Valprapporter

Kommer in mycket rapporter från de två senaste kullarna nu. Tidig jaktmognad och bra drevegenskaper verkar ha slagit igenom bra från föräldradjuren.

Sätter´s D Frasse jagas varje helg och det går kanonbra för dom. Fick detta från Fredrik för ett tag sedan.

Sätter´s D Frasse fortsätter leverera

Sätter´s D Scott är också igång riktigt bra. Kul att höra från er.

Fick medelande från Gabys syster Greta i veckan. Hon driver för fullt, sista jakten  hade hon drivit en skaplig gris, som inte var rädd för hunden som Marie skrev. Att denna kull går bra är det ingen tvekan om, dryga halvåret och alla jagar för fullt!

Ni är alla välkomna att skicka in mer om hur det går för er. Gott nytt år på er alla därute!

Buktande Dovdrev i Loftahammar

Igår bar det av till Loftahammar. För mig ett område som man har hört talas om men aldrig fått någon koppling till. Att det skulle finnas dov där det hade jag väl förstått. Tänkte mig att det skulle vara stammar som här i trakterna. Jocke hade dock legat på och tyckte det var värt att prova. Efter samling med obligatoriskt kafé så gav vi oss av mot dagens första såte. Jag valde att köra Udda. Det var två kullar på 10-15 hektar mitt ute på fälten. När kopplet ströps gav hon sig av på sök och snart var drevet igång. På radion rapporterades om dov som rörde sig i ytterkanterna av kullarna. Uddas drev hade gått rakt över till andra kullen och där buktade det nu runt, runt. Med bra hörbarhet drev hon djuren och det var riktigt spännande.

Efter att hon hade drivit ut minst 40 dov ur dessa kullar förstod jag att detta är inte som hemma. Nästa såte tog jag Stella. Under tiden vi väntade på att passarna skulle komma på plats upptäckte jag en grupp dov som stod och blängde på mig bara 60 meter in i såten. De stod på en bergstopp framför mig. När det var dags gick jag upp mot berget och väl där kom det ett 15 tal hindar och kalvar smygande på 60 meter. Som tur var hade jag inte släppt Stella än och kunde nedlägga två djur innan släpp. Sedan drog det igång. Stella gjorde två riktigt fina drev som båda tyvärr lämnade såten utan skottchans.

En dov i Loftahammar En till dov i Loftahammar

Nu bjöds det på en riktigt fin lunch och efter det var det dags igen. Gaby skulle få en chans. Hon har verkligen erbjudit husse mycket glädje sista tiden. När man har haft ett par unghundar som man inte är nöjd med så är det riktigt fint att få en hund som Gaby. Hon påminner extremt mycket om sin mor som valp. Samma positiva sätt, orädda attityd och tidiga jaktmognad. Hennes sök har gått från 0 till 100 meter på tre släpp. Nu söker hon bra och tar upp. Igår presterade hon tre riktigt fina drev alla över 20 minuter. Två med perfekt återgång. Hon känns riktigt lovande.

Stort tack Jocke för att du tog med mig till den mest välskötta dovstam jag har haft förmånen att släppa hundarna på. Så många fina skovelhjortar har jag aldrig varit med om att ha på en mark.

Älgjakt

Idag for jag till Regna för att jaga med de glada gubbarna och tjejerna där. När jag tänker Regna så är det dov som kommer på näthinnan, ibland nån gris och även lite rådjur och någon kron. Idag kan man säga att vi snöade in lite på älg. Vi fick skjuta allt av allt utom älg, där var tjurar mellan 6 och 12 taggar fredade och inga kalvar fick skjutas. Efter varsit drev av Stella och Udda blev det upptag och ett jävla liv i skogen. Gångstånd och ståndskall om vartannat. I lugnt tempo kommer en stilig 10 taggare och en ko med två fina kalvar på 70 meter med två minst sagt upprörda terriers i hasorna. Kon var av riktigt bra virke och gillade inte alls att ha terriers som nyper i hasorna och springer runt benen. Hon jagade dom åt alla håll. I Lugnt mak gick det ut ur marken och vi fick hämta hundarna med bil där de stod helt still.

Nästa såte körde jag Dandy och Udda som skötte sig bra. Tills båda gick i varsitt gryt samtidigt vad är oddsen på det?

Sista såten körde jag Gaby. Det har blivit räddningen på detta. Hon är så rolig att vara med i skogen. Nu var dessutom söket betydligt bättre än tidigare. Efter två sökrundor på cirka 150 meter blev det upptag. Hon drev några hundra meter. Efter det blev det tvärstopp och mörkt skall. Va fan tänkte jag, sprang hon på gris nu, det är lite tidigt. Sprang dit för att mötas av en mycket exalterad Gaby som ståndade en ko med två kalvar som var helt orädd. Nu stötte jag dom och de lunkade iväg sakta med en väldigt pigg och glad Gaby. Hon drev dom 1,5 km sedan var det tvärstopp och där stod hon och skällde tills vi fick hämta henne.

