Samjakt i Gryt

Idag bar det av mot Gryts skärgård och en samjakt mellan gårdarna Dräg, Bryttorp, Hummelvik och Skörtsmåla. Vi var ganska många hundförare som fick varsin såte tilldelad och mellan såtarna ett antal skyttar, så bra tryck och mycket terriers. Jag gick första såten med Udda. En stor vass var första hindret. Udda tog upp direkt och drev inne i vassen, att det inte var gris var tydligt dfå Udda körde sitt vanliga skall. Hon gjorde ett riktigt bra drev som gick långt ut på grannmarken och efter 20 minuter gick det in igen och hon släppte och kom tillbaka. Det small från närmsta passkytten , två snabba som var boom och fem minuter senare en smäll och rapport om att a´samma räv låg nu död som bara en räv kan vara. Udda kom nu tillbaka och vi gick vidare, inget upptag på länge trots bra sök. Tillslut ett kraftigt upptag och en stor bukt runt hela såten och ner på Rasmus och PANG, ett skott och en dov i backen. Efter detta inget mer. DE andra hade också haft bra flyt och två rådjur låg i de kullarna. Bra start!

Andra såten gick jag med Udda ut i äckelvassen då Björns hund haft krig därute under hela första såten. Det vi fick var en räv som gick i pass och dog och en blöt björn som sjönk genom gungflyt. Hundarna ylade dock som galna och drevet passerade oss på någon meter, men inte en chans till skott. I denna såten blev Uddas valp Ligos första drevdjur skjutet. Ett smaldjur, skjutet av husse själv och ett stort Grattis till Rasmus som inte bara sköt fetbom på en räv utan också sköt en fin dov och första drevdjuret för sin unghund Ligo, Grattis och vi lyfter på hatten för grymt bra skytte!

Sista såten gick jag med Etta som inte gjorde någon strålande insatts.

En grymt bra dag med mycket skratt och fina jakter, bra tryck, bra skytte och en fin mängd vilt för våra breddgrader. Tusen tack för idag alla innblandade, speciellt Björn och Sofie som åker halva Östergötland för att bistå en stackare som inte har hundar så det räcker!

 

 

Valpar

Idag kom stellas valpar. En problemfri födsel och en väldigt duktig och lugn tik. Blev fem valpar. Två tikar och tre hanar. Jämna fina och vid gott humör. Alla vägde riktigt bra och nu hoppas vi att allt fortsätter bra. Jag kommer höra av mig till valpköpare under veckan och måste väl redan nu säga att jag inte kommer att ha valpar till alla som hört av sig och tingat.

Nya marker =svåra marker

Igår var vi hos Erik och jagade. Vi har aldrig jagat på den gården med våra hundar, så det är ju alltid lite skoj. Dagens drev var två lite större områden och vi hade väl inte riktigt koll på hur mycket hundar som skulle passa i varje såte. Då jag för tillfället känner mig lite kort på hundar då Rex strular med tassar efter först skarpa snön och Udda är inne i en lite ojämn period så känns det som man får hushålla lite på dom och det är också anledningen till att det varit lite lugnare på jaktfronten nu. Med mig tog jag Oliwer som har en löpande hund för tillfället så han gick första såten med Udda och Björn å Sofie som hade två hundar i jaktbart skick med sig. Björn, jag och Oliwer gick första såten. Rex tog upp ganska snart och gick ur marken omgående och höll i en stund för att bryta 900 meter bort och komma åter. Vid oss tog han upp igen och gjorde ett drev. De andra hundarna jagade på i såten och det var ganska livat emellanåt. En flock hjortar blev stötta av passkyttarna på väg ut och en hjort sköts på så efter såten gjorde vi skottplatsundersökning och släppte Udda som inte tog den så det avskrevs. Vi var väl egentligen en hundförare för mycket i denna såte.

Nästa såte gick jag, Björn och Sofie med hundar. Det var gott om djur i skogen, här var vi väl dock lite kort på hundar istället och hann inte gå klart hälften innan mörkret lade sig. Udda och Rex gjorde ett samdrev på ett rå som gick i pass och blev där efter ett välriktat skott. Ett stänkdjur gick också samma öde till mötes. Alla hundar hade en hel del drev och vi hade mycket rådjur och ett antal älgar på fötterna. Två djur sköts det på, men inget ville sig. Bra skoj var det emellanåt. Jag var väl rätt nöjd med mina hundars insats. Dagen slutade dock med lite grytjakt då Björn fått en terrier i ett bebott grävlinggryt, relativt lättfixat och hyfsat hela hundar med hem. Så jäkligt fint uppslutet av jaktgänget för att få fram hundarna så fort som möjligt.

Tusen tack för att vi fick komma och för en fin dag i skogen.

Dovjakt

Idag åkte jag och hundarna till Högsjö för att jaga dov och vildsvin. Björn hade bjudit oss. På vägen mötte jag upp Martin. Väl framme lite samkväm i jaktkojan. Första såten gick jag med Rex och Martin med Stig. Rex tog upp när jag släppte kopplet. Det blev en buktande jakt på över halvtimmen. Det var en ensam hind som passerade mig på kort håll 2 gånger. Regn och imma förstörde dom chanserna. Efter detta inget mer drev för Rex. Stig hade två drev.

Nästa såte gick jag med Udda och Björn med Balder och Hektor. Udda hade tre korta drev på dov av olika modeller. Allt gick över vägen i såtens utkant och  ingen kom åt dem. Efter detta hade hon dåligt sök så jag gick och hämtade Rex som sökte bättre. Udda vart kvar i början av såten och styrde med nått, hon är sig inte lik och verkar vara nått galet där. Sedan hade Rex ett drev som inte det heller gick i pass. Björns hundar jagade på bra även dom.

Sista såten körde jag med Etta. Hon tog upp ganska snart och drev ett djur ur såten över vägen och tillbaka. Efter detta kom hon till husse och vi gick vidare. Snart nytt upptag på en fin skovelhjort som husse såg två gånger utan att kunna skjuta. Det gick även det över vägen och efter det släppte hon och vi bröt för dagen.

Trevlig dag med pissväder. Mycket djur och bra marker, lite glest i passkedjan. Tusen tack för idag alla inblandade.

Kvädö

Idag åkte jag och Oliwer till Kvädö med Håkan och kompani. Vi var tre hundförare idag. Oliwer, jag och en kille med en wachtel som jagade riktigt bra. Jag och Oliwer gick in från samma limpa och hade väl 400 meter mellan oss. Rex tog upp ganska snart och det buktade fint för att gå upp mot Oliwer. Riva som är efter min Udda hade nu svårt att motstå drevet och hängde på. De gjorde ett kanonfint drev på get och bock. Som tillslut delade sig och gick i havet för att simma till närmsta ö. På vägen tillbaka blev det jakt igen. Problemet nu var att de var i den såte vi inte jagade. Så både jag och Oliwer gick ner för att ta hundarna. Riva som är 8 månader hade tillsammans med Rex hittat en rätt stadig galt som de på ett väldigt närgånget sätt uppvaktade. Den lilla med gott gry och bra understöd av en kaxig Rex. Oliwer hade den med bredsida på 20 meter, men utan kulfång så den fick vara. De drev även denna i havet. En taktik som djurena i skärgården utvecklat. När de kom tillbaka tog jag dom och började gå mot rätt såte över fältet där jag nu stod. Rex hade dock andra planer, han gick in igen och tog upp på samma ställe som förut och Riva hängde på. Nu var det drag i skogen. Den lilla sjunger av äkta jaktglädje i skogen. Nästa drevdjur samma taktik som förra. Nu fick vi med oss hundarna. Ett par hundra meter in i såten fick Riva upp en älg som hon drev ut på Lasse som sköt den. Den var trebent och skadeskjuten tidigare i år, med en ful skada på bogen och en riktig infektion. Nån som slarvat med eftersöket. Efter detta ett drev till för Rex och sedan bröt vi. Nästa såte gick jag med Udda som inte jagade bra alls idag. Vet inte vad det är med henne.

