Tajta lägen med ärrade krigare

Fredagen ägnades åt stövarjakt och valpträning. Har väl inte varit direkt imponerad av vad jag sett hos tyskvalparna ännu. Nu börjar det dock att vakna till Sätter´s G Gussen gjorde sitt första drev med skall, bara några minuter, men ändå. Sedan fattade hon poängen med att ta sitt spår tillbaka, små steg mot bra jakthundar.

Lördagen däremot då var det drevjakt med de svarta på schemat. I mörkret klev jag ur huset. Tystnaden och mörkret låg tät och i lampans sken rastades hundarna innan de fick ta plats i hundkåpan. Nystädad och fin. Allt laddat inför en fin dag i riktigt fina dov och grismarker i Loftahammar. Bilen rullade söderut. Tuggummi istället för cigg i munnen, nu får det vara slut på jävla dumheter som bara skapar ångest. Jakt ska vara 100 procent roligt. Väl där kliver jag in i en varm hall för att mötas av glada röster och god stämning. Jag var för en gångs skull inte sist. Jaktsnacket är igång. Gammal skrönor och folks mindre strålande insattser avlöste varandra. Planerna för första såten las upp, jag skulle gå med Udda och Victor med Texas. Det var bara två småkullar ute på fälten. Det brukar dock vara gott om både dov och svin där.

När ljuset började vinna över mörkret gav sig hela skaran ut och förväntningarna var höga. Jag tog den ena kullen och Victor tog den andra. Udda som varit med och jagat riktigt mycket nu i många år och är blind på ett öra, har två obefintliga öron som hon hör ganska dåligt på. Ett huvud sargat av strider i gryt och ovan jord. Hon börjar bli sliten och orkar bara kortare jakter och då jagar hon bara ganska korta drev. Helt perfekt för dagens första kulle. Hon är fortförande pigg och glad och studsar i iver medans man väntar på att släppa, eller när man kommer in i hundhuset på morgonen i jaktmundering. Hon gjorde mig definitivt inte besviken denna dag heller. Innan vi ens satt igång såten så hade 15-20 dov lämnat den. Det kändes som om det skulle vara tomt. Udda tog deras löpa och följde dom en bit innan hon insåg att det var för gamla slag. Återgång och plötsligt viker hon 90 grader från bakspåret. Hon väker och sedan kaos. Ingen tvekan det är svin hon funnit. Det står still i max en minut sedan drev rakt ut på fälten mot skyttarna. Först ett skott, snart ett till, för att följas av ytterligare ett. Rapport på radion. En gris är kvar på gärdet, den är inte död och tysken är på den. Jag löper ut, en uppiggande löptur på morgonen. Ser på vägen över stubben att det är en träff långt bak, riktigt långt bak. Den gör ändå motstånd mot Udda som är på den ganska rejält. Inser att detta kommer vi inte lösa bäst och mest etiskt med gevären. Dolken fram. Det blir ett litet handgemäng innan situationen är klar och svinet är dött. Nu ska det bara återhämtas andan för att sedan ordnas upp vad som egentligen har hänt. Ytterligare en gris är påskjuten fast i gruppen som kom en bit bort. Det var alltså två grupper brunisar som gick ut. Udda släpps på löpan och 319 meter senare är det stopp. Vi tar oss dit fortast möjligt, jag och Jocke. Av någon anledning håller Udda avstånd till svinet. Grisar i denna kaliber med skador brukar hon brotta ner lätt. Därför dröjer det innan skottet träffar hjärnan. När det väl sker så är det hela över. Alla är nöjda och inte minst jag. Den hunden kommer bli otroligt svår att ersätta.

