Premiären

1 :a oktober är ju kanske den heligaste dagen på hela året. Det är då man får stryka kopplet och höra hundskall igen. Oftast är det ju rent skit och hundarna är ringrostiga. Dock måste man ju börja någonstans. Det kommer liksom bara bli bättre nu hela jaktsäsongen. Jag tog med några hundar och åkte till en större jakt. Körde Stella två såtar. Hon var tämligen oduglig och jagade tills jag tog henne båda dreven. Eller Rasmus tog henne ett drev. Hon drev också något till en passkytt. Dock lite småtrött på henne den dagen. Gussen gick två såtar. Hon gjorde det med bravur. Hon är som gjord för dessa jakter med mycket hundar. Hon jagar ganska själv. Korta drev med bra tryck i. Dagens bästa blir nog det arbete hon gjorde där hon hittade en större gris som hon var på en del, sedan anslöt Rasmus Dan som gick lite hårdare in i bataljen och vi fick ta han och åka till djursjukhuset då han vänt röven till så att säga. Gussen körde dock grisen ur planteringen. Rolig dag och tusen tack Rasmus för att du tog med mig.

I torsdags var det injagning på schemat. Egentligen var det inte tänkt så, då det skulle jagas på en mindre ö. Tänkte att taxen skulle få jaga, men hon var sjuk i veckan så hon fick inte göra det. Khan fick följa med. Johan jag och Oliwer tog båten ut i skärgården. Ön som skulle jagas var avlång så av passningen ganska uppgjord. Grabbarna tog pass i varsin smalning på ön. Vi hade fått order av markägaren att doven skulle skjutas bort. Sagt och gjort, allt lovligt. Första hjorten sköt vi när vi kom upp på tomten. Stog och betade i bergsluttningen bakom huset. Sedan släpptes Khan. Gillar den hundens sök, han är snabb och intensiv. Kommer med gämna mellanrum till husse och kollar att jag är med. Nu behövdes ju inte det då det blev jakt ganska snart. Jag följer med uppför första berget. Drevet går ner mot där Oliwer står, men vänder och kommer mot mig. Det går knackigt och har långa uppehåll. Så ser jag rörelse nedanför mig bland skärgårdstallarna. Så kommer två dov mot mig. Ser att första är ett handjur. Den stannar och tittar på mig, har inget mer än halsen att skjuta på. Bra håll och stabilt i kikarsikte, kramar av avtryckaren och hjorten sjunker ihop. Den andra hjorten studsar bakåt och försvinner. Någon Khan kommer inte fram. Han vimsar å vimsar istället. Jag går ner mot det hållet och visslar in honom. Så kommer han tillslut. Vi går mot Johans håll, då den lilla spetsen sprang ditåt. Det smäller från hans håll. En stånghjort skjuten. Ingen upptag innan Johan. Så jag passerar honom och går till norra delen av ön där det blir jakt efter en stund. Nu driver han betydligt bättre. Driver först förbi Johan som skjuter ytterligare en stånghjort. Sedan fortsätter han driva ner mot Oliwer som skjuter det sista drevdjuret. Efter lite styr kommer han åter till mig. Han söker ut igen och snart blir det upptag. Skymtar en mindre hjort blan tallar och enar som går upp på dom höga bergen. Nu driver han ändå ganska ok och sedan smäller det. Oliwer har skjutit sista drevdjuret. Då det ligger 6 dov nu och vi sökt av större delen av ön får det räcka. Lite fika innan arbetet börjar. Snart puttrar dock en välfylld båt hemåt hamnen för att sedan jobba lite i slakteriet. Kul dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *