Grisrally

Lördagens jakt var på Fredriksnäs. En bra jaktdag där vi jagade allt efter tabellen och tilldelning. Första såten körde jag Twix. Han hittade inget och var lite försiktig i söket.

Andra såten stod jag på pass. Oliwer gick med Riva som hade två ok drev.

Sista såten körde jag Gaby och Stella som ganska omgående tog upp svin i en mosse. De drev dessa in i en plantering och det blev två timmar av underbar terrierjakt i olika konstallationer. Oliwer som gick med Riva hade också griskontakt. Det buktade runt i planteringarna och på bergen. Gaby gjorde ett riktigt fint jobb på tre årsgrisar i ett stort slånbärsområde. Hon visar upp en ganska orädd sida mot grisarna och det var närgånget tills en gris valde att lämna området, då drev hon den i cirka 30 minuter. Sammanlagt sköts två grisar i detta drev.

damerna-med-stor-sugga

Söndagens jakt hade jag lika gärna kunnat lämna hundarna hemma. De var klippt slut, inga vettiga drev. Många obs och få skyttar. Stella hittade svin som hon jobbade loss, dock inget vettigt drev. Jag lät hundarna vila i bilen och tog pass istället. Viktor körde med sin hund som gjorde ett fint arbete på en stor galt. En älgkalv sköts under dagen.

algkalv

Tre dagars jakt

Denna vecka har min far varit hemma i Sverige och det var jakt på agendan.

Tisdagen bar det av ner mot Ulrika. Första såten körde jag Stella och lille Twix var med för att få vana. Han börjar trivas i skogen och dreven ökar i tid och längd. Klockren återgång än så länge. En positiv hane som kanske kan bli nått. De drev rådjur först ett kortdrev. Stella tog sedan ett slag som hon gick väldigt länge på och efter 10 minuter tog hon upp och jagade närmare en timme runt oss utan att någon såg något.

Andra såten gick jag med Gaby och Udda. Blev ett spontangryt med två små råttor i. Dessa fick vi dock upp ganska snart. Inget vettigt jobb av dom i hela såten och husse var inte skitnöjd när han dyngsur kom ut till elden.

Sista såten gick vi med Stella och Peters ungwacthel. Efter ett tag hittade Stella grisar i en tät plantering. Hon gjorde tre hyfsade jobb på grisar och det var riktigt spännande där ett tag. Vi bröt här för lite hemfärd med mat och en kall öl.

Onsdagen var vi i stjärnorps skogar. Inte fullt lika regnigt denna dag. Stella och Twix gick första såten upptag direkt, drev som gick ur såten och de bröt fort, vilket är bra. Resten av såten var bara skitdrev.

Nästa såte satt jag på pass, var ganska lugnt.

Efter det gick jag med Udda som efter väldigt mycket gående hoppade rakt in i en hög med svarta svin som låg och slöade i en bergsslänt. Hon presterade dock inget imponerande och husse tröttnade och bröt såten där.

Sista släppet var med Gaby och Stella som gjorde två kanonfina drev. Det sista väldigt långt och Stella avslutade dagen med att gå i gryt och få pejlhalsbandet förstört. Med andra ord ett och annat bra drev, två spontangryt och mycket stolpe ut de två första dagarna.

Igår bar det dock av mot Härvelsbo. Vi möttes tidigt och satte igång jakten omgående. Oliwer med Sätters Riva från ett håll och jag från andra hållet med Gaby. Riva tog upp direkt och drevet gick rakt genom såten. Min kusin Uffe såg när hon kom över ett litet fält mitt i såten. Hon jagade ett stort svin som hon gnagde i hasorna på, han vågade inte skjuta då hunden låg väldigt nära. Drevet kom rakt mot mig och Gaby, som inte kunde låta bli att möta det. Blev riktigt krig inne i planteringen och när vi väl kom så nära att man såg så var det mer än närgånget jobb av hundarna. Något av det bästa hundjobb jag sett på länge. 100 kg galt vs två avkommor från Udda som tydligt ärft hennes grisintresse. Till slut kom skottchansen för oss. Galten blev där och två mycket nöjda hundar och hussar pusstade ut. En stänkhjort sköts det på också, dock en bom.

mycket-bra-jobb-av-satters-riva

 

Nästa såte gick Viktor med Frasse och jag med Gaby och Twix. De tog upp och Frasse med. Tyvärr gick Frasses drev ur marken och hittade inte tillbaka. Gaby och Twix drev dock tre dov i pass. Håkan sköt en kalv. Då vände djuren in i såten igen. Oliwer sköt en hind och snart kom en spets rakt upp på Håkan som fick två snabba tajta chanser. När jag kom ner tog jag Gaby i koppel och gick på spetsen. Efter 120 meter såg jag hur en trebent spets gick upp och stack iväg. Jag släppte Gaby som drog som en avlöning och åter igen gjorde ett kanonjobb med en skadad hjort. Efter 250 meter var hon ifatt den och när vi efter att ha kravlat oss fram i denna kuperade terräng såg dom satt hon i mulen på spetsen som fortfarande stod upp. Jag är varje gång det händer lika förvånad över hur en 10 kg terrier kan ta ett så mycket större djur och få omkull det. Jag valde att avvakta tills hon fått omkull den innan jag kastade mig över den och kunde sticka den. Grymt duktig hund.

Sista såten jag med Gaby och Oliwer med Riva. Gaby tog snart upp och drev ur såten. Oliwer fick inte riktigt napp. Jag mötte upp Gaby för att hon skulle slippa gå hela vägen tillbaka. Antagligen stötte vi upp ett gäng svin som gick rakt upp på berget. Där stod ju Håkan som sköt en brungris. Resterande del svin splittrades och en av dom gick nerför berget på Uffe, som tog sin chans och sköt sitt första vildsvin. Gaby och Riva som nu verkligen gillar att jaga svin valde att lägga resten av dagen på att jaga de återstående fem brungrisarna. Efter en hel del svordomar och bilåkande kunde vi fånga in två mycket lyckliga små terrierdamer.

riktigtlyckad-dag

Tusen tack till alla er som varit med dessa dagar. Extra tack till Barbro som utfodrade oss.

Storjakt i Regna

I lördags bar det av till Regna. Det hade planerats storjakt där. Upplägget var aningen annorlunda där i år, så vi jagade på de marker som vi är vana vid. Första såten körde jag med Udda och Twix. Udda ligger ju ute å söker lite vidare än Twix som gärna har koll på husse. Nu är ju han bara valp och mest med för att få skogsvana.

Nere vid Fallsjön blev det upptag och snart observerades det kron från flera håll. Udda och Twix drev bra. Sedan hade de några smådrev som inte resulterade i något. Dock kul att se att Twix själv hittade och tog upp. En stänkräv sköts i denna såten.

Nästa såte tog jag Stella och Christian tog Gaby. Det sköts två dov för Gaby ganska omgående. En av dom blev skadad och gick vidare. Efter lite hjälp från Christian och en passkytt kom hon ifatt och tog den så dom kunde avsluta den hjortens lidande. Stella strulade mest tills hon sprang på hjortspår. Ett riktigt bra drev som slutade vid en passkytt som sköt en dovkalv. Kul att Gaby sköter sig så fint.

Sista såten samma upplägg. Stella drev dov och rådjur i flera korta och röriga drev, hon var sig inte alls lik. Tills hon tog upp en stånghjort som hon drev på långsträck. Gaby hade ett bra drev på rådjur. Sedan tjuvade hon Stellas dovdrev och drog på långtur. Vi bröt här och fick ta tillvara på mycket vilt. Bra dag med ok hundjobb. Tusen tack för att vi fick vara med!

 

Regn och mycket vilt

Söndagens jakt var väl vädermässigt ingen höjdare. Blåsigt som fan och regn på tvären. Vi hade trotts detta fått ut nio tappra själar i skogen.

Första såten gick vi med fem hundar och fyra satt på pass. Det är en stor såte som säkert är minst 200 hektar. Alla hundar hade jakt. Jag gick med Udda och med mig hade jag valpen Twix. Udda var märkbart tagen efter lördagens jakt och inte förens vi stötte på grisar i en vassmossen blev det fart på det. Twix var med lite där också. Udda hamnade i riktigt fajt med en brungris modell större och körde sammanlagt ut tre olika svin. En av dom bommades det på. Det sköts en stänkälg och en gris för Pers hund. Bra drag på den såten. Alla fem hundekipage hade kontakt med olika grisar.

algtjur-pa-vag-ut dagens-enda-gris

 

Nästa såte gick jag med Gaby som även hon var sliten. Hon jagade rådjur och hjort. Korta drev, men med bra återgång. Två hjortar sköts i denna såten.

Sista såten fick spetsarna tag i älg och försvann. Stella fick upp samtidigt som det smällde och en älgkalv var påskjuten. Sammanlagt sköts det två älgkalvar för henne i denna såte. Så summan av kardemumman blev en älgtjur, två älgkalvar, två dov och ett svin. Ganska bra resultat i det väder vi hade och helt ok hundjobb idag.

stella-med-kalv stella-med-kalv-2

Storm och regn

Idag bar det av till Sundby för att jaga med gänget där. Huvudplanen var att jaga de stora vassområden som ligger ner mot sjön. Gott om gris obs och mycket på åtlarna lät ju lovande.

Vi har ju haft en extremt torr sommar och höst. Nu känns det ju dock som om att vädret ska ge igen för det. Regnet som hade utlovats var i alla fall inte på plats i morse. Däremot låg vinden på 12-14 m/s så de stackarna som skulle stå i tornen ute i vassen hade det rätt dragit. Plus att vinden låg mot land vilket gjorde att vattnet var i vassen.

