Fars dag

Idag jagade vi på hummelvik. Det var jag, Janne, Martin och min gamle far som var är på besök från Skottlands högland. Vi körde med Udda hela dagen, vilket tog musten ur henne (hoppas hon är pigg imorrn).  Första såten hade hon tre rådjursdrev. Inget av dem blev skjutet och det trotts att alla visat sig för skyttar.  Nästa såte blev det ett drev på rådjur. Mycket grisbök från natten, men inga grisar på hela dagen. Nästa såte ett rävdrev, som blev skjuten på men bommad. Efter det ett rådjursdrev som gick ut. Jag såg alla dagens drevdjur utan att kunna skjuta ett enda. Min far däremot förvaltade läget som kom på dagens sista såt och nedlade ett rådjur. Udda jagade både korta och långa drev under dagen och gjorde bra ifrån sig. Bra dag med fint väder.

Lönneberga

Idag åkte jag med Udda till Emils hembyggd, Lönneberga för att gå med henne på en större jakt. Med var också Christoffer och Rikard. Lovligt för dagen var kronhjort, kalv och hornbärande. Älgkalv och älgtjur. Räv och Vildsvin, men inte rådjur och resten kan ni gissa själva. Det bokstavligen drällde av rådjur. Några grisdrev blev det också och hundarna skötte sig helt OK. Inget fälldes trotts en hel del chanser, men ändå en helt acceptabel dag som skulle varit riktigt rolig om vi fått skjuta rådjur. Så är det ibland. Jag är i alla fall nöjd med Udda som var inblandad i flera drev och minst två på gris. Skoj! Rex är på bättringsvägen och hans kind har trillat bort delvis, han är inte allt för fager, men det läker bra nu i alla fall och han kommer att se vakrare ut än någonsin tidigare när han är färdigläkt. Imorrn vila. Sedan kommer en fin jaktvecka.

 

 

Tekklas första gris

Tekkla är nu utlånad till Håkan utanför Oskarshamn. Han ringde nu på kvällen och berättade att han skjutit första grisen för Tekkla och att hon skällt bra. Hon hade haft flera griskontakter med Tekkla och hans gamla jämte. Det var riktigt roligt. Sedan är det jätteroligt att hon kommer till någon som kan jaga med henne på stora marker med mycket gris och älg. Hoppfullt i alla fall.

 

Sörmland

Fredagen åkte jag och hundarna till Julita föratt jaga hos Jens. Vi började på lördagen. Fyra passkyttar och två hundförare. Vi började med en stor såte. Det var otroligt tomt, det kan bero på ett stationärt lodjur som fått stammen att gå ner kraftigt vad det gäller rådjur. Udda fick tillsisst ut en älg ur gömmerna och gjorde ett drev på den. Jens hund gjorde ett bra drev på ett smaldjur. Vi tog efter detta en mindre såte. Jens hund tog upp direkt och Rex likaså. Mysak drev ett smaldjur igen, som buktade fint och visade sig för passkyttar utan att ge någon skottchans. Rex drev en kviga i 40 minuter i över fyra kilometer. hundarna drev sedan både rådjur och gris utan att ge skottchans för någon. Vi tog efter detta lunch. Sedan dagens sista såte som var en liten en. Udda tog upp direkt och drev ett långt drev på något. Det gick rakt ur marken. Sedan valde hon att kika in i ett gryt och vi avslutade där dagens jakt.

