Skyddsjakt på grävling

Ganska många gånger varje år blir jag uppringd av folk som har problem med grävlingar som bosatt sig i uthus och verkar orädda. Inte sällan är dessa skadade av bilar. Variga sår på ryggen är väldigt vanliga. Dessa grävlingar är självklart också oönskade som hyresgäster. Där har vi rätten att utnyttja skyddsjakt. I förrgår ringde en granne och beskrev att de hade en orädd grävling som bodde i deras uthus. Stella jag och Oliwer stack dit och kollade läget. Grävlingen var dock inte helt orädd utan smet in under massa bråte så det blev läge att släppa Stella, hon tvekade inte ett dugg utan gick in och jobbade skoningslöst. Det gjorde att vi lätt kunde plocka ut grävlingen och avliva den på gräsmattan. Mycket riktigt hade den ett stort varigt sår på ryggen.

Bra jobb av alla.

Extra bra av Stella

Skadad grävling tagen av Stella

Skyddsjaktsäsongen är igång

Så här års är vårbruket i full gång, vallarna börjar grönska och vildsvinen drar sig ut på fälten för att finna föda. Då ökar också kravet på oss seriösa jägare att förhindra skador på jordbruksmarkerna. Om man som jag förespråkar täta viltstammar av allt ställer det också krav på att vi jägare hjälper till. Fodring i skogsmiljö och närvaro på fälten, brukar vara tillräckligt för att få det hela att fungera. Nu började jordbrukarna knorra om att fälten var sådda och svinen letat sig ut. Därför blev det en sväng med Håkan och Oliwer igår efter jobbet. En annan fördel med att vara ute på våren är de vilda djurens beteende att vara ute på fälten tidigt och av någon anledning inte vara lika skygga. Ett bra tillfälle att inventera stammarna med andra ord.

Vi hade väldigt mycket rådjur ute, även en och annan älg sågs till. För att inte tala om grågässen som blivit väldigt vanliga. När vi bytte område så stötte vi på en stor grupp svin på en av vallarna. Närmare 30 djur gick i en flock. Dock väldigt mycket småkulting och många svarta, vilket gjorde att vi fick smyga på dom länge och tillslut bara skrämma dom av fältet. Vi gick vidare till ett nysått gärde. Där stötte vi på en grupp svin som precis lämnade fältet. Vi tänkte kolla ett sista gärde innan vi drog oss vidare mot sängen. När vi smög ur skogen på vallen möttes vi av en stor grupp svin. Även här såg föryngringen bra ut. I denna grupp var det dock också brungrisar och en av dessa fick statuera exempel. Sätter´s Riva som var eftersökshund fick ragga den lite.

Riva raggar svin