Jakt på Fredriksnäs

Har inte hunnit skriva om de senaste veckornas jakt. Jag och hundarna har jagat nästan dagligen sedan premiären. Ska sammanfatta några av de roligaste jakterna vi har haft.

Körde Siri på hennes första släpp förra fredagen. Riktigt positivt överraskad där. Ett snabbt energiskt sök som låg ute sådär 150 meter. När vi kommer ner mot en igenvuxen mosse så får hon ett upptag och låter som gris på skallet då det är ganska grovt, visar sig dock vara hennes normala skall. Drevet går bra och hon driver cirka 20 minuter vänder där och tar återgången perfekt. Kommer till mig och får mycket beröm. När vi närmar oss mossen igen så blir det upptag, nu lite annorlunda dock. Nu misstänkte jag gris. Det visade sig ganska snart vara korrekt. Gris som hon lite försiktigt jobbade med, men hon behövde lite stöttning ibland. Dock blev hon lite frimodig och det blev lite fysiskt och efter det ville hon inte jaga alls. Då ropade vi ner förstärkning i form av Calle och Odessa. Det tog inte lång tid innan dom kom och vi släppte i kanten av mossen. Siri är ganska valpig i sitt sätt normalt. Nu var det dock bortblåst och hon började åter att jobba så fort hon fick en kamrat. Ungefär två meter från där jag går exploderar en större gris ut ur vegetationen och torpederar hundarna som ylande tar upp förföljandet. På pejlen ser man att dom snart är ute ur mossen och går rakt mot ena passkedjan. Tyvärr släpper Siri innan galten skjuts av Markus uppe på pass 69. Odessa som tog smällen blir sjukskriven i två veckor.

 

Nästa roliga sekvens är dag två där Gussen och Stella släpps samtidigt i en granplantering. Efter de legat ute och sökt tar dom upp gris och det riktigt kokar i kullen av grisar. En gris och ett rådjur kommer samtidigt ut på en passkytt intill som skjuter båda. Hundarna går ut dit. Stella vänder in igen Gussen stannar vid grisen. Stella tar återigen upp och sticker iväg på långdrev genom hela såten med den. Gussen kommer tillslut tillbaka till mig och jagar runt en brungris inne i planteringen riktigt ordentligt innan den tillslut ger sig av och det blir drev ut i såten. Riktigt nöjd med henne än så länge. 

Nästa dags roligaste för min del är första såten där jag går med Gussen. Vi har fyra hundar inne i en såte på kanske 150 hektar. Gussen jobbar effektivt direkt och tar snart upp. Blir drev i tio minuter kanske. Sedan kommer hon tillbaka klockrent som vanligt, helt otrolig på återgången den hunden. Sedan gör hon två dovdrev på samma sätt. Efter det möter hon och jag en brungris i skogen. Gussen ylar iväg efter den, när den går i en båge runt oss inne i skvattram och sly. Dock kommer inte Gussen efter den när jag ser rumpan studsa ur synfältet för mig. Däremot blir det ett jävla liv i svackan nedanför mig. En 6o kilosgris kommer fram och jag tar skottet på den. Den får rejäl fart och springer förbi mig på tio meter med en skrikande Gussen i hasorna. Efter någon sekund kommer en likadan smygande ur vegetationen och jag skjuter den med. Då blir det riktigt tumult bakom mig där Gussen nu är på gris nummer ett som i min värld var dödsdömd. Löper upp till dom och hittar Gussen brottades med grisen. Blir att avliva den. En riktigt bra bogsmäll var det på den, ändå gav den inte upp förens blodet rann ur kroppen på den. Riktigt nöjd med Gussen där. Vi går vidare. Hon drar iväg på sök direkt och cirka 150 meter från mig blir det upptag igen. Drevet går rakt mot en annan hundförare som är alldeles i närheten. Han får en brungris i knät som blir kvar där. Gussen stannar dock och skäller där de första grisarna var. Tankarna om unga hundar börjar mala i huvudet. Tar mig dit och ser att hon håller på med en större brun gris. Den börjar röra sig när jag ser dom i slyet. Dock en jävla tur att jag inte skjuter den då det efter grisen och Gussen kommer 8 pyjamasgrisar modell två veckor. Lyckas koppla upp Gussen och Suggan och småttingarna kryper in i en buske vid foderplatsen, där Oliwer ser dom.

Gaby får jag säga jobbade riktigt fint med Riva på en större galt. Två damer som besitter mer än lovlig skärpa och numera kommer gå till 100% med väst. Dock är dom riktigt grymma tillsammans dom damerna. Grisen tog sig dock levande några marker bort. En fantastisk helg med riktigt fina hundjobb av många av hundarna. Kul att Oliwers unga hane Sätter’s Jack verkar ha bestämt sig för att jaga med husse och inte på andra sidan kommunen. Det är ibland väldigt fascinerande att se vad som kan hända under en sommarvila.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *