Valprapporter

Det kommer en hel del rapporter från er valpköpare. Det uppskattas mycket. Då utvärdering av avkommor känns som det viktigaste när man föder upp hundar. Det är ju inte så enkelt att det alltid blir bra. Desto viktigare är det då att få in rapporter om valparnas framsteg så man kan utvärdera de parningar man har gjort.

Vill börja med att säga stort grattis till Calle och Linda som ställde ut Mynta på My dog med Excellent och CK. Mycket roligt!

Mynta My dog

Att sedan åka hem och jaga för att skjuta första drevdjuret är ju inte sämre.

Mynta första rådjuret

Mynta dödsök

Sedan har vi Loke som även han har varit på eftersök med vildsvin.

Eftersök med Loke

Frasse fortsätter leverera.

Frasse fortsätter leverera

Kul rapport från Stellas första kull och Otto och Christian.

Otto driver gris i 30-40 minuter till husse

Fredrik och Sätter´s Meta har också haft framgångar.

Sätter´s Metas första

 

Nya hundar och parningar

Udda är nu parad med Grekas Erik ( Sture). Valparna planeras komma vecka 11. Mer info om det finns under hundar till salu i menyn.

Ja det har blivit lite ändringar här på kenneln. Unghunden Raskarums Dandy är inte kvar här då han inte höll måttet för avel enligt mig. Kan kanske blli en bra hund på vilttäta marker, fast för mig alldeles för glest skall och korta drevtider. Hade väl inte riktigt den skärpan jag hade väntat mig heller.

Ny är Ödehagens August en fyraårig hane som besitter en oerhörd rovviltskärpa. Han har provjagats under en månad nu och det vi sett hittills är bra sök, riktigt bra drevtider och helt ok återgång. Han har tyvärr inte prövats på gris än och jag har ingen aning om hur han funkar där. Socialt en väldigt okomplicerad hund.

Ny är också Black Bons Adele. Hon har helkroatiska föräldrar. En väldigt lugn valp som ska provas under nästa säsong.

Mildväder och dubblé

I söndags var det jakt igen. Vädret hade slagit om och äntligen var det mildare igen. En liten men glad skara jägare samlades utanför den gamla sågen i Fredriksnäs. Ska vara ärlig så var det riktigt segt och vi hade grymt dåligt med upptag. Var tydligt att det var mycket djur på åtlar och foderplatser, fast inga bra drev alls.

I tredje såten körde Gaby igång ett fint drev som tillslut gick i pass hos Johan som sköt två kid. Hon fortsätter jaga riktigt bra den damen. Jons Terry körde fram ett smaldjur till Håkan som tog chansen och la omkull det. Tack till alla som kom!

Ett smaldjur för Terry Fredriksnäs Två kid för Gaby, Fredriksnäs

Storflyt för husse

Idag bar det av mot Mogata för att jaga med gänget där. Som vanligt trevlig stämning och bra uppslutning. Första såten körde jag Stella. Otroligt mycket spår i hela såten. Plus att vi såg fem dov gå in i den innan vi började jakten. Stella fick upp ganska snart och det gick åt fel håll, lämnade såten och jag fruktade att det skulle bli långdraget. Som tur var hade jag fel. Hon bröt efter en dryg kilometer och kom tillbaka. Vi gick vidare och hon hade ytterligare ett kortdrev. Sedan drog hon ut på sök och då fick jag ett rådjur i knät, det blev kvar där.

Rådjur mogata

Jag markerade på pejlen och fortsatte sedan. Stella tog upp och drev två rådjur på ett buktande drev, dessa lyckades som vanligt ta sig förbi passkedjan helskinnade. Ett stänkdjur blev dock skjutet. När hon kom tillbaka så fortsatte vi. När vi kom på de höga bergen som är slutet på såten så blev det upptag nere vid gärdeskanten. Drevet vek in i såten och snart nog buktade det tillbaka mot mig. Framför mig i slutningen kom en dov upp, då jag såg att det var en till bakom tänkte jag att den skulle kunna få komma i läge. När den gjorde det så stack dom. Jag hade dock redan skickat signalen till fingret och skottet gick tyvärr långt bak. De försvann ur synfältet. Stella som låg några sekunder bakom fortsatte driva det första djuret. Jag gick fram för att kolla spåret och fann mycket maginnehåll och blod. Så jag spårade det ett tag och efter 80 meter kom jag på det i en bergsskreva. På grund av mitt eget fibbel så kom jag inte åt att skjuta. Den var dock riktigt skadad och jag förstod att den inte skulle komma någonstans. Jag väntade på att Stella skulle bryta så hon kunde gå ifatt den. Medans jag stod där och lyssnade på hennes drev hörde jag att det runt den lilla bergsknallen var djur som rörde sig. Misstänkte att det var den påskjutna doven. Så jag smög över knallen mot en ensam gran som var nedanför den. När jag var 10 meter ifrån for det ut två dov och jag blev lite besviken. Efter några sekunder såg jag dock rörelse därinne och kunde snart se den påskjutna doven stå där inne med magen hängandes utanför. Skör den i bogen och så var det slut med det. Ett stänkdjur sköts i denna dovflock. Sedan bröt vi och fikade.

Dovhind för Stella Mogata

 

Efter detta drog vi igång såte två. Där körde jag August och Jon Terry. När jag släppte August for han iväg direkt och ur tätningen nedanför mig kom ett rådjur. Det stannade på 50 meter så jag kunde inte låta bli. Det blev på platsen. Rådjur för August idag igen

Sedan kom Jons hund förbi med ett rådjur som August var tvungen att hjälpa han med. Det var den såten det, grabbarna grus drog ur marken och jagade 40 minuter innan de gav upp. Som tur var så bröt dom på gränsen där jag stod och jag kunde kalla in herrarna.

Sista såten vi körde är ju lite av en favorit. Med två gryt i där många drev slutat. Därför valde jag att köra Gaby, trotts att vi med stor säkerhet visste att det var vildsvin i den. Då hon bara är sju månader så är det lite tidigt, men nån gång måste man prova om det är nått gott gry i henne. Det visade sig att det var så också. Det dröjde innan vi fann svinen, innan det hade ett stänkdjur skjutits av Jon H. När Gaby fann grisarna så hördes det. Hon skrek i sedan tumult och drev, efter 200 meter så blev det stopp och enligt passkyttarna som stod nära var det bra med slagsmål och Gaby fick sig nog lite stryk. Hon bröt där. När hon kom tillbaka stack hon dock och drev en annan gris, fast lite mer försiktig när den stannade. Jag hann nästan dit innan hon fick loss den och drev vidare in i ett stort område självföryngrad gran. Där tappade hon spåret och jag tog beslutet att hämta Stella som understöd för Gaby. De två jagade gris i mer än en timme. Det var ömsom drev, ståndskall, gångstånd och slagsmål. Jag var inne två gånger så jag kunde höra och tillslut se arbetet, och jag är verkligen nöjd med det arbete som Gaby gjorde under omständigheterna. Hennes tveksamhet efter första omgången var som bortblåst och hon var riktigt på grisarna. Sjukt imponerad av den damen än så länge.

Jon H geggar DjursnäsEn riktigt bra jaktdag, bra utdelning, några riktigt fina hundjobb och trevliga jaktkamrater. Man får tacka för idag.

Rådjursjakt på Käggla

Igår kom Jon Hagen och Mattis ner från Ljusdal för en helgs jakt i Östergötland. Med sig hade dom nyförvärvet Black Bons Adel. En tysk valp efter Kroatiska föräldrar som vi ska prova här på kenneln.

Idag begav vi oss av mot Käggla för att jaga med Oliwer och grabbarna där. En mulen men ganska varm dag blev det. Först lite upplägg, sedan utpostering. Därefter gick Oliwer på med Sätters Riva som tog upp omedelbart och drev rakt genom såten. Två rådjur kom ut på fältet där jag, Jon och Mattis stod postade. De lyckades dock tråckla sig förbi oss utan att en enda bössa saluterade dom. Ett av dom gjorde dock misstaget att bukta tillbaka mot Mattis som förvaltade läget och fällde dagens första rådjur. Gratulationerna haglade in på radion. När Riva kom tillbaka till Oliwer dröjde det inte länge innan det blev nytt upptag. Nu smal det på andra sidan såten och där hade Johan skjutit ett rådjur, som blev på platsen. Efter att Riva varit där och vänt bjöd hon på ytterligare ett drev som kom ut på fältet där vi stod, även detta rådjur lyckades ta sig levande förbi oss. Nu bröt vi såten för återsamling.

Rådjur För Riva Käggla

Nästa såte gick jag med August som är ytterligare ett nyförvärv här på kenneln. August är fyra år och kommer bli fem, han är avelsgodkänd. Han såldes då han var tilltänkt som sprängare, men var alldeles för skarp för det då rävarna sällan kom ut på något annat sätt än i käftarna på denna välväxta hane. August tog upp på första sökrundan och drevet gick ganska omgående ur marken, där det också forsatte att vara i cirka 25 mnuter. Jag genade för att spara tid på återgången. Visslade in honom på 468 meter. Motstycket till lydig hund har jag inte träffat. När han kom tillbaka gick vi vidare och snart nog kom upptaget, ett kort drev som gick rakt på Oliwer som stod rätt på sitt nya pass. Ytterligare ett rådjur skjutet. Vi gick vidare när han kom tillbaka. Efter ett par sökrundor tog han upp igen och nu gick drevet i såten och ner på Mattis som sköt sitt andra rådjur för dagen. Där bröt vi såten. Jag gick ner till Mattis och August och vi blev upphämtade av Oliwer. Sedan grillades det korv.

Rådjur för August Käggla

Sista såten gick jag från ett håll med Stella och Jon med Sätters Terry från andra. Terry tog snart upp och drevet gick rakt mot oss, Stella tjuvade drevet och de drev ur såten för att sedan dela på sig. Stella bröt och kom tillbaka. Terry han jagade sin vana trogen på rätt länge, ja med norrländska mått mätt. Stella fick kontakt med räv som drevs i gryt och efter avslutad såte bestämde vi oss för att ge det en chans. Blev dock ingen räv, men väl en fet grävlinggalt för Stella efter helt ok jobb.

Grytgrävling Käggla

En riktigt trevlig dag med bra hundjobb och fina drev. Tusen tack till Oliwer som ställde upp med lite snabb improviserad jakt. Bra skytte av alla och prima hundjobb.

 

Kolmården

Veckan som gick hade vi två jakter i Kolmårdsskogarna. Som ifjol är det riktigt gott om kron där. Snön låg ju ganska ny då och det var relativt lätt att se vad det var för djur inne. På onsdagen var vi inte speciellt många och det var rätt kyligt. Vi körde lite mindre såtar. Första såten vi körde hade vi kontakt med grisar förra säsongen. Även denna dag var dom i närheten. Jag gick med Udda som sökte som en rutinerad hund ska. Dock inget upptag. Det var sådär riktigt råkallt och kinderna blev stelare för varje minut som gick. Kan bara tänka mig hur det är att stå på pass så länge. Nästa såte körde vi för att flera av grisspåren hade gått in där. Nu gick jag med Stella och Ralle med Ligo.

Stella låg ute bra och efter att ha gått genom grov granskog kom vi ut till en stor plantering av tall. Snön låg i tunga drivor uppe på träden och det är sådär lagom mysig. Nu gäller det att ha tejpat pipan och flipup skyddet på kikarsiktet nere. Kapuschongen fälldes upp och sedan bara plöja sig igenom det vita. Stella som var rätt uppe i varv av de många stigarna i snön kom med jämna mellanrum till mig för att kolla att jag inte gav upp. En stor nackdel är att man hör så dåligt i detta före. Varken hundskall, skott eller annalkande villebråd hörs. När jag kommit en bit och inte längre visste vilken av stigarna jag skulle följa tog jag upp pejlen och såg att Stella var ute på 147 meter. Stoppade pejlen i fickan och hörde nått kom mot mig, tänkte att det var Stella. Istället kom en fullvuxen gris farande i full fart förbi mig och snart var den uppslukad av snön igen. Då hörde jag Stellas drevskall. Jag svor lite tyst för mig själv. Stella drev den rakt norr ut där inga passkyttar satt. Efter cirka en halvtimme var hon tillbaka hos mig. Vi gick vidare och kom nu in i en plantering. Det var spår efter svin överallt. Tänkte att nu är det snart upptag. Stella var ivrig och snart blev det upptag. bara 25 meter från mig. Plötsligt stod en riktigt björn till gris framför mig och tittade på mig, avståndet 10 meter. Jag kollade vänster hand, komradio, höger hand pjel. Sedan gick det fort. Ner med allt i fickorna, upp med bössan. Första svinet var på benen, efter kom dock tre till i samma storlek. Fick bössan till axeln och la kinden mot kolven. Tittade i kikarsiktet och där var det svart.

-Fan! kom jag på mig själv med att säga rakt ut. När flipup skyddet var borta, var även chansen det. Suck!

Stella däremot öste på och det gick riktigt långsamt. Dessa svin hade ingen brådska. Stellas skall var galet nu. Ibland byttes det mot ljudet av kontakt och ibland av flykt. Det rörde sig dock rakt norrut och efter cirka 20 minuters ståndskall, gångstånd och drev gav hon upp och kom tillbaka. Vi bröt såten. Även i sista såten lyckades jag sumpa en bra chans på en kronkalv genom att ge mig av och hjälpa Jimmy med hans unghund som busade lite. När jag kom tillbaka mot mitt pass mötes jag av synen av tre kron som passerade rakt över den bergknalle som jag stått på tidigare. Skott var inte å tänka på nu. Vissa dagar går det sådär. Dock mycket nöjd med Stellas insats denna dag.

Sedan var vi i kolmården i lördags också. Det var mycket djur i rörelse, första såten hade vi kontakt med tre grupper kron. Hade en ensam hind på mig och senare drev Stella en hind och kalv förbi mig. Hade dock inget kulfång så de fick driva vidare. Stella tyckte det var alldeles för mycket snö nu, hade kommit mycket sedan onsdagen, så dreven var korta. Låg på 10 minuter för henne denna dag. Sedan tog vi en såte till. Jag, Micke och Rasmus gick med hundar och alla skötte sig bra. Udda höll i kort hon med tills hon hittade en gris, då hängde hon på i 30 minuter. Massor med obs av svin, kron och älg, dock inget lovligt i pass och det som kom i pass var fredat.

Sista såten var liten och tiden var på väg att rinna ifrån oss. När man har haft en dag som denna vill man ju dock att något ska fällas. Ofta är det just dessa släpp man ska skita i. Denna dag borde vi verkligen ha gjort det. Släppte nu August som tjuvade Boss drev och sedan höll de herrarna på i en timme med denna kron. Sedan lyckades de ta upp igen halvvägs tillbaka. Vi hade sedan länge brutit såten och tackat för dagen. Mörkret föll och jag och Ralle satt i bilen och kollade på pejlen och som tur var fanns det täckning så vi kunde roa oss med surfa lite. Efter ytterligare en occh en timme fick vi tillbaka dom där galningarna. Två totalt slut terriers som nu var glada att komma in i kåpans värme.

Tusen tack till alla inblandade!

