Ny hund

Igår på vägen hem från Tyskland hämtade jag Grekas Hilma. Hon är efter min Rex och Grekas Bea som kommer från Grekas B kull som innefattar en rad välkända hundar med mycket bra meriter som Grekas Bina utsedd till årets tysk 2011 och årets aveltik 2012. Sedan är där Grekas Boris och Grekas Borat båda avelsgodkända hundar med fina provresultat och mycket jakt i. Ska bli roligt att se vad den utvecklas till.

Tysklands jakt

I onsdags började resan mot Tyskland och Pasewalk. Där skulle vi gå som hundförare åt ett gäng danskar som hade cirka 1300 hektar mark. Det blev en spännande resa och väl där bjöds vi på bra boende och prima mat. Alla bodde på samma hotell. Mycket samkväm var det och en och en halv dags jakt. Tanken var att vi skulle få loss vildsvinen. Då de bara körde med lokala drevkarlar så brukade de ha problem med att svinen tryckte hårt. Efter första jaktdagen låg fyra svin och ett antal rådjur. Mina hundar hittade inte en enda gris, men desto mer rådjur. Var rådjur överallt. Tanken var ju att det skulle vara mycket vildsvin och kron, inte en enda kontakt för min del. Den andra dagen var om möjligt ännu mindre lyckad för min del. Udda jagade över en hårt trafikerad väg. Två gånger att hon inte blev påkörd där är ju bara ett mirakel. Kort å gott, skoj att komma iväg, men jaktligt lite av en besvikelse.

Sammanlagt sköts det 5 vildsvin 7 rådjur och en räv.

Spänd av förväntan

Ett av många rådjur skjutna för hundarna

Förberedelse

Såg lovande ut

Lyckat eftersök av Etta

Parning med Stella!

Nu är det bestämt vilken hane som jag kommer att para Stella med på nästa löp. Häxjaktens GA Ragge kommer att användas. Löpet beräknas komma i jan/feb och valpning blir så mars-maj. Mer info finner ni under avel i menyn.

Häxjaktens Ragge

Ragge är en hund som det jagas mycket med och det tycker jag är en av de viktigaste bitarna när det gäller att välja hundar för aveln. Det ska vara hundar som används mycket och av personer som har självkritik och verkligen analyserar hundarna. Då jag anser att Tobias är just en sådan person tror jag att det han beskriven om Ragge är ytterst lovande för parningen. Kollar man sedan på linjer och dogbase tror jag att det kommer bli en riktigt bra parning som kommer ge hundar med mycket bra jaktliga egenskaper.

Regn och mörker

Jag var i lördags och jagade hos Christian och Göntorps jaktlag. Som vanligt mycket dov inne. Hundarna skötte sig utmärkt presterade bra drev. Inte ett enda djur skjutet. Mörkt som om det aldrig blev dag. Känns som det är så denna November har varit. Någon sa att vi har haft två soltimmar denna månad och alla andra timmar har det regnat. Lite tråkigt är det allt.

Sedan åkte jag ner till Jan Engdahl i Kisa. Där bjöds det på prima mat och trevligt sällskap. Söndagens jakt gick jag med Stella och Udda i första såten. De hade fyra drev med bra jobb, troligtvis bara rådjur. Inget gick dock i pass. Andra såten gick jag med Udda och Etta. Var två drev sedan fick Jannes Charlie tag på gris i en tät plantering. Patriks hund anslöt och jag som var i andra änden av planteringen trodde att mina hundar skulle ansluta, men icke. Tillslut gick det dock loss för de andra hundarna och nu började det smälla. När de grisarna lämnade planteringen valde kvarvarande svin att smyga ut i alla möjliga riktningar. Tre vildsvin blev dagens resultat, något som mina hundar inte hade någon del i.

En av de tre grisar som sköts på söndagen

Efter jakten var avblåst snabbade jag mig på för att åka till Mönsterås där jag och Jon Kippel skulle jaga på Ems herrgård. Det var ett väldigt fint ställe som ligger utmed Emåns forsande vatten. Riktigt fint boende och maten var också av högsta kvalitet. När morgonen grydde var det faktiskt uppehåll i regnande. Första såten var det Stella och Etta som fick gå. Tre hundförare var det i såten som gick utmed Östersjöns strandlinje. Dovhjort var det riktigt fullt av och tror bara mina hundar hade sex eller sju bra drev. Jag hade nog kunnat skjuta fem stycken, men vi hundförare fick bara skjuta älg och vildsvin. En dovkalv blev första såtens resultat. Borde ha varit mycket mer med tanke på vilttillgången och de mängder av riktigt fina drev som hundarna presterade.

En av dagens två dovkalvar

Vakra marker med Emån rinandes igenom dem

Andra såten skulle jag ta mig ut i en mosse och där trodde de att det kunde ligga svin. Såg ju onekligen ut som om det var svin i området. Välbökat och stigar och mycket skit. Udda och Etta fick gå nu. Regnet hade nu börjat och det var blöt i mossen. Björksly, granar, tallar stora härvor av skvattram gjorde att både jag och hundarna tog oss fram väldigt långsamt. De andra hundarna gick i skogen runtom och hade en del drev. Jag började känna mig uppgiven. Mossen var riktigt stor och det kändes som om att svinen kunde ligga varsom helst. Snart drog dock både Udda och Etta i på varsitt ställe. Etta var närmast och jag tog mig det Etta jobbade med en årsgris som väldigt sakta gick undan och inte hade koll på att det gick en med 308:an i näven bakom den. Udda körde iväg gris till norra änden av mossen . Släppte där och kom tillbaka. Etta och Udda drog nu runt i mossen med ömsom ståndskall och drev. Svinen slukades liksom upp av mossen och hundarna släppte mycket tidigare än jag velat. När de kom tillbaka tog de snart upp igen och detta drev gick ur mossen i sydlig riktning och hundarna släppte efter 10 minuter och kom tillbaka. Jag sicksackade mig fram i skiten och när det lät som om jaktledaren ville bryta drog hundarna igång igen på svin. Jag tog mig in på ståndskallet och tog mig upp på en kulle av skvattram. Nedanför den stod en årsgris som hundarna jobbade på. Ett lätt skott på två meter avslutade det hela, trodde jag. Det drog loss grisar ur skvattramet och hundarna for ylande efter och denna gång släppte de inte. Snart kom en smäll och radion sprakade. En gris påskjuten och två terriers kom tätt efter. Skytten var osäker på hur det gått. Hundarna stannade dock bara hundra meter in och skytten sa att det var ett jävla liv där. Jon kippel som var standby i denna såte tog sig snabbt till platsen för att hitta Udda och Etta som höll en magskjuten årsgris på plats. Han kunde avsluta detta på föredömligt sätt. Ett rådjur och en hög dov  hade också tagit sig ur mossen. Ytterligare en dovkalv blev skjuten.

Svin för Etta och Udda

Andra svinet för Etta och Udda

Sista såten hade alla hundar jakt och jag som gick med Stella hade ytterligare en griskontakt, de gick dock ut utan att någon såg dom. Efter detta ett hjortdrev som också gick ur såten. Grymt trevlig mark och skickligt ordnat av David som är jaktledare. Riktigt roligt att fått vara med på helgens jakter. Tusen tack till alla inblandade.

Vardagsjakt

Detta med att vara ledig vardagar är ju bra. Det svåra ä dock att hitta jaktkamrater. Oftast blir man ju inte så många då. Nu kan det ju vara just dessa dagar som det är extra trevligt. Idag såg det ut att kunna bli en sådan dag. Jag och hundarna skulle till Magnus på Kullerstad. Först skulle vi jaga av ett av hans markarrenden. Då detta är en ren skyddsjakt på gris fick vi bara skjuta dessa. Inget annat. Hundarna hade drev på Rå och Räv. Jag hade själv en räv på 50 meter som stod och lyssnade när Stella drev en annan räv som snart nog gick i gryt. Udda däremot passade på att jaga runt på lite rådjur. Dessa ville mer än gärna gå i pass. Lagom retligt med andra ord.

Efter detta åkte vi till Kullerstad. Där körde vi två små såtar. Den första var tom och den andra sköts det ett stänkkid. Etta gjorde ett riktigt bra jobb på en råget. Drev cirka 20 minuter.

Stänkdjur

Tillsisst körde vi Djursnäs. En fin liten kulle. Så var det även idag. Udda fick tag på svin. Dessa ville inte lämna den grantätning som de låg i. Efter ett bra arbete gick de dock loss och lyckades ta sig förbi passkyttarna oskadda. Ett drev på ett rå hade hon också. Två rävar syntes lämna kullen, även dom klarade sig. Sedan kom jag ut på ett litet hygge och i kanten på det stod en fin älgtjur och kollade på mig. Den fick gå då jag saknade kulfång. Snart small det dock hos en av passarna som fick den i knät. Där bröt vi.

Hygglig älgtjur

En trevlig jaktdag och ett stort tack till alla inblandade!

 

En underbar dag i hjortskogen

Idag åkte jag med Christian till folket i regna. Det var ovanligt bra uppslutning och vi fyllde passen ordentligt.

Första såten gick jag med Stella som tog upp ganska omgående ett välskallande drev som följde sjökanten rakt upp mot den passkytt som satt mitt i såten. En smäll avslutade drevet. En dovhind låg. Stella som sprang in i dov när hon skulle tillbaka kunde inte motstå frestelsen och drev dessa rakt mot mig. De kom rakt på mig, men gav dock ingen skottchans. Drevet gick ur såten. Efter cirka 10 minuters drev var de dock tillbaka där i. När Stella släppte var hon nära mig så jag kallade in henne och vi gick vidare. Eller rättare sagt Stella gjorde det. Hon drog iväg på sök i cirka 200 meter tog åter upp och drev igen rakt mot mig. Kom en ensam dovhind rakt mot mig. Den anade dock något och satte fart förbi mig. Utan kulfång fanns inget läge att ta ett skott. Drevet buktade bra och kom tillslut till Fredrik som avslutade med ett välriktat skott. Under tiden racade Christians hund i närheten av mig, drevet gick ut ur såten. Stella kom tillbaka och vi gick vidare, passerade kristoffer som nu nedlagt en hind och kalv under denna såte. Båda hundarna gick med mig. Stella drog iväg på en sökrunda. Det är kul att se hur denna hund bara blir skickligare och skickligare. Söket är stundvis riktigt bra. Drevtiderna perfekta och återgången 100% säker om det inte råkar springa något framför ögonen på henne som idag.

Stella tog upp och drog ur såten med drevet. Jag och Christian stod nu och samtalade på hygget som låg i mitten av såten. Solo som var på Stellas spår kom skallande i hennes bakspår och jag tänkte att nu har han blivit knäpp. Döm om min förvåning när en dovkalv kommer upp ur dalgången mot mig. På 60 meter stannar den och jag som står med pejlen i handen och bössan på ryggen lyckas ändå komma till skott. Då jag blev lite osäker på träffen fick jag bråttom  att få iväg ett till. Vilket visade sig vara ett misstag då första träffen satt perfekt och andra…..ja den var allt annat än bra. De stekarna kan man nog kassera. Solo var snart framme vid kalven. Där bröt vi. Solo jobbade på riktigt bra i denna såte. Fina drev som gav utdelning. En väldigt fin hane med ett mycket bra sök.

Suger att stå på pass Prisad vare herren dovkalv skjuten för Solo Hind skjuten för Stella

 

Dovkalv stänkdjur

Nästa såte stog jag på pass och de körde med tax som gick ut ur såten utan att någon kom åt.

Sista såten gick jag med Udda och Etta. Vi gick över hygget ner mot Fallsjön. Denna oas av vilt. gungfly och vass verkar vara något allt vilt vill ligga i. Hann dock inte dit innan Etta tog upp i en liten dunge och drev genom hela såten. Tre hjortar kom rapport om på radion. Udda som gått med mig mot Fallsjön kom snart ylande genom vassen och det rörde sig överallt där nere i grytan. Ut ur det närliggande slyet kommer en kronhind med kalv. 50 meter löpande. Jag kom dock inte till skott och anledningen till det är just nu oförstålig då man sällan får en bättre chans.

När Stella kom tillbaka tog en tur på Uddas drev. Udda kom tillbaka gick ner i vassen och tog upp en kronhjort till. Denna passerade skyttar men ingen sköt. Etta kom tillbaka och tog upp ytterligare en kronhjort som gick i en vid båge genom hela såten utan att erbjuda någon en chans.

En otroligt fin såte med grymt bra hundjobb som tyvärr ingen kom åt att avsluta. Udda är ju i fantastiskt skick och Etta var idag tillbaka där vi slutade förra säsongen. Mycket bättre drevtider och självständigt arbete.

Dagen gav hopp om framtiden! Tusen tack alla inblandade och speciellt Christian, Örjan och Fredrik som tar med mig om  och om igen!

En sorglig dag

Idag åkte vi till Micke för lite samkvämsjakt. Små fina såtar med väldigt blandade biotoper. Stella körde första två kullarna. I den första gjorde hon en riktigt fint drev på ett ensamt rådjur i närmare 20 minuter och med sin vanliga perfekta återgång. Andra kullen gjorde hon ett riktigt fint och övertygande jobb på en keiler av klass. Denna buktade likt en hare i såten innan den valde att lämna kullen utan att någon lyckade träffa den. Hon följde den sedan i mer än en kilometer fågelvägen.

Andra kullen gick jag med Etta som gick tom.

Sista såten hade vi hopp på svin. Den slutade dock med en riktigt sargad Rex. Så pass sargad att jag tog beslutet i samråd med veterinär att det var dags för denna kämpe att gå till de sälla jaktmarkerna. Ett smärtsamt beslut och det kommer att vara med stor saknad som jag tänker på denna hund. För en hund med mer jaktlust och jävlar annama kommer det nog tyvärr röja länge innan jag hittar igen. Resten av säsongen kommer kännas naken utan att ha denna gigant att luta sig emot.

Tack för allt Rex!

121 kg urtagen framdriven av Rex

Rex

 

Rävsprängning

Idag hade jag ingen klövviltsjakt inplanerad. Jag hängde istället med Jörgen på stövarjakt. Första drevet gick i gryt efter cirka 30 minuters drev. Jag gick till grytet och Håkan och Conny anslöt med Udda och Etta. Då Udda är mer av en förliggare så fick Etta chansen och hon gjorde ett riktigt bra jobb i ett relativt stort gryt. När räven väl lämnade grytet gjorde den det i den gång jag bevakade och jag passade på att skjuta två riktigt fina bomskott. En magnifik välpälsad räv var det som undkom med rena förskräckelsen Stövare släpptes igen och räven undkom. Under tiden hade Rali rävdrev som slutade i gryt cirka en kilometer på grannarnas så det fick vara.

Fin jakt idag

Där tog stövardrevet slut

Vi hann också med ett snabbsläpp med Udda som jagade en älgko ganska närgånget.

Udda jagar älgko

Bra jaktdag och jag önskar att jag ahde mer tid till rävjakten för satan i gatan va skoj det är.