne ibland och det rör sig sakta mot mig. Från höjden som jag står på har jag god uppsikt. Plötsligt kliver en älgkalv fram bland slyt därnere. Jag avvaktar och spanar för att se om den är ensam och det verkar den vara. När den kliver fram i en lucka går ett skott mot bogen. Kalven vänder om, går tio meter innan Stella drar omkull den och det hela är klart. Efter detta har hon ett drev på en liten bock. Vi bryter dagen här. En härlig dag med riktigt bra hundjakter, dock lite stolpe ut. Jag tackar gänget för att vi fick komma och hoppas på bättre framgång framöver.

Unghundar, älgtjurar och hardrev

Jag har inte riktigt hunnit med å uppdatera nu i veckan. Har dock blivit en del jakt. Körde en jakt i söndags i Mogata. Det var bra drev hela dagen från allas hundar, vi körde med Martins, Calles och mina hundar. Bra drag, uteslutande rådjur och inget som ville gå i pass. Vi fick fart på en lovlig pinntjur som Gaby och Merida drev i knät på en passare. Trevlig dag med lite stolpe ut.

Sedan blev det en träningsmorgon i måndags. Finnstövaren Wirpi gjorde ett riktigt fint slagarbete på nästan 30 minuter innan upptag. Blev ett bra drev som tillslut kom i knät på oss och en Jösse fick lämna in. Kayas tax Pixi skötte sig oxå med bravur. Drevdjuret, en liten bock kom i knät på oss, den fick dock gå det främst är att få till drevtiderna som gäller nu och det drevet var för kort.

Imorse tog vi samma ekipage med oss. Wirpi gjorde ett fint slagarbete och drev sedan cirka en timme innan det blev vägtappt som hon inte löste. En riktigt lurig motståndare med mycket avhopp och spring i bakspår. Dock nöjd med hennes jobb idag. Sedan var det dags för Pixi. Att släppa denna ettåriga tax är en fröjd. Den glädjen och energin hon har smittar av sig. Hon far fram med osläckbar jaktlust och söker riktigt bra. Öronen rakt bak av fartvinden och tungan utanför. Å hon hittar vilt. Så även idag, blev upptag utmed havskanten och buktade en stor bukt i såten. Vi stannade i stort sett på upptagsplatsen. Drevet närmade sig oss och då det hade varit ett bra drev som var längre än alla hon haft tidigare tog vi beslut om att skjuta om läge gavs. Idag var det bara hagelbössa som gällde så det sätter ju vissa begränsningar. Kaya hade som vanligt tusen frågor om allt möjligt och hon skötte idag pejlen. Drevet går nu spikrakt mot oss och plötsligt kommer en ensam bock fram bakom den lilla bergknallen vi har framför oss. Hållet är precis och två smällar krävs för att få den på plats. Efter någon minut anländer en galet stolt tax, en ännu stoltare 11-åring berömmer och klappar om sin egna tax. Detta är ju bland de bästa dagarna. Att sedan få jaga med hagel igen är ju härligt, att hitta rätt pass med bara 60 meter att spela på. Att läsa naturen och själv välja var man tror att drevdjuret kommer komma. Lyckan när det sedan gör det är oslagbar, speciellt när man har med dessa sötnosar.

Första jakten i Åtvidaberg

I lördags var det första jakten för i år på min nya mark i Åtvidaberg. Jag har tidigare varit med som hundförare, men blev i vintras tillfrågad om jag ville gå med. Det är en mycket fin mark med gott om dov och ibland även riktigt gott om gris.

