Vildsvinsjakt i Mogata

Igår bar det av till Mogata. Det är nog tionde året jag jagar med det gänget. Ett trevligt gäng glada pojkar i varierande ålder. Denna dag var jag ensam hundförare. Det kan vara riktigt skönt att vara det ibland. Ett bra läge att ge unghundarna en chans. Valde dock att köra Gaby i första såten. Hon jagade nästan hela tiden, men kan inte säga att hon imponerade alls där. Mycket snurr och ganska dåligt spårarbete. En dovkalv blev skjuten. Inget drevdjur blev skjutet. Inget drevdjur gick ur såten heller. Det buktade hårt inne i kullen.

Nästa drev tog jag Siri som fick sitt andra släpp. Vilket släpp det blev. Hon tog upp direkt där vi gick in. Trodde det var rådjur, men när jag krockade med en brungris misstänkte jag att det inte var så. Snart small det uppe på Magnus pass. En gris låg, en större svart gris fortsatte. Siri närmade sig Magnus och han tog sig tid att berömma hunden och gå med den tillbaka tills hon fattade att hon skulle ta bakspåret till mig. Under tiden så small det på flera ställen. En svart gris påskjuten, som gick vidare. Åtta smet ut någonstans. En brungris låg. Siri kom tillbaka och tog ett nytt spår. Blev jakt och drev ner till Mattis som hade skjutit ytterligare en brungris. Perfekt unghundsjakt, med folk som tar sig tid att berömma hundarna och hjälpa dom tillbaka. Sedan hade hon tre drev till där inget kom ut direkt på någon passkytt.

Vi bröt när jag gått klart och omgrupperade för att kolla upp den svarta grisen som var påskjuten. Tog Gaby som är den hetaste på svinen. Skytten sa att det var en stor svart gris han skjutit på. Tydligt med blod i den dungen som svinet gått in i när den försvann. Alla skyttar på pass och jag spårade en bit. Ganska mycket blod i början, släpper Gaby och hon drar iväg 115 meter bort kontakt och det med besked. Går loss och jag hänger på. Tror nästan det ska gå ut till passarna. Svinet stannar dock 100 meter från vägen och tar skydd i lite torrgranar som ligger i en hög. Gaby  jobbar mycket när grisen. Jag smyger runt för att få skottchans. Fullt ös inne i granarna. Hör hur svinet klapprar med käkarna, jag hör hur betarna slår mot varandra. Ser hunden ibland, när den rödgula västen kommer ut och in ur granet. Så gör svinet ett utfall mot hunden, stannar och blänger på mig som sitter på knä fem meter bort. Har gjort detta misstaget förr och vet att de gärna anfaller när man sitter lågt. Tar chansen och drar en pärla bakom örat då hunden är framför trynet på svinet. Den dör omedelbart. Gaby är på den direkt och jag kan stolt medela på radion att svinet är dött. Herrarna kommer in i skogen och det skakas hand och tackas för insatsen, sedan börjar vi bärja den stadiga suggan ur skogen. Där bryts sedan dagen, en tidig dag vilket kan vara riktigt skönt då man hinner lite annat också. Denna dag blev det att fylla på ammo och skjortor till sasängen. Kul dag med bra hundjobb och riktigt bra jaktkamrater som tar sig tid att hjälpa till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *