Inte en gris!

Idag bar det av till Kullerstad och vi skulle ta en retur på Viggeby. Det var ju grymt bra med vildsvin sist vi var där. Med facit i hand kan man säga att den lilla hemvärnsövning vi hade sist där hade nog satt sina spår. Inte ett enda färskt grisbök. Tror inte en enda gris hade satt sin fot där. Hundarna skötte sig och tömde marken effektivt på rådjur som vi inte fick skjuta. Vi trampade då igenom såten snabbt och gav oss sedan av mot Mogata.

Där körde jag första kullen med Udda som inte hittade mer än en enda hare. Den gläfste hon på ett tag och gick sedan till mig.

Nästa såte körde jag Stella som har sin sista jakthelg nu i helgen då hon sedan ska vara mammaledig tills vi vet om det blir några valpar. Hon gick dock in cirka 200 meter i nästa kulle och fick där tag på två hindar och två kalvar av dov. Dessa drev hon i famnen på Mattias som inte gjorde bort sig utan la ner en av kalvarna. Stella nonchalerade den och drev sitt livs längsta drev. Utanför såten gick det och det dröjde bra länge. Under tiden fick Mattias 2 hämta Rex å gå in med honom. Detta tog sin lilla tid och när han kom in blev det upptag direkt och även detta var dov. När Stella kom tillbaka gick vi åter in i såten och hon hakade på Rex som paserade mig på 123 meter. Det gick åter över vägen och ur såten. Hundarna delade på sig och drev åt varsitt håll. Rex drev kom åter ner mot såten. En fin skovelhjort var det han kom med och den gick ut framför Mattias som fick sin andra chans för dagen. Det gick dock inte lika bra. En praktboom och Rex drev hjorten in i Mogata samhälle. Det hela slutade med att vi fick plocka upp honom med bil efter att Stella kommit åter. Grymt bra jobb av hundarna idag, lite lite skyttar och alldeles för mycket väg för husses nerver. Tusen tack för en som vanligt trevlig och händelserik jaktdag!

 

En av Sveriges 100 bästa hundbloggar

Fick idag mejl som löd så här: God dag!

Rasmus heter jag och har fått ett uppdrag att leta fram de mest intressanta och bästa hundbloggarna i Sverige. Jag kan nu med stolthet säga att din blogg (http://kenneludda.se/) har nu blivit nominerad till en av Sveriges 100 bästa hundbloggar av oss här på Häromi (http://www.haromi.se/). Hela listan på de 100 bloggarna finner du genom att trycka här.

Lite roligt tyckte jag, men inte en aning om vad Häromi är för nått!

Valparna börjar leverera

Jag har nu haft besök från Norge, det är Eivind och Trude som varit här för lite jakt och prov. I söndags hade vi prov här i närheten och jag var med å styrde lite kring det så ingen jakt den dagen. I måndags åkte vi en sväng för att rasta hundarna och jag tog med Etta som inte varit i skogen på länge nu. Hon har verkligen mognat när det gäller söket. Det var inga bekymmer att lägga iväg ur synhåll för husse och ta gamla slag inga bekymmer. Snart väckte hon och upptaget kom. In i såten gick drevet och i en vid cirkel. Jag stod vid en höjd och frosten låg kvar på mattan av ekblad. Vågade inte ta ett steg då jag såg på pejlen att drevet vände och gick rakt på mig. Etta matade på och snart hörde jag något komma mot mig i frosten nerför berget och rätt som det var hoppade en räv upp på en sten bara tjugo meter från mig. Snabbt upp med bössan in i korset och pang. Den försvann ur mitt synfält och snart kom Etta ner för att skaka om sitt första drevvilt. Fast hon tyckte den var roligare när den rörde på sig. Grymt roligt, vi hade en bra jakt för övrigt, men inget mer gick i backen.

Idag var vi på Käggla och Vittvik å jagade. Solen sken och det var underbart vackert. Bra sällskap och rolig stämning. Första såten gick två av Uddas valpar, Oliwers Riva och Rasmus Ligo. Riva tog upp först och drev ut två vuxna rådjur, varav det ena efter lite arbete från passkyttarna på fältet lämnade jordelivet. Därmed var Rivas första vilt nerlagt och det var både en nöjd hund och en nöjd husse. Snart tog även Ligo upp. Ett mörkt grovt härligt skall ljöd genom den klara luften och snart kom get med två kid ut mellan mig och Håkan, de passerade dock i god fart och på för långt håll för att erbjuda skottchans. Ligo gjorde dock ett riktigt långdrev på dessa och efter lite trixande hittade han tillbaka till husse, det efter cirka tjugo minuters jakt. Man kan inte klaga på de unghundarna, 7 månader gamla och jagar för fullt.

Efter det var det dax för de äldre hundarna att jaga och Rex och Stella fick gå med mig, medans Eivind gick med Hill. Rex och Stella jagade först ett drev ihop och jagade då ut två rådjur och Stella bröt för en gångs skull innan Rex. När hon kom upp gick hon ut på sök i en plantering och tog upp. Hon har gått från frågetecken till klarhet denna säsong. Söket har kommit igång om än lite långsammare än mina andra terriers, i gengäld är hon grymt nogrann i söket. Som en dammsugare går hon fram och hittar vilt där andra missar. Grymt nöjd med henne. Rex kom åter efter tjugo minuter, tog upp igen och drev en räv i knät på Oliwer som inte sumpade chansen. Sauern gav träff och räven gick till den sista vilan på en stubbe. Bra med jakt i den kullen, kan inte klaga på någon hunds insats.

Sista såten gick jag med Rex och Udda. Bra sök i en ganska tom såte. Hill och Eivind gick utmed Valdemarsviken och jag på höjderna ovanför. Det dröjde innan upptaget kom. Det var i slutet av såten och alla tre hundarna kom förbi mig som stod fel och inte hade bra kulfång, så den fick gå vidare. Gick ur såten mellan två passkyttar och vidare. Rex och Hill valde att med gemensamma krafter jaga den långt ur marken och sedan ha grymt svårt att hitta tillbaka. Även detta gick dock. Udda som är inne i en tjurig period just nu. Valde att gör ett kort drev och sedan gå tillbaka till husse. Vi gick mot Eivind och drev ut ytterligare två rådjur ur såten. Rex avslutade sin jaktdag med en gammal goding….att hälsa på en grävling. Husse och Eivind gjorde dock ett beslutsamt arbete och med lite chansning fick vi tag på en Rex som på fullt allvar tror att om man nu inte kan bita ihjäl dom (har hackskydd som inte tillåter fullt bett) kan man ju alltid mosa dom med huvudet. Han är så gullig den hunden!

Tusen tack till alla inblandade och kul att ni kom Trude och Eivind!

 

 

 

Stella levererar igen

Igår var vi på jakt och det gick bra. Första såten gick jag med Rex, och Eivind gick med sin hund. Rex hade tre drev i den såten och ut fick vi ett antal rådjur och två älgar. Älgarna gick i backen och något rådjur saluterades med en boom.

Nästa såte gick jag med Rex och Stella. Det blev upptag och snart drev dom ett idiotdrev ur såten med okänt drevdjur. Drevet gick spikrakt i två kilometer, sedan släppte dom och kom perfekt på återgången. Sedan gick vi in i såten igen och nu tog det inte många minuter förens det var bra liv nere i en granplantering. Drevet gick ut och rapport om att båda hundarna jagade gris kom på radion. Då börjar det knaka nedanför mig och upp mot mig kommer en mindre gris, som jag bedömde som årsgris, den gick dock levande vidare och det var tur det. För efter henne kom tre 20-30 kilos grisar. Hundarna drev cirka 2 kilometer och kom sedan tillbaka. Under den tiden hade de andra hundarna drivit lite och en kulting blev booomad och ett rådjur dog.

Sista såten blev mest hare för min drev. De andra drev dock något rådjur och efter detta hade mörkret börjat sitt intåg, blev en bra jaktdag med bra fart i kullarna och fint hundarbete.

Tusen tack till alla inblandade!

Bra jobb av Stella

Idag bar det av mot Kullerstad. Vi samlades och första såten jagades. Stella som jag gick med tog upp gjorde ett lite längre drev på dovhjort, som inte gick på någon skytt. Efter det att vi fuskhämtat henne en bit bort och gått in i såten igen tog hon upp efter ett tag och drev iväg okänt djur ur såten. Nu fick hon göra återgången som hon ska och kom tillbaka. Vi kopplade och tog en fika. Efter detta tog vi en liten kulle. Återigen tog jag Stella. Vi fick rapport om en stor mängd som var på andra sidan av den lilla kullen vi nu gick i. Stella hittade dom först och ett tag där kom det hjortar både här och där hos passkyttarna. Ingen inom håll dock. Stella drev två hindar och två kalvar. Stella hängde på och drevet gick upp mot vägen. Ett otäckt fenomen när det gäller trafikerade vägar. Över vägen och buktade runt där ovanför. Efter ett tag vände drevet ner mot oss och till min glädje över vägen utan olyckor och runt oss alla. Gick ur marken åt andra hållet och vände rakt mot mig. Snart såg vi Stella i motsatt kulle, men var är hjortarna. Det knakar och brakar däruppe och rätt som det var kom de mot oss över fältet. Jag avvaktade och ville inte ta ett skott rakt framifrån, snart kom de runt oss. Jag försökte vissla stopp på dom, ingen bra taktik. Nästa ett skott på löpande dovhjort, tydlig träffverkan, snabb repetering och nästa skott, tydlig skottverkan. Kalven vek av och gick in i kullen bakom vår rygg, hindarna vidare över fältet. Stella var tätt efter och hittade snart kalven spår och gick ifatt den och fick omkull den. En träff för långt fram och en för långt bak. Skönt med hundar som löser såna situationer.

Sista såten var väl inte så händelsefull. Blev ett rådjursdrev av Stella och ett mammadrev av Etta. Sedan hemåt.

Tusen tack för idag alla inblandade!

Långa drev och stolpe ut!

Igår åkte vi för en jakt på Härvelsbo. Som vanligt ett glatt gäng med den där fina jargongen som ska va i skogen. Första såten gick jag med Stella som tog upp ganska omedelbart och gjorde ett drev på grannens mark som i en vid båge buktade ut för att komma in till oss igen, när det kom in där började det gå knackigt. En passkytt hade sett en grupp dov gå in i såten och snart kom Stella in i den, för drevet tog fart och gick genom hela såten och ut där ingen stod. Stella drev en tur till på grannens och släppte för att göra ett lustig återgång.

Nästa såte gick jag med Udda, hon tog upp och gjorde ett fint drev på en hare i en liten kulle, då vi bara hade kulvapen kändes det ju sådär och jag valde att kalla av henne och gå till nästa kulle, där tog hon upp ganska omgående och gick på ett spår där fyra dov hade lämnat såten när haren blev jagad. Inget mer i den kullen.

Sista kullen gick Christian in med Udda och jag med Rex från andra änden. Rex tog upp snart och drev ut, släppte och för första gången nånsin funkade hans återgång sådär, han tog istället upp en Skovvelhjort som han valde att jaga 2,5 kilometer fågelvägen. Så jag och Christian möttes och gick vidare med Udda som verkligen var i gasen denna dag och sökte stora områden med riktig terrier energi. Hon drev ut fyra dov och två rådjur utan att något föll för skyttarna. Rex han fortsatte den dåliga trenden att inte fullfölja återgången, eller så gick han in i drevdjuren, för efter lång tid kom han åter och drev ut okänt djur ur såten.

Bra hundjobb idag om än lite knackigt för Stella och lite återgång som inte ville sig med Rex. Tack för idag alla inblandade!

