Solen skiner och det är mjukt i backen.

Idag mot Söderköpingshållet. Första såten gick jag med båda hundarna. Snart nog upptag. En fin ungskog/plantering och ur den drev hundarna minst sju olika rådjur. Så nära perfekta drev som möjligt, när de kom över fälten sköts dock inget och hundarna släppte för att hämta nya drevdjur. Tre kron sågs också men inget som ville gå i läge. När jag efter fjärde drevet väntade på Rex återgång passade Udda på att smita ner under jord. Dagen till ära vägrade hon ge sig utan låg bergfast och nochalerade husses visslingar och allt annat än glada tillrop. Vi fick vackert hämta grävutrustningen och som tur var låg det ganska grund och vi kunde lokalisera var de låg. Alla grävde och hjälptes åt. Snart kunde vi lyfta Udda och avsluta det hela till vår fördel. Vi lagade hålet och tog sedan fika.

Nästa såte var en rad sammanhängande kullar modell mindre. När jag klev ur bilen lunkade ett ekipage älgar iväg in i skogen. Släppte Rex som drog åt ett annat håll och vad stod där om inte rådjur som han tog upp och drev för fulla muggar. Medans han gjorde det kom två stänkdjur på mig, men det ville sig inte och inget skott gick. När Rex återvände gick vi vidare och ute i en ganska öppen beteskulle blev det fullt upptag. En kanonfin skovelhjort drev han på nu och vilket fint drev. Han drev som bara den lång och med bra kontakt. När han väl släppte gjorde han som han oftast gör och kom rakt på bakspåret. När han var cirka 400 meter från oss började han driva igen, fast i bakspåret. Nu blev man lite fundersam. Fast Rex gör inga misstag och ut kom två rådjur som kastade och vände in igen, Rex slutade dock snart. Nu hade det smällt tre skott och ekipage som gått undan i början hade visat sig vara ko med dubbelkalv och en av kalvarna fick sätta livet till. En kanondag med fint väder och riktigt bra jägare, tusen tack för dagen!

Äntligen gris!

Idag jagade vi på Dräg, Bryttorp och Skörtsmåla. Dunklets kennel var representerad med hunden Irma och Christian gick med hunden. Första såten gick vi från varsitt håll och möttes på mitten. Det enda vi hade i viltkontakt var att Rex hittade ett fint gryt under två olika hus, något för en annan dag 🙂

Nästa såte var egentligen flera småsåtar, då vi var hyggligt med folk så funkade det bra. Jag gick med Rex och Christian med Irma. Jag hann inte speciellt långt in i såten förens Rex tog upp. Han gick mot ängen och mot sjön smög en ensam gris undan. Snart kom rapport om att en annan gris hade korsatt gärdet utan att erbjuda skottchans. Rex drev dock inte grisarna utan två rådjur, som på denna mark var fredad. Han släppte dem dock snart och kom tillbaka och tog upp jakten på den gris som korsatt fältet. Han hann dock inte så långt så small skott, tre stycken närmare bestämt. Grisen var död och låg ut i en vattenfylld mosse. Jag och Rex gick när han kom tillbaka in där gris nr 2 hade gått, bara för att konstatera att den var så skraj att den hoppat i vattnet. Efter detta några rådjursdrev av både Rex och Irma. Irma är en väldigt spårnoga dam som löste en del kluriga löppor, en duktig unghund, ja hon har nästan aldrig jagat trotts sin ålder, något som jag är säker att Christian kommer ändra på. Grisen som va skjuten fick börjas med torrdräkt då den sjunkit i vattnet.

Dagens sista såte och nu var rådjur tillåtna. Jag tog dubbla hundar och gick fån ett håll och Christian och Irma från andra. Jag hann inte långt fören Rex tog upp och snart också Udda. Jag stog vid en gräns postering och hade en viltväxel bredvid mig, rakt mot mig i snårskogen kom nått, det dundrade som bara den och vek av bara en liten bit från mig, jag såg aldrig vad det var. Rex låg dock mycket nära och drev med bra iver. Udda drev om möjligt ännu ivrigare. Hennes drev buktade ner mot sjön och vände där för att komma mot mig. Den ville inte heller, gick istället på en passgranne som sköt bom på den. Det var rådjur hon drev. Rex som var på väg tillbaka tog i och hjälpte Udda. Det var också hon som släppte först och kom tillbaka. Snart blev det dock ett jävla liv inne i grantätningen, hon hade hittat grisar. Hon levde halv rövare där inne. Jag skyndade mig mot platsen, men kom inte i tid. För Rex den marodören kom som ett skott (då han hade återvänt från sitt drev till mig utan att jag märkt det). Det small bara till inne i granarna så gav sig grisarna av i hög fart mot grannmarken och där fanns ingen passkytt. Hundarna drev dom till marken där vi jagat tidigare under dagen. När de kom tillbaka kopplade jag båda och avbröt. Irma hade också haft lycka med sig och gjort två fina drev där det ena resulterade i en skjuten bock.

Sist vill jag tacka alla dagens medverkande för en riktigt trevlig dag med bra jakter och kanonväder.  Dagens bragd går till Johan som iförd torrdräkt bärjade den sjunkna grisen!

Blåst helvete

Ja ibland är det inte så roligt att få många erbjudanden på samma dag. Idag hade jag två fina marker som ville ha hundar. Jag fick ju förstås välja det som var bokat först. Till Snällebo bar det av. Vinden låg på av bara helvete och tog liksom udden av hela dagens jakt. Första såten gick de med några spaniels av något slag och de lyckades stöta ut några rådjur, ett kom hos mig, men med en hastighet som inte jag ens funderar på att skjuta i. Nästa kulle körde jag Rex och Udda som körde ut två rådjur och en räv. Inget som blev skjutet dock. Nästa såte bjöd på otaliga drev, hundarna jobbade bra, med bra tider och fina genomgångar. Vinden tog dock bort allt skall utom 100 meters räckvidd, vilket skit. Man hörde dem inte. Dagens resultat blev ett rådjur. Många djur på skyttarna, men vinden spökade hela tiden.

Annandagens jaktäventyr

Idag gav vi oss mot Rumma hållet. Sex passkyttar och jag ställde ut oss, sedan gick jag in i såten, som hitills har varit den sämsta på hundjakterna på denna mark. Snart hade Udda fått upp och drev iväg något på en sväng. Rapport kom om en stor flock hjortar som hade sett i ena änden av såten. Så när Udda kom tillbaka gav vi oss av mot det hållet. Snart nog gick vi in i flocken och hjortar for åt alla håll. Jag fick liksom hjortnojja och kom inte till skott. Det var dock andra som hade bättre lycka. Timo sköt snart en hind och Micke en hind och en kalv. Udda drev för fullt och många hjortar sågs i såten. Udda gjorde tre fina drev i denna såte.

Nästa såte gick jag med Rex. Bonden hade utlysst en önskan om att en speciell skovelhjort skulle bort, han hade till och med bild på den. Den hade lekt hulk hoogan i deras trädgård. Vi gick därför på från deras trädgård. Rex fick genast slag och snart FULLT drev, gick av helvete, två skott small och marodören var tagen av daga.

Vi bröt såten och åkte mot dagens sista såte. Martin och Micke var tvungna att åka så nu hade vi bara fyra passkyttar, de ställdes ut och jag å Rex gick in. Han tog snart upp och drev bakåt cirka 700 meter släppte och gick perfekt tillbaka. Jag gick uppe på ett skithögt berg med en sluttning brant ner mot en dal full av granplantering. Ett perfekt Grishak. Snart hördes också batalj nere i grytan, Rex gick hårt på där nere. Bara att sätta sig på arslet och åka ner för vitmossan de cirka 50 fallmetrarna. På vägen ner blev det ett jävla liv på grisarna och speciellt en, det lät inte bra. Jag spurtade mot ljudet och kom fram för att hitta Rex i nacken på en kulting. Snabb avfångning med kniven. Sedan vidare in i granet. Rex tog snart upp resten av grisarna som dock hade lagt iväg och Rex bröt och vi avbröt nu för att åka hem och ta hand om dagens villt. En kanondag av alla och tackar för en skitbra jaktdag!

Nu jävlar har vi roligt!

Skulle på julbord med släkten klockan 13.00. Då finns det ju tid att dra lite gryt innan man ska iväg. Så upp å göra lagårn för att sedan stoppa in Udda och Rex i bilen och åka mot Vittvikshållet. Oliwer som har viltskräckens Xanto ville ha lite hjälp att bli av med några grävlingar. För han har haft lite oflyt med ofrivillig grytjakt. Vi körde mot första grytet, nja gryt är väl att ta i. En stuga med grunden mot ett berg. På med pejl och i med hagel, om det skulle komma ut nån räv. Kontakt på en gång, och for runt av bara den. Upp en sväng i stugan, sedan ner under igen. Snart såg jag en grävling sitta intryckt mot bjälklaget. Bang, bang du är död. Lite pill med att få ut Grimbart, men tillslut kom den ut och vi kunde packa ihop.

Nu gav vi oss av mot ett jordgryt där hans hund hade smitit ner två veckor tidigare. Ett stort gryt beläget i en sluttning med kankse tio ingångar. Udda gick in och snart var det på plats. Fast oroväckande mitt i grytet. När vi började gräva gick det loss, till vår fördel. Nu gick det till ytterkanterna och låg fast, vi grävde. Nerslaget var en aning långt bak och vi fick inte riktigt nått drömläge. Udda fick komma upp och jag siktade fast det var lite långt, sköt de skott jag hade i revolvern, smart som jag är hade jag inte med några fler. Udda ner igen och skällde vidare. Alltså, inte perfekt skjutet. Vad gör man nu? Jo byter hund. Sagt och gjort, Udda till bilen och Kungen fick komma ut. I med honom. Ett guturalt ljud och sedan smack och utboxerande med en sur grävling, loss med Rex och pang, en hagelsmäll i huvet på grimbart. Dagens andra och sista för nu var det dags att skynda hem för att tvätta hundar och plåstra om lite småsår, sedan julbord. Dock ett prima arbete av båda hundarna och jag tackar Oliwer för en bra förmiddag och bra gryt. Vi kommer snart och tömmer resten. Nu ligger de och sover, vilket de har gjort hela dagen, två trötta hundar. Som nu ska vila några dagar!

Bara skämtade!

Japp, vaknade till ösregn imorse. Ringde till de som var bjudna ner till Härvelsbo och sa att vi sket i dagens jakt. Satt inne och hade det gott, men för varje minut som gick blev jag oroligare och oroligare i min själ. Tillslut cirklade bara tankar om jakt. Ute hade det nu blivit blötsnö. Till slut ringde jag upp en granne som bjudit mig dagen innan att kolla lite gryt på hans mark, jag hade avböjt för jakten på hjort. Nu ringde jag dock och kollade om han hade tid. Det hade han. Jag packade grejerna och vi gav oss av, Udda och jag. När vi kom dit snackade vi ihop oss. Vi bestämde att vi skulle prova kördrängsstugan, ett favoritgryt. Sagt och gjort, dit, in med hund och stå å lyssna. Det blev jakt ganska omedelbart och runt gick det. Det bara dunka i bjälklaget. Snart hördes dock Uddas taktfasta skall inne i ändgången som vi brukar använda. Vi fick åka och hämta en ficklampa för den hade jag glömt hemma. När vi kom tillbaka, lyfte vi stenen och bort med Udda, för att avfånga Mickel hönstjuven som krupit in för dagen. En väldigt snabb grytjakt med bra resultat. Då vi inte tänkte ge upp gav vi oss av och kollade lite andra gryt. Tredje grytet gillt och vi fick napp. Udda försvann, vi avvaktade och efter 15 minuter pejlade, hon låg mitt under en jordhög, på 5 fot. Högen var ditlagd då de rensat runt åkerholmen som grytet var beläget på. Tyvärr hade all jord lagts på slånbärsbuskarna, det blev svårgrävt. Vi hackade och drog . När vi pejlade hade det flyttat sig en aning. Nu låg det lite bättre. Vi grävde och kom efter en stund ner. Udda hördes långt in. Ny pejlning och nu var hon tillbaka där vi börjat gräva. Nu fick vi nya krafter och körde i leran, för lerigt var det och efter en stund hördes Uddas vackra stämma genom jorden. Strax därefter gick vi igenom, lyfte upp hunden och avfångade grävlingen. En bra dag trots skitväder.

Mindre rolig helg!

Ja igår var det jakt på snällebo. Vi var bara fyra jägare som gav oss ut, vi skulle jaga en ganska stor men avlång såte. Mattias tog Udda och jag Rex, sedan gick vi mot skyttarna. Det blev snart jakt och jakt blev det hela dagen. I tre timmar jagade hundarna konstant och det var otroligt vilttätt för att vara hos oss. Detta tack vare ett lågt jakttryck under många år. Både hjort, älg, hare och rådjur sågs under dagen och hundarna jagade långa fina drev hela dagen. Tack vare aktiviteten i såten blev det ofta lite svårt för hundarna att hitta rätt bakspår. Fast jag var mycket nöjd med deras arbete under dagen. Ett stänkdjur var vad som fälldes under dagen. Tackar Mattias och Bror för fina marker och en rolig dag.

Jag får nu ställa mig med hatten i hand och erkänna att jag har haft fel, sa vid något tillfälle att mina hundar minsann fixade att jaga tre dagar i veckan. Nu kan jag konstatera att så är icke fallet. Rex har nu slitit ner sina klor till den grad att de inte finns, så han får nog vila några veckor nu när jag ska vara ledig och allt!

Dagens jakt ställde jag in för det pissregnar verkligen och är vid nollan så nej tack, skiter i det!

Hundarnas dag!

 

Idag skulle vi jaga i gryt, tre marker som gått ihop. Hummelvik, Dräg och Bryttorp. Huvudmålet var grisarna som varit i byggden ett tag. Vi skulle jaga av sjösåtarna för där trodde vi att dom kunde ligga. Första såten körde jag med Rex och Udda. Jag hann ta ungefär femtio meter från det att jag släppte av Martin på hans pass. Drevet buktade fint och hundarna höll i. Det gick ur marken och kom tillbaka igen. Då small det hos Martin, snart kom ett till. Rapporten kom. Ett påsjkutet kid. Hundarna fortsatte att driv, men delade ganska snart på sig. Udda drev det trebenta rådjuret och Rex ett annat som senare sköts i tron om att det var drevdjuret. Det var Andreas som sköt och jag gick ner till honom. Rådjuret låg i diket på andra sidan ett gärde. Jag gick dit och vips hoppade ett rådjur upp. Det mådde inte jättebra, jag fick läge och avslutade. Nu kollade jag på pejlen, Udda hade ”ståndskall” 900 meter bort. Fort ordna om i leden av skyttar och ordna bil upp till Udda. Hon hade slitit omkull rådjuret och var mycket nöjd. Jag kallade in Udda och avfångade rådjuret. Sedan tillbaka till såte nr. 1 där jag gick vidare. Snart fick de ut två rådjur varav det ena saluterades med två bomskott. Sedan avbröt vi. Återsamling. Två dovhjortar hade setts, vilket är skoj då vi inte haft dom på marken tidigare.

Sedan ny såte.  Nu skulle Janne ta sin drever  och vi ställde upp. Han hade två bra drev som tyvärr gick förbi alla skyttar. En älg skymtades också i denna såte. Återsamling, förflyttaning. Jag tog och gick  med båda hundarna. Janne körde sin drever i såten bredvid. Han fick upptag direkt och drev på. Udda och Rex drev snart ut ett rådjur.  Bom skott på den. Hundarna valde dock att dra på långtur med den. De släppte efter en halvtimme och kom fint tillbaka. Vi gick vidare i såten och snart  upptag igen. Nu small det hos Andreas som fick skjuta en stänkräv.

Hundarna drev vidare, två skott small och Martin hade dragit omkull två kid. Hundarna kom dit så jag gick upp till honom. Två mycket bra skott och de låg på plats.

Jag gick vidare och vi vi snart ut ett rådjur på Lukas som sköt på det. Han lät inte riktigt nöjd med skottet. Jag och hundarna gick på spåret och snart kom vi till skottplatsen, hundarna gick iväg och det gick sakta, snart blev det ett jävla liv i skogen. Vi fick fram en bil och åkte de cirka sjuhundra metrarna som hundarna hade gått.  Jag la av mot platsen, det blev en ganska lång språngtur och mörkret hade börjat komma. Då hördes andra ljud än hundarnas skall. Jag skyndade fram och hittade hundarna med ett omkulldraget rådjur. Snabb stickning och tillkallning av bärhjälp och ut med djuret.

En kanondag med bra drag och riktigt flyt. Hundarna kan jag verkligen inte klaga på då alla tre gjorde kanonjakter. Mest stolt är jag dock över Udda som redde ut två skadeskjutningar på ett finfint sätt. Tack till alla jaktkamrater för en prima fin jaktdag. Nu mot soffan.