Vi samlades på morgonen kl 8 och Jaktledare höll en saklig och tydlig genomgång. Pass lottades och alla fick sedan komma fram till kartan för att se vart de skulle. Vi var fyra hundförare i första såten. Jag, Calle, Martin och Sofie. Jag och Calle startade i varsin del av såten och de andra två skulle släppa när eller om våra hundar drog ur såten. Jag gick in i ett vassparti som ofta håller vildsvin. Denna dag var det dock inga hemma, efter en bra stund for dock en dovhind upp och drog iväg. Stella yrade och fick ingen ordning på löpan, tankarna började som vanligt snurra om noskvalster. Dock blev det snart drev och det drevet fick alla sådana tankar att försvinna. Riktigt rasotypiskt drog hon iväg på ett drev som varade i cirka 1,5 timme. Det buktade otroligt fint. Jag gick och satte mig i ett torn och bara njöt i solen. De andra släppte sina hundar i såten och det var drev hela tiden, dock uteslutande i andra delen av såten. Solen sken och det var höstklart i luften. När jag efter cirka en timme började dra mig mot bilen så var det jakt på de flesta hundarna. Jag åkte runt såten och in i andra änden. Där sköt Jens tillslut drevdjuret för Stella. Ytterligare två dov blev skjutna i denna såte.

Korvgrillning och skitsnack, sedan planering av nästa såte. Det blev ungefär samma upplägg. Jag skulle gå med min unghund Embla tänkte jag, då vi blev lite osams vid släppet slutade det med att jag bytte till den andra unghunden Gussen. Hon jobbade på bra, bra sök korta drev och de blev bara kortare, temperaturen blev riktigt hög och det blev beslutat att bryta då det var för varmt för både hundar och Djur.

Calle hann dock skjuta sin första dov för egen hund och man får väl lyfta på hatten där och gratulera honom. Tack till alla som gjorde dagen värd att minas!

 

Halvdagsjakt med gott resultat

Onsdagen stod det jakt på i almanackan. Mogata var adressen och bilen packades med fyra terriers. Kom som vanligt lite lagom sent och gubbarna hade redan planerat upp första såten, så det bar av direkt. Det var mufflonkullen som skulle jagas av. Jag körde Gaby och var ensam med hundar denna dag. Hon var lite snäv i söket och det märktes på henne att hon jagat fem dagar i rad. Det märks att de inte har fått högsäsongskondition ännu. Dock skötte hon allt annat felfritt denna dag. Alla drev inne i såten och perfekt återgång. Det var riktigt mycket djur inne i såten. Första drevet var ko med kalv. Hon släppte dom precis innan de gick ut på fälten, där boomades kalven. Efter att hon kommit tillbaka tog hon snart upp igen och drev nu ett ensamt rådjur, det buktade kanonfint och under tiden sköts en hjortkalv som tillsammans med tre andra dov försökte smita ut, de andra djuren vände in i såten igen. När Gaby kom tillbaka gick vi vidare och jag ser något smyga undan i planteringen till vänster om mig för att snart följas av Gaby som jagar det ut ur såten, ganska säker på att det var ett mufflon. När hon är tillbaka från det så tar hon ett kortdrev på två dov, de var dock inte intressanta. Jag ser en älg som står och glor på oss 200 meter bort i såten. Då den står onödigt nära vägen så hojtar jag på den istället för att släppa hund efter den. Den går rakt på Micke som tidigare skjutit dovkalven, det visar sig vara ko med liten kalv. Kalven skjuts och vi går vidare. Nu är det lugnt nästan ända tills såten nästan är slut, då tar Gaby upp och gör ett drev som verkligen buktar genom hela såten utan att passera någon passkytt.

Där bryter vi och tar en tur till en annan kulle. Jag tar Gussen nu, även hon verkar sliten och söker kasst. Dröjer innan första upptaget kommer, när det väl gör det är det i en förstagångsgallrad plantering. Det exploderar av vilt, sammanlagt kommer det ut två dov, två rådjur, ytterligare ett rådjur smyger förbi mig och något annat som jag inte riktigt hinner se. Drevet är så kort att det mer bör kallas påstick. Dock tar hon snart upp igen och driver nu rådjur. Det skjuts en stänkhjort av Micke, som därmed skjutit tre djur denna dag. Gussen driver ut rådjuret på samma ställe som hjorten gått och stannar där den ligger. Vi väljer att bryta här och jag tackar gänget för att vi fick komma.

