När svinen blir för många

Idag var vi i Loftahammar och jagade. Vi var där i fjol och jagade första gången. En fantastiskt fin mark med mycket dovhjort. Så förväntningarna för dagen var ganska höga. Samling tidigt och mycket hann diskuteras innan det var dags att bege sig ut på jakt. Två små holmar mitt i odlingsmarken som skulle drivas av.

fina-landskap

Jag gick med Twix och Stella. Båda var taggade och samtidigt som vi startade kom de första doven ur såten. En kalv blev skjuten av Robban ur en grupp dov. _En räv bomades också. Första dungen fick jag inget napp. Hundarna drog dock iväg till andra dungen och där hörde jag på Stella att det var gris hon hittat. Dock byttes skallet mot ljudet av slaggsmål och mycket irriterade grisar. Det där när de blir rovdjur istället för bytesdjur. Har hört det förr och det är verkligen inget bra tecken. Vi löpte dit och i ett stort slånbärsområde kokade det av svin. En fick sätta livet till omgående och det var allt som behövdes för att spränga flocken som var på minst 23 djur. Den som förvaltade chansen bäst var Mattias som sköt tre grisar ur en grupp på tio. Stella krigade på som vanligt. När hon kom tillbaka till mig kollade jag över henne och såg att hon troligen blivit biten i benet av en gris, då frambenet var skadat och ett snitt i bröstet. Vi bröt där och det blev lagning av hund.

dagens-forst-gris stella-ger-igen tre-for-mattias

Sedan dags att köra igen. Jag gick med Gaby som drog iväg ganska omgående. Isåten var en till terrier, som gick med Per. Gaby gjorde sin vana trogen och gjorde ett riktigt superdrev. Närmare en timme drev hon buktanade in och ur såten. Tillslut kom dock dovspetsen hon drev i pass hos Pelle som sköt den. Där bröt vi såten.

gabys-spets-pa-vag-ur-skogen

Nu blev det lunch, det är verkligen något som är grymt fint. Att äta nystekt mat i skogen efter några timmars jakt.

Nästa såte gick jag med Gaby och Twix. Gaby stack med en hind som hon drev fram och tillbaka länge. Under tiden kom hind och kalv till Pelle som förvaltade chansen väl. Kalven blev dock inte kvar. Jag och Twix gav oss av mot det hållet. När vi kom dit undersökte vi skottplatsen. Mycket hår och köttslamsor, inget blod. Twix fick gå på spåret. Han gick cirka tvåhundra meter. Sedan blev det stopp, jag skyndade mig dit bara för att hitta hon luggandes en död dovkalv.

twix-sparade-upp-en-dovkalv

Sista såten blev kort och Gaby drev ett fint drev ur marken, kom tillbaka sedan med en stor flock dov. Inget gick dock i pass så vi bröt då det började skymma. En superfin dag med bra väder å glada jägare, prima mat och helt ok jobb. Nu hoppas vi bara att hundarna läker snabbt så vi klarar en helg till. Tusen tack till alla idag!

lyckad-bonnjakt

 

 

 

 

En fin dag med lite gles passlinje

Igår jagade vi på Fredriksnäs. Vi var fyra passkyttar och fyra hundförare. Det är väldigt glest om man jagar stora skiften. Djur var det ingen brist på under dagen och hundarna skötte sig över lag.

soluppgang

Första såten gick jag med Stella, Twix var med och tränade skogsvana. Det blev upptag direkt och sedan efter 650 meter ståndskall. Jag gick sakta genom såten och innan jag kom fram hade det flyttat sig. De andras hundar tog upp och alla hundar försvann ur såten. Stella sökte ut och kom ner till en igenvuxen mosse. Där brukar det ligga svin. Så även denna gången. Twix som varit med några gånger på grisjobb har hitills valt att komma till mig när de andra jobbar. Nu valde han dock att ta fart in och hjälpa Stella. Det var väl ett lite övermodigt beslut som resulterade i ett rejält slagsmål. Stella som fick loss grisen gav sig av och Twix kom till husse och såg ganska bekymmrad ut. Jag såg grisen smita ut på en bergsknalle med Stella tätt efter. Hon gjorde ett fint drev till grannmarken. Det var ungefär så denna såte såg ut sen. En gris sköts på grannmarken då den var skadad. Det var Viktors Zorro som skötte det.

svinigt-varre svinparadis

Andra såten körde jag Gaby som gjorde ett långt fint drev på ett rådjur. Sedan tjuvade hon Frasses drev. Drevet buktade runt oss, dock såg vi aldrig drevdjuret. Misstankarna gick dock till räv då det slutade i ett stenområde. Hennes drev är långa och fina. Dock fortförande lite tokigt med återgången, eller man kan mer kanske säga att hon aldrig riktigt slutar jaga. Dreven ligger numera upp mot en timme.

