Gissa vad vi gjorde idag!

Idag ringde jag till Oliwer som sedan ringde mig när han var klar med jobbet. Vi tog en sväng å kollade gryt, fyra tomma sedan när vi kom till tredje såg vi en grävling springa in i grytet. Udda släpptes och följde med grävlingen in i det gapande hålet. Snart hördes batalj och det gick fast tämligen snabbt. Då detta var ett litet gryt som låg grunt å fint. Pejlen visade 1.1 meter. Vi började gräva. Tämligen besvärligt nerslag, väl ner fick vi jobba en hel del för att få tag på den. Tillslut tittade den dock fram och kunde avfångas. Bra jobb av Udda och oss andra med. En timmes jobb. Sedan hem å packa till helgens kräftfiske.

Revansch!

Japp igår tog jag , Momo och Oliwer en sväng med Udda. Vi begav oss till Jörgen och kollade av hans gryt. De två första var tomma. Då blev det svårt att välja. Kvar fanns två gryt båda jävligt stora och det ena hade vi provat två gånger tidigare och bommat båda, det andra ser inte bra ut. Vi beslutade att ta en revansch och åkte till det stora för att prova det igen. Det var ingen tvekan att det var aktivt. Ganska mycket spår i den nygrävda sanden. Udda fick på sig sin nya Bellman och Flint pejl och slank ner. Blev kontakt där vi hade det sist vi inte fick den. Med lite väntan fick vi den lite längre upp. Efter en stund påbörjade vi nerslaget. Vi fick 1.9 meter på pejlen som är helt jävla suverän. Handenheten är en lavinpejl från Mamut. Vilken skillnad mot den där skiten  från Terrierfinder. Vi fick ganska mycket motstånd först. Ett par riktiga stenbumlingar var det och sten blandat med rötter. Efter 50 cm blev det dock sand. Påhejade av Momo så grävde vi ganska fort kom ner perfekt och kunde avfånga två Grimbartar som oblygt tittade fram.

Tack till Jörgen som ställde upp med gryt.

Rävjakt

Jag å Oliwer var ute en sväng ikväll. Först sprang vi på en räv som Oliwer satte ett imponerande skott på. Den stöp direkt. Sedan spanade vi på lite och såg ytterligare en räv på vägen 300 meter bort. Så fram med muspipet och den kom som ett skott. Tyvärr en liten böj med högt gräs för så det gick inte att få den i siktet fören den var riktigt nära. Då kom den självklart rakt framifrån. Jag klippte till och den försvann in i höga gräset, med ett jävla liv, så träff var det ju. Vi kollade skottplatsen inte en droppe blod. I bilen satt en lagom övertaggad Rex, så jag hämtade honom och gick han blev ivrig som fan. Slog och slog gjorde han, först tänkte jag att han inte riktigt visste vad han pysslade med. Då vi hade sett tre älgar på gärdet med ville jag inte gärna släppa han. Fast efter bara 40 meter for räven upp å iväg. den va inte så snabb då skottet gått på sidan och tagit bakbenet högt upp. Så vi sprang snabbt ifatt den, Rex tog sitt vanliga krossa bröstet grepp, men jag fick hjälpa han med kniven. Så en bra predatorkväll. Grisarna lysste med sin frånvaro, spanade av cirka 100 hektar spannmål senare på kvällen å inget….vart fan är dom nu?

Å tack för sällskapet Oliwer.

Grytjakt hemma!

Sista dagarna har jag sett på kaninburarna här hemma att det varit nått där. Därför tog jag Stella på en sväng till de närmaste gryten här hemma. Alla hade haft besök, men det närmsta såg riktigt använt. Lille Martin och Junell kom ner. Med oss följde mina döttrar. Udda fick pejlen på sig och fick själv välja vilken av de tre grytöppningarna hon ville ta. Det är beläget i en brant sluttning i en ungskog. Hon slank snabbt in i den mest använda och upptaget kom direkt. Detta förvånade mig då det ju var sjukt varmt och det brukar vara tomt i så här grunda gryt. Hon jobbade dock på grävling rätt så bra. Vi gjorde ett första nerslag och fick där se Udda som gav sig av längre in. Så snabbt ett nytt nerslag och nu på rätt plats. Udda lyftes upp ganska enkelt och en galt avfångades när han oblyggt tittade fram. Inga fler hemma. Lagning och tvagning.

Annars har helgen ägnats åt duvjakt och bockjakt och massa jobb. Jag har inte skjutit någon bock. Martin däremot nerlade en fin bock på lock. Där lät vi Stella gå på spåret och efter lite spring hittade hon den och uppskattade det hon hittade. Kommer att bli bra den hunden.

Disktjänst!

Idag när jag kom hem såg det ut som ett bombnedslag hemma. Jag å Mika har båda jobbat ett dygnspass. Jag satte igång att diska och styra här hemma. Plötsligt kommer Momo in å skriker: – Pappa det är en räv hos korna! Så fort som fan ut med blasern å fram med muspiparn. Sedan i med några bulor och ut till korna. Ingen räv stod att finna. Spanade lite till å såg den i kanten mot ett hygge med ett brant berg.  Jag gjorde en kortare ansmygning och satte mig sedan tillrätta å körde på en serie muspip. Inget hände! En serie till! Då kommer räven som ett skott från diket å upp på gärdet. Den ser mig direkt, tvärstannar. Tråkigt för den bara att hårkorset redan sitter mitt i bröstet, rakt framifrån. Kramar av och den ligger samma sekund som kulan går igenom dess kropp. Det var en årsunge och finns det en finns det fler, jag lockar en sväng till. Det blir dock inget mer. Får prova snart igen!

 

Rävungar!

Japp igår kväll var jag och två trötta tjejer ute en sväng för att kolla lite grisaktiviteter. Mika jobbade och Farmorn hade inte tid, så va fan gör man. Jobb borstar tänderna på barnen och åker med dom till skogen. Vi kom fram och tjejerna fick vara kvar i bilen. Jag smög en runda och spanade efter grisar bland de gamla dåliga hösträngarna, där de har hållit på massor. När det började skymma gick jag mot bilen då plötsligt en rörelse fångar mitt ögas blick och vad kommer där om inte en ungräv. Ner med stödet och hårkorset till bogen, ett muspip, sen en smekning och en knall går över nejden. Fåglarna tystnar och allt upphör runt en, fan vad jag älskar det ögonblicket. När jag reser mig ser jag en ny rörelse till vänster om mig. Bakom en ensilagebal kommer en till räv. Hållet är väl nästan80 meter och det börjar vara för skumt. Jag tar stöd mot på en bal och drar några muspip. Som ett skott kommer räven mot mig. På 30 meter stannar den och glor. Då ljuder en ny smäll , denna kula går mellan lysmaskarna och räven ligger där den ska. Jag tar mina rävar och går till bilen för att hitta dessa två!

 

 

 

Grytjakt igen, med kattkrydda!

I förrgår var det dags igen. Jag och Ale styrde vår kosa mot Söderköping och Kullerstad gård. Där mötte vi Magnus (markägaren) och Lille Martin. Sista tiden har pejlen varit lite tråkig att få på och så var det även nu. Vi åkte och kollade grytena medans jag desperat försökte få igång pejlen, men den envisades med att säga, mmbäb och inget mer. Vi visste dock om ett riktigt grunt gryt och det åkte vi till. Tomt var ju självklart det grytet. 200 meter därifrån låg ett annat gryt som var aktivt. Det låg inne i en ung plantering, med 8-12 ingångar. Det var helt plan mark och ganska lite gjord utanför. När vi stog där och diskuterade om vi skulle köra utan pejl, så sa pejlen bip, bip, bip och hade vaknat efter en rejäl sovmorgon. På med pejlen och i med Udda. Kontakt direkt och drog iväg en bra bit ut från alla öppningar. Tre fot var det och vi grävde. Det var stenigt och jävligt men gick relativt fort. Udda låg på bra och de hade emellanåt lite bataljer. När vi kom igenom, tog vi upp Udda. Ingen grävling kom…ner med kameran å fota. Runt hörnet låg en Grimbart och surade. Vi rev hörnet och då kom grimbart ut och jag sköt ett dåligt första skott, andra var tomt och tredje satt som ett smäck i huvet på den. En stor och fin galt lyftes upp.

Efter det snabba nerslaget åkte vi till ett väldigt aktivt gryt av model större. Det rörde sig mycket och avföringen utanför tydde på att det var gott om grävling. Vi gjorde två påbörjade nerslag, men varje gång vi närmade oss gick det loss. Udda kom upp och gick ner igen i ett annat hål. Full kontakt. Även nu rörde det sig mycket och man kan säga att jag gjorde en felbedömning här. Udda växlade mellan två platser. Vi valde en och började gräva, det var jävligt. Vi var alldeles för trötta när vi började och blev inte piggare sen. Skam den som ger sig. När vi kom ner hamnade vi i en trevägskorsning. Det var den andra lokaliseringen som var den rätta. Vi var dock för trötta och gav upp. Fast först grävde jag så att jag kunde ligga raklång i grytgången, men det räckte inte för att nå den. Udda låg på bra hela tiden och var duktig. Vid nerslaget försökte en grävling smita ut, men backade in igen. Det var dock inte den Udda jobbade med. Bedömningen att det var fler stämde ju. Jag kallade ut Udda, vi lagade och åkte hem. Mörkret hade sedan länge fallit. Vi fick även en vildkatt, det gillar vi för det springer allt för mycket vilda kattjävlar ute i vår natur! Bra jobb av Udda även här, men katter ger mer stryk än både grävlingar och räv!

Lite mer grytjakt

Jag och Martin åkte över till Oliwer. Med i bilen var också Udda, som var lite sugen på grävling. Ett relativt nytt gryt som vi hittat, bara en ingång, men mycket grävt. Beläget vid en åkerkant fast djupt vattenfyllt dike mellan skog och åker. Vi satte på pejlen och in med Udda. Kontakt direkt. Grunt var det också. Vi kunde stå och lyssna på hennes underbara arbete. Dock hade vi lite bråttom (som vanligt) och grävde innan hon fått in djuret i någon blindgång. Så när vi började gräva gick det en och en halv längre in i grytet. Vi avvaktade och grävde sedan tre fot bland rötter och sten. Snart nog nere och Martin skulle skjuta. Man kan säga att kroppsstorlek spelar roll i denna jaktform. Martins Timberjack axlar kräver ju sitt av hålet, plus att han är lite blyg för grävlingen. Det var jag med i början.  Därför tog avfågningen lite tid. Tillslut satt dock en pärla i pannan på Grimbart som kunde bogseras ut därefter. Det var en galt av model mittemellan. Så Udda och grävlingen upp och vi började laga första hålet.. När jag vänder mig om står en grävling och tittar mot mig nere i hålet som vi nyss lyft ur en grävling ur. Snabbare än Wyatt fucking Earp drog jag revolvern för att höra ett klick. Inga skott i !!! För med skyffeln och ladda om. Bort med spaden och nästa grävling avfångad. Ner å kolla inget mer i hålet i alla fall. Ibland glömmer man grunderna i grytjakten. Alltid kolla om det är fler än en där inne. Lagning och hemåt! Udda har nu 41 grävlingar, helt ok!