LÖP

Ja äntligen löper då Udda och i början av nästa vecka ska jag ta en tur ner till Grekas kennel för att förhoppningsvis para Udda. Valparna kommer då födas i början av Augusti och vara leveransklara i början av Oktober. Detta är ju inte direkt optimalt för min del rent jaktligt, då Udda är den absolut bästa grythunden i min ägo. Det får dock gå med Rex och Bobbo.

Träning och viltvård

Ja nu är det ju lite lungt på jaktfronten. Det jag ägnar mest tid åt nu är träning av hundar och inte minst min egen kondition. Till hundarna har jag skaffat dragselar och en springer till cykeln. Det går kanon. De är lite olika bra på att dra. Udda är ju helt klart turbohunden här. Henne skulle man kunna cykla till döds tror jag, hon drar och löper fan i mig allt hon orkar. Orkar gör hon också. Turerna är allt från 6 km till lite över 2 mil, beroende på vilken hund det är som tränas. Oftast kör jag två på en gång, vilket går kanon.

Estelle som är den nya valpen är grymt imponerande, trygg i sig själv, kaxig ja allt känns kanon. Kaninerna jagar hon med skall runt runt burarna redan när hon kom som 8 veckors valp. Mycket lovande tycker jag.

Nu är det mycket att få igång foderplatser. Vi jobbar på att starta tre rejäla foderplatser på en gård i grannskapet där jag hjälper till att förvalta jakten. Förhoppningsvis blir det klart i helgen. Där bedrivs även en del skyddsjakt på fälten just nu och gris stammen är helt OK. Där pågår också en kartläggning av gryten på marken som ska tömmas framåt den säsongen. En fantastisk mark att få verka på, med sina cirka 900 hektar är det ju en kanongård inför höstens hundjakt.

Sedan har vi en annan gård ute i Gryts skärgård där vi jagar gris och det kommer nog bli mer av det då grisarna invaderat området nu. Där ska startas en foderplats och spanas en del på fälten.

På Trälebo går spridaren för fullt och grisarna är tillbaka. Någon ensam galt och tre suggor med cirka 20 kultingar. Kanonbra, ännu bättre är att doven är på starkt intåg där nu.

Här hemma ska spridaren igång i helgen. Hos Martin och Hummelvik ska den igång i helgen. På Härvelsbo såg allt ut som vanligt mycket hjortspår och soprent under spridaren. Så allt känns kanon.

Jag och Oliwer var ute i veckan och kollade läget. Såg lite roliga djur på fälten och på åtelkamerorna.

Grisflockar

Ja grisarna är både här och där, det känns som sagt att det har hänt mycket på den fronten. Igår åkte jag och anslöt med Martin och vi tog en sväng ute i Gryt. Kollade lite gärden på måfå. Vid andra gärdet kom en nätt liten flock på cirka 25 grisar gående. Cirka tjugo små och sju stora. Vinden låg perfekt och vi satt mitt på gärdet. Här gällde det att ta rätt gris. Vi väntade och väntade…. storsuggan kom närmare och närmare. Runt henne massor med kulting och tre stora damer. Fast hon va fantastiskt stor, en av de grymmaste suggor jag sett. Martin som dagen till ära inte hade bössan med sig började skruva mer och mer ju närmre de kom. När dom var inne på 20 meter fick jag en näve i sidan och en uppmaning.

-Skjut då för fan. Då jag fortförande var osäker på vad som var skjutbart väntade jag lite. Då såg hon oss och larmet gick. Hon stack till skogs och en stor hög löpte efter henne. Några mellangrisar stod kvar längre bort. Snabbt tog jag ett beslut och la hårkorset bakom örat på en av dom och kramade till. Den blev där. Skoj och vi tog till vara på den och jag åkte hem.

Ny åtelkamera

Ja då har jag efter alla dessa år skaffat en åtelkamera. Nu när man har ganska många foderplatser igång känns det skoj att se vad som går och äter upp allt foder. Första dagens bilder visar en skön inställning till maten. Dessutom verkar det vara riktigt gott om djur på markerna… ja det ser man ju inte på bilderna, men nästan alla platser på sammanlagt fem marker går det djur på. Kan bli en kul höst för hundarna och oss andra.