Traditionell grytjakt i Regna

Nu var det dags att dra till Regna i helgen. Vi har de senaste åren jagat igenom gryten i Regnatrakten. Det är ett bra sätt att minska antalet grytningar under drevjaktsäsongen.

Torsdagskvällen packades bilen med täcke, jaktkläder, spadar, pejlar, hundar och självklart några öl. Väl uppe, en trevlig kväll vid elden. Grillat och skitsnack, ja kan knappast bli mycket bättre.

På morgonen ringde klockan och vi steg upp. Hundarna promenerade och frukost inmundigades. Sedan hoppade vi i bilen och åkte till första grytet. Det var ingen tvekan om att det var aktivt. Gaby hämtades och släpptes i. Hon kom inte upp och vi pejlade. Låg på ett ställe och vi gjorde nerslag, gick dock loss innan vi var nere. Gick runt lite och snart låg det still igen. 0,9 meter visade pejlen och nerslag gjordes. Grävlingen kom fram och fick en pärla i pannan. En höstfet grävling bärgad. Inga fler bode i grytet så vi lagade och åkte.

Nästa gryt var vid ett gärde och har fyra fem grytingångar. Ingen tvekan där heller om att det var bebott. Gaby fick köra igen. Dröjde inte länge innan det låg ute på gärdet. 0,9 meter nu med. Lite skönt då vi sist låg på 1,8 meter. När vi började gräva gick det loss och la sig tio meter längre bort. Vi väntade ett tag och snart låg det på första platsen. Gaby hördes bra genom backen och hon låg på riktigt bra. Nerslaget gick snabbt då det var ren sandjord och vi kom ner rätt. Gaby lyftes upp och grävlingen sköts, sedan en till genomsökning, men ingen var hemma. Lgning av nerslaget och sedan mot bilen.

Nästa gryt låg också vid ett fält och är grunt och vidsträckt. Ingångarna är i ett gammalt stenskravel. Udda fick köra nu och det gjorde hon med bravur. Kontakt omgående och snart  låg det still på, jo gissa! 0,9 meter. Nerslag och Udda plockades upp. Med lite spetning kom han fram och fick en pärla. Udda gick in igen och nu hamnade det på et gammalt nerslag så genomslaget var snabbt och Udda låg på riktigt bra. Med lite spetning kom en till grävling fram och avfångades med ett säkert skott. Efter detta två mycket fina lagningar och avfärd för lunch.

Efter en mycket vällagad lunch bar det av för ytterligare ett gryt. Det är ett riktigt ruggigt gryt i stenig terräng. Vi har dock lyckats med det grytet. Därför fick Udda köra igen då hon är den lydigaste av de jag har. Hon släpptes i då det var väldigt aktivt och det låg ganska omgående på ett ställe. Vid ett gammalt nerslag. Vi fick dock ingen riktig ordning på det hela  och när vi kom ner var det en våning under det som bara skiljdes åt av ett tak av granrötter och gammal mull. När vi kom ner dit blev det knepigt. Visade sig att en skapligt stor sten hade trillat ner på grävlingen som satt fast och därför fick det skjutas ett kroppskott och det gick vägen. Efter mycket bök med stenen fick vi loss grävlingen och snart kunde vi lyfta ut den. En till låg innanför, den grävde dock och Udda skickades in och då blev det kallabalik och den blev liksom lite sur och plötsligt stod jag där med en 18 kilos galt i näven. Detta resulterade i lite tumult, men det kunde snart lösas av en 22:a i pannan.

Grymt bra dag med fina hundjobb och gryma gryt. Plus två riktigt trevliga pojkar som sällskap. En suverän dag, tusen tack pojkar!

Wirpi grytar i Borås.

I torsdags åkte ett gäng glada ösgötar ner till Borås för lite Stövar och grytjakt. Nått kalas var det också planerat. Då vi va ganska många så bestämdes det att vi skulle dela på oss och köra en liten tävling. Vi som var i mitt gäng var Viktor och jag från Östergötland och Calle och Stora som lokalförankrade. Med var också ett par nybörjare på grytjakt.

Vid första grytet satte vi Pejlen på Wirpi som fick vara lös om det skulle finnas någon räv i närheten. Calles Sätter´s Mynta. Hon jobbade på riktigt bra, grytet var dock riktigt djupt och svårt. Under tiden tog Wirpi upp och gjorde ett riktigt fint drev som först spikade ut cirka 1 km innan det började bukta riktigt trångt. Viktor och Ulf tog sig till det området för att se om dom kunde komma till avslut. I mer än en timme vallade Wirpi runt räven innan den valde att gryta. Sedan körde Viktor in Stella som snabbt löste det hela och en liten räv blev wirpis 4:e räv.

Under tiden hade vi andra inte lyckats med att få ordning på grytet. Udda fick en chans, men det hjälpte utan vi fick ge upp, något som sällan känns bra.

