Stella krigar vidare

Japp helgen gick i jaktens tecken. Lördagen jagade vi på Fredriksnäs. Där vi inte fick skjuta rådjur och ja ni kan ju gissa vad hundarna jagade hela dagen. Christian och Iris var med och jag körde Stella, de andra är fortförande inte jaktbara. Dagens finaste arbete stod Iris för som sprängde två grävlingar under en sten.

Igår var vi på Ingelsgärde och en kort sammanfattning av dagen. Rä, dov, Kron (som jag borde skjutit), rådjur och vildsvin. Stella visade sin bästa sida och jobbade grymt effektivt, med bra drev och hyfsat sök. Att hon återigen hittade grisar och krigade på i vassen gör ju inte saken sämre. Iris ska också ha en eloge, då hon kom å hjälpte till och då blev det för mycket för grisarna som en efter en lämnade vassen utan att bli skjutna. Husses insatser var väl däremot mer diskutabla. Fast väldigt rolig jakt och stort tack till alla inblandade!

Vi ratade också valparna. Jag Etta och Christian sin Solo. Båda visade vad de kan och de insatserna kan man inte klaga på. Etta drev något 1,5 kilometer och med mörkt hörbart skall. Hon har ett energiskt och mycket snabbt sök, samma kan sägas om kullbrodern Solo. Även han gjorde ett prima drev med ett imponerande skallarbete. Kul att de redan visar sig så målmedvetna!

Dagen när det sa klick för lilla Stella

Idag skulle jag till Söderköping för att jaga rå och vildsvin. Det blev dock inte som jag tänkt mig. Rex, ja han var väl lite tagen av gårdagens grytbesök. Udda som är i höglöp, tänkte jag ta med, men hon gick på tre ben. Så kvar var ju Stella som inte direkt imponerade på grisarna i fjol. Fast funkat dugligt i de två hägnbesök vi gjort under sommaren. Kan väl säga att förväntningarna var sådär. Väl framme gick ingen tid till spillo. Vi packade in oss i två bilar och gav oss av till såten. Det var ett mindre skogsparti omgärdat av åker, bete och hygge. När de fyra passkyttarna ställt sig på plats släppte jag Stella, som drog som en avlöning.

Då smäller det. En gris är påskjuten, den gick in i såten. Stella tar nu upp och det grå mot passkedjan. En till smäll, drevdjuret ett rådjur ligger. När jag står och väntar på Stella ser jag något i ögonvrån, kollar dit och där på 50 meter står en gris och glor på mig. Smyger ner bössan och har lite bråttom när jag får iväg ett skott, grisen kastar och springer med bredsidan in i såten. Nästa skott får en grov tallstam att explodera i små flisor, skottet efter det, vet jag inte. Grisen är borta. FAN!! Då blir jag nästan omkullsprungen av en gris som kommer bakifrån i en jävla fart. Stella kommer så småningom tillbaka och nochalerar grisspåren. Husse svär och muttrar. Vi går runt där och strosar. Hon lägger iväg till där vi gick in och några skall kommer. Jag går så jag ser henne. Ser hur en stor gris jagar henne ur en liten grantätning. Stella försvinner. Hon kommer tillbaka till mig i mina bakspår. Hon är lite småintresserad, men försiktig. Blir inget mer med det, grisen verkar ha gått upp i rök. Stella och jag går vidare mot passkedjan. Snart drar hon iväg och har tagit nått spår, fast tyst går i en halvbåge och jag förstår nu att hon tagit löpan från grisen jag sköt på. Nu kommer några mörka skall inte alls långt från mig. Jag skyndar mig dit, finner ingen hund, men en död gris. Lockar in Stella som inte alls gillar grisen. Efter mycket uppmuntande händer något och hon går igång på den rätt bra.

