Finspång skogarna, dit vill vi igen!

Lördag morgon, packa, åka en och en halv timme. Till Christian på dunklets kennel. Vi skulle jaga på hans mark där uppe. Första såten körde jag Udda, det tog noll sekund till upptag och ut for hjortar åt två håll ingen som gick skjuta. Jag gick vidare och hon tog åter upp och drev nu rådjur som för dagen var fredade. Snart så anslöt Iris, Christians hund. Sedan hade inte hon något mer drev och jag tyckte hon var lite underlig i sitt jobb. Drevet var på 25 minuter. Nu kålsoppa och lite skratt och fina skämt. Sedan nästa såte, här gick vi två hundförare. Jag körde Rex som jagade som en maskin, det är ju synd att han inte ville göra det på provet. Han tog upp direkt och drev en halvskovel förbi en skytt släppte efter fem minuter. Sökte ut 200 meter där blev det nytt upptag drev upp en hind på en annan skytt och vidare i cirka 15 minuter. Kom tillbaka gick in och hämtade upp sju eller åtta hjortar som han drev förbi två skyttar. Han drev även här runt 20 minuter. Kom tillbaka tog upp en ensam hind som han drev på samma tid och här bröt vi såten, men Rex hittade åtta hjortar på vägen så han körde ett drev till, 15 minuter.

Nästa såte skulle vi gå tre hundförare och jag tog båda hundarna. Släppte Udda först och hon hittade en flock hjortar som stått 20 meter från oss på andra sidan den stora stolen som jag stog vid, dom kom överallt runt oss och Rex skrek, jag trampade på kopplet och drog upp bössan bara för att komma på att jag inte ens stoppat in skotten. Nu svor jag många gånger och vi skrattade gott åt det. Jag släppte Rex också Han drev en halvtimme. Udda som var synbart ur form kom snart tillbaka så vi gick 100 meter till. Udda sökte och framför oss kom ett koppel av hjortar ut på det lilla, men slyiga hygge vi stod vid (vi, var jag och jaktledarens dotter). Nu jävlar ska det bli nått. Jag smög fram fick läge och drog på den ynkligaste kalven. Sedan tog jag ett skott på en spetshjort. Den försvann ur sikt. Jag gick fram och stack kalven, kollade på pejlen. Frågetecken på Udda, vilket betyder gryt, fan satans skit. Rex var på väg tillbaka och han kom ut på hygget. Vi försökte reda ut var spetsen tagit vägen, men icke. När Christian gått klart kom han ner till oss. När han är tjugo meter från oss säger han, -Här ligger ju en spets. Då for den upp och sprang bort från oss, Christian sköt och träffade bakbenet. Iris drog i för fullt och låg i arslet på hjorten, jag sprang efter. Tillslut slet hon omkull den och jag kunde sticka den. Skönt! Mitt skott hade tagit lågt och lite långt bak. Ytterligare en stänkhjort sköts i denna såte. Hundarna hade under dagen drivit ut mer än hundra hjortar på passkyttarna.

Nu hörde man Uddas skall under en stor sten. Det sket vi i och gick till stugan och tackade av alla, sedan tog vi salongsgeväret och gick till Udda. Vi kollade in under stenen såg Uddas röv och plötsligt kom ett rävhuvud och gjorde ett utfall mot henne. Nu blev det ju roligt helt plötsligt, efter mycket fajtande fick vi dock ut Udda. Först fick vi bända sten och jävulskap. Räven fick vi dock. 

Idag jagade vi på en annan mark Christian har tillgång till. Då Udda fick lite pisk av räven så fick hon vila. Rex rivstartade och tog upp ett rådjur och drev en liten 15 minuter. Kom till mig och drev ytterliggare ett rådjur i 20 minuter. På vägen tillbaka sprang han genom en grantätning. Där bodde en flock hjortar och Rex kunde inte motstå frestelsen utan drev in i såten. Ur tätningen smög tolv hjortar över vägen cirka 200 meter från mig. Rex gjorde ytterligare två drev från den tätningen, men inget gick på någon skytt. Nu fick vi rapport om att en hornbärande kronhjort gått in i såten. Jag fick en riktning och gick ditåt. Rex tog snart upp och då small ett skott, sedan ett till. Nu anslöt Iris och de kom fram till kronen som låg på plats.

Nu tog vi nästa såte, där gjorde rex ett långdrev på hjort som gick ur marken. Sedan drev Iris upp ett rådjur till mig som jag sköt.

Sista såten drev Rex tre eller fyra drev på cirka 15 minuter. Jag kom åt ytterligare ett rådjur, men inget annat skjutet. Jag får tacka Christian och alla hans jaktkamrater för en riktig kanon helg och suverän jakt.

Grytchampion!

Ja idag skulle jag ner till Kisa trakterna och göra ett anlagsprov, det var skogsdelen som skulle avverkas. Rex skulle köra. Han stack iväg på bra sökrundor och sökte fint. Efter en liten stund upptag och iväg drog det, ett kort knackigt skitdrev var vad han passade på att prestera. Så jag kan i ärlighetens namn säga att jag kände mig allt annat än nöjd. Vi får återkomma med resultatet för de ska ha domarkollegium på söndag.

Sedan var det sagt att om tid fanns skulle vi köra Udda på ett grytjaktprov. Vi hoppade i bilen och åkte till Tidersrum. Där väntade ett svinfint gryt. Ingen tvekan om att någon var hemma så vi släppte in henne och det tog någon minut sedan låg det fast. Först avvaktade vi ett tag så att hon fick ligga till sig, sedan började vi gräva och vilket underbart gryt. Det var som att skära solvarmt smör. Ren mjuk sand och efter drygt en timme kunde vi avsluta med ett skott i pannan på en vinterfet galt. Därmed är det dags att skicka in papprena för grytchampion förliggare. Om Uddas insatts kan man väl bara säga att hon börjar vara en för jävla bra förliggare.Nu mot sängen imorrn ska vi jaga dovhjort och äta älgfilé, skål!

Idag var en regnig jävla skitdag

Ja det regnade hela jävla dagen. Det jag kan konstatera är att jag behöver fler hundar, minst två till, helst fyra. Tre dagars jakt i rad är minst en för mycket. Hundarna pallar inte det, så nu kollar vi efter möjliga tillskott igen.  Vi sköt dock en killing idag, men det var inte tack vare hundarna. Ja Tekkla hade bättre lycka, igår sköts första älgen för henna, plus att hon skällde gris, så det är roligt. 

Idag var en fin dag

Ja jakten idag gick här hemma. Den 19 november, tio grader kallt, ja man kan gå i T-shirt. Vi var idag sex glada jägare som gav oss av till skogarna här i byn. Udda fick starta, det gjorde hon med bravur. Hon sökte energiskt och tog snart upp. Hon drev ett ensamt rådjur i 45 minuter och det buktade så fint. Det var en sån där jakt som man bara njuter av. Rådjuret kom förbi flera av oss mer än en gång. Den gick dock segrande ur striden och lämnade oss så småningom. Samtidigt hade två stänkdjur passerat en passkytt i hög fart och det dröjde nu inte länge innan Udda gav dessa djur lite extra fart ur såten. Det blev dock två korta drev. Rex tur nu och han tog upp omedelbart drev femton minuter släppte kom tillbaka, gav sig av på en ny sökrunda på några hundra meter och tog upp på samma slag som innan. Jävla hundjävel tänkte jag för mig själv, men man ska lita på sina hundar. Snart vek det av nittio grader från förra drevet och han drev vidare. Släppte detta djur efter en kvart och kom tillbaka. Det fanns nu ett stort hål på kartan där vi inte varit och efter sjuttio meter nytt upptag och fullt ös. Nu gick det förbi två passkyttar där den sista kom åt drevdjuret som var ett smaldjur. 

Nästa såte drev Rex ut en ko med kalv, ingen av dom var lovliga så vi fick vackert se på när de lämnade byggden. Sista såten inte ett skit. Tack och godnatt för imorrn är det söndag.

Hemmabyggden!

Idag var jag på granngården Snällebo och jagade. Vi var fem passkyttar och jag med hundar. Förhoppningarna var ganska höga då det var tre år sedan det var någon drevjakt på marken. Två vintrar med mycket snö, men kraftig utfodring resulterar i en kraftig stam av rådjur och en växande stam av dovhjort. Vi körde kyrkkullen först och jag gick med Rex. Det blev upptag nästan direkt. Rex drev med bra fart och det buktade två gånger runt mig. Då smal det hos Magnus som sköt en räv på bra håll. Den blev där. Rex drevdjur kom tillbaka mot mig och plötsligt kom råbocken upp på mig, men jag hann inte med. Det kastade och gick ur såten på för långt håll för någon skytt. Vi gick vidare och Rex hade snart ett nytt drev igång. Nu gick det bort från mig för att bukta och komma rakt mot mig. När rågeten kom upp på mig stannade hon och jag sköt, den blev där. Rex kom och vi gick vidare. Det var tomt resten av såten. 

Nästa såte gick jag från ett håll med Rex och Mattias gick från ett annat med Udda. Udda fick upptag direkt och gjorde ett riktigt långt drev på 40 minuter. Släppte och kom tillbaka. Rex roade sig med att driva en hare. Den släppte han och vi gick vidare. Udda tog upp igen och drev ut i grannmarken. Rex tog upp igen och drev ur marken. Då hörde åter uddas skall och de kom ner mot oss.  Plötsligt kom ett smaldjur i hög fart. Jag visslade stopp på den och den stannade bakom en trästam. För att sedan kasta rakt mot mig, stanna åter igen bakom ett träd. Nu visade hon dock halsen och på bra håll. Så avtryckar fingret kramade och smällen kom. Halsen gick av och rådjuret kastades i marken i en bakåt volt. Då small det igen, nedanför oss. Magnus hade skjutit på ett rådjur, men det kändes inte bra. Udda sprang ner till Magnus efter att kolla till det döda drevdjuret. Hon hackade på Magnus djur, men gav upp ganska fort. Vi granskade skottplatsen för att finna kulnedslaget. Inget tydde på en träff och vi gav därför upp det som bom.

Nästa såte gjorde hundarna ett långt drev var och ett låååångt drev ihop. Udda körde ett kortdrev också. Efter detta tog vi slut för dagen. En kanonbra dag med långa drev och bra fart. Vi tackar Snällebos bönder för dagen och återkommer gärna för att jaga av ”hjortsåtarna”.

Helgen vecka 45.

Ja det blir ju inte alltid som man tänkt sig. Helgen bestod av tre dagars jakt och jaga gjorde hundarna, av bara helvete. Nu har det gått några dagar känns det och jag känner mig bara så sjukt trött, blir väl säkert sjuk snart. I fredags gav jag mig i alla fall av mot husby utanför Söderköping och där jagade vi tre såtar, första var ett mindre vassområde som dom har haft gris i nyligen.

Det var dock inga grisar hemma så vi gav oss av mot nästa såte där Rex skrämde ut två rådjur med ganska korta drev. Efter det åkte vi vidare mot nya marker och såtar. Här drev hundarna mufflon och det var ett riktigt fint drev som passerade tre passkyttar som ingen kunde skjuta. Drevtid 40 minuter, vilket är bra för att vara Rex. Efter detta skulle vi jaga av en liten halvö. Hann bara komma in i såten så tog Rex upp, han fick fart på många rådjur och alla kom på samma passkytt, sammanlagt passerade 8 rådjur honom varav Rex drev tre. Nu lyckades Magnus fälla ett av drevdjuren och ett stänkdjur.

Udda som gick med Mattias jagade i andra änden av såten. Hon drev ett rådjur som buktade trångt, det drevet var på cirka trettio minuter och passerad Mattias tre gånger på nära håll, han valde dock att inte skjuta. Vi packade ihop och gav oss iväg, det var riktigt fina och viltrika marker som vi hoppas att vi snart får besöka igen.

Fort hem och skjuta in bössan som hade åkt i backen, sedan packa om i bilen och blåsa mot Högsby för att jaga hos Håkan som har Tekkla. Han sa att marken som skulle jagas hade bra stam med gris och att det såg ut som fan. Kan bara konstatera att det gjorde det. Alla beten såg ut som bilden nedan och skogen var helt uppböckad, bra mark för gris att ligga i var det också.

Dock en enda griskontakt som gick rakt ur marken, hundarna jobbade dock bra och alla var nöjda. Sammanlagt delade Udda och Rex på tio rådjursdrev och det är riktigt bra för en dag, drevtider låg på allt mellan 45-10 minuter. Sedan hemåt för att gå på 40 års kalas. Nästa dag jagade vi här hemma och Udda började med ett kort drev på rådjur som gick ur såten där ingen passkytt stod. Nästa drev var ett sånt däringa bra drev som hon gör. 45 minuter plus och det buktade så in åt helvete, runt och runt. Vi sköt inget och så är det ju ibland, de flesta såg dock drevdjuret. Efter detta körde Tomas sin ungwachtel som inte fick upp något. Sedan körde vi Rex. Han tog upp innan vi kommit in i såten kan man säga och det buktade fint, plötsligt bröts skallet av en knall och på radion hörde snart.

– Fan, jag missa. Tomas hade skjutit på drevdjuret på tio meter och bommat. Drevet gick vidare, Rex drev rådjuret ur marken och släppte för att komma tillbaka till oss, jag gick vidare och han gjorde ytterligare två drev på okända djur för de drog ur marken, det märks dock att detta var tedje dagens jakt, både på husse och hundar så vi bröt tidigt och åkte hem för att sova och det ska jag göra nu med!

Dubblé

Jag gav mig av för en dags jakt. Styrde kosan mot Gryt och Hosum. Där jagade vi idag allt som var lovliggt. Udda fick starta första såten. Drev nummer ett tog hon upp i en lövskog någon minut efter att såten satts igång. Det gick direkt ur såten och Udda hängde på länge. Det styrde mot en trafikerad väg så jag hoppade i bilen och åkte och hämtade henne. In i såten igen. Nu rapporterade passkyttarna om mycket djur. Mest var det dovhjort som ju inte var lovligt för dagen. Det hade också synts till gris, en grupp på 10 grisar hade gått in på ett hygge. Udda och jag försökte hitta dit, vilket gick sådär. Udda hann ta upp två drev. Ett på en halvskovel som kom på tio meter från mig. Efter det tog hon upp get och bock som kom på mig, men idag var jag visst försiktig och sköt inte. Det drev hon länge med. Sedan sammanstrålade jag med en av de andra hundförarna, vi tog oss mot hygget och hann bara komma ut på det så flydde grisarna ner på närmsta fält där Martin väntade. Även andra skyttar satt och såg på skådespelet, vi såg det också från berget vi stod på. Två årsgrisar föll och hundarna var snart där. Efter det bröt vi såten och packade ihop.

Nästa såte var ta mig fan helt tom. Ingen av hundarna drev nått. Såten efter detta var bättre. Rex tog upp omedelbart och for ut i vasen för att sedan simma med skall. Jag tror att det var gris, men vet inte. Han tyckte dock att det var för sent för att simma sista biten. När han kom upp på en vassrugge där han satt och gnydde. Husse fick vackert vada ut i skiten och hämta busen. Nu gick vi vidare och han tog snart upp igen, denna gång var det en kapital dovhjort som fick fly. Han stoltserade framför många passkyttar i vetskapen om att ingen fick skjuta honom. Rex släppte den och kom på återspåret. Vi blåste av såten då det blev för sent.  En hare fälldes också. Vilken bra dag. Hundarna drev bra, speciellt Udda som visade sina gamla takter (kanske kan va bra att få vila ibland) och drev 45 minuters drev. Rex jobbade bra och söker ut som han ska.  Dreven är lite korta i min smak, men 10 -15 minuter är väl OK. Bra dag och jag får tacka Hosums jaktlag och vi kommer mer än gärna tillbaka.

Sega veckan!

Min far var ju här i veckan och i mitt huvud fanns tankar på att det skulle jagas och skjutas en hel del. Ett smaldjur och en hjortkalv blev resultatet. Detta på tre dagars jakt. Hundarna är färdiga och slut, slitna måste jag säga. Nu har de dock vilat och imorgon blir det jakt igen. Får se vad det kan bli. Vi jagade lite på torsdagen också. Bra drev, men inte ett enda djur som kom i håll. Synd och jag är svinit trött nu, blir familjedag idag och imorrn lite jakt. Det positiva är att jag har fått många inbjudningar framöver till riktigt roliga jakter. Det ska bli kul. Det står dock klart att det krävs fler hundar för att jaga iden utsträckning som jag gör idag. Fem eller sex är nog vad vi ska sikta på. Vi får se vad det kommer i vår på marknaden, plus att Udda förhoppningsvis ska få sin första kull. Där kommer jag definitivt att behålla en valp själv. Fridens liljor.