Snabb sammanfattning

Förra söndagen jagade vi i Mogata trakten. Vi hade fin jakt, dock lite stolpe ut. Blev ett rådjur för Udda och en gris som Udda jobbade med riktigt bra i vassen en längre stund. Den ville dock inte ut och när vi ansåg att Udda var för trött så skulle vi byta hundar och då passade den på att smita ut.

I onsdags var jag och Rasmus i Trosa på en säljjakt. Många hundförare å mycket hundar. Nöjd med mina för dagen. Udda hade ett par grisjobb och det hade även Gaby. Gaby och Rasmus Ligo gjorde ett riktigt bra jobb med en påskjuten gris. En eloge dock till Rasmus som i bara strumplästen simmade ut till en ö där Ligo fastnat med sin väst. 27 mm regn och jävligt blåsigt dock, en älgkalv, 9 mufflon och 10 svin. Bra dag och trevligt folk. Tack Rasmus för att jag fick följa med.

Åtvidabergsjakt

I lördags bar det av mot Åtvidaberg för att jaga med Martin på hans mark där. Med var det gänget där alla var sugna på lite jakt. Jag och Martin gick i första såten. Jag körde med Stella och Martin med hennes dotter Merida. Terrängen här är rätt kuperad och det är mycket berg upp och ner. Stora stenpartier, tack och lov ganska mycket vägar. Första området var ganska stort och avlångt. Vi gick på i varsin ände. Båda hundarna tog upp ganska omående. Till min stora förvåning släppte Stella ganska fort och kom åter till mig. Meridas drev kom rakt mot oss och jag som stod inne i en plantering valde att stå kvar och avvakta, då jag hittat en bra sluttning med lite öppen terräng. Stella som inte kunde låta bli att haka på gjorde så, blev dock inget långt drev innan ett ensamt djur dök upp framför mig. Bössan till axeln och på 10 meter så tog kulan perfekt genom bogen. Den slog i på plats. Tog inte mer än några sekunder innan hundarna var framme.

Sedan började kaoset. Man kan säga att Stella drabbades av hjortnoja. Hon vägrade bryta och komma tillbaka utan jagade bara på. När hon kom till en ny löpa tog hon den och så jagade hon i en och en halv timme. Det slutade med att vi fick omringa henna för att få stopp.

Andra släppet blev det pass och i den såten sköts en hjort.

Tredje släppet gjorde jag det jag lovat mig att inte göra och det är att släppa Gaby med de andra, då hon behöver tagga ner en aning och jaga lite kortare. Nu släppte jag Udda och Gaby. Blev sådär. Båda stack iväg direkt. Först drev de tillsammans, sedan delade sig drevet och Gaby tog en spet som var fredad för dagen, den jagade hon  tills Martin tog henne. Udda hade istället två drev och inget kom i pass. En stänkräv sköts.

Gäckande mufflon

I Lördags var vi i Mogata och jagade. Calle och Linda var uppe på besök och Kaya var med som extra deltagare. Vi samlades på morgonen och då visade det sig att inte bara Kaya var med som ung jägare utan även Mattias son Olle var med för dagen. Det som var roligt med dessa två är att de inte gnällde på hela dagen utan bara gillade läget och vilket avslut vi fick.

Första kullen var mufflonkullen och nu var handjur lovliga. Lite sugen är man ju på ett mufflon, då dessa har gäckat mig i snart 7 år. Det visade sig inte sluta nu. Innan vi ens gick in i kullen lämnade 15 talet mufflon såten. De andra drev sedan odessa ut ur såten. Utom dom var det bara ett par rådjur som Udda drev ut.

Nästa kulle skulle vi gå var den som mufflona gått in i. Gaby och Calle och Lindas Mynta fick gå. Jag och Kaya gick in i denna såte. Gaby får upp en hare och Mynta tar upp mufflon. Myntas drev kommer rakt på oss och vi står spända över att få se dom, men inte nu heller går det. Gaby som släppt haren springer rakt in i dom  på cirka 130 meters håll och de vinklar tvärrt mot ett annat håll. När dessa två damer kommer ihop tar det liksom aldrig slut. De driver verkligen hur länge som helst. Vi avvaktade lite då det buktade ganska kraftigt och ett par gånger såg ut som om dom kom mot oss. När vi insåg att detta inte skulle hända så gav vi oss av för att fånga in dessa busar.

