Vilddjurens dag!

Sista dagen med drevjakt för denna sässong och vilken avslutning. Kan bara säga att hundarna avslutade med bravur. Vi åkte till Mogata för att jaga idag. Elva passkyttar och två hundförare. Första såten gick jag med Udda, här fick vi inte skjuta vuxna rådjur. Så hundarna passade på att driva ut en sådär tio rådjur och de låg på bra, släppte på de stora fälten kom in och hämtade nya, det gick i ett. Tre rävar gick ur såten likaså. Det enda som sköts var ett kid och det var skribenten själv som nedlade det inne i ungskogen. Udda valde att driva ut en skabbräv det sista hon gjorde och den drev hon 1,5 kilometer, rakt in i Husby Säteris Kronhägn(därifrån alla vilda kron kommer i den trakten), där gick dom i gryt. Så snabbt som fan i bilen och åka dit å hämta. Hon låg på bra därinne, men kom snällt och lydigt ut när husse vissla. Tack och lov utan skador.

Nästa såte vet jag inte om jag kan klargöra för vad som hände då hundarna jagade så in åt helvet. Kron efter kron drev dom ut ur kullen. Några rådjur med och en hare. Ja när den ena låg ut (för jag körde båda) sökte den andra reda på nästa grupp kron. Det blev till sist en kronkalv skjuten i alla fall. Jag hade kunnat skjuta en riktigt kapital för Rex, men kvoten på dem var fylld sedan ”någon” sköt den förra. Dagens konstigaste händelse var dock när Udda ylade i 90 meter framför mig i grantätningen och det blev nått slags ståndskall/slagsmål. Rex kom dit då båda var tillbaka från varsitt drev, så blev det helt tyst, på båda hundarna. Va fan tänkte jag, då min första tanke var gris. Fast då brukar det ju höras andra ljud än hundskall om man säger så. Jag la långa foten före och forcerade terrängen. När jag kom in på trettio meter såg jag nått fara runt under en gran. Då kommer en räv utfarande med två tyskar i hasorna, den kom bara tio meter så blev det stopp under en annan gran. När jag kom fram var den död. Ja den var självklart inte frisk, men nu dog den stackarn i alla fall.

Sista såten var hundarna klippt slut så det blev inget med det, vilket jag inte klandrar dom för, trasiga tassar och 3,5 mil i benen bara idag, helt ok. Ska jag summera dagen så var det kanonväder. Helt jävla underbart hundarbete av båda, gladast är jag nog över Udda som kommit tillbaka lite från grytjaktsfassonerna och söker som en raket igen, större än nånsin och driver riktigt bra, 30-45 minuter. Rex har också visat att han kan, ibland nästan lite för mycket, som på de två stora hornbärande kronhjortar som han bara inte ville släppa efter 45 minuters jakt och det kan man först då de var max en minut framför honom då. De stannar ju liksom in och väntar på hunden hela tiden. Vi fick bråka lite med han, tillslut ville han komma med hem. Nu ska han få vila tills tassarna är helt bra igen. Udda däremot kanske kan hinna nått gryt innan grävlingen är fredad den 15 februari. Vi får se!

Å tusen tack till Magnus och gänget därborta som bjudit med oss.

Sista helgen

Japp idag gav vi oss av till Fogelvik och jagade. Förhoppningarna var på topp då det är en viltrik och ganska lättjagad mark. Första såten skulle Fredrik gå med sin Laika. De gick och ut kom många rådjur, inte ett spår av vare sig gris eller älg.. Vi sköt inga rådjur i denna kulle. Då passade jag på att fota dom istället, så här ser dom ut när de går ur såten i alla fall.

Nästa såte var det dags för lille Rex. I kullen gick också borderterriern Dino och hans husse Andreas. Rex la iväg på ett sök och lite kortare drev. Tror att det var hare. Sedan snurrade han lite på rådjur, men gjorde inte nått kanonjobb. Vi gick vidare då började det smälla en bra bit från oss och ungefär samtidigt tog Rex upp, det gick av bara helvete. Det var samma djur inblandat, en fin älg var det och den låg, fast va inte riktigt död när Rex kom fram. När en flåsig husse kom fram var den dock stendöd. Då kom en rapport om en stor gris som gått in i såten igen vid smällarna. Vi var närmast så vi gick åt det hållet. Rex sökte ut och tog upp två rådjur som kom som kanonkulor på mig och vidare genom såten, ut över fälten förbi en passkytt som släppte dom. Rex kom tillbaka och sökte igen han började väcka och jag kollade spåren. En stor gris. Jag gick efter och till min förvåning drog en stor gris ur en gran trettio meter från där jag stått och väntat på på Rex. Den busen hade gjort en ring och lagt sig å trycka. Nu blev det liv i skogen och Rex sjöng för livet. Grisen valde att gå ut på Anders som sköt sitt livs först gris. En fin 100+:are. Rex låg på bra och han var nöjd. Bra start.

De två sista såtarna körde jag Udda som jagade kanon i dag, en väldig energi och fart. Bra sök, bra drev, kort och gott, super trevligt. Hon hade nog fem olika rådjursdrev och ett på hare. Tyvärr inget skjutet för henne idag, men kanon. Grisarna lyste med sin frånvaro, men hundarna jobbade bra och vi hade det riktigt trevligt. Man får vara nöjd med en kanondag. Tusen tack till markägare och passkyttar. Nu sova så man orkar upp imorrn igen.

Gönstorp

Japp åkte in till civilisationen i fredags. Till Martin, hundar och jag ockuperade hans lägenhet och vi pratade jakt hela kvällen, tror inte nån blir förvånad. Lördag morgon upp skapligt och i bilen mot Svärtinge där vi mötte upp Christian från Dunklets kennel. Vi skulle till hans jaktlag i Gönstorp. På menyn stod hjort, dovhjort. När vi kom till kojan, som är en riktigt varm och fin sak, möte vi snart de andra. Flera hade sett ett tjugotal hjortar stå bara tvåhundra meter från kojan och betat. Medan vi stod utanför kojan såg vi hur de kom på pärlband längre ner på vägen och gick in i såten brevid kojan. Vi valde dock att start med en annan såte. Vi fick åka bil en tur för att komma dit och innan vi ens släppt hundarna hade vi sett över femtio av bygdens mörka dovhjortar. Jag gick med Rex och Christian med Irma. Rex tog upp nästan innan jag släppt och det blev jakt direkt som buktade runt mig. Två hindar och en kalv kom förbi mig på olika sidor av bergetknallen, de kom nog tre gånger och jag kom aldrig åt att skjuta det gjorde däremot Martin, tyvärr bom och bommade gjorde även en annan passkytt på samma hjort som Rex drev. Han gjorde ett riktigt bra drev på cirka två kilometer med klockren tillbaka gång. Även Irma gjorde en långkörare på en grupp hjortar och de gick ur marken åt fel håll. När Rex kom tillbaka så blödde han bra om tasssen. Då underlaget var sämsta möjliga, skarp kornsnö och där det inte var snö fruset hårt underlag. Jag valde att ställa av honom för dagen.

Tillbaka till kojan, sedvanliga historier om hur allt gått till. En passkytt hade skjutit en hjort när de andra gick från passen och skrämt en flock på honom. Dagens första alltså. Nästa såte var i princip händelselös, Udda gjorde några minidrev på rådjur. Vi bröt snart och tog nästa såt, här hände det grejer. Det var hjortar överallt. Udda sprängde en grupp i en gran plantering och gjorde flera drev på de djuren, kom tillbaka hämtade nya och så höll hon på ett tag. Husse höjde bössan flera gånger, men avlossade inget skott. Vi gick vidare och kom upp på en bergknalle med plantering nedanför. Christians Irma tog upp längre bort, Udda som hörde detta gjorde en sökrunda åt det hållet och snart brakade det överallt nere i planteringen, Udda tjöt i och en hind kom smygande mot mig. Rakt mot mig, på tjugo meter vinklade hon och studsade med bredsida mot mig, jag visslade och hon satte av i en jävla fart och jag vet inte vad som flög i mig för jag svingade ifatt och tröck av, hon försvann bakom träden och Udda kom nu med fullt skall på spåret. Hon tystnade dock ganska omedelbart och jag gick dit för att hitta en död hind.

Släpade hinden till gärdet nedanför och gick upp igen. Udda tog upp igen och det la iväg en jävla bit. Under tiden kom Irma och Christian upp mot mig. Vi gick mot varandra inne i planteringen som bitvis inte var så tät. och mest gran å björk. När vi var 15 meter från varandra säger Christian helt lungt,- det står en hjort mellan oss, men den har arslet mot mig så jag kan inte skjuta. Jag klev lite försiktigt åt sidan och såg nu en hjort stå i buskarna och glo på mig, försökte höja bössan, men då drog den som en avlöning och Irma med den. Udda som drivit en kvart, kom nu tillbaka och några hundra meter från oss sprang hon ihop med hind och kalv och ylade som en stucken gris. Drevet kom rakt mot oss. Rakt på mig och Christian som stod  lite vid sidan av mig. Jag sköt kalven i stickhålet samtidigt som Chrsitian sköt den från sidan, en skapligt välskjuten kalv gick i backen och Udda kom cirka en halv minut efter. Nu fraktade vi Hjortarna ur skogen.

Sista såten var i princip händelselös och vi gav oss för dagen. En superrolig dag med sjukt mycket hjort. Skulle tro att vi såg någonstans mellan 150-200 hjortar den dagen och det är inte illa.

Söndagen jagades på Ingelsgärde och jag kunde ganska snart konstatera att mina hundar inte kunde jaga, då tassarna var illa däran på båda så jag fick stå en del på pass. Det blev inte mycket hundjakt och dagens resultat blev en hjortkalv skjuten för en drever som jag tyckte jagade lagom, dvs inte över timmen. I övrigt en trevlig dag med trevligt folk. Efter detta lite bilåkande hemåt för att lägga hundarna i viloläge.

Tusen tack Christian och alla andra.

Tjuvstart

Idag skulle jag egentligen vara hemma och jobba på gården. Fast med två helger kvar på drevjakten så kändes det fel. Så igårkväll ringde jag ihop lite folk till Härvelsbo. Imorse möttes vi upp och åkte dit. Första såten skulle Martin gå med sin tax. Det gick ganska segt för han att få upp något. Fast när hon väl fick upp gjorde hon ett fint drev på okänt djur. Då det gick ur marken och höll sig där. Vi tog en fika medans vi väntade på henne. Martin var tyvärr tvungen att avvika. Nästa såte gick jag med Udda, hon gjorde som sin vana trogen ett snabbt upptag och drev två rådjur förbi Lars som inte kom åt att skjuta. Vi gav oss därefter och bytte såte. Nästa såte är nog den finaste jag vet. Två riktigt höga berg med en dal mellan sig, dalen är en tät granplantering. Udda tog lite längre tid på sig här att hitta nått djur. När hon väl tog upp var det i dalen och jag såg snart get och kid gå uppför motsatta berget, där Oliwer och Håkan stod på pass. Snart small det två snabba. På radion hördes knaster och rapport om att kidet låg. Udda blev kvar däruppe och ville inte komma åt mitt håll. Snart kom förklaringen…..hjort. Hon hade hittat en flock hjort. På motsatta berget kom nu en hind och efter den Udda som drev med sitt underbara skall. Den gick förbi Oliwer som inte kom åt. Jag gick nu upp på det spåret på berget för att ta Udda och gå ner mot där hon tog upp tidigare då jag trodde det stod fler. På vägen kom jag förbi Håkan och vi snackade lite om hans kid och det sedvanliga- den kom där och sen………

Jag sa att jag skulle ner och kolla om det stod några fler hjortar där hon hittade de andra. Hann gå cirka 30 meter så tog Udda upp framför mig och brak så kom hjorten upp till mig på max tio meter. Då man måste vara järv ibland så tänkte jag att det går nog sagt och gjort, på 5 -15 meter small fyra snabba skott. Ja träffa gjorde jag, men som tur var stod ju Håkan 30 meter bort och kunde avsluta eländet. Kanske inte det bästa jag gjort. Vi gick till hjorten och sedvanliga HAAAAAhaha, vilket jävla läge….Jag sa till Håkan att du ska se att det står fler hjortar därnere. Tog Udda och ja på samma ställe nytt upptag och jag hörde att hjortarna studsade runt nere i planteringen. Nedanför mig i kom nu en ensam hjort ganska lugnt. Jag visslade till och den stannade så på 15 meter i bogen kändes det lugnt. Så jag tog upp radion och sa- Den är död, fast den hade ju gått lite mot Håkan som tog mig  bokstavligt, så när den kom förbi berget jag stod på och ner i björket tänkte han va fan vad hjort det kommer och sköt den med. Så med två bra bogsmällar var den definitivt död. Som vanligt en superkul jaktdag på Härvelsbo och jag tackar alla som var med. Nu mot nästa jakt……..

Mufflon, gris och älg

Dagens jakt var i Husbytrakten.  Jag gick med mina hundar och Oliwer kom med, med Xanto. Första såten gick vi från varsitt håll. Rex tog upp omedelbart och drev två rådjur förbi en passkytt. Tyvärr gick det för fort. Rex släppte dock och kom tillbaka. Xanto väckte på något, men det ville inte riktigt ta sig. Rex tog upp igen och det drevdjuret blev okänt. Snart rapport om Mufflon som gått in i såten efter att de blivit stötta av en passkytt. Vi gav oss av åt det hållet. Snart small två skott och Rex tog upp. En mufflonbagge var påskjuten, men tyvärr ingen träff. Rex drev dem dock ut ur såten och cirka en kilometer innan han släppte och kom tillbaka. En älgkviga fick vi också ur denna såte. Vi packade ihop och bytte såte.

En väldigt tät plantering på två sidor av en grusväg. Rex och jag på ena sidan, Oliwer och Xanto på andra. Rex tog upp omedelbart och drev rådjur bakåt där ingen stod. Han släppte och kom tillbaka. Xanto hade väckt lite på en hare. Sedan gick Oliwer igång nått därinne. Det tog ett tag så tog Xanto upp och Rex som var tillbaka anslöt. Det blev ett spikrakt drev mot passkedjan. Jaktledarens fru med följe som skötte grillelden mitt i såten fick på förstaparket se när ett tiotal fullstora grisar kom förbi på bara trettio meter med en Rex i hasorna. Xanto släppte här, men Rex fortsatte och när han kom ut på passkyttarna var han lika närgången på grisarna som kom på rad. På grund av lite missförstånd om passen stog ingen riktigt bra, men ett skott gick dock. En bom. En älgko och kalv kom på en annan skytt med bra fart, inget skott. Vi bröt sedan, samlades vid elden. Rex kom även dit så småningom efter ett kanondrev på grisarna.

Vi tog en ny såte och här drev Rex två drev på rådjur och det var inget att klaga.

Sista såten fick en nosskadad Udda komma med och hon tog snart upp och jagade som hon brukar. Hon kostade till och med på att salutera det hela med ett kortare ståndskall på den älgtjur hon drev. Rex kom dock snart dit och såg till att det var färdigt med det. Älgen lämnade såten vid en av skyttarna med Rex springandes runt benen. En kanondag med mycket djur och bra hundarbete, Rex har bara blivit bättre och bättre denna sässong. Udda var ju idag tillbaka i sin orginalform, skönt. Får tacka alla för en suverän dag.

Barn i skogen

Idag skulle jag till Hosum för att jaga. Det som var lite annorlunda idag var att Momo skulle följa med, Momo är min sjuåriga dotter. Rex fick va hemma då han har en skada som behövde läka, och för att ha någon hund imorgon. Udda fick åka med. Jag började dagen med att försova mig och det resulterade i att vi kom försent till jakten. När vi kom dit visade sig att fickorna var toma på det mest väsentliga, nämligen skott till Blasern. Jag hittade dock två i väska, kändes ju tryckt. Vi gick in och Udda sökte hyfsat och snart skällde hon. Det lät dock tyvärr lite för still och dovt för att vara bra. Jojo fröken grytjakt hade hittat ett gryt under en sten och låg där å slogs med Grimbart. Jag kallade ut henne och fyade lite. Sedan gick vi vidare och vad hittade morrhoppan på, jo gick ner i ett gryt till. Även här kom hon ut på utkallning, men med ett saftigt hugg i nosen( hur saftigt märkte jag dock först när jag kom hem). Ett kort rådjursdrev var allt i denna kulle. Resten av dagen var i mitt tycke skit, det bara för att Udda inte jagade som hon skulle. Korta små fesdrev var allt hon presterade. Fast hon gjorde ett lite hyggligt drev och det var på en dovhind med kalv. Jag och Momo stog mitt inne i en gles tallskog när hon tog upp en tvåhundra meter framför oss. Drevet buktade lite och vände mot oss. Snart dök de upp stutsandes sådär roligt som de gör. Jag visslade stopp på dom och dom stannade. Självklart stog kalven bakom ett träd.

-SKJUT då pappa hörde jag bakom mig, som tur var hörde inte hjortarna det då de var helt fokuserade på den lilla svarta som närmade sig, de gick vidare, jag visslade igen och de stannade pånytt. Nu stog kalven framför sin mamma. Jag höll korset i bogen och väntade på att hinden skulle kliva några steg och när hunden kom in på femtio meter gav de mig det avstånd som behövdes och smällen gick. De gjorde en löpning, men kalven föll ner för det berg de sprang upp på. Udda valde att jaga hinden och höll i en stund. Vi tog hand om kalven så länge och Momo var mycket nöjd, snart anslöt Tomas och vi släpade ut den ur skogen. Annars gjorde de andra hundarna en del hyggliga drev, inget mer föll dock denna dag och jag var mest nöjd över Momos fina jobb, hon orkade gå i skogen hela dagen och skötte sig prima. Sista såten satt hon dock på pass med Martin.

Tack för en annars kanontrevlig dag med bra stämning och roligt folk, plus mycket rådjur.

Ute på hal is!

Idag bar det av till Liljestad, till Karolin och Fredrik. Vi var sex stycken glada jägare, med tre olika hundformationer. Jag gick första såten och det tog ett tag så tog rex upp och snart Udda också. De drev varsitt rådjur och båda drevdjuren gick förbi min gamle far som inte lyckades skjuta nått. En räv kom förbi honom och inte heller den blev illa berörd. Hundarna drev på bra och den som gav sig först var Udda. Rex gjorde ett riktigt långdrev och släppte sen kom till mig sökte ut och tog upp igen. Det gick rakt ner mot fälten där de andra passkyttarna. Oliwer fick get med två kid på sig och förvaltade chansen väl.  Ett av kiden blev kvar. Ekipaget delade nu på sig och geten gick åt ett håll, kidet åt ett annat. Hundarna valde kidet och snart kom det förbi mig och jag la hårkorset i bogen å kramade av. Det gick cirka tjugo meter, men hade sen en tyskterrier på sig och va dessutom död. Inga mer upptag i den kullen. Nästa såte var det Karolin som skulle gå med Isa och Oliwer som skulle gå med sin tysk viltskräckens Xanto. Snart fick de fart på rådjur som stötte ett ekipage älgar. De gick rakt på karolin som sköt en kalv. Sedan blev det förvirring och det blev oklart var älgarna gått. Det visade sig när Xanto kom och tog vid att det gått ut på en mindre ö i sjön. Hunden ut på ön och älgarna försökte ta sig i land men mötte antagligen Oliwers vittring och valde istället att ge sig ut på den spegelblanka isen. Det gick inget bra och de drog i och slog sönder sig varpå Oliwer gjorde lidandet kort för dom och avfångade dom. Vi andra hämtade utrustning och anslöt. Vilket jävla bärjande. Fredrik gick mer i vattnet än på isen och vi blev alla mer eller mindre dyngsura, då isen inte höll inne vid land. Tillslut fick vi dock iland allt och kunde ge oss av hemåt för att byta om och sedan tillbaks å flå. Kanontrevlig dag om dock lite blåsig vilket förstörde hörbarheten. Dock en dag jag sent kommer glömma, mest på grund av bärgningen. Tusen tack för en kanondag. Två rådjur och tre älgar ett bra resulta för en januaridag.

På grund av att jag glömde kameran och inte kan få ut bilder ur mobilen så verkar det som om fotobeviset för dagen uteblir, men vi jobbar på det.

Grytjakt med barn

Idag hade jag och Martin bestämt att det var dags för grytjakt. Vi gav oss av mot Dyhult för att se om vi kunde reducera grävlingstammen åt Martin och Ola. Momo och Kaya hängde med och var peppade. Första två gryten var tomma och tredje gick åt helvete. Ja får lov att säga att Udda missade grävlingen på nått sätt. Vi ger ju inte upp utan fajt, så vi grillade korv och drog mot nästa gryt. Nu till ett gryt som vi provat tidigare i höstas och tog en grävling i då. Udda gick i och fick snart napp. Hon for dock väldigt i gångarna och det brukar ju kunna vara tecken på att det kan vara flera djur inne. Efter ett tag låg det dock stilla och vi började gräva. Lite mer än en meter blev det, men i underbar sand. Det var bara att gräva. Vi kom ner rätt och Udda låg på bra. I princip bara att lyfta hunden och avsluta. Kolla om det var någon mer, men icke. Konstig, men även hundar kan ju ha det virrigt med en grävling. Vi började laga hålet och ungarna busade på runt om oss.

Då sa Kaya

– pappa Udda gick in i hålet igen.Jävla hund tänkte jag och till min egen hjärna gick ord som idiot. Snart låg hon på det andra stället där hon varit tidigare . Det var fler djur i alla fall. Vi grävde igen och det blev ett djupt hål. Avslutningen fick ske hängandes upp och ner, fast förankrad i Martins små armar. I ficklampans sken kunde jag därefter avsluta med två skott i huvet. Nu kunde vi laga och sedan åka hem. En rolig dag med ungarna som deltagit efter förmåga. De har både grävt, hoppat över helvetesgapet och ätit korv. Inte bråkat nått, skitkul jaktform, grymt att kunna ha med en två åring, en fyra åring och en sjuåring på jakt. Tusen tack till alla och Martin hoppas inte snuten tog dig, vi försökte ringa dig. Martin fick nämligen bråttom hem och polisen hade kontroll.