Storjakten i Regna

I helgen var jag i Regna. Varje år har de en jakt med gäster från småland. Brukar vara en bra jakt med mycket djur. Lördagen jagade vi på Göntorp. Hundförare för dagen var jag, Christian och Fredrik. Sju tyskar hade vi att tillgå. Första såten körde jag med Stella och jaktledaren gick med sin labbe. Det blev som vanligt på denna mark upptag direkt och vad drevdjuret är behöver man knappt fundera på. Det small en hel del i första såten  och två stänkhjortar sköts. Jag fick medans jag väntade på Stella tre hjortar på mig, men avstod från att skjuta. När hon kom tillbaka så gick hon in i en grantätning och snart var det jakt igen. Tyvärr gick det bakåt och där fanns inga passkyttar. Jag drog mig ner för att försöka få med mig henne . Då vände drevet och kom mot mig. En ensam dovkalv kom ut i ur slyet och in i den lite glesare tallskogen. Den stannade bakom en rishög och vände i högfart. Jag svingade med och sköt, den gjorde en kullerbytta och blev kvar där. Stella var snart framme. Vi gick vidare och snart var det jakt igen, ett riktigt långdrev som gick ur marker. Där bröt vi såten och summerade tre skjutna hjortar.

Nästa såte gick jag med Udda. Christian med Solo och Fredrik med Rosa. Udda sökte bra och hittade snart hjort, drevet gick trångt och hon var väl den som i helgen skötte sig sämst av mina hundar. Lite knackiga drev hade hon. Rosa och Solo jagade också nu och det var drev överallt i såten, riktigt roligt och bra drag. En kalv sköts i denna såte. Sista såten för dagen gick jag och Fredrik, jag med Rex och Fredrik med Rosa. Rex skötte sig bra och hade två fina drev på hjort. Det blev dock inget skjutet. Jag hade båda dreven hos mig, men båda gick för fort så det fick va.

Där bröt vi och samlade in dagens vilt, fyra dovhjortar. Flådde och tog hand om det skjutna. Efter detta väntade bastun och sjön, plus lite gott dricka och kanonfin mat, som vi får tacka Fredrik för. En trevlig kväll.

Idag jagade vi på Ingesgärde. Första såten gick jag med Stella som gjorde ett långt drev, nästan för långt. Det buktade och gick runt och flera fick chansen, men vi hade sagt att vi inte skulle skjuta fina getter. En hjort blev skjuten för Rosa. Efter detta bröt vi och tog fika.

Nästa såte körde jag med Rex som efter ett tag hittade en dovhjort som han körde rakt på husse som hade solen i ögonen och likt en matador fick kliva undan för att inte bli översprungen. Rex släppte den dock omedelbart och vände för att återigen ta upp och nu gav han sig ut på ett nytt hygge efter en fin skovelhjort. Jag tog mig upp på en lite bergsknalle och satte mig på en skjutpall där för att invänta Rex. Rex drev ut ur såten, vi fick under de här två dagarna inte skjuta stora skovelhjortar då brunsten varit sen och de fortförande sprang med pitten ute. När Rex kom tillbaka blev det upptag av både Rex och Iris som nu var på väg till samma plats. Ur tätningen kom en ensam hind. Den gick också ut över hygget och det försvann in i skogen, snart kom dock hjorten ut igen på samma ställe som hundarna nyss gått in på och gick rakt mot mig. Jag sköt den och den gick tjugo meter innan den la sig, nu kom två tyskar farande till hjorten. Efter detta bröt vi såten utan några fler drev.

Sista såten gick jag med Udda som inte gjorde någon strålande insats, bra sök dock och hon körde ut några hjortar med knackiga drev. Christian gick med Solo som visade att han vill jaga han med och presterade bra i såten, dock blev inget skjutet.

Jag får tacka för en grymt bra jakthelg, där det inte saknades mycket. Otroliga mängder djur och bra sällskap.

 

Rådjursrace

I söndags var vi på Hummelvik och jagade. Det är roligt att vara på marker som man känt till länge. Med folk man vet var man har. Vi körde Udda först på hemskogen och det tog ovanligt lång tid innan hon tog upp och det delade på sig och två rådjur blev skjutna. Effektivt och bra arbete av Udda. Nästa såte körde jag på ett hörn och Janne luftade sin drever som gjorde två rådjursdrev. Inget blev skjutet och vi tog två småsåtar med min valp Etta och hennes kullsyster Riva som Oliwer har. Båda fick upptag ganska omgående och gjorde varsitt fint drev på rådjur. Dock inget som gick i pass och dagens resultat var två rådjur. Fast dagen bjöd på underhållande jakt, gott sällskap och mycket humor, som jakt ska vara!

Tusen tack för att jag fick komma och Grattis till skyttarna.