Vi går nu ner mot de andra. Stella ligger ute hela tiden och är riktigt i gasen, nått har hänt. Snart tar hon upp i en liten grantätning och ut kommer två brungrisar med en terrier i hasorna som nu inte verkar ett dugg rädd för några grisar. Några sekunder senare kommer en till gris i deras löpa. Jag som pratar i radio för att meddela att nu kommer det grisar till er, får frustrerad se på när en perfekt chans går åt skogen, bokstavligt talat. Nu tystnar Stella. Jag drar mig dit och nu smäller ett skott. En gris ligger. Jag ser Stella fara in å ut ur ett område med självföryngrad gran och högt gräs. Snart drar hon igång igen nu med rätt bra intensitet på skallet. När jag kommer in på 20 meter ser jag hur en gris kommer farande i tätning och jag springer ut på betet jag kom ifrån. Där kommer den, ett skott, reaktion, snabb sving och ett till, kullerbytta och död. Stella är snart över den och nu är alla tveksamheter borta. Hon kastar sig över den. Nu vill Magnus att vi kommer bort till honom för att kolla på vart den första grisen tagit vägen.

Stella hänger med en bit ger sig sedan ut på sök och innan jag nått Magnus dundrar skallet igen inne i tätningen framför mig. Hittar Magnus och han säger att det är i den riktning som första grisen sprang. Jag går ner för att hitta Stella jobba mycket intensivt på en liten gran, inte större än fjolårets julgran. Hon är riktigt närgången och jag ser att det är en gris under den. Kallar in Stella som efter lite arbete lyder, och siktar när det röjer runt och ut kastar sig två större årsgrisar, husse drar tre feta boom. Stella kastar sig efter dom och snart smäller det bra i skogen. Den ena ligger och Stella följer den andra. Trodde jag, det visade sig vara fel. En ensam galt hade kastat sig ut på en passkytt som trodde han fått in en träff. Stella följde efter den. Nu lite snabbt ordnande om vad som egentligen hänt. Vi såg att Stella drev galten cirka en kilometer för att sedan stå stilla i samma område. Vi tog beslut om att ta oss dit för att se om den var träffad. En kilometer senare kom vi till ett enormt område av slån, därinne krigade Stella på bra och det gick runt . Efter en stund gör galten en utbrytning och följs tätt av Stella som nu inte hyser några som helst tvivel på vad det är man gör med en gris. När den kommer ut på betet där jag står ser jag den länge och kan bara konstatera att den inte verkar ett dugg påverkad av någon skada. Stella driver den till ån där den hoppar i, det gör Stella med och följer den cirka 700 meter till innan hon ger sig och kommer duktigt på bakspåret. Vi gör nu en noggrannare undersökning av Magnus första gris och min sista. Hittar dock inget som tyder på träff i något av fallen och efter ett antal timmar ger vi upp och packar ihop.

Kan bara vara nöjd. Äntligen har det släppt hos henne, hoppas nu detta är för att stanna. Har ju väntat på detta, då hon har allt annat jag vill ha hos en tysk jaktterrier. Inte bara ett bra grisjobb utan tre riktigt bra grisjobb på en dag, får man ju vara nöjd med. Det man inte får vara nöjd med är väl mitt skytte. Satans skit att missa en gris på fem meter är ju surt. Dags att träna lite! Tusen tack för dagen till alla inblandade.

 

 