Nästa dag skulle vi ta en liten såte med Rex, sedan ta grytet med Udda efter det. Rex tog upp nästan på en gång gjorde ett fint drev på okänt drevdjur. Sedan fick han tag på en löpa av en grävling och tyvärr ner i ett gryt. Jag har ju misstänkt att han är alldeles för skarp för grävlingjakt. Grytet var i ett stenmassiv, under ett stort klippblock. Rex låg nära ingången och morrade, eller flåsade, han hade tagit grävlingen. När jag pratade med de andra över radion slog sig grävlingen fri och smet inåt, Rex ville ínte komma ut. Som tur var gick det nu under ett mindre stenmassiv. Med ficklampa hittade jag dom. Rex med ett stadigt tag i en grävling. Det slog kraftigt under kortare stunder, men Rex släppte inte taget. Vi fick helt enkelt börja bryta sten och det var svårt. Jens åkte och hämtade grytgrejer. Ända stället där vi kunde komma ner var på grävlingen. Det var omöjligt att få loss hunden och det hela slutade med att vi fick dra ut grävlingen bakåt. Rex släppte och där stog jag med en 25 kilos sugga i handen och hon var förbannad. Det var riktigt kämpigt att komma till ett avslut, men tillslut gick det dödande skottet. Rex var dock inte klart utan hade hittat en  grävling till alldeles innanför där den första låg och han skred till verket med samma beslutsamhet och det dröjde länge innan vi fick loss honom och tillslut kunde vi avfånga den också. Även detta var en ritkigt stor pjäs. Rex var precis färdig och vi gav oss av mot huset. Det blev en dusch med honom och mycket sårtvättande. Det kan bara konstateras att den hunden ska inte jaga grävling, men något fel har han inte på skärpan. Det har han nu visat på både vildsvin och grävling. Nu ligger han i sin hundbur och ser förjävlig ut. Ja det var inte bästa senariot och risken är nu att han lärt sig en riktigt dålig ovana. då vi avslutade det hela, kändes just då som enda alternativet. I efterhand känns det inte så Det kan bara tiden utläsa.

Vilken dag

Jag åkte till Hosum för att jaga. Vi blev bara fyra jägare, vilket var lite tunt, fast ibland är det nästan bäst att inte vara så många. Solen sken och frosten gnistrade i gräset. Vi släppte jag gick med Udda och Micke gick med Smilla. Det tog bara några minuter så blev det upptag Smilla drev ett trettiotal hjortar förbi Martin som hade lite för långt håll. Udda drev get och kid som efter en bukt valde att byta såte. Vi gick vidare och Udda tog återigen upp nu hjort som hon drev genom hela såten dock utan skottchans. Hon kom tillbaka och nu hade Smilla fått upp rådjur dom buktade trångt och hon höll i. Udda valde att ta upp ytterligare en hjort, denna buktade först och drog sedan rakt ur marken cirka 1,5 kilometer. Nu var de på väg mot en vältrafikerad väg så jag valde att åka och hämta Udda. Efter det bröt vi såten. Underbart hundarbete! Jag kände mig riktigt nöjd, viket ni kanske sett tidigare inte alltid är fallet. Nästa såte var det Rex tur och han gjorde en fantastisk insatts även han, även om hans drev är mer kring 15 minuter mot Uddas 30-40 minuters drev. Det är dock inte ett djur kvar i såten när han är klar. Sammanlagt tre drev. Två av okänt antal och ett på två hindar och två kalvar. De kom förbi mig men lite för fort för att det skulle kännas försvarbart att skjuta. Smilla som gick i kullen bredvid hade även hon drev och höll i bra. Nu tog vi sista såten och Rex tog upp ett ensamt hondjur av rå och drev det runt mig. Vi hade dock bestämt att inte skjuta hondjur. Så den fick gå. Jag gick vidare och han hade ytterligare ett drev. På slutet var han riktigt trött.

Vi sköt alltså inget. Dagen kändes ändå underbar, hundarna jobbade som satan och presenterade mycket vilt för oss. Sammanlagt cirka femtio dov, ett tiotal rådjur och två älgar. Bra för våra trakter. Nu tror ni kanske att dagen slutade här, men icke. Jag hade lovat att jag på eftermiddagen skulle gå som hundförare  på en herrgårdsjakt.

Jag valde att köra Udda och hon visade briljant arbete igen. Satte fart på mycket rådjur gjorde bra drev och jag var nöjd. Vi hade inne gris med som det var tanken att hon skulle få driva ut, vi hann dock inte fram fören de blåste av såten. Nästa såte sköts dagens ända vilt en sextaggare. Underbart jobb av båda hundarna!

Viltskräckens BÄ Buddha

Idag åkte jag ner till Svenne och Malin på Viltskräckens och hämtade ett nytillskott. Under tiden byggde Mika och Kaya hundgård. Det är teamwork det. Det var en pigg och kaxig krabat. Ganska grov för att vara tik och det gillar jag, strävare än slät och rejält huvud.Efter lite skitsnack och framtida jaktmöjligheter gav jag mig hemåt. Buddha pep i tio minuter sedan la hon sig ner och sov hela tiden. Vilket är cirka två timmar. Det gillar jag, nu acklimatiserar hon sig efter bästa förmåga. Kattungar och höns har hon träffat, plus två överförtjusta ungar.

