Liten, men snöig jakt

I går var vi hemma vid hos Mattias och jagade. Peter Wikström var nere från de norra delarna av Sverige. Vi körde en lite lagom avlång såte. Jag och Oliwer från ena hållet med unghundarna Sätter´s Riva och Etta. Peter gick från andra hållet med sin hund. Riva var den som hittade vilt först, hon gjorde ett riktigt bra drev som buktade fint i den lite väl djupa snön. Drevdjuren, två bockar kom in på 150 meter och stannade på en kulle, där de länge stod och spanade efter hunden. Tyvärr såg den Etta som sprang i mitt närområde. De valde en annan väg och vi gick vidare. När vi gått en bit small ett skott, samtidigt såg jag Etta lägga iväg ner mot Oliwer, det var där det small. Snart började hon skälla och knastret i radion förtäljde att han skjutit en älgkalv. Jag bad honom stoppa Etta så hon inte hängde på kon. Jag gick ner dit och kollade vad som hänt och dum som jag var kopplade jag inte henne. Snart var hon borta och gjorde ett i mina ögon imponerande drev efter kon i närmare en halvtimme drev hon den i den lösa men djupa snön. Efter det en perfekt återgång. Ett väldigt onödigt drev dock. Vi gick vidare och vi fick jakt på en flock dovhjortar som tyvärr gick ur marken med Etta  ivrigt drivande bakom. Hon valde dock att driva lite kortare denna gång och kom tillbaka, det märktes att snön tog ut sin rätt på henne. Peters hund hade några drev på dov, inget mer blev dock skjutet.

Ändå en trevlig jakt och en fin avslutning för unghundarna, som ser riktigt lovande ut, nu får man se nästa säsong hur de verkar i konstgrytet och vildsvinshägnet.

Tack för dagen Mattias och övriga inblandade.

Nu är jag glad att Udda är hemma!

Fredagen var det jakt hos Grannas. Vi brukar försöka att inte bygga upp några förväntningar på vildsvinsfronten, då fjolårets jakter var lite av en besvikelse. I år har det däremot gått bättre. I veckan har vi sett mycket nya bök och även en del gris på kvällarna. Jag ljuger ju om jag sa att man inte hade förhoppningar. Ett litet bekymmer var väl att det bara fanns en fullvuxen hund att tillgå och det var Udda. Annars bara unghundarna Etta, Riva och Solo. Första såten där vi sett mest grisaktivitet vid i veckan är omgärdad av fält och havet på ena sidan. Nu hade det lagt sig is på havsviken som går in där. Passkyttarna ställdes ut och vi tog oss till det hörn där jag skulle gå in.

Snart kom rapporter från Grannas och Peder som gick till sina pass inne i såten om mycket färska grisspår. När klartecken kom om att släppa så blev det att stryka kopplet av Udda. Hon for in i kullen och betedde sig frustrerat, for runt som en illbatting och bara ylade av iver. När jag kom in i den tätning hon var förstod jag lite varför, det var stigar, legor och stank gris överallt. Snart kom rapport om en ensam vuxen gris som smög in i såten. Udda tog nu upp och hörde att det var gris hon hittat då hon då blir mörkare i skallet, men bara när de är still och snart övergick det till drevskall och stannade uppe på en höjd i kullen, där blev det still ett tag, jag drog mig ditåt. Då kom en ensam vuxen gris, ganska säker på att det var en sugga så den fick vara. Udda var nu nere mot där jag gick in, så jag drog mig ditåt. Nya kontakter, verkade som hon hade gris framför sig som hela tiden gick undan. Tillslut kom jag ifatt och det var en sugga med 10 brungrisar. En av dom slog i backen, hade kunnat skjutit fler, men kom av mig. Samtidigt hade Grannas 8 större årsgrisar på sig. Jag drog meig efter Udda som nu var nere mot havet till. Rapporter kom om ett stort antal grisar som sprang över sjön och en stor gris som kom i ryggen på mig, även den gick över sjön till närmsta ö. När Udda släppte gick jag tillbaka mot det hål där den stora grisen kom ifrån. Dröjde inte länge förens Udda jobbade på nått igen. Under en stor rishög låg något, snart spurtade en riktigt stor gris bort från mig och snart small det hos Peder. Udda var efter, men det stannade inte utan gick som de andra över isen. Jag drog mig upp mot där det gått och möttes av ett brett blodspår. Grannas som sett grisen på långt håll på isen fick känslan att det var ett skott i trynet. Vi hörde Udda ute skärgården. Bitvis var det tyst. Jag tog mig ut mot den yttersta udden på fastlandet och såg Udda på närmsta ö, cirka 150 meter ut. Hon skällde på nått och jag hörde grisen skrika, då isen var tunn och det är strömt där kändes det som en dålig ide att gå ut. Vi hämtade en båt som vi sköt med oss ut. När vi kom ut visade det sig att grisen aldrig kommit upp på land utan gått igenom några meter från land. Udda som var dyngsur måste även hon ha varit i hålet med grisen, men på något mirakulöst sett tagit sig upp. Vi bröt isen och två meter från vaken låg den, ett riktigt otäckt skott i trynet. esten av dagen gick det stolpe ut med dreven. Inget mer blev fällt.

