Grabbhelgen i Regna

Igår åkte jag och hämtade upp Christian för att sedan åka vidare mot Regna. Där var det dags för den årliga grabbjakten. När småläningarna kommer upp och hälsar på. Igår jagade vi på Göntorp.

Första såten gick jag med Dandy. Han har bra sök, men dåliga drev. Inget skjutet för honom, men en dovkalv sköts.

Raskarums Dandy i väntan på släpp Hjortkalv i Regna

Nästa såte körde jag en av Stellas valpar som jag fått tillbaka. Han har väl jagat rätt mycket själv eller vad man nu ska säga. Han sökte bra och tog snabbt upp och drev i 40 minuter. Under tiden hade jag en älgkviga, en skovelhjort, en spets och en dovhind. Inget hamnade dock i skottläge och de tog sig undan. Hebbe däremot tyckte inte att han behövde komma tillbaka utan körde sitt egna race. Jag gick och fångade in honom. Nästa släpp samma sak. Ett riktigt drev som han inte slutade med utan att vi fick fånga in honom. Sista såten körde vi med tax och en annan långdrivare.

Det blev en hjort till skjuten denna dag.

Dagens jakt körde vi på Ingelsgärde. Första såten körde jag Stella och Dandy. De hade bara ett upptag på troligtvis en kron som spikade ur såten och de valde att släppa när det gick ut över fälten.

Nästa såte sköts det ett kid och en spetshjort. Spetshjorten drev Stella dock var den redan skjuten när hon tog upp.

Sista såten körde jag Udda och Stella. Stella tog upp en dovspets som hon drev i cirka 10 minuter. Efter det drev hon ett buktande och härligt drev på rådjur. När hon kom tillbaka tog hon snart upp igen och ytterligare ett buktande rådjursdrev. Flera passkyttar och undertecknad hade drevdjuret inom synhåll utan att komma till skott. Udda hon hade ett rådjursdrev, ett drev på en spets och ett rävdrev. En bra såte som räddade upp hundarna lite denna helg. Annars som vanligt en mycket trevlig tillställning. Stort tack till helgens värd Fredrik!

Dovspets och Kid i Regna

Avslut på Ems

I torsdags bar det av mot Em igen. Det var återigen en välarrangerad drevjakt i vacker miljö. Runt gården är det ganska tätt med dov kan man säga, dessa jagas inte och är mer eller mindre tama, till viss frustration för hundarna.

Vacker miljö

Dagens första såte är en riktig jackpot. Gott om dov i skogarna och hundarna skötte sig bra. Dandy hade två drev och Udda två. Sedan hamnade i en vassjö och hittade svin. Dessa bråkade vi med resten av såten. En efter en lämnade de vassen med hundarna efter sig. Dandy och Udda skötte sig bra och krigade på bra med svinen. Efter närmare två timmar där var de dock väldigt frusna och sletna. En gris blev skjuten och tre dov.

Gabby med Svin Gaby med Dov

Nästa såte gick jag med Stella och lilla Gaby fick också följa med. Det dröjde en bra stund innan det blev upptag. Båda hundarna drog iväg. Döm om min förvåning när Gaby 5 månader fortsatte driva när Stella bröt. Återgången var väl inte klockren, men hon kom tillbaka. Sedan var hon dock lite sliten och ville mest va med husse. Stella däremot plockade upp en gris och drev mycket länge på den. Fick hämta upp henne för att effektivisera och starta dagens sista såte. Där hade Stella två drev på okänt vilt.

Tusen tack till Jon som tog med mig och David som bjuder oss.

Ems Herrgård

I tisdags var jag nere en tur till det vackra Em. Det är gott om vilt i skogarna där. Det var en välarrangerad jakt som vanligt där. Jaktledaren hade planerat noga och det var enkla, tydliga genomgångar. Vilket gör dagen effektiv och mycket rolig.

Första såten gick jag med bara Dandy, som inte imponerade allt för mycket. Han hade två kortare drev i den såten. Inget sköts i första såten.

Andra såten hade jag stora förhoppningar på, då den ifjol alltid var välfylld med vildsvin. Denna gång var det tunnare. Jag körde med Stella och Udda. Udda verkar ha gått in i den klassiska gryt/vildsvinssjukan. Allt som inte ger motstånd är inte värt att driva så länge. En effektiv såttömmare, fast jag gillade bättre när hon som ung drev 30-45 minuter. Det gör ju däremot Stella som började såten med att ta upp hind och kalv som hon drev runt i cirka 40 minuter tills kalven blev skjuten. Udda körde under tiden kortare drev inne i mossen och tömde den effektivt på vilt. Mycket observationer dock inte så mycket skjutet.

Sista såten blev väl den roligaste för min del. Hann gå cirka 300 meter innan vi fick griskontakt. Körde Udda och Stella. Var två intensiva timmar för mig och damerna. Såg nog gris 15 gånger, men kunde aldrig skjuta. Hundarna skötte sig bra och drev ut grisar både här och där. Det var med bra puls man tog sig genom planteringarna. Några riktiga bataljer hade vi inne i en självföryngrad grandunge med en riktigt sur sugga som anföll båda hundarna gång på gång. Fast efter att ha fått ett par närgångna kontakter valde hon att ta med sig sin brungrisar, ut där ingen stod. Det var tyvärr talande för dagen. Stolpe ut för hundarnas drevdjur. Dock mycket nöjd med Stella och Udda. Bra jobb av dom. Stort tack för att vi fick komma och hoppas på återseende!