Tusen tack för att vi fick komma och tack för hjälpen att hitta Udda

Helgens jakter

I lördags presterade hundarna fyra drev, det är ganska få på en jaktdag. Fast vi hade inte fler viltkontakter. Dandy drev ett rådjur i pass som sköts. Stella å Dandy jagade en älgtjur ex antal grannmarker bort. Det slutade med bilhämtning och det är ju aldrig bra. Dock trevliga och glada ”gubbar” som jaktkamrater så det kompenserar ett lite glesare viltbestånd.

På söndagen åkte jag, Rasmus och Oliwer till Mogata för att jaga med gänget där. De tidigare jakterna där har varit lite stolpe ut. Denna dag kom dock att bli rena motsatsen. Första såten som skulle köras är en bra unghundssåte. Så jag tog med mig Gaby dit, Rasmus gick med sin Boss i andra änden av såten. Gaby drog direkt vid släppet och upptaget lät inte vänta på sig. Hon drev tills Boss kom på drevet, sedan bröt hon och kom klockrent tillbaka. Efter detta stack hon ut på sök tog upp igen och hade ett riktigt bra drev som buktade trångt. Två rådjur tog sig ur planteringen där hon drev, båda blev skjutna. Tyvärr bröt hon innan hon kom ut där på fältet. När hon kom till mig gick vi ner dit och hon var mycket nöjd med sina fynd. Bra drev med två hundar som jagade hela tiden och en hel del djur som kom ut.

Gaby med rådjur Djursnäs Gaby med andra rået på Djursnäs

Nästa såte gick vi med Udda, Boss och Riva. Boss tog upp först och snart small två snabba skott. En dovkalv var påskjuten och statusen var oklar. Boss fortsatte dock med två dov på en tur rakt ur kullen. När han kom tillbaka hade Riva tagit upp och drev ett fint buktande drev i såten. Jag som stod rätt strategiskt för kalven tog det lite lungt. När Boss kom tillbaka till Rasmus hittade han kalven som drog iväg. Han redde inte ut det ordentligt så Udda fick hjälpa sin avkomma en aning och snart var dovkalven nerdragen och undertäcknad kunde lätt avsluta lidandet för den.

Skadeskjuten dovkalv som Udda och Boss tog

Nästa såte var det rock`nroll. Vi körde Stella, Riva och Boss. Det var drev hela tiden och riktigt roligt att vara mitt i detta villervall av hundskall och drevdjur. Hade drevdjuret på Stellas första drev två gånger hos mig, utan att kunna skjuta. En råget med kid var det. Sedan drev hon hjortar på ett fint buktande drev. Medans hon gjorde det tog Riva och Boss upp en galt som kom rakt mot mig sa dom på radion. Såten var dock rätt stor så hundarna tystnade och då kom något flåsande. Jag skymtade en stor gris komma i den mossiga trollskogen framför mig. Perfekt tänkte jag rakt i knät. Så blev det dock ej, svinet vinklade 90 grader och det var för tätt för att skjuta. Stella som var på väg tillbaka tog dock upp jakten och drev den i sjön. När hon kom tillbaka bröt vi såten och jag hjälpte Mattis att släpa ut en dovhind han hade skjutit. Stella som var lös tyckte det var utmärkt tid att göra ett drev till. Vi fick vänta en stund. Sedan samling och fika.

Hind Mogata

Vi beslöt att ta en sista liten såte. Det blev bra rörigt och vi hade grisdrev, rådrev och eftersök på en dovspets som jag sköt. Den hade gått 36 meter så rätt nöjd med det skottet på det var aningen långt för drevsiktet och utan stöd. Två rådjur föll också. Vi bärgade allt vilt och åkte till slakteriet för att flå och ta tillvara på det underbara kött som det ska bli av allt detta vilt. Tre dov och fyra rådjur, mycket bra resultat på nio man och jag får säga att jag var nöjd med alla hundar. För en gångs skull.

Husse fick skjuta tillslut

Tack till alla inblandade i helgen!

Fredagsmys med Udda och Gaby

Idag tog jag en lugn morgon, lite hängig och ont i halsen. Sedan tog jag en tur med Gaby. Tänkte ge henne lite ensamtid. Sök har hon inget, men så fort hon hittar lukt så kopplar reptilhjärnan på och så börjar hon driva. Idag va hon iväg i cirka 10 minuter och kom sedan på bakspåret. Precis lagom för den lilla damen.

