Parning på tax

Mariebergs Xperta SE35891/2017 parades den 2021-05-15 med Ubsola Cento SE55901/2016.

Båda hundarna är drevchampion. De har normal sträv päls.

Mariebergs Xperta är en mindre model av tax liten och kompakt. Har ett normalstort sök för att vara tax,  hon har fyra på alla sina prov vad gäller söket. Drevtiderna ligger mellan 45min-2 timmar. Buktar det hänger hon i länge och drar det på långsträck släpper hon omgående. Återgången är och har från första släppet varit helt perfekt. Hon gjorde fyra starter förra säsongen där hon tog en rådjursetta med 52 poäng. Sedan två ettor på hare med 52 respektive 46 poäng. Hon valdes att representera Östergötland i Sm. Socialt en mycket trevlig familjehund som gärna är med där det händer. Hon har körts en del i gryt och där jobbar hon med god kontakt både på räv och grävling.

Ubsola Cento är en hane med mycket intressanta linjer. Han är efter Akki’s Kajakk N05578/83 och Ubsola Agda SE46332/2012. Cento är gjord en varm sommardag på Veterinärhöyskolen i Oslo. Det var några framsynta norrmän, däribland Aksel Skjervheim, som 1994 frös ned sperma från taxhanar som de verkligen trodde på och som var så bra att de var värda att spara till eftervärlden. Kajakk är svensk och norsk gryt- och drevchampion. Det var det en kämpe till hund och dessutom var han snygg. Agda blev tyvärr överkörd förra hösten. Det var en duktig och stabil jakthund med en stark mentalitet, trevlig att ha i hus och hem. Hon hade som bäst 49 ep på jaktprov. Dessutom var också hon stilig att se på.

Han har ett mycket stort sök och bra drevtider. En väldigt social och trevlig hund. Han har drevprov på rådjur med 44 och 43 poäng. Sedan har han ett på räv med 45 poäng. Räv är också lite av hans favoritdjur att driva. Detta i min värld borgar för att intresset för rovvilt finns där.
Valparna beräknas födas i mitten av Juli.
Kontakt vid intresse sker via
Mobil 0730887697
Mail jon.magnusson@kenneludda.se

 

Provframgångar

Idag startades två hundar kopplade till kenneln på vildsvinsprov i hägn. Det är det prov som kanske mest sållar agnarna från vetet. Kräver hundar med ytterst hög skärpa för att kamma hem ett utmärkt på provet. Sätters G Embla startades med högsta poäng och ett Utmärkt. Ägare av Embla är Henrik Nilsson. Oliwer startade Björskogs Atlas som han har på foder åt mig. Även han fick högsta poäng och ett utmärkt. Båda hundarna har ett fältprov kvar till avelsgodkännande så det siktar vi på till hösten.

Sätters Kickass Jojo gick idag sitt skott och vatten, även där med full pott.

Grymt bra jobbat av er alla och stort tack för att ni startar hundarna på prov.

Vildsvinsträning

Idag vildsvinsträning på Mamima. Ett femtontal hund kom från kenneln. Som vanligt spridda skurar. Alla jagar svin , fast med olika mod och dådkraft. Generellt får jag nog lov att säga att snittet har ökat senaste åren. Ett par som utan problem går till pris på vildsvinsprov i hägn och då med en ålder på cirka året. Det får man vara riktigt nöjd med. Kul att träffa er alla idag och se era hundar! Extra tack till @martin_plushd och @jakt_kortogott_ @michaelschepler för all hjälp!

Skarvjakt

Vilken prima avslutning av arbetsveckan. Att sitta på en liten kobbe och vänta på dessa svarta vålnader. Då det tydligen är av mindre värde att vårda fiskbestånden i Östergötland än Kalmar får man ta sig över gränsen för att jaga skarven. Gott om fågel och ett femtontal fick följa med hem. Skyttet var väl inte helt hundra, borde varit det dubbla. Tack @martinyjohansson för inbjudan!

Valparna flyttar

Har varit enormt dålig på att lägga upp om de två senaste kullarna. De är idag 8 veckor och börjar nu flytta hemifrån.

En dam ur Notorious kullen kommer stanna här, hon går under namnet Emma och är en mycket tilltalande krabat. Det är Gaby och Dan Linströms Fyrögas Balder som är fadern. Ska bli kul att se vad det blir av dom.

Vildsvinsprov

I helgen var det vildsvinsprov i Axtorp. Tre hundar som härstammar från kenneln startade. Först Sätters Loke som tyvärr inte hittade svinen i tid, men när han väl fann dom jobbade på bra.
Sedan Sätters I Ymer som är efter min Gaby och Hampus Nilsson mycket goda nedärvande Grekas Erik. Han fick 38 poäng och omdömet mycket bra. Sedan Pantzar som inte är en hund från min uppfödning, dock båda hans föräldrar Sätters Riva och Sätters Frasse. Han kammade hem 44 poäng vilket är maximalt. För detta fick han ett Utmärkt. Väl jobbat av hundar och ägare och ett stort grattis från oss här på Sätters!

Grävling under byggnad

Skyddsjaktuppdrag idag. Jordkällare som förvandlats till grävlinghotell, det hyste två gäster som efter närmare tre timmars idogt arbete av Sätter’s Siri kunde tas av daga. Ytterligare ett skäl att bevara grytjakten. Grävlingen är ett vackert djur fast det kan göra oerhörd skada på egendom.

Minkjakt i Loftahammar

Idag gästspelade vi i Loftahammars skärgård. Med Rune, Martin och Martin. Siri och Xperta var med från kenneln. Martin hade med Tea och Zero. Fyra minkar hittades varav tre togs av daga. Under dagen kunde vi tydligt se den skada dessa djur gör på fågellivet, då det var gott om kadaver efter änder på öarna. Tack för idag alla!