Skulle passera en liten tätning på väg till vassen. Självklart var det en liten rävbuse där som hundarna strulade med. Fick dock ganska snart med mig Stella så vi gick vidare medans Udda strulade med räven. Rundade vassen för att komma rätt och få med mig allt. Vi gick in och det var ju tydligt att det hade varit en del gris där. Mitt i vassen går det en rätt skaplig å, bredvid den en kraftig åbank som är lite högre än det andra så den var hyggligt torr. Vi gick på där, men fick inget napp. Snart kom Udda dock neråt och kom in i vassen. Jag klättrade upp i ett tomt torn och såg när två rådjur blev utjagade ur vassen. Stella som fortfarande tycker att rådjur är ganska roligt hängde i. Udda däremot tycker att rådjur är pisstråkigt då de inte fajtas, så hon bröt efter tio minuter och kom ner i vassen.

Vi gick vidare och jag bokstavligt trampade in i en hög svin när Udda var på sök på sidan om mig. Snart var hon dock på spåret och drev fyra grisar förbi första passkytten som sköt en gris och bommade en. Udda fortsatte efter att hon kollat att den första var rejält död. Hon släppte den dock och kom tillbaka för att ge sig upp till upptagsplatsen, där tog hon upp igen och drev nu en annan gris mot Robban. Stella som nu kommit tillbaka gav sig också in i leken.  Grisen kom upp till Robban och blev där.

svin-for-udda-sundby

Nu hade hundarna ett till bra grisjobb, efter det så var de iskalla. Så vi valde att bryta för att de skulle värma sig.

Ny såte. Jag valde att köra Gaby nu. Hon var lite trång i söket och det dröjde ett tag innan kontakt. När den kom var det på det klassiska grissättet. Det gick snart loss och hon gjorde ett bra drev som tyvärr inte gick i pass. När hon kom tillbaka fick hon åter kontakt med gris. Hon betedde sig dock mycket annorlunda och jag valde att ta in Udda igen. Hon fick inte heller någon ordning på spåret, så vi gick vidare. När vi kom till nästa tätning for det ut ett rådjur där jag skulle gå in i tätningen. Hundarna som gått in 60 meter från mig väckte, fast det gick inte mot mig. Stilla för mig själv tänkte jag att ibland är ni för jävla dumma i huvet. Att dom inte ens ska kunna lösa en rådjurslöpa. De började dock jaga och det gick åt andra hållet. Gjorde en vid båge och snart small det. En älgkalv skjuten. Där stod man och funderade på vem det var som egentligen är dum i huvet. Vi bröt här.

algkalv-for-Gaby-och-Udda-sundby

Nu en prima lunch som man får tacka extra mycket för.

SNu var det dax för dagens sista såte. Jag gick med Stella å Gaby. De jobbade på bra och sökte. Dröjde dock innan upptag. Innan vi fick det small det och en gris låg . Antagligen hade passkedjan stött dom på väg ut. När hundarna väl tog upp gjorde det med besked, de gick åt varsitt håll. Stella drev en dovhind som sköts på, men när hon kom fram reste den sig och sprang iväg. Dröjde dock inte länge innan hon kom ifatt den och det hamnade i en bäck. Jag löpte för att komma åt att sticka den. Det var djupt och det var rörigt. Fick dock snart på smalhinden och kunde få upp den och Stella. Kopplade nu Stella då det började bli sent och vi behövde göra eftersök på en påskjuten stänkgris. Gaby jagade kanonfint och blev kopplad av en passkytt. Eftersöket gav inget och vi bröt för dagen.

gaby-a-stella-vill-jaga stankgris stella-avslutar-Sundby

Trotts skitväder en riktigt fin jaktdag. Får tacka för allt idag!

Bra hundjakt med skralt resultat

Idag var det jakt på Fredriksnäs. Jag körde Gaby i första såten. Det blev sen upptag och ett riktigt fint drev. Hon drev länge och det buktade riktigt bra. Dock kom aldrig drevdjuret ut på nån, så vad det var för något hon jagade vet vi inte. När hon tillslut släppte kom hon riktigt bra på återgången.Kul när unghundarna sköter sig kanon.

Nästa såte körde jag Stella som sökte riktigt bra och efter några hundra meter blev det upptag. Snart såg jag get med ett pyttelitet kid. Det var inte mycket större än en hare. Stella drev det dock ovanligt kort. Sedan kom hon tillbaka och drog iväg på nytt sök, det var snart kontakt igen och nu var det gris på g. Hon jobbade kanon på grisen. En sur gris som smet mellan små planteringar emellan bergsskrevorna. Kanon fint jobb av henne. Märktes dock att hon blev lite försiktig efter några närkontakter med den. Efter cirka tjugo minuters jobb såg jag den på hål lämna en tätning och gå över en bergknalle med Stella i hasorna. Den gick rakt på en passkytt som tyvärr bommade den rejält och den gick vidare. Stella hängde på ett par kilometer innan hon släppte och kom tillbaka. Det var dock en fin såte med prima drev på alla hundar. Var riktig skönsång i skogen när fyra hundar hade separata drev. Ett kid blev skjutet annars inget.

Tack för idag alla inblandade! Imorgon tar vi nya tag!