Vi tog oss iväg igen för att kolla av tre gryt till, bara ett av dom var bebott och det var under ett ödehus med torpargrund. Sätter´s Gaby fick äran att sköta jobbet. Det gjorde hon med bravur. Då utrymmet var stort därunder och grävlingarna kunde jobba på väldigt fritt så var det svårt att få stopp på dom. En sköts när den försökte fly och en avlivades inne i huset efter lite brytningsarbete. Grymt fin dag med helt ok resultat. Extra kul med Wirpis räv. Börjar ta sig nu.

På lördagens var det lammfest hela dagen och natten. Vill tacka alla inblandade, men speciellt Calle och Linda som styrt upp hela helgen. Fantastiskt trevligt som vanligt. Vi ses om två veckor!

Ytterligare framgångar

I söndags startade Hampus sin tik Sätter´s F Ester på fältprov. Hon plockade full pott och fick 172 poäang. Man får var mycket nöjd med Uddas avkommor som tagit tre riktigt bra fältprov förra helgen! Ett stort tack till alla engagerade valpköpare, det är ni som gör jobbet! Tusen tack! Stort Grattis till alla!

Vassjakt på Sundby

I söndags bar det av till Jocke och kompani. Där vankades det vassjakt i havsvik,en fin vassvik där vi varit några gånger nu de sista åren. Där har vi aldrig gått tomt. Anledningen till att vi la den så tidigt i år var främst att chanserna för bra väder borde vara större och att vattennivån skulle vara lägre. Efter de sista veckornas regnväder var ju våra förhoppningar kraftigt grusade och det var ganska mycket vatten, inte mer än att det gick att jaga där dock.

Grabbarna därute har gjort ett prima jobb med torn och skjutgator vid dessa, annars skulle det vara omöjligt. Jag och Viktor skulle gå på en sida av en bäck och på andra sidan en hundförare från den marken, då bäcken är gräns.

Jag körde Stella och Gaby först. Från andra hållet gick Viktor med Texas. Gaby och Stella tog upp ganska omgående och drevet gick utmed sjökanten mot tornen och snart small det. Ett svin skjutet och hundarna var snart där. Vid det här laget hade alla hundar hittat svin och det lät riktigt fint i området nu. Dimman hade krupit ner mot marken och det var en fantastisk upplevelse. Nästan lite sagolikt var det. Vilken hund som gjorde vad är svårt att säga, Vi kan nog säga att våra tre hundar var inblandade i de flesta svin som sköts på vår sida av bäcken. De körde också ut en hel del svin i bäcken. Efter ungefär två timmar var mina hundar slut och vi bröt.

Efter pausen gick jag och Viktor från samma håll och motade det som fanns kvar mot skyttarna. En gris hittade Texas och Udda sprang snabbt dit och då gick den loss. Nio vildsvin blev det sammanlagt. Åtta på vår sida och en på andra sidan bäcken. En riktigt fin dag, med roligt folk och som vanligt riktigt välorganiserat när man är där. Tusen tack till alla inblandade för att man fick vara med.

 

Fältprovs framgångar för Sätter´s

Igår startade jag Sätter´s E Gaby på fältprov i Skänninge. Hon gjorde ett riktigt bra jobb, tappade en pinne på Spårsäkerhet, men har annars fullt och fick därmed 170 poäng på sitt anlagsprov fält. Detta gör att hon är avelsgodkänd.

Sätter´s F Thyra med husse Magnus startade också och gjorde ännu bättre från sig. De fick hela protokollet fullt av fyror och har nu bara att göra GA provet för att få klart sitt anlagsprov, stort Grattis från oss!

Eftersök

Blev ett eftersök på en påskjuten bock för några dagar sedan. Det var på kvällen som telefonen ringde och det var Magnus som ville ha hjälp med ett eftersök. Han hade skjutit på een bok som gått undan. Jag packade in Udda och Gaby. Åkte dit och tog båda med mig. Pejlen på och spårlinan med.

Vi gick igenom var den varit och ungefär var den klev av gärdet. När vi kom upp till skottplatsen markerade båda hundarna tydligt och vi tog oss genom ett smalt spannmålsfält. När vi kom in i skogskanten så märktes det på hundarna att det var nära. Tog några steg till och i slyet 15 meter fram far bocken upp. Kopplar loss hundarna som inte sett bocken, men är uppe i varv. De drar efter den och då visar det sig vara ett rådjur till som springer ut på fälten tillsammans med bocken. Hundarna följer ändå rätt djur och efter 300 meter så är det klart. En liten lätt löpning dit och den blir avlivad.

En låg buksmäll var det, mycket bra jobb av hundarna.

Majsjakt

Nu var det äntligen dags för mig att få hänga på vid en majsjakt. Har aldrig provat jaga i majs tidigare. Blev nu medbjuden av Viktor genom Joakim. Tidig uppstigning och packning av hundar, Gaby, Udda och Stella fick åka med. Bilen rullade, mörkret låg tungt och det var sådär underbart kyligt när man kom ut, äntligen är hösten på ingång rejält.