Kul jaktdag med en älgkviga och två rådjur skjutna. Fint att se Riva jobba så fint på vildsvinet i så tidig ålder, även om husse var lite orolig där ett tag.

Bra jaktdag med fina marker. Tack för att vi fick komma.

Fick också bild från Jon som har Sätters Terry, han hade fått skjuta första rådjuret för honom efter ett bra arbete, kul att valparna funkar så kanon.

 

Två anfall på en dag!

Igår skulle vi jaga på en för året ojagad mark. Vi hade fått indikationer på att det var en hel del gris på marken. Sagt å gjort de fyra passkyttarna ställdes ut och jag gick med Udda. Hon sökte ut bra och efter en stund tog hon upp nere mot havet och drev mot passkyttarna. Snart small ett skott för att följas av ytterligare tre skott. Resultatet var fyra boom trodde dom. Ett på en räv, ett på rådjur och två på olika vildsvin. Udda hade kommit i spåren på rådjuren och vildsvinen. Nu hade hon ett ståndskall bara femtio meter från passkytten som skjutit på vildsvinen. Jag skyndade mig dit och tog av kikarsiktet och gick in. Det var ganska öppen terräng där grisen låg för att plötsligt resa sig och göra smårusningar mot Udda som jobbade grymt bra på den. Jag närmade mig bakifrån och försökte få in Udda. Det gick sådär. Istället reste sig vildsvinet en gylta på 90 kg kanske och anföll. Ett snabbt skott som inte fick stopp på den och nästa skott på mindre än en meter klickade. Jag han dock undan runt det lilla träd jag hade som skydd. De ser rätt stora ut när de reser ragg så här. Udda var på den nu igen och grisen snurrade runt för en ny attack Udda gick undan och jag fick in en pärla i pannan. En lång utandning och ett adrenalinflöde i kroppen som måste vara bra för hjärtat.

Vi kollade av de andra djuren inget var dock träffat och vi ställde om för nytt drev. Udda blev nu trängre och trängre i söket. Hon hade bara ett drev därinne. Vi gjorde brasa och grillade lite. Efter detta blev vi en passkytt mindre. Vi ställde dock upp och jag gick på med Rex. Han gick ut på fint sök och tog upp 200 meter bort. Drevet buktade den udden vi var vid och kom tillbaka mot mitt håll. Då small det hos Oliwer som skjutit en gylta som kom själv. Jag gick å hämtade Rex vid den och gick in igen. Han la iväg och kom till den plats han tog upp tidigare, nytt upptag där och ett fint drev runt hela Udden för att gå på Grannas som sköt två skott. Radion knastrade och han medelade att han skjutit på en gris i 100 kg klassen. Den hade slagit ihop och reste sig sedan och sprang vidare. Nu stog Rex 80  meter bakom honom och skällde ståndskall. Jag och Håkan skyndade oss ner och vi omringade den lilla betesholme som grisen stod i. Åter åkte kikarsiktet av och jag gick in. Rex stod och skällde på tre små granar, han for in och ut där och naggade lite på en väldigt upprörd gris. Jag kom in på kanske 8 meter och försökte skaffa mig en bild. Det hann jag dock inte ut kom en väldigt målmedveten galt. Siktet var inställd på mig. Ett snabbt skott i pannan satte stopp på det och jag är grymt glad att det tog bra för annars hade det kännts lite när man fått den i knät. Grymt bra jobba av hundarna hela dagen och spänning som man inte vill vara utan.

Grymt rolig jakt med bra resultat och jag tackar alla inblandade.