På kvällen åkte jag, hristian och Fredrik till grabbarna i Lixhult. Det var en trevlig helg, med bra mat, dryck, bastu och väldigt glest med djur. Ett kid skjutet för Etta. Ulf fick skjuta ett rådjur för Castor och Christian en räv för Castor.

Får tacka alla markägare och jägare som ställt upp i helgen!

Då var det vår tur!

I måndags ringde Magnus å sa att de hade gris inne på ett av hans arrenden. En kulle vi jagat av tidigare i år och då fick bra utdelning. Med i bilen var alla hela hundar. Fem passkyttar skulle ställa ut sig och jag skulle gå från motsatt ände av såten. Samma upplägg som tidigare varit så lyckat. Att det var gris i områden tydde spåren i snön på. Snart kom ropet att det var klart att sätta igång. Idag var det bara vildsvin som var skjutbart vilt. Rex började självklart med 20 minuters drev på rådjur. Jag skar av tillbaka gången för att snart få in honom i rätt kulle, då det under drevets gång ropat att en gris lämnat en tätning vid Magnus för att gå in i såten. Nu gick vi mot ett område med extremt mycket självföryngrad gran och mycket hänggranar. Snart blev det upptag nära mig, av oljudet som blev drog jag slutsatsen att det var intimt därborta. Så jag skyndade mig fram de dryga hundra metrarna. Där när jag närmade mig fann jag Rex i full batalj med en gris i 100 kilosklassen. Nu har jag varit väldigt nöjd med Rex i år, på denna punkten, då han inte varit så hård på de större grisarna. Då kan man säga att jag var lite mindre nöjd nu. Skjuta var inte å tänka på då hunden satt fram, låg under, va på…ja det var inte läge helt enkelt. När jag var inne på 2 meter valde grisen att kasta iväg Rex och fly, då fick jag min chans om än en kort sådan. GRisen höll hög fart och passerade bara en lucka på någon meter mellan två slånbärssnår. Då jag ville vara säker på var Rex var, så släppte jag den nästan in i busken. Det tog, men långt bak, snart hörde jag att Rex var ifatt den, nu 100 meter bort. Tog mig dit så fort som möjligt. Väl där såg jag att Rex nu hade ett mer hälsosamt avstånd och ett mer välriktat skott i huvet tog slut på det hela. Rex kastade sig på grisen och var mycket nöjd.

Det visade sig vara en stor odiad gylta, en sån där galtvariant. Jag gjorde en snabbkoll på rex och hittade ett litet snitt som såg ok ut. Släppte honom, han tog upp hundra meter från första upptaget. Nu drev i en vid båge och vände sedan ner mot passarna. Magnus fick fyra kultingar på sig och fällde en med ett välriktat skott. Ytterligare en kulting sköts av nästa passkytt. Efter detta lämnade de såten med Rex efter sig. Vi plockade ordning på grisarna medans vi väntade på att Rex skulle komma tillbaka. När han kom tillbaka var det blodspår i snön efter honom och jag kollade igen. Det var tydligt att jag missat kolla vid huvudet. Blev avslut här och vi packade ihop och jag åkte till veterinärstationen för att laga min trogna och smått galna hund. Jag kan inte sluta förundras över denna ras. Att med de såren lungt bara sitta och titta snällt på veterinären när dom kollar på såren (fick snart sövas för att sys osv). Eller för den delen det faktum att han på fullt allvar tror att han ska stoppa och hålla någon som är tio gånger så tung. Underbara är dom tyskarna, men för Rex del är det tyvärr färdigt för denna säsongen.

En fin avslutning på många sätt och samtidigt lite tråkigt, även om detta är helt självvalt från den unge herren.

Tusen tack till Magnus och Mattis som bjudit med oss så många gånger denna säsong. Det har varit grymt skoj!

Regna och Högsjö

I Lördags tog jag hundarna för att åka och jaga med Björn, Martin och Sofie, plus massa andra i Björns jaktlag. Första såten var i ytterkanten av Högsjö. När vi åkte för att komma till rätt sidan av byn så låg det hjort i var och varannan trädgård. Nu brukar de inte jaga med hund i denna såten då det är så när bebyggelse. Jag gick dock in med Etta. Innan vi ens släppte hunden låg det fyra hjortar och sedan släppte jag Etta som ganska omedelbart jagade och gjorde ett riktigt bra jobb i den rätt djupa snön. Medans jag väntade hjälpte jag en passkytt att kolla upp en kalv han skjutit på.

När jag kom tillbaka från den kom det ut en räv , passkytten drog två snabba skott och den gjorde en äkta Frans Albrecht volt. Bra skjutet där!

Efter 15 minuters drev släppte hon och kom tillbaka, jag mötte henne. Under tiden jag väntade mötte jag upp en av tre drevkarlar. När vi gick vidare visslade han till och pekade. Ur planteringen 20 meter från mig kom hind med två kalvar. Där stog jag med geväret på ryggen och pejlen i handen, de vände in i planteringen igen. Etta som nu om åter tog upp dom och jakten buktade riktigt trångt inne i planteringen. Snart kom fyra dov ut ur den, men vände bortåt så det blev ingen skottchans. Nu small det inte så långt bort och snart stod Etta still på pejlen. Det var Robert som skjutit en kalv.

Jag tog mig dit och efter det gick jag vidare, nu var det tomt på spår. Efter ett tag for det upp en ensam hjortkalv under några granar och Etta drog efter. Ett kortare drev och sedan bröt vi såten.

Andra såten körde jag med Rex.

DEt tog ett bra tag innan jag kom in i ett område där det fanns några spår. När vi väl kom dit blev det snart upptag och Rex drev rakt mot vägen där passkyttarna stod. Tre smällar som visade sig vara boom alla tre. Rex fortsatte driva hinden i cirka 20 minuter, släppte sen och kom  tillbaka. Då gick vi vidare och efter ett bra tag kom ett nytt upptag. Det gick rakt ifrån mig och vände tillbaka, jag flyttade mig  150 meter och fick då se hind och kalv komma där jag stått tidigare. Stolpe ut igen. Rex låg inte så långt efter och snart small två skott, även detta visade sig vara boom. När Rex kom tillbaka kopplade jag honom och vi samlades.

Sista såten körde jag med Rex som inte hittade nått på en väldigt lång stund. Efter ett tag upptag vid vad jag trodde var en ödegård. Nä då där bodde fyra ulliga och oklippta får. Det tyckte Rex var skitkul och hänhgde i den ena. Nu sprang jag för att fånga honom och tappade min handenhet i snön, vilken jag inte hittade. Efter att kollat på fåret som var oskatt och pratat med farbrorn som bodde där sökte jag efter handenheten tills vi bröt såten. Under tiden hade Rex två drev av god kvalite, dock inget som gick i pass.

Efter detta mot Björn och Sofies lya där prima mat och grytjaktsfilm väntade. Tusen tack för allt båda två, kul att vara med.

Söndagen var hos jaktlaget i Ingesgärde. Etta körde första såten ett riktigt långt och bra drev på en smalhind som tillslut passerade mellan mig och Christian som ingen av oss sköt, illa! En stänkhjort skjuten.

Nästa kulle körde dom nån tax som jagade bra, två stänkrådjur och en stänkhjort sköts innan vi bröt där. Sista såten gick jag och Christian med hundar. Rex hade två bra rådjursdrev och Solo två bra hjortdrev. Inget som sköts dock, kul jaktdag som vanligt och man får tacka för allt.

Mogata

Idag bar det av till Mogata tillsammans med Oliwer och jaga med gänget där. Vi var en mindre skara jägare och skulle koncentrera oss på de mindre såtarna. Nysnö som gjorde det möjligt att se vad som rört sig i skogen. Första såten gick vi med Etta och Riva, två tikar efter min Udda. Snart var det jakt på Etta,drevet gick efter lite bukter förbi Riva som valde att hänga på och  gå förbi Magnus som inte fick träff sedan på Lasse som träffade lite lågt och lämnade ett trebent rådjur som Riva kom ifatt och fick omkull. Etta drev nu ett annat djur. Blev dock inget mer skjutet i denna kulle. Nästa kulle kom det ut tio dov, fyra rådjur och ko med dubbelkalv, allt utan att erbjuda skottchans. Detta egentligen innan vi släppte hundarna. Så det var ju tomt i kullen och hunddreven uteblev.

Sedan körde jag Rex. Han fick ut ko med kalv och inget mer. Sista såten tjuvade han Rivas drev och drev två rådjur förbi mig som inte fick läge, sedan var det inte så mycket mer.

Tack för idag, var trevligt som vanligt.

