Parning med Rex

Hivlingen´s Rex har varit och parat Grekas Bea hos Grekas kennel. Det är en parning som vi tror väldigt mycket på. Har själv jagat med Bea och tycker det är en hund av mycket hög klass. Kollar man resultatmässigt är det inte många kullar inom rasen som kan slå den kullen hon kommer ur. Där vi har bl.a  Grekas Bina, Grekas Boris och Grekas Borat.

En fin helg i gott sällskap

I helgen var det TJTK´s sommarträff. Det var södra avdelningen som fixade det hela. Det var en väldigt väl arrangerad tillställning. Tusen tack till alla som jobbat för att få till stånd allt. Vet själv vilket slit det är bakom detta. Sedan var det kul att lära känna många nya trevliga tyskterrier ägare och träffa alla gamla bekantskaper igen. Detta är något jag ser fram emot varje år. Vi från östra kammade ju också hem klubbkampen i år vilket ju kändes bra!

För Sätter´s kennel gick det också väldigt bra. Sätter´s Etta startade på anlagsprovets grytdel, hon kammade inte hem fullt utan fick en trea på sök och 3,5 på skärpa. Sätter´s Terry startade också och kammade hem full pott på alla delar.  Grattis till hans ägare Jon Hagen! Sätter´s Terry träffade också vildsvin för första gången och det arbetet han gjorde där var mycket imponerande.

Sedan till utställningen som gick mycket bra. I hanhundar Juniorklass tog Sätter´s Svart hem första plats, Sätter´s Terry andra plats och Sätter´s Ligo tredje plats. Det är ju fina placeringar. Sätter´s Etta fick very good och Sätter´Solo Good. Omdömet var dock en excellent dog, en tand som var lite snevinklad pajade det hela. Så är det med utställningar. Stort Grattis till Jon, Christian, Erik och sist men absolut inte minst Rasmus!

Hivlingen´s Udda kom tvåa i avelsklassen och Sätter´s kennel tog hem uppfödarklassen.

Jag vill passa på att tacka alla valpköpare som visar ett så fantastiskt intresse och tror inte jag kan ha hittat bättre köpare till att förvalta våran avkomma. Ett stort tack! Och ett stort tack till Trude som hjälpte mig med allt vid utställningen.

Ytterligare en sen natt

Igår ringde en kompis  och sa att på en av markerna han jagar på hade dom rejäla skador i spannmålen. De hade inte tid själva och undrade om vi kunde åka och kolla om vi såg något. Det underliga var att det var rågvete dom gått i vilket de inte så gärna ger sig på annars. När vi kom dit såg vi att det var rejäla skador på flera av fälten. Mest skador var det på det fält där de sått vete i mitten. Vi gick dit för att kolla och lägga upp strategin. Det behövdes dock inte någon planering. När vi står där och pratar fnyser det till ute i vetet och börjar röra sig överallt. Cirka 20 meter från oss fullt med gris och väldigt hög spannmål, bara att börja smyga. Vi gick på bredd, Per fick första chansen, när en gris kom ut i det nerprejade området. Dock blev det en ren boom visade det sig efter att hundarna senare på kvällen kollade av det. Ser på säden att något rör sig mot vägen som går utanför gärdet. Skyndar mig ut dit och vajandet i rågvetet närmar sig vägen. Snart ett gristryne  som fryser och sedan kastar sig över vägen. Som tur var en bred väg som jag hinner följa upp och krama av, benen viker sig och svinet kraschar i diket på andra sidan vägen. Kollar så den är död och jorå! Perfekt träff.

Kollar ut över fältet och ser att det rör sig lite överallt. Snart vajjar säden och kommer mot mitt håll. Sätter mig på knä och snart sticker ett vildsvinshuvud ut ur säden. Lägger korset bakom örat och skotten går. Svinet slår i baken och två grisar ligger nu i varsitt dike. Vi kommunicerar vi mobilen och medans vi pratar kommer något nytt ut mot vägen. Ytterligare en gris kliver ut ur säden och slår i backen. Nu drar sig resten av grisarna åt motsatt håll upp på ett hygge och försvinner. Skyddsjakten gav önskat resultat och förhoppningsvis håller de sig borta från detta fält ett tag till. Nu går vi och hämtar Udda för att kolla hur det gick med första grisen, inget alls. Efter det tillbaka till bilen. När vi kommer dit kollar vi på det fällt där bilen stod och där står en jättestort svin, efter lite spaning ser vi att det är mindre grisar med henne därute. Vi smyger mot dom. Detta är dock en varsk madam som tar  notis om oss och ett fnys tömmer fältet med sitt högljudda raslande. Snart tystnar det och tyst förblir det medans mörkret lägger sig över nejden.

Nu dags å jobba med svinen som ligger.

 

Oväntad avslutning

Igår åkte vi ut till nya marken för att fylla på spridarna. De det är några stycken räknade vi med att det skulle ta en del tid, så vi var ute i god tid. Efter att vi fyllt på två av dom fick vi sms från jaktledaren att markarrendatorn hade sett vildsvin på ett fält. Nu avbröt vi påfyllnadsarbetet och gjorde en snabb förflyttning för att mötas av en stor flock svin som var på väg av fältet. När de gick i ekbacken ovanför fältet tog dom det väldigt lungt och vi hade tid att spana på dom. Jag och de andra missförstod varandra en aning. Tillslut sköt jag dock den sista grisen som slog i backen på plats.

Efter detta återgick vi till fyllandet av åtlar. Framåt halv elva var vi klara och då spred vi ut oss på marken, jag och Per gick mot samma fällt som svinen varit på tidigare. Det som drar där är ett par limpor fastgödsel med mycket gott i. Det första vi såg när vi kom fram var en stor flock på väg till limporna. Jag sa till Per att skjuta om han fick läge. Vi stod på vägen och limporna är max 10 meter bort. När första grisen kom upp i limpan och möte min blick väntade jag inte längre utan kramade på avtryckaren. En liten galt gick i backen efter cirka 80 meter rusch. Nöjda  med dagen drog vi oss hemåt.

Ett Udda eftersök

Sommaren har varit mycket behaglig tycker jag, kall och fin. Tyvärr måste jag ju köra in hö och då behöver man sol, massor av sol. Vilket vi nu fått ett bra tag. Så blir mest hökörning nu. Idag ringde dock en kompis när jag satt och vände hö. Han hade kört på ett som han ansåg vuxet rådjur med slåtterkrossen. Ett bakben var helt av. Han undrade om jag hade möjlighet att komma. Sagt och gjort, kastade mig mot bilen. Plockade med Udda och Rex. Spårning i 27 gradig sol är något nytt, en utmaning tänkte jag. Väl framme. Fick jag gå ett bra tag innan de hittade spåret. Hundarna hann nästan kolapsa innan det. Som tur var fanns det en liten bäck att svalka hundarna i. Efter detta tog vi oss ann spåret igen. När jag såg att Udda hade spåret släppte jag henne på frisök. Trotts vidrig vegitation tog hon sig fram och snart kom upptaget. Jag valde då att släppa även Rex. Kom ut ett rådjur på 10 meters håll på gärdet. Fel djur dock, en riktigt grann get var det och hel och fin var hon också. Nu hördes dock att hundarna fått tag i något. Röjde mig väg in i djungeln och konstaterade att det var rätt djur de hade. Avfångade snabbast möjligt med kniven. Mycket bra jobba av båda hundarna. Ett bockkid var det, stort som ett höstkid. Har sett flera såna i år, verkar som om de la kiden tidigt. Nöjd åkte jag för att bada hundarna och sedan fortsätta stränga hö.

Parning!

Igår parade jag Udda med Balou Vom Düvelstamm. Om allt går som det ska kommer det bli valpar i början av september. Tror mycket på den parningen. Har haft Balou hemma i drygt en vecka och det är som om han alltid har bott här. Jaktligt har jag hört mycket gott om honom. Bra drevtider och hög skärpa, precis det man vill ha av en hane. Tyvärr kommer ju detta stjäla en stor del av jaktsäsongen för Udda. Hon får komma in i slutet av säsongen och då lär hon behövas, tycker alltid jag är kort på hundar då. Mer om parningen finner man under menyn Avel.

En dag i jaktens tecken

Igår på förmiddagen åkte jag och Oliwer för att hämta 250 änder i Norrköping som senare sattes ut i en lite sjö, ska bli kul att se hur det projektet kommer att gå. Förhoppningsvis lockar dom in en del vildänder till hösten och vi kan få till riktigt bra jakt, där hundarna kan få aprortera.

På eftermiddagen åkte vi till Boda för att busa med vildsvinen. Etta körde på som vanligt, helt ok för en unghund, men inget imponerande. Oliwer körde Sätter´s Riva för första gången. Det var en hund som verkligen imponerade stort. Hon jobbade väldigt närgånget och Håkan som jobbar där sa att han nog aldrig sett en unghund som fått sån fart på de svinen. Kul att se att aveln lyckats. Hon hade även några riktiga närkontakter, men vek inte ner sig för det vilket jag sätter väldigt stort värde på. Sätter`s Solo och Ligo var också med och även de jobbade på bra, jag hann tyvärr inte hänga med in och titta där då vi körde samtidigt i flera olika hägn. Känns generellt som om alla valparna efter Uddas första kull ser mycket bra ut!