Väl framme genomgång av dagens jakt. Första såten som också var den hetaste var belägen vid en liten insjö med vassar och slyområden. Dessa var omringade av majsfält och spannmålsfält. Kort och gott ett grisparadis. När ljuset började bryta ner mörkret gav vi oss av ut mot dagens jaktområde. Viktor och jag skulle gå på från samma håll fast ta varsin sida av sjön. Jag tog Udda och Stella och Viktor gick med sin wachtelgråhund Texas.

När klarttecknet kom så släppte vi hundarna. Stella och Udda gav sig in i tätningarna och började driva direkt. Texas började också skälla omgående. Mina hundar hade ju självklart fått tag på en grävling som de drev till ett gryt och där stog jag som ett jävla fån med två frågetecken på pejlen. Tog mig upp dit och fick ut Udda, Stella valde att ignorera husse helt. Texas hade sprängt en flock grisar där suggan valde att fly direkt. De andra delade på sig och minst en hade gått på min sida av sjön. Efter lite strulande fann Udda två stora brungrisar som hon drev utmed sjökanten. Den första blev skjuten ganska omgående.

Udda var kvar där en stund, men tog sedan upp jakten på gris nummer två. Den rundade sjön och ut i majsen. Där var det riktigt stökigt emellanåt. Jag lyckades gå ner mig riktigt ordentligt på min väg mot Udda. När jag kom fram dit så ser jag en passkytt i ett torn mitt i majsen resa sig och snart small det. Efter detta var det batalj i närmare 30 minuter i majsen. Jag kom in en gång så jag såg grisen, men kunde inte avsluta där då Udda var för när. Grisen gick loss och Udda hängde på. Drevet gick nu över grytet där Stella låg och larvade. sig. Hon hängde dock på Udda istället och nu to det stopp nere i vassen. Hundarna var riktigt närgångna och svinet aggresivt. Jag hade mer än 600 meter prima majs, sälgbuskage, vass och annat att passera. Väl där var det inte något svårt avslut då hundarna hade skött sig bra och höll grisen åt husse.

Efter detta en tom såte, sånär som på ett gryt där Stella valde att husera medan vi jagade klart såten och efter att ha tackat för mig fick jag sitta och vänta på henne mer än en timme. Trotts detta och att man gått ner sig i lervatten upp över midjan var dagen mycket fin. Udda imponerade mycket bra och gjorde riktigt fina grisarbeten i mer än två timmar. Bra gjort av en sliten pensionär.

Tusen tack till Alla inblandade för en riktigt rolig start på drevjakterna!

En ny räv för Wirpi/Stella

I torsdags kom jag hem från jobbet. Var hemma ganska skapligt så fick bli att ta på arbetskläderna. Sagt och gjort! Ut i trädgårdslandet för att jobba lite, hinner inte långt innan jag hör det karakteristiska ljudet från en hare som skriker av ångest. Löper upp på vår utkiksplats och mycket riktigt, längst bort på fältet håller en räv på att ta en hare. Springer hem och kör igång pejl för att sedan ringa grannen å kolla om det var ok att skjuta på hans?

-ja inga probelm, blev svaret.

Wirpi hämtades och jag gick ner med henne till gärdet. Vill inte göra det allt för lätt så släppte henne från vägen så hon fick jobba lite själv. Snart nog upptag och villket upptag. Drevet gick fort riktigt fort. Det gick i en stor bukt runt bergen och vi tog pass. Som vanligt dilemmat om var man ska ta pass, passerade ett ställe där rävdreven gått tidigare. Funderar på det. Finns ett annat pass längre fram med en balhög på den smalaste delen av gärdet. Nu står man bra. Drevet sjunger i skogen runt oss och det är verkligen fint att stå här och lyssna. I princip tapptfritt går det, passerar två gryt utan att gryta. Räven passerade oss på hundra meter i det otröskade vetet. Sedan tog den sitt eget spår 5-600 meter. Efter det vek det av mot ett av de större gryten på en annan mark. Där tystnade och jag såg på pejlen att Wirpi rotade runt där.

Nu var det bara att springa hem, ringa den markägaren och kolla så vi fick ta den i grytet. Det var inga problem. Packa ihop Stella och iväg. Mötte Wirpi på vägen dit och hon fick följa med upp till grytet som ligger i en skogsslänt med massa enbuskar och skräp. Svårpassat med andra ord. Stella kollade över grytgångarna själv och valde vilken hon skulle ner i. Snart kontakt och 2-3 minuter senare kommer räven utsmygande, den kom dock inte långt innan det var slut. En välriktade hagelsmäll och allt var över. En fantastisk spontanjakt med gryma hundjobb. Sjukt nöjd.