Planerad parning

Hivlingens Udda kommer att paras med Grekas Erik (Sture) på hennes nästa löp. Erik är ju helbror med min Stella. Tror mycket på de linjer som finns bakåt i båda dessa hundar. Valparna förväntas ha god skärpa tidig jaktmognad och mycket goda drevegenskaper. Parningen följer självklart tysk jaktterriers avelskriterier. Valparna kommer inte ha anlag för linsluxation.Lite info följer:

Grekas’ Erik (Sture) Sture är en maskulin hane med mycket rastypiska egenskaper. En allroundhund som jobbar såväl ovan som under jord. Sture har avlagt anlagsprov skog med omdöme utmärkt. Grytjaktsprov genomfördes första gången han släpptes i gryt och det klarade han med den äran. Erhöll ett 1:a pris med 74p med omdöme av domare som en hund med bra skärpa och dådkraft, utmärkt skall och rörlighet vid genomsök av gryt, samt arbetar aktivt med grävlingen under hela grävarbetet. Vid arbete ovan jord jobbar han nära och intensivt på vildsvin och gör allt för att de ska gå loss. Tar gärna äldre slag och arbetar alltid spårnoga. Har en 100% återgång. Samtligt vilt i södra Sverige är nedlagt för honom, allt från grävling och räv till kronhjort och älg. Påskjutet vilt arbetar han kompromisslöst med tills de ligger. Drevtider ligger på allt från 20-60 min beroende på kontakten till drevdjuret. Utställningsmässigt är han ställd tre gånger, med olika domare, alla gånger med bedömning excellent, från valp till jaktklass. Erhöll ett BIR med Cert och CACIB på Malmös Internationella Utställning. För övrigt en mycket trevlig hund, lugn och stabil i psyket, och fungerar utmärkt som familjehund och med andra hundar.

Grekas Erik Grekas Erik 2

Meriter: 163 poäng anlagsprov , 74 poäng grytjaktsprov förliggare, Excellent och bir på utställning. PLL N/N

Hivlingens Udda:

 

 

 

Gris för Udda

 

En snabb grävling för Udda

Udda är en relativt låg Tysk jaktterrier, fast hon har den där grova fina kroppen. Riktigt snygg är hon. Hon besitter en otrolig smidighet och snabbheten är imponerande. Hon driver allt vilt. Drevtiderna brukar ligga på 10-45 minuter med perfekt återgång. Hon är en väl fungerande apportör, framför allt i vatten. I gryt är hon en  förliggare som gillar att ligga och dunka vid både räv och grävling, här kommer hennes storlek väl till pass då hon är otroligt snabb i gångarna. Hon är en fantastisk grythund som efter sin andra fulla grytjaktsäsong har mer än 70 grytvilt på sitt samvete. Både vid kontakten med vildsvin och grytvilt jobbar hon nära med bra skärpa, men med förnuft. Vilket gör att hon sällan går sönder. Hemma är hon lugnet själv, sover mest framför brasan. När jaktkläderna kommer fram blir hon som förbytt och förvandlas till en studsboll.

Dogbase: 000, 94, 116, 112, 117, 113

Uppfödare: Hivlingens kennel

Mått: 35/46

Bett: 42 tänder, korrekt bett

LL-status:N/N

Meriter

Gatterprüfung S/(förtjänsttecken på Vildsvinsprov)

Anlagsprov Drev Skog, 165 poäng Utmärkt

Anlagsprov Drev Fält, 172 Utmärkt

2st Grytanlagsprov sprängare, gk

Grytjaktprov förliggare, gk

Utställning, 1:a, ck och Bir Junior på sommarträffen ÖsterMalma, bland många fina Tyska Jaktterriers 2010.

Utställning, excellent, 1:a plats ck jaktklass tikar på sommarträffen Osby 2011.

Grytanlagsprov förliggare, gk

Grytjaktprov förliggare, gk

Svenskt grytjaktchampion förliggare