Vassjakt med oväntad upplösning

I veckan har det varit en del större godsjakter, dessa nämner vi inte närmare  då dessa inte vill vara offentliga. Istället tar vi nästa vanliga jakt. I lördags var det dags för lite jakt ute i Gryt. Där har vi jagat i väldigt många år nu och börjar ha riktigt bra koll på var vi ska hitta svinen. Då dessa var målet med dagens jakt. Utöver dessa var det bara räv som var tillåtet. Den delen vi jagade nu är tre olika marker som går samman. Alla i lite olika storlek kan man väl säga. Det finns en större vass i södra änden av Hulsjön och två vassar vid två större viltvatten. Vi valde att börja vid den större vassen. Passkyttarna sattes ut i den strålande solen. Hundarna gjordes i ordning och utrustningen fick en sista övergång innan det var dags att starta jakten.

Jag och Oliwer skulle gå i vassen. Vi valde att starta Riva och Gaby, det visade sig vara en aning dumt val. Dessa damer tog ett bra tag på sig att finna grisarna och när dom väl gjorde det så var det ganska kompromisslöst. Det var minst sagt tumultartat i närmare tio minuter inne i vassen innan det gick loss. Både jag och Oliwer försökte ta oss in på dom, men tät vass och ett par surhål gjorde våra ansträngningar fruktlösa. Våra väl valda pass fungerade inte helt som tänkt och svinet tog sig igenom större delen av passkedjan. En passkytt fick dock en chans. Det var dock inte helt lätt att få in en träff då det gick minst sagt fort och var tätt. Jag gav mig ur vassen, satte igång Stellas grejer. Oskar tog henne och lämnade över henne till Oliwer som var säker på att det var mer gris i vassen. Martin kom ner med Merida. Damerna jobbade på och snart var det fullt ös i vassen igen. En brungris valde att lämna vassen och gå i Elins pass. Där gjordes inga misstag och den blev på pass. Under tiden hade jag hämtat upp damerna i en av vassarna vid det ena viltvattnet. Då det verkade vara tomt i den stora vassen så bröt vi för att lägga upp planerna på nästa såt.

Oliwer och Martin skulle ta en vass och en del vi kallar limpan. Jag skulle ta en annan mindre vass. Jag gick med både Gussen och Stella, Oliwer körde Riva och Martin med Merida. Mina damer tog upp direkt. Det var en räv som flydde ur vassen för brinnande livet. Där försvann Stella för min del denna såte. Gussen kom ganska snart tillbaka och vi rörde oss i ömsom vass kaveldun och slånbuskar. Helt perfekta svinmarker med andra ord. Oliwer hade storslam och det bokstavligt sprutade svin ur hans vass. Problemet där var bara att de flesta tog en ny väg, rakt ut i viltvattnet och där lyckades dom smita förbi passkyttarna hela tiden. Gussen började skälla 105 meter från mig och jag rörde mig ditåt. Hon var lite tveksam först, sedan kom det igång och när jag kom fram möttes jag av en ganska uppeldad hund och ett svin som gjorde smårusningar inne i kaveldunet. Tappade kontakten med dom två gånger innan grisen kom efter Gussen och möttes av en 308 Win i pannan. Där var det slut på det roliga för den. Vi körde vidare och ett tag där var det riktigt bra ösa och alla hundar jagade olika svin. Gussen gjorde sedan ett riktigt fint jobb på en gris som tog sig ut emellan oss som stod och lurpassade.

Sedan kom då det märkliga denna dag. Elin rapporterade att hon hade en älg med brutet ben hos sig. Inte lite halt utan ena benet var helt av. Som jaktledare denna dag kan en sådan sak ställa till det rejält om det är fel. En ordentlig utfrågning följde därför och hon  var helt säker, benet var helt av. Martin som var inne i såten framför Elin intygade att han också sett den. De hade bra koll på var den var så vi kopplade upp alla hundar. Vår eftersöksjour kontaktades och de bad oss kontakta polisen. De gav grönt ljus och vi började spåra den med en kopplad hund. Älgen var ganska boxad kan man säga och det dröjde inte länge innan den gick ur legan. Den låg bara 150 meter från Elins pass. Den gjorde en krok och kom tillbaka mot Elins pass, där ju ingen stod då hon gick med eftersöksekipaget som skytt. Innanför hennes pass är ganska snart ett sommarstugeområde. Dit in tänkte jag att vi inte vill ha ekipaget, även om vi hade passare på andra sidan det området. Då vi stod tät så tog jag en löpning in mot den dal där Elin stått tidigare. Hann inte ens upp i skogen när någon ropar på radion att jag ska stanna och kolla bakom mig. Där 40 meter bort står en ensam älgkalv. Den står mitt emellan mig, Oliwer och Jocke vilket gör att ingen kan skjuta. Jag vill ju också vara helt säker på att det är 100 % rätt djur. Börjar därför runda den mot Oliwers håll. Ser att det är blod på ena bakbenen ganska långt ner. Den märker mig och börjar halta mot skogen igen. Ingen tvekan om att benet faktiskt är av helt. Det snurrar bara runt i skinnet som håller det på plats. När den kommer in i skogen får jag kulfång och kan avfånga den ganska enkelt. Där kan man väl säga att dagens jakt tog slut. Vår sista såt var tom på lovligt vilt. Mycket trevlig dag och tusen tack till alla inblandade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *