Gris i vassen

Igår kväll ringde Magnus å sa att de hade sett grisarna nere i vassen. Så vi bestämde att vi skulle köra en sväng idag. Näe jag slutade jobbet åkte jag hem drog på mig grejerna och tog med Udda. Rex fick vara hemma då han var riktigt dålig efter helgen. Stella är lite för ung att jaga gris i vassar. Micke kom med sin Odin. Sex passkyttar och vi gick in i den drygt en hektar stora vassen. Ingen tvekan om att grisarna varit där. Stora stigar och massor av bon. Ut ur vassen kom först tre rådjur, som Odin hängde på. En räv, en hare och ytterligare ett rådjur gick ut. Mina tankar gick runt….är dom inte här dom rackarna. Då drog Udda igång och det var ingen tvekan om att det var gris. Jag hade 128 meter på pejlen. Det var bara att börja bana sig väg ditåt. Kom in på 30 meter, då hördes dom rätt bra. Udda jobbade av bara helvete. Kämpade mig genom vassen, kom in på 12 meter. Såg inte ett skit, tätt som bara den. Udda ligger på kanon. Då bestämmer sig en gris för att bangla till henne lite. Lite ylningar, sen fullt ös igen. Nu drar grisarna längre in i vassen. Udda står dock kvar och jobbar jag som nu är i en grisstig rör mig ditåt. Då kommer en gris farande på två meters håll. Fanns inte en möjlighet att få ner byssan. Nå rörde sig drevet mot passkyttarna och snart small det. Jag tog mig dit så fort som möjligt. Udda jobbade fortförande på som bara den. Tydligt att grisen inte var död. Då kom den ut i det öppna björket, Udda var precis i rumpan så skjuta var inte att tänka på. Grisen gjorde en kullerbytta då ena frambenet inte var helt. Snart hade Udda fått ner den och jag kunde avfånga den rackaren.

Vi gick in igen, nu från varsitt håll. Mickes Odin fick kontakt ganska fort och åkte på lite bangel, då blev han lite försiktigare, men jobbade ändå på bra. Udda å han var snart på igen. Nu bar det åter av i vassen. Fast det gick sakta å dom fick jobba av bara helvete för att få grisarna att röra sig. Flera gånger tappade de griskontakten för att åter hitta gris och trycka dom vidare. Då small två snabba skott. Vi drog oss dit, det verkade som en bom, hundarna följde dammvallen utmed ån och efter 600 meter vek det ut över ett stort fält och där i änden plockade vi hundarna. Vi gick tillbaka och diskuterade lite om hundarna fixade mer. Nu gick vi på bredd jag å Micke. När vi kom till bortre änden av vassen drog Udda igång igen, ett stadigt ståndskall bara 30 meter från mig, jag smög mig närmare, sakta. Där såg jag hunden. Hon skäller för fullt och var fan är grisen. Udda går in nyper lite och backar. Jag kan fortförande inte se någon gris. Efter ytterligare ett utfall av Udda ser jag plötsligt grisen som mycket väl kamoflerad står på hela 5 meter från mig. Udda står bra till så jag skjuter grisen som blir där. Nästa gris framför rör sig, men den hinner jag inte få läge på. Nu kommer Odin som får fatt på ytterligare en gris Udda hakar på en annan gris och det går runt i vassen. Fast dom vill inte ut. Hundarna har nu jobbat med gris i tre timmar och vi inser att vi får inte ut dom. Vi packar ihop.

Då jag blev blöt redan vid första grisen då jag gick ner mig lite i ett dike inne i vassen, ungefär till naveln, börjar nu tycka det är kallt. Dagen kan väl sammanfattas så här, SJUKT Rolig. Hade vi haft en eller två hundar till så hade vi nog kunnat trycka ut betydligt fler grisar. Tre ur en så pass stor vass får man dock vara nöjd med. Jag gillar inte folk som skryter om sina skithundar, men en sak kan jag nu konstatera. Udda Hon blir fanimej bara bättre och hon är suverän den hunden.

Tusen tack till alla inblandade i dag och på återseende.

Hjortjakt, Nattgryt och Grisajakt

Lördag morgon bar det av mot Gönstorps jaktlag, Christian och jag möttes hos honom och åkte sedan mot Regna. Där var det bra uppslutning i stugan och vi fick börja med att sitta på pass medans två andra gick med sina hundar. Det ena var en kortdrivande tax, det andra var en tyst svart sak. Jag fick sitta i jakttorn, å det är ju inte så ofta nu för tiden. När taxen närmade sig oss så kom det ut en ensam hind hos mig. Jag visslade stop på den och krama till på avtryckaren. Efter det så blev det en lite rush av den. Då small nästa skott, men det var inte jag utan Klaus som sköt en hind på passet bredvid mig. Tre älgar kom det med, å två rådjur. Alla dessa fredade.

Tre djur blev det i denna såten. Sedan skulle jag gå med Rex, Å Christian med Iris. Rex tog upp ganska omedelbart och det gick ut ur såten. Han bestämde sig att dra på långtur, samtidigt som pejlen strulade. Det slutade med en lång promenad för husse och hans sällskap. Efter cirka en och en halv timmes jagande gav han upp och kom tillbaka. Under tiden hade jag fått två till chanser på dov vilka jag inte tog. Nästa såte var det Udda. Hon gjorde ett kanondrev på en hind med kalv. Dom kom å smög förbi mig på trettio meter och sedan ner på Christian på tio meter. Då kalven var ljus var den fredad, för så är det där uppe.

Efter detta bröt vi och de flesta åkte hem. Vi stannade dock och körde med Stella som gjorde sitt första drev på hjort. Hon gjorde det med bravur och hängde på i en halvtimme. Hjorten var ljus och därmed fredad. En kanonbra dag med mycket djur och roliga grabbar, tusen tack för att jag fick komma.

Sedan åkte jag vidare mot Kisa för att möta upp ett gäng sköningar, Patrik, Jan och Daniel. De hade jagat lite gris på dan och fått en hyfsad galt. Det var go stämning där och blev en skoj kväll, med inslag av grytjakts försök i mörkret. Det var dock tomt , å det var väl lika bra. Idag gav vi oss av mot ett stort gäng med jägare. Dagens lovliga villebråd var räv och gris. Man kan säga att det var dåligt med båda. Vi hade en gris som var inne å vände på hela dan. Bra jobb av hundarna annars. Fina drev och mycket rådjur. Vi får tacka för en trevlig tillställning  och på återseende.

Älgarna i mål, i övrigt stolpe ut

Japp idag åkte jag och hundarna till Käggla och Liljestad för att jaga med Wahlmanfolket. Första såten var Hagalund, brukar vara hett. Blev dock väldigt lugnt och ett drev gjorde Udda. Kort och dåligt. Nästa kulle blev Kägglakullen, där vi sett älg på morgonen. Jag gick med Stella och en svullen Rex. Rex tog dock upp direkt och drev bakåt. Stella for iväg och det närmare 300 meter. Sedan kom hon tillbaka. Det gjorde även Rex och han tog snart upp igen och drog ur såten och upp på nästa kulle. Jag och Stella gick vidare och hon gör lite längre sökrundor idag. Snart gick hemvärnet loss och en halvautomat tömde på. Det var Fredrik som fått 4 älgar på sig och la ner en kviga och en kalv. Stella tog nu upp, rådjur. Hon hängde i närmare 2 km, gick på nått på vägen tillbaka och drev ytterligare 2 km, hon gillar att jaga den tjejen. Sedan lunch. Efter det tog vi Sjöhagen. Där gick jag och Oliwer med Udda och Rex. Det blev sju rådjursdrev om jag inte miss minner mig. Dock inget skjutet, hundarna skötte sig bra.

Tackar foket för dagen som var trevlig och det regnade ju inte ens, så man får vara riktigt nöjd.

Regnrusk, rådjur i gryt och älgtjurar utan horn!

Idag åkte jag och Christian till Husbygänget. Förväntningarna var väl ganska höga, då förra årets jakt var suverän där. Vi kom dit och samlades. Planeringen gick och snart stod vi alla redo. Jag och Udda gick från ett håll. Christian och Iris från ett. Det var blött! Å dåligt med jakt blev det också, jag vet fan inte varför. Ett gemensamt drev blev det och det var ganska dåligt det drevet. Nästa såte var Djursnäs som är ett rolig kulle. Jag gick med Stella och Christian med Rex. När jag var på väg ner till den ände jag skulle gå ifrån såg vi två rådjur gå in i såte. Perfekt tänkte jag. Då jag skulle vilja få nått skjutet för lilla Stella. Hon tog snart upp och drevet gick inåt i såten, där möte hon Rex. Han rev i och det gick mot passkyttarna. Plötsligt två frågetecken på pejlen. Va fan? Rådjur går ju inte i gryt. Jag fick dock en obehagskänsla då det var vid ett kännt gryt. Skyndade mig dit och upp kommer Stella. I backen hörs Rex jobba med något. Jakten fick avbrytas och spade hämtas. Snabbt nerslag på 50 cm. Upp med Rex och vem tittar fram om inte Mickel. Det förklarade varför drevet gick i gryt. Då var det ju inte så mycket att skälla på hundarna för. Mickel förpassades av grytvapen modell grövre.

Nu till nästa såte. Nu åter Iris och Udda som jagade. Udda började med ett drev på en fet get. Efter det kom Iris med något förbi oss, Udda tjuvade och det la iväg en bra bit över kilomtern. Precis när drevet drog igång smattrade en Blaser hos Stefan. Tre snabba skott. Rapport två kvigor hade gått förbi honom och han hade skjutit på en, men den låg inte där. Så när hundarna kom tillbaka så kopplade jag dom och gick till honom. Vi kunde dock ganska omgående konstatera att älgen låg och det var bara att gratulera honom. Dock inget hondjur utan en tjur som hade tappat sina horn, mycket konstigt tyckte vi.

En dag som gick lite hackigt, men trevligt folk och ändå lite utdelning. Rex är lite svullen om näsan, så han blir nog hemma imorgon, det kan han dock ha! Å Stefan, nästa gång kör vi din hund. Tusen tack till jaktlaget och Christian.

Skit å lite annat…..

Ja i lördags jagade vi i Överum, vädret var sådär och det var ganska fattigt med djur. Jag hade med Udda och Iris. De gjorde en del drev, men bara korta såna, Udda var helt klart tagen av veckan som har varit. Det höll på att bli en kviga som hon kom förbi med. Fast det gick lite för fort och det var lite väl mycket gran ivägen också. Dagens resultat blev en dovkalv, vilket hundarna hade 0 del i.

I dag var det dags att åka till Hummelvik och jaga lite. Vi var många med hund och det passade mig bra för dagen, då Udda  var för trött. Istället fick en lite trasig Rex följa med. Stella fick också hänga med. Första såten gick jag med Rex och Jimmy med Buddha. Vi trodde nog på gris där. När jag ströp kopplet så drog Rex iväg direkt och tog upp. Buddha hängde på. Drevet buktade på ön vi var på och tog sig förbi en passkytt och upp i storskogen. Båda hundarna gav sig efter tio minuter, det passade ju kanon då vi ville se om det låg någon gris i vassen. Det blev upptag ganska omgående och hundarna drev förbi passkyttar som trodde det var gris. Det buktade fint uppe på storskogen och vi placerade om oss en del. Jag hängde på hundarna då det var väldigt stilla en bit upp. Närmsta passkytt sa att det lät som om det hett till ibland. När jag närmade sig drog det dock iväg igen, det var rådjur hundarna jagade. Det buktade nu ner mot där vi började och tog sig återigen förbi passkedjan. Sedan upp igen och rakt på mig som stog på hygget ovanför, det skulle han inte ha gjort. En kula i bogen och bocken låg där, Rex var inte långt efter. Vi bröt och samlades igen.

Nästa såte gick Janne med sin drever Viktor. Upptaget kom nära mig, det gav sig dock av och buktade snävt och länge. Sedan kom det lite mer åt mitt håll. 40 meter framför mig i slyet kom en get med kid smygande, kidet blev dock aldrig riktigt synligt. Snart fick de vittring av mig och kastade in i såten och sprang rakt på Viktor (passkytt inte hund) som förvaltade läget bra. Sedan gick Jimmy och Viktor med sina hundar från det hållet. Det blev ett par drev och alla kom förbi mig. Ett ensamt kid och en fet get kom på mig. Det blev dock inte läge nu heller. Sedan bröt vi. Nu skulle vi köra en såte med Viktor igen. När det var klart skulle jag gå på två småsåtar vid sidan om dessa. När det blev min tur att gå tog jag Stella och gav mig av. En bit inne i såten insåg jag att här hade grisarna sitt bo. Rex fick komma upp och kolla av läget, idag var dock nassarna borta. Vi kom ut på vägen och jag kopplade båda hundarna. Rex åkte in i bilen och jag tog Stella till nästa lilla kulle en bit bort. Där for det ut get med två kid, Stella hittade spåret ganska snart och drog på ett långdrev. det gick spickrakt 1,5 kilometer ur marken och buktade där i en vid båge och kom sedan tillbaka mot oss. Mats såg ekipaget passera på fälten, men långt borta. Det var dock över 3 kilometer drev av en så pass ung hund, mycket lovande. Sedan var hon lite vidare i söket än tidigare, så det finns hopp om att det blir riktigt bra.

Får tacka Hummelviksgänget för en riktigt rolig dag med mycket rådjur och spännande hundarbeten.

Omväxling förnöjer

Idag var det dags att åka till Dräg och Bryttorp. Med dit följde Daniel tillsammans med några av sina tyskar. Första såten var det Udda som jag gick med, Daniel gick med Loke. Det dröjde ett tag innan upptag kom, men när det väl gjorde det så var det med besked. Udda fick fart på ett smaldjur och snart anslöt även Loke. Det blev ett långt drev. Udda kom tillbaka först och vi gick vidare. Snart ljöd ett fint ståndskall över denna klara och soliga höstdag. Jag smög mig ner mot platsen där Udda stod. När jag närmade mig ökade pulsen, självföryngrad gran i alla åldrar, blandat med björk. Ett bra område för nassar. Snart såg jag dock att skallen kom från ett bergmassiv.

Balle….tänkte jag för mig själv när jag skyndade mig dit, väl framme ett djävulsgryt. Som tur var så låg det grunt så en vissling räckte och ut kom Udda, vi gick vidare.Ingen mer jakt.

Nästa såte var stor och lovande. Innan jag släppte kom rapport om att en av passkyttarna hade stött upp en ko med dubbelkalv. När vi släppte fick hundarna upp ganska omgående. Iris som jag lånat av Christian drev rådjur och Daniels hund fick upp en stor ensam gris. När den kom in i den delen av såten jag gick i så hakade Iris på där. Grisen passerade en passkytt som tyvärr inte kunde skjuta, då det gick lite fort. Grisen hoppade sedan i Östersjön och bor nog numera på någon liten ö. Vi gick vidare och älgar och rådjur presenterades för passkyttarna, båda hundarna skötte sig bra och gjorde bra ifrån sig. Med oss från denna såte fick vi en älgkalv och en gammal bock.

Sista såten skulle vi ta oss igenom Hulsjöns vassruggar i den norra delen. Grisstigar av bara den och de har haft mycket gris sista tiden. Fast för er som sökt i vass vet ju hur det är. För er som inte kan jag berätta att det är trångt svajande och blött. Hundarna väckte lite, men det blev liksom inget. Vi gick sedan åt varsitt håll. Udda fick snart upp och drev rådjur i ett buktande drev. Daniel hade lite bekymmer med grävlingar, inget som en bra karl inte reder ut med en älgstudsare och kniv. När vi kom in i nästa kulle drev hundarna både hit å dit. Udda gjorde ett riktigt kanondrev. Det var gott om rådjur idag. Inget mer skjutet dock. Förutom två grävlingar då. En sak man dock kan konstatera är att denna hundras är underbar och att man aldrig vet vad som komma skall!

Vi tackar gänget runt Hulsjön för en riktigt fin å rolig dag, å tack Daniel för att du kom med understöd. Nu sängen, å har man tur kanske det blir lite jaga ändå!

Två dagars jakt!

Igår körde vi en kortis hemma. Vi jagade av det vi inte hann med på måndagen. Första såten som vi kallar Norrskogen gick jag med Stella och Thomas med Sin wachtel. Det blev inget napp. Jag stog mest still för att Stella skulle få tid att söka ut. Det gick så där. Nästa såte var hemkullen. Där gick jag med Udda. Hon låg i och sökte bra. Det dröjde dock innan upptaget kom. När det väl gjorde det dånade dock skallet mellan bergsknallarna. Vilket ljud, en fröjd att stå å lyssna. Det gjorde en bukt genom hela såten och kom sedan på Thomas som tog till vara på tillfället. Rådjuret blev på plats.

Efter detta lite korv och skitsnack. Sedan tog vi en kulle till i regnet. Nu gick vi från varsitt håll. Jag med Udda och Thomas med wachteln. Det blev några korta drev och inget mer. Så vi gav oss tidigt och for iväg hemåt.

Tackar för en trevlig dag, med tråkigt väder.

Imorse möttes vi upp här hemma och gav oss sedan av mot Härvelsbo. Väl där satte vi igång. Första såten gick Christian med tysken Iris från ett håll och Micke med sin Alpenländische dachsbracke Odin från andra. Odin fick upptag ganska omgående. Det drev fint och där jag stog på pass hörde man bra. Snart tog även Iris upp. Med ett mörkt skall, vilket brukar tyda på gris. Båda hundarna kom upp mot mig. Först kom ett smaldjur som inte ville stanna. Efter det kom en get rakt på mig i princip, den stannade på 10 meter och stannade på en vissling. Lite nära egenligen, men nu va man sugen så fingret kröktes. Skottet gick och den blev där. Sedan kom Iris med nått som levde rövare i skogen, men som jag ej kunde se vad det var. Hundarna gjorde sedan varsit  drev till. Jag fick en bock på mig som jag släppte. Oliwer fick en hind som för dagen var fredad. Håkan fick en killing på sig som inte gick i läge. Det var alltså fem rådjur och två hjortar plus tre okända drev. Bra hundarbete av båda hundarna.

Nästa Såte gick jag med Udda och Micke med Odin. Udda kammade hem 0 i denna kulle. Odin fick ett drev på rådjur. Efter detta tog vi lite grillning. Sedan var det dags för sågbergen. Där gick jag från ett håll med Udda och Christian från ett med Iris. Udda fick snart upp och tog ett fint drev med ett smaldjur. Det buktade runt bergen och ut på passkyttarna som ej kom åt. Drevet slutande nedanför mig och jag kallade in Udda, sedan gick vi vidare. Udda sökte nu ut igen nu uppe på högsta berget. Jag drog mig sakta in i berget. När jag går där i grovskogen och strosar möter jag en feter sugga på 20 meter. Vi stelnar båda till. Våra blickar möts. Allt annat försvinner. Snabbt drar jag bössan. Suggan kastar i sidled och löper nästan lodrätt upp för berget. Efter henne kommer ett led av kultingar. Jag svingar ifatt och smäller en. Snabb repetering och ett skott till, nu bom. Sedan är dom borta. Udda mötte nog grisarna och drog efter suggan. Fyra kultingar kom springandes över klipporna hos Håkan som förvaltade chansen och fick en. Efter detta gav vi oss av hemåt och det var en hyfsad dag. med mycket fina drev och fint väder. Jag tackar alla närvarande för en trevlig tillställning.

Älgjakt

Idag var det som för många andra jägare i de södra delarna av Sverige dax för älgjakten. Då älgjakten är ett nödvändigt ont som man helst blir av med så man kan jaga som folk igen så vill man ju vara snabb. Vi körde här hemma i Tryserum. Jag gick första kullen med valpen Stella, mest för att få henne skogsvan. Hon har gjort några drev, skallet är fint, tiderna är bra för en valp och återgången bra. Det hon inte riktigt fått kläm på är söket. Fast det är bara att ta det lungt i skogen. Ett drev gjorde hon och det på mer än 30 minuter, vilket är bra för en valp tycker jag. Efter detta lite fika och planering. Nu skulle Udda köra. Passkyttarna tog sina poster och jag släppte den lilla svarta råttan. Hon följde sin vana och tog upp ganska omedelbart. Å vilket drev! Jag är så himla glad över den hunden, hon är grym i gryt och riktigt bra på att driva, för det mesta. Det buktade nått så in åt skogen runt rögöl och efter kanske 35 minuter gick det i pass hos Ove. Där tog det slut. Efter lite letande hittade vi geten i buskagen.

Jag tog Udda å gick vidare. Vi hann bara över en liten ås så for hon iväg. Hon väckte lite och jag såg att det var färska älgspår som hon gick på. Hon snurrade nere vid en liten bäck och var inte mer än 105 meter bort. Å så ryter hon i. Det dundrar i marken och upp mot mig kommer en älg. Snart är det klart att det är en kviga och då också lovlig. När hon stannar för att se vad det är för en liten svart sak som skäller på henne skjuter jag. Kvigan går tio meter och smatidigt som hon börjar raggla hoppar Udda upp och suger sig fast. Ekipaget går i backen Udda låter som en fajter där inne bland smågranarna. Då kommer kvigan på benen igen nu med en terrier som i princip rider på henne. Hon tar sig bara tio meter, sen faller hon död ner. Vi kan där avsluta dagens jakt med gott resultat.

En kanondag, med fint väder bra hundarbete och trevliga kamrater.