Fredriksnäs

Idag var det jakt på Fredriksnäs. Lovligt för dagen var dov efter jakttiderna, älg,  där valfri vuxen fick skjutas och en av dubbelkalv, plus vildsvin och räv. Första såten som är stor gick jag in från den norra änden och två till hundförare, en från väst och en från söder. Släppte Rex när vi fått klartecken och Rex for iväg. Bra sök upp för brant och lagom till jag kommer upp blir det ståndskall. När jag lokaliserat honom bland slyt ser jag att han jobbar ganska närgånget på ko med dubbelkalv. Medelar på radio om läget det skulle jag inte gjort då Rex sprängt flocken och nu kommer med en ensam kalv på sextio meter med fin bredsida. Där står man som ett kommunikationsmongo och har pejl i en hand, radiosändaren i den andra. Så var den chansen ur världen. Efter ett kort drev släpper Rex och tar upp igen, nu jagar han rådjur. Sedan kommer han tillbaka. Under tiden börjar rapporter om aktiviteter i andra delar av såten. Verkar som om det är gott om älg. Rex är tillbaka och vi går vidare. Han tog upp nästan omgående och nu driver han förbi en av de andra hundförarna som tror att det är älg. Efter en stund drev kommer han fint med ko och enkelkalv på 50 meter över en liten inäga i lungt fint tempo, husse får vackert sitta å titta. Efter cirka 20 minuters drev kommer han tillbaka och vi går vidare. Tar oss över ett bergknalle och kommer till en dal med plantering i. Rex tar upp cirka 30 meter från mig och det går runt i planteringen. Stundom är arbetet riktigt intensivt och närgånget. Han jobbar bra och grisen, då jag fick en skymt av en ensam stor gris kan jag säga så, går loss. Drevet går runt i planteringen och efter cirka 20 minuters arbete ger Rex upp då grisen kommit för långt ifrån han. Han kommer tillbaka och vi går vidare. Ett kort drev och sedan grytbesök.

Efter detta lunch och efter det en ny såte, nu med Stella, hon tar omgående upp och driver ett rådjur på en liten tur. Kommer tillbaka och efter det gick vi faktiskt tom. Tar och åker till Rex som nu bestämmt sig för att komma ut ur grytet. Nöjd med dagen tar vi och åker hem. Dagens resultat blev en älgtjur och det är ju bra, men med 13 olika älgar i drevena hade man kanske hoppats på mer, men med sig själv att skylla blev det ju inte så!

Tusen tack till alla inblandade idag, en kanondag trots en jävla massa regn!

Fredagens och lördagens

Fredagen spenderades hos Dräg och Bryttorp. Bra dag med, en del bra drev, en släng av grytbesök som gjorde husse hes. Två råkid skjutna. Det bästa ur hundperspektiv var nog Udda som släpptes på en killing som var påskjuten, misstankar fanns om att skottet satt lågt. Udda tog spåret och snart hördes det att hon fått tag på den. Bara att löpa in och avsluta lidandet. Udda hade på klockrent terrier maner dragit omkull den och tagit den i strupen. Glad att de fixar såna lägen så bra!

Idag var vi på Norra Finnö och provade hos en ny mark. Det var en sån där dag som man skulle haft hagel med sig. Har sällan jagat i så bra rådjursmarker. Över tjugo råobservationer på sex jägare, det är bra. Många för att inte säga alla hade djur på sig, var tyvärr ingen som kom till avslut. Tre drev gick i vattnet och hundarna följde glatt efter och försökte driva simmandes. Jag fick dock i första såten chans på en bock som jag förvaltade väl får jag väl säga och äntligen nått på drevjakterna, har varit tunt annars i år. Kan bara vara riktigt nöjd med hundarna i helgen. Söndagen blir jaktfri då det är kalas, men det tar vi igen med en semesterdag nästa vecka.

Första fulla jaktdagen

Ja idag bar det av till Husby/Kullerstad. Det var ett bra gäng samlade och genomgången gick snabbt och organiserat. Snabbt ut med alla passkyttar. Magnus lånade Stella och började i andra änden av såten. Det var en väldigt stor såte och fyra hundförare hade nog behövts. Vi gick i alla fall igång och det tog en liten stund så tog Stella upp och drev rådjur förbi passkyttar och ut ur marken. Rex tog också upp och det gick rakt norr ut för att vända och vinkla rakt ner mot mig och snart såg jag något mörkt komma genom planteringen 100 meter bort. Trodde det var en älgkalv jag sett, när jag vänder mig om står det tiotalet dov 50 meter ifrån mig och lyssnar på Rex som kommer nära nu. Han verkar jaga det jag såg först. Jag fick läge på en dovkalv, men det blev inget skott. Det small däremot hos en passkytt, det var Rex drevdjur, en fin dovhjort. Ett kanondrev som gick till avslut är ju alltid skoj.

Hämtade Rex och gick norr ut. Snart upptag och nu mot passkedjan, en stor flock dov gick förbi, dock utan att någon kunde komma åt dom. Rex fortsatte efter dem. Stella som drivit hela tiden fick de slutligen tag på och släpptes på nytt. Tog upp och drev nu ett ensamt kid. Buktade runt norra delen av såten. Från söder kom nu rapport om en stor flock dov som kom in i såten. Så när Rex var kvar gav jag mig av åt det hållet och snart var det jakt på båda hundarna igen. Inget mer blev skjutet. Det gick ju rätt bra ändå.

Nu korvgrillning och snicke snack. Nästa såte var delad av en grusväg och vi skulle gå på varsin sida om den. Magnus tog återigen Stella och jag tog Udda som precis visat att löpet var på g. Då vet man aldrig hur de ska funka. Kan väl säga att det var inget fel på hur hon funkade. Stella blev dock först att ta upp och drev över vägen mot oss och ut på hygget för att gå rakt i pass och bli skutet. Ett rådjur visade det sig. Under tiden hade Udda tagit upp och det gick så det jordbrann. Den hunden är underbar. Vilket skall! vilken energi! Även detta drev gick i pass och en älgkviga kom det på radion. Efter lite trixande kom hundarna till mig. Stella tog upp omedelbart och drev för fullt. Udda kopplade jag och gick åt andra hållet. Släppte henne och hon drog direkt. Kollade pejlen. FAN!!! mitt på gamla älglöpan och ibland får de ju för sig att springa en sväng på gamla löpor inna de fattar att det redan är avjagat, så jag skrek och visslade. Då vinklade hon 90 grader och det blev ett mörkt skall som hon bara får vid vildsvin eller älg. Ståndskall ett tag och jag rörde mig ditåt, då la det iväg och snart small det, en älgkalv hade kommit själv. Antagligen hade den gått med den tidigare skjutna kvigan, som antagligen var en ko, fast utan mjölk i juvret, eller så fanns ytterligare djur på marken. Där plockade vi in hundarna och bröt såten.

Grymt bra organiserad jakt, med förstklassigt skytte och bra stämning. Hundarna? Ja vad ska man säga, fyra drev i pass med bra avslut, inte varje dag. Sjukt bra drev av alla tre och jag kan bara säga att idag funkade allt och det är så jävla kul när det gör det! Tusen tack för idag!

Valparna verkar jagas lite med också, kom samtal om två hjortdrev och ett grisdrev idag, lite tidigt på fem månader. Fast ingen tvekan att det är bra med jakt i dom.

 

Älgjakt

Japp idag drog detta spektakel igång. Jag är ingen fanatiker av älgjakt, jag tycker till och med att den förstör mycket av den andra hundjakten, då många jaktlag envisas med att bara jag älg eller älg/vildsvin, å då är jag hellre på jobbet. Innan jobbet idag var jag dock ute och kollade efter älg, såg ingen, men en räv som jag lockade in och misslyckades med att skjuta. Efter det några drev med Rex som skötte sig hyfsat trots sin dåliga kondition. Tre på rådjur och ett på okänt djur. Det var bra, han behöver träna så han är i form, för denna vecka ska det ju jagas en del drevjakter på gårdar som släpper till på mer än bara älg!

Tidig jaktmognad

Nu strömmar rapporterna in från valpköparna i Uddas första kull in, alla valpar jagar med skall och bra åtgång innan de ens är i närheten av 6 månader. De känns riktigt lovande och roligt. De första drev med skall innan de var 5 månader. Skoj. Får bara berömma alla valpköpare som verkar vara otroligt engagerade i sina hundar.