En av dagens tre dov

Jaktfri helg

Denna helg har varit jaktfri. Idag har jag dock styrt med provrelaterad verksamhet på tyskarna. Då är det dock roligt att få rapporter från valpköparna. Christian Borg hade haft en lyckad jakt med sin Sätter´s Brave Otto. Man får bara lyfta på hatten för bra jobb och engagemang.

Sätter´s B Otto

Söndagens jakt

I söndags bar det av till Regna för att jaga med gänget där uppe. Denna dag hade de dock arrangerat en samjakt med grannmarkerna. Första såte hade mina hundar ingenting alls på benen och det regnade bra och var kallt som fan.

Nästa såte var på en mark som jag aldrig varit på och det såg bra ut med mossar och planteringar om vartannat. Medans jag stod på vägen och väntade på att få släppa Stella stod hon på bakbenen och vädrade i vinden. Det var tydligt att något var nära. När klartecknet kom stack hon som ett spjut och det blev upptag. Det gick snabbt ur marken och hon försvann på pejlen. Medans jag stod där och väntade på att hon skulle komma tillbaka så kom det något smygande i mossen framför mig. Snart såg jag att det var svin som kom rakt mot mig. De delade på sig 20 meter från mig och jag sköt på den till vänster om mig och den slog ihop, kollar mig runt och ser en som står 15  meter ifrån mig en smäll på den och den går omkull. Den första grisen börjar nu röra sig igen och tar sig stapplande ut på vägen med mycket blod i bogen även om det satt aningen högt. Den kom ut på vägen där jag hade en bil ivägen. Fick iväg ett panikskott, när jag insåg att den inte skulle bli kvar. Samtidigt hoppade det nu ännu fler svin över vägen. På andra sidan var det en jättetät granplantering så när svinen väl kom in där såg man dom inte längre.

Gylta

Jag svor lite på mig själv att jag inte reagerat snabbare på att den var påväg på benen igen. Jag kollade på pejlen och hade fortfarande ingen kontakt med Stella. Kontaktade Fredrik som tagit min bil till sitt pass. Han kom ner med den och jag släppte Udda på blodspåret. Normalt sett brukar hon vara bra på eftersök, så var det inte idag. Istället hittade hon mer svin som hon körde iväg. När hon kom tillbaka hade också Stella kommit tillbaka och jag satte båda på spåret igen. De for in i planteringen och snart blev det drev där inne. Drevet drog sig mot riksvägen och buktade där. För att komma ner mot mig där jag stod inne i granplanteringen. Det kom något stort farande 50 meter från mig kanske inte en chans att se något av det i alla fall. Snart rapporterade dock passkytten utanför tätningen att en kronspets kommit ut med hundarna efter sig.

Här gav jag upp och eftersöksekipage tillkallades. Jakten för övrigt bröts. En stor älgtjur låg, en dovhind och min ena gris. De andra for iväg och hämtade älgtjur. Jag, Christian och Fredrik stannade för att hjälpa eftersökskillen. Det blev en katt och råtta lek som höll på i säkert 5 km. Tillslut kom jag åt att skjuta ett skott på den som sinkade den lite. Hundföraren gick sedan in och avslutade den. Otroligt skickliga eftersökshundar och en väldigt bra ställande hund gjorde att vi fick tag på en stor sliten sugga. Hon hade en gammal skottskada i ena bakbenet som var i princip av. Min första träff hade tagit en centimeter under ryggraden och ovanför lungan. Skönt när det löser sig när man klantar till det.

Skadad sugga

Min träff

Tusen tack till alla inblandade.

Stolpe ut

Igår var vi och jagade i Mogata. Vädret var väl inte det bästa. Regn och blåst. Det stoppar ju dock inte oss. Efter en kort planering startade vi dagens första såte. Jag gick med Dandy som för dagen var väldigt ivrig och sökte helt ok. Det dröjde dock innan han tog upp. När han väl gjorde det var det bra ljud i skogen. Snart passerade fyra mufflonfår på några meter. Dessa är dock fredade i år. Han drev dom ganska länge och kom sedan bra på bakspåret. Efter detta gick vi vidare och han tog snart upp igen. Denna gång kom han med två mufflonfår. Nu var han lite kortare i drevet. När han kom tillbaka gick vi vidare och en älgkviga blev ivägjagad. Den var också fredad för dagen.

Nästa såte gick jag med Stella som först gjorde ett 40 minutersdrev på get och kid som gång på gång tog sig undan passkyttarna. När hon släppte det så genade hon tillbaka och snart var hon tillbaka. Nu blev det snart ståndskall en kortare stund för att sedan bli en kortare batalj och sedan gick det loss. Hon drev nu två stora Svin mot passkedjan. Dessa delade sig och båda lyckades undkomma med blotta förskräckelsen. Stella följde nu en av grisarna och det i 30 minuter. Sedan kom hon tillbaka. När vi gick in i tätningen igen stötte vi två rådjur där den ena blev skjuten.

Stänkbock Mogata

Grisbad mogata

En blöt dag med bra hundjobb och trevligt sällskap.