Nästa såten går jag med Gaby och Victor med Texas. Gaby tar upp rådjur omgående och driver det i fina bukter förbi passkyttarna. Något frustrerande när dessa fredats för dagen. Gaby är bokstavligt talat ett skilsmässobarn och det märks att injagningen inte fick den tid det skulle. Jakt finns det i den damen. Fint skall och bra hörbarhet. Jagar i längsta laget, men har i år vaknat till på svinen på allvar. Den största bristen är dock återgången. Förra året höll jag på att ge upp på henne, det är dock det där lilla extra i den damen och, ja nu börjar det släppa. Inte alltid, men mer än 50 procent av gångerna kommer hon tillbaka till mig. Även denna dag först drevet mer av tur då hon avslutade 800 meter från mig i holmarna vid de stora fälten och kom fint på inkallning. Andra drevet som bland alla dov också lyckades bli ett rå gick 1,5 km fågelvägen plus en del bukter. Detta löste damen och tog sig tillbaka till husse. Kändes riktigt fint. Texas jobbade bättre med sin husse och de lyckade ta såtens enda vilt.

Sista kullen brukar vara en riktig viltbomb. Inför denna serverades en excellent lunch. Det är ju ganska viktigt för gamla gubbar som oss. Medans vi satt där å åt kom en kille från ett annat jaktlag och sa att hans gråhund stod med en älg i denna såte. Passade ju perfekt då det fanns både vuxna hondjur och kalv kvar. Han gick med Victor in i såten och de hade med sig Texas. Jag och Stella startade på bergen och gick in mot den sänka där det brukar kunna ligga svin. När jag förstod att gråhunden stod i samma område som Udda och Stella jagade ut flertalet svin förra jakten började jag ana ugglor i mossen. Det hann jag dock inte tänka på innan Victor ropade på radion att 10-15 dov var på väg mot mig. Stella lät inte vänta på det utan drog iväg på drev av ytterligare dov. Därefter följde en riktigt rolig såte där doven var överallt och hundarna hade en släng av hjortnojja. De jagade dov på drev när andra dov kom studsande över den löpan och de bytte. Det var riktigt tryck i skogen under ett bra tag. Jag drog mig mot gråhunden. Den stod exakt där svinen var sist och jag tänkte att jag skulle få in Stella där så vi kunde få fart på svinet, eller svinen. Hon hittade svin 130 meter från mig istället. En ganska skaplig fjoling som hon jobbade fram till en passkytt som förpassade den till himmelriket. Victor plockade en spets för sin hund och Stella körde loss gråhundens svin som lyckades slingra sig ur såten. Efter att hundarna med gemensam kraft kört en flock på närmare 25 dov ur kullen bröt vi för dagen. 4 svin och en dov blev resultatet. Helt ok för en grabbjakt i Lofta. Tusen tack till alla inblandade, speciellt markägaren och Jocke som styr upp allt!

Dovhjortsmeckat

I söndags bar det av mot åtvidaberg för att jaga lite dov. Med mig hade jag Calle, Linda, och min lilla skatt Kaya. I bilen var också Udda och taxen Gunde. De två hundar som har störst chans att överleva när man jagar så när trafikerad väg som vi gör på den marken.

Väl där möttes vi som vanligt av ett glatt gäng och denna dag snöfall. Planerna lades upp och vi körde såtarna i vanlig ordning. Första gick jag med Gunde och Rasmus med Boss. Blev som vanligt upptag omgående i denna såte. Dock valde han att driva bakåt mot vägen och jag kände att det är bäst att hänga med honom om jag ska hinna springa ifatt honom. Dock gjorde nu drevet en krok och kom rakt mot mig. I den gallrade granskogen kom hind med kalv mot mig på den enda höjd som finns i det området. De fortsatte dock ner i dalen och kom i fyrfota studs parallelt med mig. En vissling och de stannade. Pricken bakom bogen och skottet gick, kalven hängde med sin mor, dock bara 40 meter innan den stannade och vacklade till. Snart satte den sig rakt bakåt och landade på rygg. Gunde kom nu drivande över höjden och jag väntade tills han var framme vid kalven. 

Efter detta fortsatte vi, dröjde inte länge innan vi hade ett nytt upptag. Det small några skott och rapporterna haglade in om djur som observerats. Gundes hind trocklade sig förbi Calle och gick in i nästa såte. Rasmus fortsatte pumpa ut djur. Jag smög vidare, fick hind och kalv i knät dock inte tillräckligt bestämd i det läget. Sekunderna senare skenade en älgtjur förbi. När såten bröts låg en dovklav och ett rå. En större hjort var påskjuten. Udda fick hoppa in och gjorde ett snabbt dödsök, den låg bara 60 meter från skottplatsen.