 

Duvjakt igen

På måndagens jakt hade vi sett stora mängder duva slå ute på en liten stubbåker. Så idag fick hundarna ledigt och vi åkte ut tidigt. Jag och Anton. Upp med bulvanerna vid en liten holme. Det började snart flyga duktigt, men de ville inte slå för bulvanerna. Istället träade de på en liten holme 70 meter från vår. Vi insåg lite för sent att de ville inte ner. Slutligen lämnade vi grejerna och gav av oss mot den holmen. Då gick det lite bättre och vi fick fem stycken. Ganska snart avtog dock sträcken och vi gav upp. Jag åkte istället hem och tog semester från jakten och åkte till Norrköping och badade med ungarna. Det var skönt efter fem dagars jakt. Vi ses dock snart i skogen igen.

13:e oktober

Vi träffades på ladugårdsplanen på Hummelvik. Ett glatt gäng var det. Tre hundar fanns att tillgå, Udda, Rex och en gammal dreverhane vid namn Viktor.

Vi började på storskogen (som är ganska liten egentligen). Janne gick med Viktor som tog god tid på sig. Det gjorde även upptaget. Tillslut drog det i alla fall igång, säga vad man vill om dreverjakt, men hörs det gör dom. Han jagade som vanligt sakta och sakligt. Drevet buktade ganska trångt mitt inne i såten. Get och bock drev han, de passerade en skytt två gånger och han kom inte åt att skjuta. Efter cirka en timme gick det till slut ut på Anton som förvaltade chansen väl och sköt bocken. Det var hans första bock, Grattis Anton.

Sedan tog vi fika på ladugårdsplanen. Nu var det Uddas tur. Hemskogen skulle jagas av. Det är en fin såte med ganska unga hyggen och mycket berg. En fin rådjursbiotop. Jag gick in och strök kopplet av henne. Hon sökte som ett jehu, farten var hög och det märktes inte att det var femte dagen i rad hon jagade. Det tog ett tag, cirka trehundra meter in i såten innan upptaget kom. Plötsligt drog hon igång, med sitt täta skall det drog rakt in i såten upp över bergen, buktade runt mig i en fin båge och gick sedan spikrakt ur såten och in på grannmarken. Udda jagade cirka tjugo minuter sammanlagt. Sjuhundra meters drev avslutades och hon kom som vanligt klockrent på bakspåret. Vi gick vidare. Efter några minuter nästa upptag och det buktade duktigt i hygget nedanför mig för att sedan lägga av ner mot vägen, passerade nära Mats utan att röja sin identitet. Efter det kom det spikrakt mot mig. Ett smaldjur som stannade nedanför en liten bergknalle 15 meter från mig. Vände när det fick min vind på sig och drog som fan, nu kom Udda som körde på i högsta tempo. Det la av och buktade som fan. Kom tillbaka och passerade mig i bra hastighet. Hela tiden i kikarsiktet, men det gick för fort. Efter cirka 45 minuters drev la det av ut på gärdet och lämnade oss för dagen. Udda hängde på cirka 500 meter, släpte och kom på bakspåren. Där nöjde vi oss med den såten. Viktor fick ta nästa såte och han tog snart upp drev ett bra tag, men han verkade bli tröttare och tröttare. Vi kopplade honom. de flesta gav sig av nu, men några tappra tog en liten såte till. Rex skulle få köra denna. Knappt han vi in så tog han upp och det gick som tåget. Runt, runt. Pelle fick ut drevdjuret, som var en räv, på sig där vi gått in. De såg varandra och räven kastade rakt in i såten igen. Grymt tät ungskog gjorde att räven undkom med blotta förskräckelsen, men Mickel misströsta ej vi kommer att hitta dig snart igen! Under drevet ringde Jörgen och frågade om jag hade någon hel hund då deras tagit slut under dagen. De hade en såte kvar för dagen. Efter Rex drev var kullen slut och vi packade ihop grejerna och jag stampade plattan i botten mot hembyggden. Där mötte jag upp med Jörgen. Valde Udda och gav mig av in i skogen. Hon tog snart upp och drev något en bit in på grannmarken, drevet cirka tio minuter. Sedan kom vi ut på ett uppvuxet hygge, där blev det nytt upptag. Där buktade det duktigt och max femton minuters drev sedan vidare genom såten, dock utan framgång och vi blev klara, jag gav mig av hemåt.