Sista såten tog hon upp en dovkalv som Pers hundstött mot oss. Denna drev hon i över en timme och jag kopplade henne medans hon fortförande jagade. Mycket maskin i den hunden, dock lite lurig att förstå sig på, men det kommer nog.

En fin och rolig jaktdag med lite dåligt resultat, men fint väder och bra hundjobb, mycket viltobs och dåligt med djur i pass.

Wirpis första räv

Wirpi är min finnstövare. En hund som tyvärr får alldeles för lite tid under drevjaktssäsongen. Hon har dock visat ett stort intresse för räv och många turer har det blivit. En hel del fina drev också. Dock inget som gett resultat. Härom dagen ringde chefen och sa att han sett en räv hemma på gården. Jag spom precis putsat klart en väg på huset packade ihop grejjerna och drog iväg. När jag kom visade han var han sett räven och vi släppte Wirpi. Hon jobbade på slaget och vi vandrade sakta efter. Efter cirka femton minuter kom vi ut på ett stort fält. Wirpi slog bra och snart for hon in i en liten slånbärsdunge. Upptaget var intensivt. Räven kom uttspurtandes och tre meter bakom en finnstövare som var i extas- När de nådde beteskanten var Wirpi nästan ifatt räven och den valde att dra runt ett stort klippblock. Fyra var gick det runt och när de kom ut på fjärde varvet var hon bara 30 centimeter bakom. Räven sprang nu mot närmsta dike. Där blev det tyst. Vi tittade på varandra och funderade på om hon nu tagit räven själv. En löptur över fälten och vi kunde konstatera att så va inte fallet. Räven hade hittat en brotrumma som den kryppt in i. Wirpi var mycket irriterad över detta och även räven. Avslutet blev dock mycket enkelt och Wirpis första räv är skjuten. Det var ett ok slagarbete. Kort drev, trebent räv med skabb. Fast det var hennes första räv och som vi jobbat för den!

wirpis-forsta-rav wirpi-bra-slagarbete

Dålig uppdatering

Nu har jag varit gtymt dålig på att uppdatera hemsidan igen. Detta är jaktligt lite av ett skitår då vi totalrenoverar huset och det tar all ledig tid i besittning. Har dock haft en hel del drevjakter sen sist. En jakt i finspång. Bra med kron. Vilket hundarna jagade med bravur. En kronkalv sköts. Sammanlagt 30 kron obs. Hundarna skötte sig bra.

kronkalv-for-stella

En jakt på hemmamarkerna, där två rådjur och en älgkalv sköts. Älgkalven framdriven av Sätters Riva. Ett utmärkt jobb. Man får lov att s’äga att hon  är lite av en late bloomer . Har gått som tåget denna säsong. Mina hundar jagade som tåget denna dag. Fantastiskt med rådjur på benen. Det var en kanonkul dag.

algkalv-for-riva

Sedan två vändor i Regna. Första vändan blev mycket lyckad. Körde första såten med Udda och Stella som drev både kron och dov. En kron för Udda och Stella och en dov för Riva. Sedan kanondrev på eftermiddagen med bra jakt av alla hundar. Tre dov sköts för hundarna. Bra dag, där Udda återigen visar att gammal är äldst och höll i på en skadad spets som till slut blev avlivad efter bra hundjobb.

dovhind-for-stella en-kron-och-fyra-dov-blev-dagens

Sista jakten i Regna skötte sig hundarna helt ok. Några fina dovdrev och ett kanonjobbb på en flock svin. Där en blev skjuten efter mycket bra jobb av Stella. Hon hade också ett spännande ståndarbete på den tamaste älgko jag träffat. Kalvar var fredade denna dag och det visste madame om. Jag kopplade Stella och skulle stöta ut dem ur såten. Detta krävde minst sagt en ansträngning och kon visade inga tendenser på att vara folkskygg. Bra jakter med hundar som sköter sig utom Gaby som emmellanåt slarvar med återgången.

arsgris-for-stella gaby-innan-slapp

 

I vass och hav

I lördags bar det av mot Sundby för lite jakt. Dagen till ära var grannmarken med också. Som vanligt var det välordnat med god varm dryck vid genomgången.