Efter detta tog vi en ny såte. Blev lite sämre än vi tänkt. Några grupper dov inne, dock inget som gick i pass ordentligt.

Sista såten körde jag Gunde och Oliwer gick med Riva. Jag och Gunde började i en äldre granplantering där djuren verkar trivas. Idag var det dock tomt. Calle som kom i pass tidigt fick tre smalhindar i pass och blev lurad på skottet som bommade. Vi drog oss ändå dit och precis när vi kommer fram till Calle lägger Gunde iväg åt andra hållet och tar upp. Han har ett buktande drev som hela tiden stannar i klanten på denna såte. Spänningen är påtaglig och vi har djur på oss alla i denna såte. Grymt mycket dov inne. Rasmus sköt dubblé och Dan sköt slutligen en kalv för taxen. Vi andra hade bara grymt spännande jakt.

En fin mark med 9 jägare och obs på mer än 100 dov. Tusen tack för denna dag!

Kort sammanfattning av två mindre lyckade jakter.

Förra söndagen jakt på Fredriksnäs. Stella var jävligt öm i tassarna. Gaby kom tillbaka bra på återgången. Udda visade att hon är en jävligt bra eftersökshund. Dock ganska resultatlös dag.

Fredagenjagade jag med stövaren som jobbade riktigt bra. Räven sågs flera gånger utan att erbjuda skottchans. Hon har också gett upp rådjuren helt och det känns skönt. Det tar sig. Kul med unghundsträning i lugn och ro. Alla tyskvalpar har fått skogstid och lilltaxen pixie har återigen visat sig från sin bästa sida. Bra drev och fin återgång. Känns kul.

Lördagens jakt var rolig. Stella missförstod dock markgränser och drevsätt. Först motionerade hon en älgkviga rastypiskt, sedan fick hon för sig att jaga samma vildsvin i nästan två timmar är helt ok, hade inte klagat om de huserat på rätt jaktmark. Så var inte fallet. Efter detta fick hon för sig att även kronhjortar ska motioneras länge och väl. Dessa var dock inne på marken, men i fel såt. Stolpe ut kan man säga att det var hela den dagen. Tackar dock för inbjudan och bättre lycka nästa gång.

Ytterliggare framgångar

I helgen startade Martin Svensson sin hanhund, Sätter´s Loke på grytjaktprov. Efter ett strålande arbete, sköts en grävling och det blev ett föreslaget 1:a pris och därmed är han den tredje hunden från Sätter´s som blir avelsgodkänd 2017. Stort Grattis till Martin och till mig som har så sjukt gryma valpköpare, Tack!

Snöslask i vildsvinsskogen

Lördagen var bokad för jakt på fina marker. Vädret denna morgon var dock inte speciellt lovande. 2 grader varmt och snöblask. Jag och Kaya tog ändå med oss tyskarna och åkte till Joakim. Väl där lite sedvanligt snack och upplägg. Första området vi skulle gå är ett stort skogsområde med mycket myrområden och tätningar. Foderplatserna var väl besökta av svin och förhoppningarna var ganska stora.

Stella fick gå denna såte. Vi släppte och med i skogen hade vi även Jocke med sin spets, så bara gris och älg var lovligt. Stella lufsade på och var trots ganska ömma tassar ganska pigg på att söka. Dröjde inte jättelänge innan hon tog upp, drevet gick in i ett blötområde och där blev det stopp, jag och Kaya hade bara 150 meter dit och smög sakta in. Tydligt upprörda grymtningar och hundskall blandat med lite karaktäristiska stökljud. Svinen ville trotts detta inte gå loss utan buktade runt inne i tätningen. Vi såg skymten av dom några gånger, dock utan att få chans. Stella låg på bra och det rörde sig dock på liten yta. Snart kommer flera svin ut på mossen, de stannar när de känner vår doft och skottet går omedelbart. En fjoling ligger. Stella far efter de andra och driver. Under tiden drar jag och Kaya upp grisen på landbacken.

När hon sedan kommer tillbaka så går vi vidare. Dröjer nu ett tag innan vi får kontakt igen. Även denna gång väljer grisarna att dra sig in i en mosse och ligger sedan på bra mot hundarna. När vi kommer fram går nästa gris loss och Stella driver den ett bra tag. När hon sedan kommer tillbaka drar vi oss ur såten. Fanns säkert mycket kvar och gå. Detta väder tar dock snabbt musten ur en dyngsur och kall 10-åring. Kaya valde efter denna såte att åka hem, som tur är har hon en snäll farmor som kunde komma och hämta henne.

Nästa område körde jag Udda och Gaby. Blev upptag omgående på okänt djur som buktade i såten, efter detta valde Gaby att gå med Joakim och hans spets som hon stötte på när hon var på väg tillbaka. Udda och jag hade under tiden lite spännande i en ung granplantering där en grupp småkultingar bodde. De var inte större än Udda och hon var självklart elak mot dom och innan jag fick tag på henne kom en riktigt stor och elak sugga dit för att försöka göra samma sak. Udda fick riktigt hård uppvaktning och även jag fick freda mig från denna utmärkta mor. Exemplariskt tog hon med sig sina små och avvek från såten, jag och Udda fick vackert stå och vänta medans de gick därifrån. Efter detta ett kortare rådjursdrev och sedan tillbaka. Vi bröt där.

Sista såten kammade noll och tack och lov bröt vi där. En riktigt kall jävla dag där vädret tyvärr tog det roliga ur bra hundjobb. Tusen tack till alla inblandade

Prima fredagsjakt

I fredags bar det av mot Mogata igen och nu var Oliwer med. Vi skulle jaga några kullar där. Möttes på morgonen och som vanligt lite snack om allt mellan himmel och jord. Det är alltid trevligt att träffas där och se ut över hägnen där både mufflon, kron och dov samsas. Det avdramatiserar stora trofédjur kan man säga. När man ser horder av stiliga handjur så är det inte lika ovanligt och exotiskt som det är i det fria.

Första området vi jagade var nära hägnet och det blev inte mycket med det. En stänkbock kom över stubben till Mattias som inte gjorde något misstag. Den blev där. Annars var det ganska tomt. Oliwers Riva gjorde ett prima drev som inte blev något med.

Nästa område körde vi Gaby och Riva från varsitt håll. Jag gick in och fick göra det i ett område där det ofta står dov. Så var det även denna gång. Gaby var pigg och aktiv i sitt sök som vanligt. Dröjde inte länge innan det skrek i skogen. Fyra dov gick ut ur såten omedelbart och Gaby hängde på. Hon släppte dock snart och kom tillbaka. Vi gick vidare och nu hade Riva tagit upp. Tyvärr kom det drevet rakt på oss och när det var 180 meter bort drog det ihop med Gaby. De gjorde ett dundrande drev över kullar och dalar. I den kalla klara höstluften hördes det dock utmärkt. Drevet buktade riktigt trångt och snart kom det rakt på Oliwer som sköt en liten bock, sedan fick han inte stopp på damerna utan de fortsatt att driva geten och det gjorde de rakt ur såten. Blev en bilhämtning. Sedan ny såte. Den så kallade mufflonsåten. Jag började i samma ände som jag brukar här. Oliwer gick in på de höga bergen som oftast håller mufflon. Jag valde att gå med Udda nu. Hon stack på ett slag blev inget upptag dock. Det gick sedan rakt på bakspåret för att vinkla 90 grader rakt ut och ett jävla påstick. Hon drev till den plantering där vi brukar gå in. Där blev det stopp och ett tumult av sällan skådat slag. Förstod att det var bråttom nu. Gick ur såten och löpte runt den på vägen för att stöta svinen åt rätt håll. Funkade det? Både ja och nej. Udda sprängde snart flocken som visade sig vara väldigt stor. Det kokade av svin i alla storlekar inne i planteringen. De gav dock inget skottchans. Snart drog Udda iväg med svin och det började smälla. Där jag stod var det gris kvar. Snart kom en ut på vägen bara för att uppslukas av all terräng på andra sidan. Sedan kom ytterligare två.

Ska väl vara fan om inget ska gå och komma åt. Nästa svin blir det, tänkte jag. När den kom ut hann jag tänka att den där var stor. Skottet gick. Tydlig träff, fortsatte dock. Jag gensköt den genom slyet bara för att se den halta över fältet. Skyttet därefter var inte så imponerande. Alla skott satt fast väldigt lågt. Hur många hann jag med då. Jo fyra till och då la sig till sist en stor sugga ner. Det visade sig senare att hon vägde 130 kilo. Inte riktigt optimalt kan man säga men jaja.

Efter att vi blåste av visade sig att Riva och Udda med gemensamma krafter drivit många svin till olika pass. Tre brungrisar låg och nu var alla ganska nöjda. Vi drog en snabbsväng genom några vassar, fast inget hemma där. Efter detta bröt vi och tackade för oss. Tusen tack för denna gång.

Tyskar, taxar och spetsar

Söndagens jakt var på Fredriksnäs. Solen sken och det var ganska varmt mot de tidigare dagarna. Med mig denna dag hade jag Kaya 10 år. Hon hade också denna dag med sig ”sin” hund, våran tax Mariebergets Experta, kallad Pixie.

Första såten skulle jagas med spetsarna. Då är det gris och älg som gäller. Området är cirka 300 hektar. Storskog blandat med mossar och lite tätningar. Några hyggen är där också. Vi drog igång och jag och Kaya satte oss på våran kant och hade grovskog på ena sidan och mosse med riktigt tät skog på andra sidan. Ska väl säga att detta är inte min favoritjakt, inte Kayas heller kunde vi konstatera efter ett tag i pass.

-Ska dom inte skälla?

-Jo dom gör det när dom får stopp på älgen, fast inte när de rör på sig.

-Varför inte?

-För att de ska få stopp på djuret tror jag.

-Jag tycker inte vi ska skaffa en sån hund (tilläggas ska att när vi var på väg till såten i bilen med just en sån hund så var den söt och vi skulle ha en sån hund).

Fick vi något drag då. Jo det var både gris och älg inne. Alla hundar hade jakt. Kaya och jag hade älg på oss, fast i det täta, så något skottläge fanns ej. En pinntjur sköts av Per. Längst inne i såten bara 700 meters släpväg som vi avslutade dagen med.

Efter detta blev det ett fint bergigt området med mycket lövskog och hyggen. Vi tog taxarna och Viktors basset. Min tax Gunde, och Pixie fick följa med på studiebesök. Hon visade dock gamla taxen hundar man gör. Dröjde inte länge innan det var upptag. Lilla taxen drev två rådjur och den gamla med fast långt efter. De delade sig och hundarna tog varsin. Pixie fick problem när det tog sig en tur på vägen. Gunde däremot drog på långdrev ur såten. Det gjorde även Viktors Frasse. En flock dov tog vägen ur kullarna där Jörgen stod. En av dom blev kvar på marken. Nu hade vi hunnit upp för det  höga berget och Pixie hade tydligt nått i näsan, så kom upptaget och ett drev blev det. Gick dock inte speciellt bra eller rätt. Dock kom ett rådjur till Oskar som sköt ett perfekt skott. Pixie som hade lite småproblem med löpan, gjorde dock omtag och löste det hela tiden. Det visade sig att det var rätt rådjur som hon kom på. Hoppsan, inte perfekt på något sätt, utom för Kaya. Stoltare har jag nästan aldrig sett henne, hennes hund!!! Det fick alla höra resten av dagen. Vi bröt här.

Körde sedan en kortsåte med Stella och Oliwer gick med Riva. Stella tog upp en kviga som under röriga former var runt mig och Kaya under en ganska lång stund. Denna är fredad hos oss, då vi bara skjuter tjurar och skitsmå såna. Efter detta hade hon två konstiga och för henne korta drev, vet verkligen inte vad hon gjorde, antagligen älg, då hon verkar ogilla dessa mycket. Riva drev en räv som kom i knät på Oliwer som sköt den. Efter detta bröt vi då vi skulle bärga Pers älgtjur. Trevlig dag i skogen, med en lycklig unge. Blir inte mycket bättre! Tack till alla!

Svinjakt i Östgöta skärgård

Lördagen började tidigt. Massäck skulle göras, bilen packas hundar in, kolla så allt är laddat och klart för en heldag med svin som fokus. Bilen rullade till Breviksnäs brygga där dagens hundförare möttes upp. Sedan anslöt några fler, bilar lastades på pråmen och sedan bar det av till sjöss. Vi la ann och bilarna rullade iland på ön. Sedan till samlingsplatsen och där anlände ekipage efter ekipage med jägare och boende på ön, då detta är en tradition där alla deltar.

Ön skulle jagas av på två drev. Sex hundförare och två drevkedjor som går bakom hundförarna och styrs av dessa. Vi satte igång. Stella och Udda tog jag i första såten. Blev upptag på båda samtidigt fast på olika drevdjur. Udda tog rådjur på en kortsväng, dessa var dock fredade för dagen. Stella däremot hade fått tag på svin som buktade i området. Viktors hundanslöt och när Stella släppte så gick hon sedan i gryt. Där hon stannade resten av såten. Udda kom snart till mig och vi drog oss mot den stora vassen som Rasmus gick i med Sätter´s Ligo. Där var det riktigt gott om gris. De andra hundarnas drev kom alla ner till vassen och terrierna körde ut svin efter svin, ibland tillsammans, ibland själv och ibland med någon annan hund. Det var ös där inne emellanåt. Grymt bra hundjobb denna dag rakt igenom. Att jaga i större vassar med framgång kräver inte bara hårda hundar utan även diciplinerade hundförare. Samarbetet mellan oss denna dag var klanderfritt och vi skapade kaos därinne. Fyra brungrisar sköts i denna såte samt en älg.

Efter detta bröts jakten och samling för lunch. Andra såten körde jag Gaby och Udda då Stella haltade efter första. Tog lång tid innan det hände nått. Fast när dom väl hittade svin gjorde dom det med besked. I en idiottät granplantering med sjuka mängder sälg mellan varje gran. Svinen var riktigt griniga och hundarna tog sig ann varsin. Kom inte in så jag kunde lösa något, men jag hörde arbetet och det var en fröjd. Speciellt det jobb Gaby gjorde var närgånget och riktigt intensivt och hon var i närkontakt flera gånger och tog en del smällar. Riktigt så gåshuden stod upp och hon fick också loss sin gris först. Udda snart därefter. Såg dom bara skymta förbi som snabbast. Fjolingar i större modell. Alla drog sig ner mot den vass vi kom ifrån. Hundarna tog nu samma svin och gjorde en bukt. Dessa kom sedan tillbaka i exakt samma spår 20 sekunder efter en svart gris som tyvärr bara blev skadeskjuten och sedan plockade på sig många hundar. Ett framben var träffat och efter sexhundra meter var det stopp. Hundarna hade full koll på situationen och Rasmus kunde avsluta detta. Udda kom efter detta tillbaka och Gaby hittade sugga med 12 brungrisar på vägen tillbaka, hon jobbade med detta resten av såten, en blev skjuten av dom. Udda jagade ytterligare en gris som kom rakt på oss i vasskanten. En fin sving och den stöp i steget. Efter detta fick vi bryta. Att dagen gav 11 svin som förra året, fast i år toppades av en älg

En fin dag, bra arrangemang och sjukt bra hundjobb. Dagens bästa och sämsta för min del var Gaby. Denna dag visade hon att hon inte tvekar på svin, det flera gånger. Baksidan av detta är som vanligt att man åker dit. Hon fick bakbenet snittat, dock inte så farligt. Tusen tack till alla!!