Efter det tog vi en ny kulle och jag gick med Udda, Linda gick med Odessa på annat håll. Var väldigt lugnt tills jag kom halkande på bergssidan med pejl och radio i varsin hand. När jag kollar upp möts jag av blicken från fem mufflonfår som står på 50 meter och undrar vad jag är för filur. Blir upptag på Udda som driver dom ur såten. Efter detta inget mer. Vi bryter och lite modfälld är man. Beslutar att jaga en liten kulle hemma hos Magnus. Han har en viltåker med majs där. Det skulle visa sig vara ett bra drag. Jag tog Udda och Linda Odessa. Kaya satt med Calle på pass och Olle med Mattias. Man kan lugnt säga att de fick första parket. Det är små holmar med stora fält vi jagar nu. Udda får kontakt med rådjur direkt och trycker ut en bock ur majsen. Då hon tröttnat på rådjur hänger hon bara på i några minuter. in och tar upp ytterligare ett rådjur. Sedan tillbaka vi går in i majsen. Nu börjar alla tjattra på radion om vildsvin och Udda skäller inne i majsen. Visar sig att Odessa fått upp en flock svin som hon driver förbi precis utanför majsen vi går i och Udda hittat gris i majsen, hon följer dock på Odessas flock en stund innan hon kommer tillbaka och åter skäller på hon på svin i majsen. Vi tar oss in och rätt som det är ligger det en stor pjaäs och glor på oss. En smäll i pannan får slut på det. Odessas drev buktar, inte ofta 11 svin gör det. De kommer åter ut på fältet hos Mattias och Olle som skjuter inte bara ett utan två svin. De forsätter sedan till Jotte som får ett. Så helt plötsligt glöms dagens sega nollutdelning och alla har ett lätt leende på läpparna. Tror att både Kaya och Olle blev lite mer bitna. Tusen tack för denna dag !

Lofta

Onsdagen blev det att fylla bilen och bege sig till Lofta trakten. Jocke och han gäng hade styrt upp lite jakt hos Tyrs. Det var mycket som var lovligt, fast mest fokus låg nog på svin och dov. Alltid trevligt folk där nere, mycket muntugg och munhugg, precis som det ska vara.

Första såten var två holmar mitt ute i fälten. Tog Udda och gick en sväng. Hon tog upp ganska omgående och drev ut hind och kalv på en passkytt som inte kunde avsluta. Snabbt tillbaka och ett drev på spets och stånghjort, dock utom håll. En hind blev skjuten då det var en stor flock som försökte smita iland. Sammanlagt cirka 30 hjort som gått i land i skogen.

Nästa såte var en lite en och jag tog Gaby. Hon tog upp efter en sökrunda på 150 meter. Drev en riktigt fin kapital dov förbi flera passkyttar, denna var dock fredad för dagen till mångas förtret. Hon valde att bryta efter 20 minuters drev. Då kom hon tillbaka till mig och vi gick vidare. Blev inget mer i denna kulle. Lite vila och fika sedan bar det av upp på bergen. Tog Stella och Udda nu. Dröjde länge innan vi fick tag på något. När det väl hände blev det prima drev på en grupp hjortar som de drev rakt i knät på Johannes som inte var sen att förvalta chansen utan fick en hind. Gruppen fortsatte in i såten igen. Jag som stod i en sänka mellan bergen som var på ett par hektar, fick dom på mig. Tobbe som stod på pass i kanten bara 80 meter bort kom inte heller åt dom. De skymlade förbi bland den täta självföryngrade granskogen. Hundarna stod vid den döda hjorten nu.

Då ropar Tobbe på radion att en stor svart gris kom rakt på oss. Snacka om att sinnena skärps, spanar, lyssnar, men inget kommer. Då börjar Stella skälla. Typiskt svinskall, lite mörkare lite mer aggresivt. Tar upp pejlen. 135 meter mot Johannes håll. Lägger på en rem ditåt för att kanske ha en chans att komma åt en. Innan jag är framme har Udda kommit och det går loss. Ser ett par svin ta till flykten med två uppretade damer i hasorna. Står kvar vid den lilla dungen där fler svin verkar vara. Hör grymtningar, fnysningar och det bara några meter från mig. Kollar på pejlen och efter ett tag kommer Udda tilbaka mot mig. Hon går in, tumullt och ut kommer två stora brungrisar. Hinner inte med och det går fort nu. Udda hack i häl och skriker av iver. Snart smäller det. Flera skott. Sedan knastrar det på radion och Jocke medelar att första grisen ligger, men den andra fortsätter med Udda i hasorna. Kollar på pejlen. De går ur såten och ut på det stora otröskade vetefältet nedanför. Det går väldigt sakta utmed diket och snart så är det stilla. Ber Jocke ta sig dit bara för att finna Udda sittandes på en väldigt irriterad 70 kilosgris med avskjutet framben. Grisen anfaller Jocke och blir av med sin förföljare tillräckligt länge för att det ska gå att avsluta.

