Skyddsjakten

Nu är skyddsjakten på vidsvin verkligen igång. Under en period här på våren är det som om det inte spelar någon roll hur mycket mat de har i skogen på foderplatserna, japp ni läste rätt. Rejäl fodring i skogen och högt jakttryck påfälten är enda sättet att hålla ordning på svinen. Under sådden, mjölkmognad och veckorna innan tröskning brukar det dock vara hög aktivitet på åkrarna. Det blir många sena kvällar  ute på fälten och det är många hektar som ska skyddas. Hittills i år har dock skadorna varit små och vi har riktigt bra med gris på foderplatserna precis som det ska vara.

Vill man som de flesta jag jagar med ha stora livskraftiga klövdjurstammar till hundjakten måste man ta ansvaret hela vägen. Vi kan tydligt se att det gynnar allt vilt. Rådjursstammen är livskraftig, dovstammarna ökande och vildsvinen likaså. Fast vi som jägare måste ju se till att det blir så lite skador som möjligt på fälten.

Vi har skjutit ett par svin de senaste veckorna. Denna veckans senaste var en riktigt fin liten galt. Den var ute i skymmningen på fältet redan när vi kom dit. Vinden var perfekt och ansmygningen enkel. Har man kraftig vind mot sig brukar man kunna gå in på riktigt nära håll. Nu smög vi oss in på cirka 30 meter innan hårkorset la sig bakom frambenet och kulan gick. Effekten omedelbar och den slog ihop som ett korthus. Sedan bara hämta bilen och lasta den för att åka till slaktboden för att ta ur den.

Galt på skyddsjakt