Snölandskap

Idag var jag hos Mattias och jagade. Det har jag inte varit tidigare denna säsong. Med var Etta och Rex. De sista dagarna har snön fallit och nu låg den tung på träden och skogen var sådär vit och tyst som om man är ensam i hela världen. Ett underbart lugn som infinner sig. En annan fördel är  att  djuren buktar extra fint i snön. Första såten körde jag Etta som tog upp en ko med kalv och drev cirka tio minuter. Med perfekt återgång kom hon tillbaka. Snart hade vi jakt igen och idag hörde man hundarna max hundra meter, så mycket dämpade snön. Drevdjuren hördes inte alls, så vi fick förlita oss till ögonen. Nu drev hon rådjur som buktade runt mig riktigt fint. Snart såg jag ett djur på håll. Det skymtade bara mellan de snötyngda träden, men rätt som det var kom det förbi mig på tio meter. Vi såg varandra samtidigt så skjuta var inte å tänka på. Etta drev glatt förbi och fortsatte en bra bit till. Grymt fint drev på cirka 15-20 minuter. Även denna gång kom hon tillbaka på bakspåret. Nu gick vi till bilen.

Istället fick Rex komma loss. Han var lite trög i början, men när han väl fick slag blev det fart och snart var det drev, det gick självklart in på grannarnas och när han kom tillbaka gick vi vidare. Snart nytt upptag och ett långt buktande drev. Efter kanske 30 minuters drev kom det väldigt oväntat och spöklikt tyst 9 dov på mig. Då vi bara skjuter kalv var det ju till att hitta läge. Läget kom inte och det gick vidare. De passerade mig snart igen. Nu fortsatte drevet långt. När jag mötte Rex på bakspåret tog han upp igen och drev åter dovhjort, nu betydligt kortare 15 minuters drev. Efter detta lite fika.

Nästa såte tog jag Etta. Hon hittade direkt en hind som hon fick ut på fälten, då detta kändes lite bortkastat så tog jag henne genom en genskjutning och gick vidare. Hon tog det lite hårt och ville inte söka efter  detta. När hon väl fick upp igen så blev det dock drag och snart fick tomas ett rådjur i pass, några sekunder senare tre dov, efter detta kom Etta som drev in dem i nästa såte och det var ett fint drev. De kom ut på Mattias som sprungit för att hinna i pass, men det gick inte då pulsen var för hög. 25 minuters riktigt fint drev. Sedan kom hon tillbaka. Nu var söket ganska litet och vi skulle bara gå klart sista biten, där hittade hon två fina skovelhjortar som hon tog på luftning. Mycket nöjd med henne idag.

En underbar dag i skogen, trots att inget drevdjur gick i pass. Disciplinerade skyttar som inte skjuter i dåliga lägen och inte på fel djur även om de kommer i pass, det är bra det tycker jag. Tusen tack för idag!

 

 

Unghundarnas dag

Idag bar det av mot Göntorp för att jaga med Christian. Vi körde en lite såte först. Jag gick med Udda som hittade en räv som låg utanför ett gryt och hur det slutade kan man ju räkna ut med arslet. Inte en chans i helvete att hon skulle komma ut, nu när hon äntligen fick gå i gryt (vi skulle ju ha jagat gryt imorgon). Jag lämnade henne där och vi åkte till stugan för en fika. Efter det så var det dags för Etta och Solo. Etta hade dagen till ära ett väldigt aktivt sök mot tidigare och låg ute på över hundra meter flera gånger. Solo tog upp först och drevet gick mot oss. Snart kommer det tre hjortar över berghällorna. Inte så att de gav mig någon skottchans, men med mitt nya klara kikarsikte (som monterades igårkväll och sköts in i strålkastarens sken) kunde jag följa dom till en smäll fick den sista hinden att vika benen under sig. Etta som sprungit på deras löpa kom nu före Solo som egentligen gjort hela jobbet och ett väldigt bra sådant. Tätskalligt hela drevet som nog var närmare 20 minuter. Efter detta fortsatte de på resterande två hjortar i ytterligare en kvart. De passerade mig fint, men jag höll inne. När jag försökte vissla stopp på dom fick jag in Etta istället, det är en lättförd hund det. Vi gick åt andra hållet och det tog ungefär en minut så tog hon upp en hjortflock som jag såg på 150 meter. Som sagt idag var söket på topp. Solo var snart där, nu var det ombytta roller. Tyvärr blev det ingen lyckad avslutning på detta. Jag och mr. Stahlberg samlades uppe på bergen och gick mot utänden av såten. Passkyttarna gick mot kojan, då tog Etta upp efter ett bra sök och gjorde ett kanondrev. Synd. Efter detta till bilen och efter det mot bergsgrytet och kalla ut Udda som nu tre timmar senare lydigt kom ut och det med riktigt fina blessyrer, den räven hade hon umgåtts intimt med. Av doften att döma var det även grävling därinne.

Sista såten körde jag med Rex som gjorde två kortare drev, ett på rådjur och ett på en grupp hjortar, tyvärr inget som gick i pass.

Man får dock tacka för att man fick följa med. Roligt som vanligt!

Valparna växer så det knakar och ser riktigt kraftiga och fina. Å en tik som sköter dom felfritt.