Under tiden kommer Stella tillbaka och tumullt uppstår, en gris i samma storlek som dom andra går ut och först bakom hunden, jagandes henne och sedan byter dom plats, den grisen bommas och tar sig oskadd ur marken med Stella i hasorna.Nu bryter vi och tar lunch. Kebab i murikan, fina grjer det.

Sedan tar vi en sista såte och jag kör Gaby igen. Hon gör två drev, dock inget skjutet, men hon tar sig tillbaka båda gångerna. Skitrolig dag med prima jakt. Tusen tack för att vi fick komma.

Älgjakt dag 1 och 2

Har varit väldigt dålig rapportering om senaste veckans jakt. Det är inte så att det inte har jagats, det är bara lite mycket just nu så jag har helt enkelt inte orkat. Ska köra en kort sammanfattning nu.

Måndag och tisdag jagade vi på Fredriksnäs. Måndagen hade vi bra jakter, men inget ville gå i pass. Gaby skötte sig fint och gjorde några fina drev på hjort, hon kom också tillbaka hyggligt.

Tisdagen var det spetshundar på morgonen. Jag fick då en stänkflock på mig och kom åt en gris, tyvärr ett vuxet hondjur. Udda och Stella körde nästa såte och fick ut några grisar, dock inget skjutet för dom utom en stänkräv. Sista såten körde jag Gaby som gjorde riktigt bra jobb på svin, hon valde dock att bryta innan de kom fram till pass. Oliwers Riva gjorde också ett fint jobb på sugga med tre årsgrisar.

Sammanfattningen blev en gris två rådjur och en räv.

Åtvidaberg och hjortjakt

Söndagen bar det av till det nya jaktlaget jag gått med i. Det är dock mest kända ansikten från förr och en riktig avslappnad stämning.

Då det var första gången någonsin som vi hade hundjakt på denna mark. Alltid spännande om passen är på rätt ställe. Vi jagade första såten med Gunde min extra tax och Rasmus Boss. Innan vi släppte hundarna var 20 talet dov observerade. Taxen tog snart upp och drev till en lite väg sedan fick han kortslutning och fattade inget av vad som skulle jagas. Boss gick ur såten med sina djur. En smalhind blev på pass.

Sedan skulle vi köra nästa del. Nu fick Udda jaga och hennes son boss. Passkyttarna ut och vi gick igång. Spatserade med hunden och snart upptag. En flock som delade sig, Udda hängde på en grupp och en grupp bröt sig ut och kom i pass hos Andreas som sköt ett dov. Sedan kom hon tillbaka och vi gick vidare. Sammanlagt blev det fem eller sex olika drev för henne och vi hade många djur på oss utan att komma åt något. På slutet kommer dock hind och kalv över en skvattrammosse som vi tagit pass i medans hundarna driver runt oss. Bra håll och inte så fort. Djuret kommer i siktet följer med och kramar av. Precis när signalen gått om att krama av så hoppar kalven och ser att det tar, men får en känsla av att det inte gick riktigt bra. Oliwer som sitter på pass i en ledningsgata inte allt för långt bort ser båda komma ut, dock är kalven då 15 meter efter hinden och när de passerar lite ris så kommer bara hinden vidare.

Vi tar oss dit och släpper Udda. Hon brukar lösa de flest påskjutna djur själv. Dock går det väldigt fort när kalven far upp ur riset och varken något skott kommer iväg eller Udda kan ta den. Tydligt att ett framben är av. Udda gör ett riktigt fint jobb på den kalven och efter riktigt bra och långt spårjobb tar hon den och Rasmus kan avsluta.

Grymt fin dag med otroligt mycket dov och trevliga grabbar. Kul också att ha med en liten grabb som är sjukt jaktintresserad som sällskap. Sju hjortar på åtta personer är ju mer än ok.

Hulsjöjakten

I lördags hade vi styrt upp en jakt runt Hulsjön. Vi planerade en tidig jakt och hoppade få möjlighet att utnyttja de spannmålsfält som stått så länge i år. Då dessa legat rikitgt nära de stora vassarna i norra och södra delen av Hulsjön. Så ville inte moder jord utan skyfall hela september gjorde att det inte ens var möjligt att ta sig ut till dessa då vattnet i sjön var extremt högt.

Gristillgången såg riktigt bra ut och någon slags förhoppning om gris fanns det. Vi vågade inte sätta målet att nå i närheten av 21 som vi sköt vid förra årets upplaga av denna jakt. Nu med ett annat upplägg.

Morgonen kom och vi samlades. Jag höll en kort genomgång med samtliga hundförare innan alla andra dök upp. Planen var enkel. En blandning av spetsar och tyskar. Tyskarna koncentrerade sig att gå in i vassarna runt villtvattnet och spetsarna på de lite större landområdena. Jag och Viktor gick samma område. Han på landbacken och jag i vassarna runt ett viltvatten. När vi kollat att alla var på plats gavs klarttecken att släppa och jag kopplade av Udda och Stella. De begav sig in i den vass jag hade framför mig. En ganska liten vass som låg vid ett bete, på andra sidan en liten holme ut i viltvattnet. Max e minut tog det innan det var sånt jävla ös därinne. Sedan höll det nästa på i två timmar. Grisar och hundar lämnade vassen, grisar och hundar kom till vassen för att åter lämna dom. Hur många och var de gick kan jag inte riktigt återberätta då det var två timmar av fullständig radiotrafik och flyttande av hundförare. Kan dock säga att minst 8 svin var nån av mina två svartråttor inblandade i, oftast i sällskap av den andra eller Zorro, Viktors wachtel/jämte. En grym kombination, som svinen inte står många sekunder för. Första svinet som kom ut för dagen passerade på fyra meters håll och kom inte speciellt långt innan ett skott passerade dess nacke och den slog i av bara farten.

 

Det är mycket man ska hålla koll på när man styr upp en sån här relativt stor jakt. Så när vi blåste av och samlade ihop svinen, hade vi ingen riktig koll på hur många svin vi hade skjutit. Det visade sig inte vara mindre än 17 stycken, vilket i dessa regioner är riktigt bra för en bonnajakt. Nå blev ju plötsligt förväntningarna ganska höga. Skulle vi ändå kunna slå fjolårets otroliga 21? Nja kasnke. Vi hade dock inte det riktigt bra läget med fjolårets andra såt, då det området fortfarande var belamrat av får på bete. Istället hade vi norra delen av sjön som vid normalt vattenstånd kan vara riktigt bra. Det var dock inte så denna gång eftersom vi inte ens kom ut i den. Det blev bara två skapliga galtar i denna såt. Det är dock en riktigt bra dag i våra trakter och de flesta om inte alla var riktigt nöjda med dagen. Vi var det speciellt. Grymt kul att arrangera en sån här jakt, där passkyttarna förgyller den med utmärkt skytte som resulterade i noll eftersök, nästan osanolikt. Jag vill passa på att tacka Viktor och Johan för prima samarbete med planeringen, passkyttarna för fint skytte, hundförarna för extremt bra jobb och sist men absolut mest alla markägare som ställer upp med mark som vi får husera på!

 

Gubbjakt

I Fredags var det dags för lite gubbjakt. Hagelgevär, tax, basset och stövare skulle användas. Ett gäng goa vänner och solsken. En sån dag är svårslagen. Att kunna röra sig lite mer som man vill och smyga efter jaktens gång och ta nya pass. En helt annan form än den vi har med terriers.

På morgonen körde vi Jack och Wirpi. Jack visade sig inte vara rådjursren. Utan drev inte mindre än fem rådjur. Är lite att jobba på där.

Wirpi däremot gjorde ett fint slagarbete och tog sedan upp en hare som hon drev ett tag innan den kom i pass hos Calle. Grymt kul. Sedan var det dags för min tax Gunde att få vara lös och Viktors basset Frasse. Vi tog varsin kulle och några gubbar till varje. Blev ljuv musik i skogen. Tyvärr inget drevdjur skjutet, men Viktor fick på sig ett stänkdjur i form av ett smaldjur. Lite gubbvila på det och sedan en lite kulle till.

Där smet det ut en räv så då ställde vi snabbt om för stövarjakt. Wirpi och Jack släpptes och snart ekade stövarskallen i skogen. Pojkarna var snabba att ta sig till olika pass. Drevet gick fint ner mot grabbarna och så small det. Bengtsson ropade över radion att räven ligger. Jag kände en sån barnslig lycka, äntligen en drevräv. Det visade sig dock inte vara fallet. Precis innan hundarna var framme vid honom vinklade dom 90 grader och drevet fortsatte. Wirpi fortsatte jaga räven som lurade oss gång på gång. Tillslut fick vi ge upp. Wirpi gjorde sedan ett kanonfint rävdrev på ytterligare en räv. Hon börjar ta sig nu lilljäntan.