8 timmar av grävande

Idag skulle jag och Martin ut en sväng för att kolla av lite gryt på Fredriksnäs. Gav mig av vid halv elva och var där vid elva hugget. Vi kollade först ett gryt som ligger under ett gammalt uthus. Där var det lungt. Sedan skulle vi leta upp ett stort sandgryt som vi fått utritat på en karta. Det brukar ju inte vara så lätt. Kom dock bara en bit på åkerkanten tills jag hittade en jordhög som såg mistänkt lik en grytöppning. Kollade den och jomenvisst var det ett gryt. Aktivt dessutom. På med pejlen och in med Etta. Snart kontakt och hon jobbade på av bara den. Rörde sig lite mycket då hon är lite mer sprängartypen.

Vi gjorde ett nerslag och kom lite för långt från grävlingen. Snart förstod vi att grävlingen levde upp till sitt namn grävling. Den grävde igen gången hela tiden och Etta grävde upp den. Hon gjorde det med bravur och kom ut med sanden hela tiden vilket gav oss möjlighet att tömma ut det. Vi insåg dock snart att det inte skulle bli något avslut där vi var nu. Så ett nytt nerslag påbörjades. Lättare än sagt dock. Sten till förbannelse och stora stenblock som inte gick att rubba. Som tur var grävde sig grävlingen förbi detta område och kom utanför de värsta blocken. Vi som inte tagit med varken vatten eller mat började bli mer än trötta.

Martin hittade dock en chokladbit, vatten och en läsk i bilen. Detta gav lite socker till kroppen och alla vet ju hur nyttigt det är. Nu började Etta vara sliten, hon hade nu jobbat i mer än fyra timmar. Vi hämtade därför Stella från bilen och bytte hund. Nerslaget var inte lättgrävt och energin var slut. Efter mycket om och men kom vi tillslut åt grävling och Etta fick den äran att hämta ut den. Grymt nöjd med båda hundarna idag.

Stort tack till Martin som stannade och kämpade hela vägen med mig på ett av de jävligaste gryten på länge. 8 timmars slit och nu känns sängen så grymt efterlängtad. Mer efterlängtad är dock onsdagen då man äntligen får släppa hundarna igen!

Regn och kyla det är grejjer det

Nu har vi haft skitväder några dagar. Då känns det självklart att man ger sig ut och  kollar lite gryt. Tredje grytet för idag var aktivt och Stella fick jobba. Ett väldigt stort gryt med många öppningar. Ganska snabbt konstaterad kontakt och efter en stunds jobb kunde vi börja på ett nerslag. Mycket rötter och sten, efter cirka 30 minuter var vi nere och fann Stella jobba på bra hårt. Provade ta ut Stella och spetta bakom där vi trodde att grävlingen låg. Funkade som vanligt och den kom fram. Gav ingen skottchans och vek in i en sidogång som jag missat och försvann. Fan!! tänkte jag nu. I med hunden som gick in där grävlingen legat och döm om min förvåning när grävlingen kom tillbaka och hamnade utanför Stella. En väldigt dålig variant på placering, för att rädda situationen fick jag tag i grävling och lyfte den ur grytet. Stella kom med och efter en stund kallabalik så fick vi ordning på situationen och en stor sugga kunde tas av daga. Nöjda och glada åkte vi hem.

 

Hägnträning

Idag åkte jag till Mamima för att se när Sätter´s Brave Otto gjorde vildsvinspremiär. Knappt nio månader gammal är han och långt kvar till fullvuxen varken i kroppen eller i huvudet. Detta till trotts gjorde han ett riktigt bra första jobb. Fick igång grisarna flera gånger utan stöd från husse och drev dom mellan ståndskallen. Aktiv, effektiv och förståndig, tror det kan bli en hund med bra tryck i den.

Kul att få vara med och se vad som kommer ur hundarna, Tack Christian

I brist på grävling

Denna eländiga sommarvärme verkar hålla i sig och grävlingarna har ännu ej valt att gå i gryt. Lagt många timmar sista veckorna på att spana efter bebodda gryt, inget liv alls. Istället får man då ägna sig åt lite sträckjakt på and. Det är ju inte fy skam det heller. Igår var jag och Johan ute för att se om vi inte kunde få ner några fina gräsänder. Bra flyg om än lite högt. Rätt dåligt skytte, men en liten skörd blev det allt.

Sedan lite bilder på valparna som växer så det knakar. Helt klart de kraftigaste valparna hittills.

 

Fältprov i Skänninge

Idag hade östra arrangerat ett fältprov i Skänninge. Fler hundar än vanligt var anmälda och två domare var på plats. Dagen till ära var vädret strålande och riktigt gott om hare med våra mått mätt. Vi delade upp oss i två grupper och gav oss ut. Som vanligt ett mycket trevligt prov. Våra värdar Maria och Bengt som alltid får oss att känna oss välkomna vill jag passa på att tacka extra mycket för det jobb och engagemang som dom lägger ner. Utan eldsjälar som er skulle denna klubb inte fungera! Många duktiga hundar var det också som startade. En av de roligaste sakerna med att åka på prov, träningar och träffar är att man träffar så många trevliga människor, så även denna soliga dag. Tack till alla som förgyllde dagen.

Så till Sätter´s framgångar. Poängmässigt så placerade sig Sätter´s Ligo som bästa hund med en pinne plockad på spårsäkerhet. Han följdes tätt utav Sätter´s Etta som tappade en pinne på skall på löpa. Allt som allt får man vara väldigt nöjd med dagen och stort Grattis till Rasmus som förde Ligo med bravur!

Grytjakt

Igår skulle vi jaga gryt och jag hade förberett och kollat gryt, hade fyra som det varit aktivitet vid. Blev väldigt glad över detta och såg fram mot en bra dag i skogen. Visade sig dock att något hade jag gjort fel. Inte en enda grävling var det inne i de gryten. Skam den som ger sig dock och tillslut så bar det av mot nya gryt och ett som var bebott.

Stella fick gå in och gjorde ett kanonjobb. Grävlingen trycktes in och försökte vid nedslaget ta sig ut. Vilket hon satte stopp för och tryckte den tillbaka på plats, vi kunde då få till ett nedslag. Efter ett välriktat skott var dramatiken över. Lagning av hålet och sedan hem.

Andsträck

Igår var jag och jagade and med Johan och Martin. Mycket bra sträck var det från Hulsjön. Skyttet funkade helt ok och det blev några gräsänder i alla fall. En varm och vacker kväll. Fruktansvärt roligt att damma av hagelbössan igen.