Smygjakt och lite avslutning på grävling

I Söndags åkte jag till Grannas och vi hade väl egentligen som huvudmål att fylla på åtlarna. Vi hade dock sagt att vi skulle kolla av lite spår då vi dagen innan fått 10 cm nysnö. När vi träffades hade han spanat in älgspår, minst fyra älgar hade gått in i en kulle där det ofta ligger älg. Sagt och gjort. Grannas tog pass och jag gick på spåren. Efter femhundra meters spårning kom jag ut på ett öppet berg och när jag kom mot kanten på den såg jag två älgar ligga i skogen nedanför mig. Jag satte mig tillrätta och väntade på läge. Efter kanske fem minuter reste de sig upp och jag sköt på kalven. Kon la iväg och kalven efter, fast väldigt sakta. Med ena bakbenet släpandes efter sig. Vafan!!?? tänkte jag och drog två snabba skott som fick kalven att bli på plats. När vi senare spanade av terrängen hittade vi en avskjuten kvist som uppenbarligen vinklat kulan närmare en och en halv meter. Kvisten hade jag aldrig sett mot den mörka älgkroppen. Så lätt det kan gå fel känner man då. De två sista skotten satt 5 cm från varandra i bogen (lite försvar för mitt skytte där).

Efter detta bärgade vi kalven och flådde och hängde in den i slaktboden. Sedan lite lunch. Efter det smög vi på lite grisspår och då kom en räv ut till Grannas som klippte på den utan problem. Själv kom jag snart till sluten av såten följandes grisspåren. hoppet började sakta svika mig när det far ut en gris under en gran 30 meter bort, den är borta lika fort som den kom. Det kom dock en till och jag va snabb att släppa ett skott, för snabb. En praktbom blev det.

Efter detta tog vi Udda och åkte för att köra jaktårets sista grytjakt på grävling. Ett nytt stort gryt vi hittade under en drevjakt i höstas. Hon for i och efter en stund pejlade vi. 0,9 meter var det och absolut inte där vi trott. Skallet lät lite konstigt och en bra bit från platsen hörde vi ett kraftigt krafsande av grävling. Vi började gräva och kom snart ner till hunden. Sedan vet jag inte hur det blev. Det fanns liksom inngen grävling och knappt något hål. Udda skulle promt in i det lilla hålet som fanns. Hmmm….. Vi vidgade hålet och spettade för att hitta var gången tog vägen. Jo den låg där vi trodde så vi grävde och då kom det upp en grävlingsvans och plötsligt var liksom grävlingarsletdär och vi blev fan inte kloka på nått. Ja grävlingen fick komma ut bakvägen och dog snart. Nästa tittade fram och ett skott i pannan. Efter det tittade en till fram och sedan ingen mer. Det skrapande ljudet var dock kvar. Det fanns alltså fler kvar. Udda kom dock inte fram till dom. Vi lagade istället hålet och åkte hem.

Det vi dock glömde var att fylla åtlarna. En bra dag på två jägare dock och fint väder.

Avslutningsjakt

Igår var det ju som de flesta sunda människor vet sista dagen med klöviltsjakt med drivande hund. Jag tog hundarna och styrde mot Magnus och Kullerstad. Vi var en liten men laddad grupp på sju man och två av oss skulle gå med hundar. Jag gick först med Stella och Rex. Martin gick med Stig. När vi var på väg till platsen vi skulle gå in i såten på mötte vi 25 hjortar som gick ur kullen, antagligen stött av första passkytten. Fan synd! frågan vad som  var kvar. När jag sedan släppte hundarna, ja då gick dom ju självklart på den gruppen som gått ut. Båda drog cirka 1.3 km rakt ut i grannsåten där de hade typiska hjotrdrev. När de släppt en sprang de på en till och det drevet vek tillbaka mot oss. Rex släppte först och tog med sig ytterligare en hjort tillbaka. Den såg jag gå in i såten och Rex efter den. Stella släppte cirka 200 meter från mig och tog bakspåret tillbaka. Jag gick för att möta henne och då small två snabba skott, Rex hjort hade gått på Göran och han tog chansen. Rex kom också tillbaka till mig och jag tog med båda hundarna tillbaka och de tog snart upp den hjort som Stella kom ner med. Den buktade framför passkedjan och gick tillslut ut framför Martin som tog sin chans och fällde den. En grupp grisar hade också gått ur såten och Mattis tog tillvara på sitt läge och la omkull en årsgris.

Vi tog ut djuren ur skogen och tog fika. Sedan skulle vi gå den kullen där grisarna gått in i. Jag gick med samma hundar. När jag stod där vi gärdeskanten och väntade var hundarna som galna och när jag släppte dom for dom in under första gran och det blev liv därinne. Jag gick dit och döm om min förvåning därinne låg en gris, som var död! Det vi kom fram till var att den måste varit bakom den gris som sköts av Mattis och kulan gått igenom den. Så jag tog ur den, sedan gick vi vidare, men övriga grisar verkade ha dragit långt bort. Det blev liksom inget mer i den såten.

Vi avslutade med en såte hemma hos Magnus efter det att vi grillat lite korv. Det var mycket rådjur där och fyra såg jag vid upptaget, dessa gick självklart ur såten där jag kom ifrån och där stod det ingen på pass. Udda drev dom mot  ån och sedan vände det och ut ur buskarna 80 meter från mig kom ett rådjur och jag visslade stopp på det två gånger och sköt ett skott, den tog ett skutt och la iväg som ett skott, snabbt ett skott till raktbakifrån och den forsatte på tre ben i alldeles för hög fart och Udda efter. Som tur var gick den upp på Mattis som fick stopp på den och Udda kom ifatt den och de kunde tillslut avsluta det hela. Inte den bästa avslutningen, men det gick ju vägen tillslut och efter det hade Udda ett av de trångaste dreven någonsin, det var get och kid som snurrade runt om mig i 30 minuter. De kom dock undan och vi avbröt. Dock en riktigt lyckad dag på 7 man i de ösgötska skogarna. två grisar, två hjortar och ett rådjur.

Tusen tack till alla inblandade!