Vi skulle gå på varsin sida av ån i vassen. Jag gick på den sida där jag gått tidigare. Hundarna tog upp samtidigt och Udda och Stella drev varsin räv. En av dom sprang rakt på Bosse som sköt den. Stellas räv buktade fint och kom förbi mig innan den lämnade såten. När jag fått tillbaka hundarna drog de rakt ner i vassen och där blev det cirkus. Snart drev dom fram en 70 kilos gris i en av skjutgatorna. Den blev där. Jag fick vada ut till hundarna då vattenståndet var alldeles för högt. Insåg att detta skulle inte funka så länge då hundarna redan började visa missnöje över temperaturen. Vi gick ur vassen, ner mot en plats där en passkytt sett en ensam gris gå in i vassen. Snart såg jag nosarna börja vädra och upptaget kom. Grisen gick loss och sprang på en passkytt som sköt en fin galt i 90 kilosklassen. Jag kopplade nu upp hundarna och vi bryter. På fastlandet på andra sidan ån har det varit gott om gris och tre grisar har skjutits. En av dom en riktigt stor galt.

tva-brungrisar stor-galt stella-pa-gris

Andra såten gick jag med Gaby. Hon hade tre fina drev, ett på en bock som sprang på Mattias och därifrån sprang den inte alls. En kanonfin jaktdag med trevligt folk och gott om vilt. Sammanlagt sju svin, en bock och en räv. Hundarna skötte sig idag med. Tusen tack till alla inblandade.

gaby-och-twix-med-radjur

Söndagens jakt

Förra söndagen jagade vi åter på Fredriksnäs. Vi var ett bra gäng. Först drevet körde vi två intillliggande såtar. En med Terriers och en med spetsar. Jag gick med Gaby som tog upp dov omgående och drev dessa till Stig som inte missade läget utan sköt en spets. Gaby var dock inte nöjd här utan fortsatte med dom ett bra tag inne i såten innan hon släppte. Under tiden hade jag rört mig inåt såten och låg nu och kollade på en älg som jag inte riktigt kunde se kön på. Då kom Jons Terry farande och stack iväg med dom. Gaby som var på väg tillbaka hängde på och snart även Martins hundar. Fem älgar var det och de tog sig ur såten utan att någon blev skjuten. Spetsarna fick tag på en riktigt stor galt som sprang ner en av hundförarna och sprättade hål i byxan på han, som tur var blev det inte värre. Han hade dock sinnesnärvaro att avsluta den.

spets-for-gaby

Efter detta kopplade vi upp hundarna och tog nya tag. Vi Körde nu med tre terriers och Viktors basset. Gaby tog upp omgående och drev tre dov i ett mycket fint och buktande drev runt bergen. Dessa gick tillslut i pass hos Anton som förvaltade chansen väl och fällde en spets. Hon fortsatte dock och drev de andra två som tillslut kom i pass och kalven blev skjuten.

dovkalv-for-gaby-och-twix

Calles Mynta gjorde ett kanondrev, trots att hon fått in en stor kvist innanför gpshalsbandet. Denna sköts dock av Viktor. En riktigt lyckad dag med bra hundarbeten. Gaby fortsätter söka och driva, dock lite strulig på återgången.

en-bra-dag-pa-fredriksnas

Tack till alla inblandade.

Årets Hulsjöjakt

Vi har två år haft en storjakt runt Hulsjön i Gryts skärgård. Det är sammanlagt sex marker som går samman och jagar vildsvin tillsammans. Den jaktbara ytan är cirka 2000 hektar. Ifjol han vi dock bara med två såtar så max två tredjedelar jagades. I år hade vi planerat upp jakten på ungefär samma sätt som ifjol. Vi var sjukt nöjda med fjolåret då 12 svin sköts. Janne, Viktor, Johan och jag hade planerat upp jakten och på lördagsmorgonen träffades cirka förväntningsfulla jägare på Hummelviks gård. Viktor tog den stora genomgången och jag gick igenom med hundförare hur vi la upp den.

Vi var fem personer som skulle gå med hundar i första såten. De andra hundförarna var dock passkyttar nära till bil och skulle förstärka upp vid behov. Jag kommer inte beskriva alla andra hundars jobb utan bara de jag gick med och var nära. Jag gick in med Udda och Stella i en rätt stor vass i ena änden av Hulsjön. Medans vi väntade på de sista passkyttarna stod hundarna på bakbenen och ylade. Ögonen fokuserade på vassen och nosen full av vildsvinsvittring. När tillslut beskedet kom att siste man var ute rök kopplet på båda och upptaget lät inte vänta på sig. De tog varsin gris inne i vassen och jobbade med. Udda fick ut sin först och drev den rakt på Elin som inte sumpade chansen. Dagens första svin låg nu. Efter det gick Stella ut med en gris. Tre timmar av konstant svinjakt följde. Enskilda och grupper av svin sprang mellan vassar och planteringar. Udda och Stella skötte sig utmärkt. Extra imponerande var skärpan denna dag. Två gånger höll de skadade 60-70 kilosgrisar så att det gick lätt att avsluta lidandet för dom. Konstant action, tror inte det var någon som hann ha tråkigt under denna såte.

Sätters hundar som också var med var i denna såte var Sätters Riva, Sätters Terry och Sätter Mynta. Det sköts gris för alla tre och jag tror ingen kunde klaga på terriers efter denna dag. Längsta drevet stod Terry för. Det var dock lite läskigt, för gris och hundtog sig över sjön som bitvis var isbelagd. Allt gick dock bra. Tio grisar låg när vi bröt denna såten. Mot Hummelvik för lite grillning och planering av nästa drev.

gris-i-vass skadad-gris-s

 

Nästa såte delades upp och nu var  det sju hundförare i skogen. Detta uppdelat på tre större drev. Jag gick  nu med Gaby och Udda. Första området jag skulle gå var ifjol kanonbra. Nu när jag släppte hundarna var det lugnt och knappt några bök. När vi komm fram till en liten vassrugge blev det dock kontakt och ut på fältet ser jag en större galt komma efter den två terriers i fullt drev. Denna sprang dock rakt på Lasse som fick den på ett skott. När jag kom upp såg jag han sikta på något bakom sig inne i skogen. Hundarna sprang dit och drev rakt ner i Östersjön. Detta hände flera gånger under dagen. Det var ytterligare en stor galt. Efter detta fortsatte det så här hundarna drev gris efter gris i pass. Grisar som nån hund fått fart på sprang på en annan hund och dreven var konstant. Utan tvekan den bästa drevjakt jag varit på . Sjukt nöjd med mina hundar som var inblandade i otaliga grisarbeten och vet faktiskt inte exakt hur många som sköts för dom. Själv hade jag ett fint ögonblick med dagens största gris. En galt som Viktors Zorro drev rakt på mig. Vi umgicks på nära håll och även denna gris hamnade senare på paraden.

kulting sammanlagt-21-grisar-i-dag tva-kultingar

 

Tusentack till markägare, hundförare och passkyttar som denna dag inte la ner mindre än 21 svin. En helbom och en skadad som aldrig återfanns trots idoget eftersöksarbete. Tre Galtar och resten årsgris i olika storlek, utmärkt av alla inblandade.

Sätters Fredag

I torsdags kom Jon Hagen och Tomas Gustavsson ner från Ljusdal. Calle Wassholm kom från Borås. På kvällen snickrade vi på huset. Fredagens jakt var planerad i Mogata och vi packade in hundar på morgonen och gav oss iväg.

Väl framme mötte vi upp ett glatt gäng som var riktigt jaktsugna. Jag och Calle gick första såten. Jag med Stella och Calle med Odessa. Stella tog upp ganska fort och drevet gick rakt genom såten till Calle som fick fyra brungrisar i knät. Han förvaltade chansen väl och en blev kvar. De andra delade på sig. En sprang rakt i knät på Herman som sköt ytterligare en, den gick dock in i en liten dunge och Stella var snart på den. Dock förvaltade han det bra och grisen kunde skjutas igen. Stella och Odessa sköte sig enligt skolboken, drev ur såten och kom tillbaka för att hämta nytt vilt. Dock sprang inget mer i pass.

skadad-gris-som-stella-loste stella-nojd

Nästa såte gick jag med Gaby som sökte bra och Jon med Sätters Terry. Den var helt tom.

Nästa såte är ett stort skogparti så vi valde att gå in med Terry, Gaby och Sätter Mynta. Gaby tog upp direkt och drev ett rådjur i knät på TG som sköt, rådjuret blev dock inte där. Mynta och Gaby sammanstrålade på det drevet. Under tiden hade Terry hittat dovhjort som han drev in och ut ur såten. Jon fick skjuta en spteshjort för han på drev.

Gaby och Mynta hade två hussar som stod i skogen och svor, det var som vanligt helt fel. Hundarna förföljde en get som hade ett skott lågt i bogen. Efter närmare en halvtimme kom Calle ifatt hundarna och geten som, nu var rätt körd. Skönt med hundar som inte ger sig på skadat vilt. Här bröt vi.

geten

Tusen tack till alla inblandade som gjorde dagen till det den blev.