Grishägn

Idag bar det av mot grishägnet för att rasta hundarna. Jag var väldigt intresserad av att se hur lilla Stella skulle jobba med dom. Då hon varit lite reserverad i det fria. Dessa grisar höll prima kvalitet och var mer än skygga för människor och inte helt främmande för att bjuda upp till dans med hundarna. Stella gjorde bra ifrån sig och kom igång riktigt fint. Efter en inkallning fick hon gå på igen och nu hade det tänt till bra. Hon jobbade närgånget och med passion. Grisarna rörde på sig som dom ska och husse var nöjd.

Rex fick också röra lite på fläsket och det gick ju hyfsat. Han var lite svårstartad vet ej varför, men sen kom han igång riktigt fint och inkallningen gick väl kanske inte lika bra där. Dock trevlig söndagssysselsättning. Tack Oliwer och ni andra för sällskapet.

Rävjakt

Igår bar det av till Feöjerum för att ansluta till Jörgen som var där å jagade räv med Rali och Racka. Jag hade lite ärenden på morgonen så jag kom sent. När jag anslöt möte jag räven och gav honom ett skrämselskott. Detta gjorde att hon blev så rädd att han tog sig till närmsta gryt. Vi tog oss dit och Rex gjordes i ordning. Upp bland klippblocken och in med Rex. Han var mer än sugen och pejlen slog mot stenarna och vi hörde det som hände där inne bland stenarna väldigt tydligt och det tog inte mer än en kortare och ganska intensiv kontakt så rasslade det till bakom min rygg och där kom ju räven i ultraspeed. En 180 grader snurr och ett snabbt skott tog slut på det hela. En fin honräv var det och vi var alla ganska nöjda. Rex kom dock inte ut utan for runt där nere och pep. Inte det där jag har nått kvar pipet utan mer jag kommer inte ut pipet. Jag ropade och pejlade. Nä han kom inte närmare än 1.4 meter. Hmmm. Ja vi får väl ta spettet och börja göra väg ner. Efter närmare två timmar kom vi fram till honom och det var så att han hade tagit sig igenom en trång förträngning och sedan trillat cirka 1.4 meter ner och kunde sen inte ta sig upp igen. Det kunde ju uppenbarligen räven. Ja det var en rolig och vacker vårvinterdag med underbart fina stövardrev och ett fint arbete av Rex och en skön känsla när man fick upp pojken.

Idag skulle Jörgen också ut med Rali. Så när jag slutade vid 12.00 åkte jag hem å hämta rex och hagelbrakarn. Sedan mot Västertryserum. När jag kom dit ringde Jörgen och sa att räven var i gryt. Bara att sätta på Rex och ta en promenad uppför berget och möta Jörgen och Anders vid grytet. Det stank räv i bergskrevan. I med Rex och snart nog blev det drag i underjorden. Nog var det någon hemma alltid. Ett svårpassat gryt var det och vi stog trångt. Efter en intensiv kontakt blev det drag i grytet och snart kom ett rött sträck utfarande  mellan mig och Anders. Då han tittade åt andra hållet skrek jag räv och när han vände sig om var det bara 3 meter mellan dom, räven for som en nyaårsraket uppför berget och det enda skott som han fick iväg var bom. Rex gav sig inte han fortsatte och det kan ju vara oruttin eller så var det en räv till där inne, eller en grävling. När han efter en stund kom ut tog Anders honom. Själv hade jag tagit en rejäl promenad för att kunna hämta grejer och gräva ut hunden. Kanske hade vi för bråttom för stövarn som tagit upp den räven som for ut först drev iväg och vi ställde upp runt den lilla kullen som grytet varit i och plötsligt kom där en räv till från berget. Vi såg varandra samtidigt och jag fick iväg ett skott men det blev en fetbom, så vi fick vackert lyfta på hatten och ge oss för denna säsong. En sak är säker, nästa jaktår blir det mer jakt av detta slag, fan va skoj det är!

Parning och lite rävjakt

I fredags åkte jag ner till Åsa och Jon Kippel för att para Udda med deras Grekas Boris. Jag kom till Linköping innan bilen rök och jag blev stående på E4:an. Efter några timmar på bilverkstad så var jag åter på vägen. Mycket försenad kom jag ner till Ljunby. Vi åt och efter det parade vi, det blev en bra hägning.

Efter det åkte jag till Bondstorp för att umgås med Daniel och kompani. Lördagen var det stövarjakt på räv inplanerad och vid tiotiden var första räven indriven. Vi begav oss mot grytet, en ganska ansenlig hög med grytjägare och det skulle göras prov med en tysk. Då grytet var en enkelpipa och visade det sig stenblocksgryt kom ingen räv ut. Den klämde in sig i ett trångt utrymme där hunden inte riktigt kom åt den. Hunden gjorde dock ett mycket bra jobb. Efter sex timmars grävande och stenspräckande fick vi tillslut ihjäl räven och kunde åka därifrån. Jag åkte ner till Jon och vi spenderade kvällen med att prata tysk terrier och jakt. Något som man kan göra ganska länge tycker jag.

Imorse gjorde vi en andra parning och även denna gång blev det en hägning och nu är det bara att avvakta å se om det kommer några valpar i början av maj. Jag kommer då återkomma och kontakta de valpköpare som står på kö.