”Älgjakt”

Älgjakt får en naturligt att tänka på en av årets tråkigaste jakter. Alla jägare ska ut i skogen. De gamla som aldrig annars är ute i skogen ska ut, det med bössor som inte alltid är inskjutna denna säsong. En del både blinda och lytta ska ut i skogen. Det ska vara spetsar eller folkadrev. Man sitter ute och spanar morgon som kväll. Jag har bara en sak att säga: Fuck det!

Vi jagar som vanligt med tyskar och andra kortbenta hundar och vi jagar det som är lovligt.

Måndagmorgon samlades en liten men taggad skara. Det var en vuxen pinntjur lovlig och tre kalvar. Sedan var det dovkalv, rådjur, gris och räv. En genomgång om skjutregler och andra regler för dagen, sedan bar det av till skogs. Passkyttarna sattes ut och det blev dags att släppa. Två hundförare skulle gå och en tredje stod redo att släppa om det skulle bli så att någon hund lämnade såten. Det tog inte lång stund innan Stella tog upp hos mig som gick inne i en tät mosse. Drevet buktade ut där ingen stod och det drog snart på långstreck. Calle gick in och stöttade upp Oliwer som gick med Riva. Även hon drev på, det höll sig dock inne i såten. En ko med två kalvar lyckades ta sig ut ur såten mellan två passkyttar. En kviga stod och retades med en annan passkytt. Sedan försökte en pinntjur smita ut mellan dreven och gjorde misstaget att springa upp på pass 31. Där blev den liggande och därmed var de vuxna skjutna.

Vi bröt här och tog hand om älgen och kopplade upp hundarna. Efter det var det en ganska dålig såte. Några helt ok drev, dock inget som gick i pass.

Tisdagen bjöd på bättre väder och när vi var klara att släppa hundarna sken solen och det var sådär riktigt höstfint som det kan vara. Jag gick med taxen Gunde och Min äldsta tysk Stella. Det är en bra kombination. Dom gillar att jaga själva och Gunde brukar hålla på till vi fångar honom. Han fick upptag direkt och gick in i såten. Stella och jag gav oss av ner mot ett område där det ofta ligger svin. En udde ute i sjön med bergknallar och dalar fyllda av granplanteringar. Det var tydligt att vildsvinen var i området då det var färska bök i mängder. Snart blev det kontakt, det stod stilla någon kort stund innan det bar iväg ner mot sjön och sedan in i såten. Jag såg ett koppel svin rinna över en bergsklack på väg ner mot Janne. Han stod dock lite tokigt så 8 tog sig ut ur såten oskadda. Snart kom dock 5 till och där blev en kvar och hans första gris låg. Stort Grattis till den.

Det small snart längre upp i såten, nu var det Stellas drev som gått i pass hos Oliwer, en galt låg. Hundarna jagade vidare och det var sådär riktigt bra drag som det kan bli när det är mycket vilt inne. Riktigt roligt. När vi bröt låg två svin och 17 olika hade setts. Plus lite rådjur och älg. Nästa såte var en mindre som vi tog innan lunchen. Jag gick med min unghund Gussen och Calle med sin äldsta Odessa. Gussen  och jag gick in på ett uppvuxet hygge, där blev det upptag och med sitt kraftiga skall drev hon dom upp mot passkyttarna. Hind och kalv var det och det gick för fort för att skjuta den. Hon fortsatte och tog sedan en perfekt återgång vilket alltid är glädjande. Innan hon han tillbaka hade Odessas drev buktat runt i såten och gjort det lilla misstaget att springa ut framför en blaser R93 i kaliber 308win som fällde en bock. Det var också allt vi hann med innan lunchen.

Nästa såte gick jag också med Gussen, fast här släppte jag också Gunde. De tog upp och jagade en kortare bit tillsammans innan gussen bröt och kom perfekt tillbaka. Alltid lika skönt när återgången börjar sitta. Dröjde dock inte så länge innan hon hittade en ensam hind att driva. Det var galet fina drev från alla fyra hundarna som var i såten. Mycket djur, främst dov. Vi hade kanonfina chanser, där undertecknad boomade fyra skott på en löpande dovkalv. Inte helt nöjd med det, dock fick dom andra något att pika på, det kan man bjuda på tycker jag. Mer än 20 olika dov denna såte. Bra fart och riktigt rolig dag. Ett rådjur sköts.

Åtvid i höstsol

Idag var det jakt i Åtvidaberg. En helt fantastisk mark med ett litet väl fungerande jaktgäng.Utan tvekan den roligaste marken av alla. Riktigt bra hjorttillgång och små såtar perfekta för tyska jaktterriers.

Samlingen avklarad snabbt och dags att starta dagen. Jag tog Gunde och Ralle Ligo. Gunde stack iväg som en pil när kopplet ströks av han. Hans första jakt för i år. Snart hade han fått upp och det buktade trångt innan det kom förbi mig. Det kom en stånghjort (fredad på denna mark) och ett rådjur kom ihop. Då jag inte ville att han skulle fortsätta på stånghjorten valde jag att försöka ta honom på drevet. Detta var inte något han gillade, så det blev lite löpning för att lyckas. Sedan gick vi en bit i koppel innan jag släppte. Tax som han är gjorde han sedan en båge runt mig och drev snart igen. Det blev rådjuret som han följde, detta lämnade såten utan att någon kom åt det så en passkytt lyckades koppla honom. Jag gick den sista snutten med honom i koppel. Ligo hade några drev och det kom ut både rådjur älgar och dov ur denna lilla såte. Efter vi var klara så låg det en kalv och en bock. Ytterligare en kalv var påskjuten. Embla fick chansen att prova spåra. Tydliga tecken på träff, lever och maginnehåll. Jag gick med hund och Oliwer med bössan. Spårningen var inte på något sätt felfri, men efter cirka 90 meter låg den död.

Efter detta tog vi nästa såte. Oliwer gick med Riva och jag med Sätter´s Embla. Det är ju tredje gången hon jagar på riktigt och det märktes. Söket blir bättre för varje gång. Nu fann hon själv djur mer än 100 meter bort och drev dessa riktigt fint. Inte många som kom åt dom, men flera såg dom. När de kom till Fille smal det och drevet fortsatte. Hon drev ytterligare tio minuter, sedan började hon försöka hitta tillbaka. Det gick halvvägs kan man säga. Vi möttes halvvägs och hon var mycket nöjd. Blev inget mer upptag för henne. Riva drev ut en flock och cirka  40 dov gick ut för Emblas drev som stänkdjur. Mattis förvaltade chansen och sköt sin för dagen andra dov. Jag och Oliwer tog oss till Fille för att titta om vi hittade kalven han skjutit på. Det fanns pyttelite blod det var allt. Embla hittade den inte. Den låg dock 50 meter från löpan och var tämligen död.

Efter detta lagades det lunch, vilket är ett trevligt inslag när man har det.

Sedan fortsatte vi med såte tre. Sätter´s Gussen och Jack fick gå. Gussen imponerar på mig med vissa drag. Även hon har bara några släpp på nacken. Hon har alltid haft ett stort sök och kraftigt skall. Så även denna gång, snabb i söket är  hon och när kopplet var loss, tog det inte mer än några minuter innan hon tog upp inne i planteringen där vi gick. Drevet gick utan att någon såg djuret. Det negativa är väl att hon är aningen kort i dreven, men för denna typ av jakt blir det inte bättre. Snabb effektiv och mycket positiv hund. Hon hade fyra ordentliga drev, bra återgång, aningen lös i skallet också. Två hjortar motade hon på Mattis som sköt sin tredje hjort för denna dag. Stort grattis till honom! På det stora hela nöjd med unghundarna idag, det finns mycket att jobba på, men potentialen finns verkligen där. Jack drev även han bra, om Gussen är kort i dreven så är Jack motsattsen. Hans sista drev la iväg så pass att han inte fann vägen tillbaka. Oliwer fick hämta honom där han trasslat till det för sig.

Vi avslutade med en liten såte där Gussen hade ett drev på en flock dov som gick ur marken och det var det hela. Fantastisk dag med roligt folk!