Sedan tog jag Udda och besökte ett litet fint gryt. Blev napp och efter cirka 45 minuter hade jag lokaliserat och grävt den dryga metern det handlade om. Prima sand hade de att bjuda på, så himla skönt. Udda kom lydigt på visselsignal och efter henne kom en liten Grimbart. Denne välkomnades med en 22 lr i pannan. Upp med den, ja detta var lite svårare än vanligt med spricka i två revben. Fast det är att ge sig har aldrig legat mig eller Udda för. Snart kunde vi täppa till nerslaget och packa ihop. Sedan begav vi oss hem för att fixa fredagsmys med familjen istället!

Udda bäst i gryt

Kyla och stolpe ut

I söndags jagade vi också på Fredriksnäs. På förmiddagen skulle spetshundarna gå en såte. Det var kallt för andra gången i år. Att står på pass har aldrig varit min grej. Å när det dessutom inte hördes till mig när de väl fick kontakt med vilt, så blev det riktigt tråkigt. När vi bröt var klockan mycket och vi insåg att vi bara skulle hinna en såte till.

Kallt som fan

 

Vi valde därför att kasta in alla tyskar vi hade, eller i alla fall alla hundförare vi hade med varsin hund. Bara hundar som kom från Sätter blev det i såten.

Jag gick med Gaby igen. Hon tog snart upp och drev riktigt bra. Tyvärr kom hon ihop med Oliwers Riva å snart var det jakt på fem tyskar i såten och nu var det som jag vill ha det i skogen, fullt ös. Gaby skötte sig utmärkt. Sätter´s Merida drev en gris i pass och Martin var inte sen att ta chansen och fällde den. Rasmus Ligo och Boss drev en stor svart gris ur såten och jagade den i två timmar. Merida fick mersmak och jagade långt in i mörkret. Kanske inte föredömligt tysk arbete. Fast kul att se att drevegenskaperna finns i de alla.

Sätter´s Merida

 

Tack till alla inblandade.

Sätter´s Evil Gabys första

Idag jagade vi på Fredriksnäs. Det var med höga förväntningar man åkte imorse. Dessa kom att ikullkastas under dagen. Första såten resulterade i ett hundslagsmål där undertecknad fick sig ett skapligt hugg i handen av en sån där livsfarlig krullsvans. Sedan forsatte dagen med skitdrev av Dandy som dagen till ära inte vill jaga längre än fem minuter. Var väl sådär.

Sedan skulle vi köra sista såten. Jag hade bestämt mig för att köra Gaby och inte ha några krav alls, då det är typ tredje gången hon är lös. Söket var väl sådär, men mycket energi och ett jävla drag har hon iaf. Vi gick ett par hundra meter innan hon fick något i näsan. Nu la hon iväg och snart var det fullt drev och världens drev dessutom. Ett fint och kraftigt skall och bra fart. Buktade runt i de höga kullarna ut mot havet där vi gick. Passkyttarna rapporterade om rådjur och dov obs. Efter cirka 15 minuter kom drevet mot mig och snart kom ett ensam rådjur mot mig och jag tänkte att detta är nog drevdjuret. Sköt smaldjuret så den slog i backen efter 30 meter. Nån hund kom inte, istället kom rapporter om att hon drev två hjortar ute mot passkyttarna. Snart small det och hon fick lite problem då det var väldigt många djur som passerat fälten där de var nu. Jörgen hjälpte henne lite och snart var det fullt drev igen. Efter att ha haft två rådjur hos mig kom en av hjortarna på mig med Gaby efter sig. Nu var hon dock nöjd. Hon fick sällskap och gick på bakspåret, plötsligt blev det fullt drag och de hade hittat den andra hjorten som visade sig vara bukskjuten. Nu var det riktigt liv i skogen. Hjorten valde att hoppa i vattnet och simma över en vik. Vi bröt snabbt, kopplade hundar och ställde om för att släppa Udda och Dandy som inte tvekar på att dra omkull hjortar. Innan de fick tag på den så hoppade den åter i vattnet för att simma tillbaka. För att ta det säkra före det osäkra så sköt jag den i huvet ute i vattnet. Blev ju lite merjobb för Viktor, men han gillar ju att köra båt så!

Jävla skitdag, med bra avslut. Dagens höjdpunkt utan tvekan Gaby som verkligen imponerade. Grymt roligt. Tack för idag gänget!

Gabys första vilt Bärgning av hjort Stänkdjur

 

 

Sörmland

Igår åkte jag och Ralle till Nyköping för att gå som hundförare. Hade bara Dandy och en sleten Udda med mig. Dandy skötte sig riktigt bra och presterade många drev på dov. För dov var det i skogarna. Ett par hundra på observation. Dock ett ganska skralt resultat på bara fyra dov. Hundarna jobbade dock bra och det var riktigt trevligt. Dandy gjorde ett par lite längre drev för att vara han. En optimal mark för en kortdrivare var det och sätter väl mer återgången på prov, än söket. Båda hundarna skötte den biten bra.

Man får tacka för att jag fick chansen att åka med.

Dagens parad