Sprängd räv

Idag stack jag, Jörgen och Arne ut på stövarjakt. Jag var som vanligt sist och de andra hade jakt på två hundar. De hade också kört in en räv i ett gryt. Lite påpassligt sköt jag en av drevhararna och vi bestämde oss för att åka till grytet för att se om det var någon där. Grävlingen som också bodde där hade varit ute en sväng i natt och det kändes lite osäkert om det var räv i. Stella släpptes i den öppning som Rali, Jörgens stövare hade markerat på. Kontakten kom ganska omgående. Sedan låg hon på bra Stella och efter 15 minuter bröt hon kom upp, jag kollade lite på smällarna hon fått och sedan slank hon ner. Då kom ett rött sträck. Jag satt och höll Wirpi, så Arne och Jörgen fick sköta skyttet, det gjordes med den äran. Räven blev där och alla var nöjda.

Drevhare Stella spränger räv

Rävtider

Nu är klöviltsjakterna förbi och man är då ensam i skogen. Rävjakten är väl som bäst nu, med löptikar och hanar som följer dom hela dagarna. Jag har ju inte ens nämnt att jag har skaffat en stövare. Jägarhults Wirpi heter hon. Det är en finstövare och hon är 11 månader nu. Efter att ha haft en riktig jävla tur med influensa så satte vi förra helgen igång att försöka hitta rävobjekt åt henne. Igår hade vi första riktiga framgångarna.

Igår var jag och Martin Andersson ute med ungstövarna. Vi släppte Wirpi på ett spår som såg hyfsat färskt. Hon drog iväg och spårade rakt upp till en av foderplatserna. Jag tänkte för mig själv att nu blir det rådjursdrev. När vi kom upp dit hade hon fortsatt på rävspåret trots att det var helt färska spår av hjort och rådjur vid balen. 700 meters spårning och upptag, 25 minuters buktande rävdrev. Plötsligt tvärsläppte hon och gick på bakspåren. Vi kopplade och tog oss dit. Där var massor av färska rävspår och skenspår efter älg. Vi tog oss dock vidare på rävspåren och 320 meter senare upptag och 30 minuters buktande rävdrev. Sedan följde hon bakspåret tillbaka och vi kunde kalla in henne på 513 meter. Är ju fan så man blir tårögd! Tack Kalle Stolt för hjälpen!